Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Fernando Barreda Luna
Met onder meer: Cristian Valencia en Chus Pereiro
Gesproken taal: Spaans
Plot Atrocious
"A Local Legend Becomes a Terrifying Reality"
Op 4 april 2010 werd de familie Quintanilla vermoord aangetroffen in hun oude boerderij op het platteland. De politie berichtte over 37 uur aan opgenomen videomateriaal. De film laat hun laatste dagen die zij in hun vakantiehuis doorbrengen, zien. Cristian en July Quintanilla waren bezig de legende van 'het meisje in de bossen van Garraf' te onderzoeken en legden alles wat ze deden vast op film. De omstandigheden en gebeurtenissen rond de familie werden steeds vreemder en enger, wat ook op het filmmateriaal te zien is...
(stemrol)
David
Criminólogo
Melinda
mcdaktari
Jammer dat deze nog nergens te pindakazen is want dit lijkt me een hele goeie. Die Spanjaarden kunnen er wat van zeg.
LOTR-lover
Het is helaas tegenwoordig allemaal een beetje voorspelbaar geworden met dit soort Blair Witch-achtige films. Je hebt 't allemaal al een keer gezien en dus is de spanningsboog in deze film niet heel hoog. Desalniettemin heb ik me er wel mee vermaakt en zaten er een paar goed getimede schrikeffecten in die effectief genoeg waren om me even uit de bank te doen veren.
Normaliter ben ik wel tevreden over het Spaanse acteerwerk maar dat vond ik deze film enigszins tegenvallen. Gelukkig heb je er weinig last van omdat het vooral handheld camerawerk is wat je ziet maar op het moment dat de hoofdrolspelers ook daadwerkelijk vóór de camera komen word 't er niet beter op. Vooral de oudste zoon acteert als een natte krant.
Verder vind ik het gegeven van een psycho moeder veel minder eng dan een geest die rondwaart. Dat vond ik wel een tegenvallend einde. Anyway, geen slechte film, geen goede film, gewoon een prima opwarmertje voor een zaterdagavond om daarna over te stappen naar bijvoorbeeld een Paranormal Activity of een Blair Witch Project
Bottleneck
Redelijk, had er iets meer van verwacht. Op momenten is het spannend maar vaak ook eentonig en rommelig, de filmer had wat meer ervaring met een camera mogen hebben. De setting van het huis en de buitenomgeving zijn in ieder geval wel prima.
Na het rappe begin en middendeel wordt het beter; eindelijk meer rust om de omgeving te laten zien en de spanning de tijd te geven, zoals het moment - dat hij op z'n kamer wacht op wat komen gaat.
Maar ook de ontknoping heeft een haastige uitstraling en een domper voor het verrassingseffect is dat ik al vermoedde dat het om de moeder ging. Het was erg opvallend dat ze in haar eentje het doolhof instormde, en een te duidelijke hint dat ze van achteren te zien was in een shot (nadat ze eerder in het doolhof gespot leek).
Wat me op zich wel bevalt is dat het om een menselijke killer gaat.
Alhoewel het met dit soort films beter werkt wanneer de toedracht helemaal aan de verbeelding wordt overgelaten (Blair Witch, The Tunnel, REC).
Jammer van de gehaaste regie, die maakt van Atrocious een middenmotertje in het handheld genre, gelukkig nog wel met een paar goede momenten in de finale (en leuke verwijzingen naar The Shining doolhof, bijl, een ouder die ontspoort..
Goed.
Alleen jammer van de wat te trage opbouw en een aantal scenes die net wat te lang gerekt worden. De eerste drie kwartier kan je bijna integraal overslaan, behalve de achtergrond legende weet dat stuk van de film maar weinig te boeien.
Naar het einde toe wordt het allemaal heel wat beter, al zijn de scenes in het doolhof nog steeds wat langdradig. Je kijkt toch echt een aantal minuten naar night vision beelden van struikjes en gangetjes zonder dat er nog veel noemenswaardig gebeurt. De spanningsboog werd iets te lang gerekt op bepaalde momenten.
Eens in het huis kan deze film zich echter meten met de beste, het hele eindstuk is een geweldig lesje horrorfilmen. Ook een leuke genretwist, met ditmaal een gewone menselijke killer. Op zich niet geweldig origineel natuurlijk, maar het voegt toch nog een beetje toe.
Verder blijkt trouwens ook maar weer dat chaotisch handycam werk nog steeds een hoop kennis en kunde vereist. Vond het hier niet altijd even goed werken, je moet toch de juiste balans weten vinden tussen wat je wel en niet ziet.
Even door het wat langdradige begin en middenstuk doorbijten, de film loont op het einde.
mcdaktari
Ik heb em net gezien maar dan wel met Engelse subs, maar beter dan zonder subs.
Inderdaad een redelijke film al is het wel weer de zoveelste in dit soort maar helemaal zo slecht nog niet en er zit wel een aardige plot wending in op het laatst. Maar nou las ik net dat er een Amerikaanse re-make gaat komen van "Atrocious" en wel van de producenten van "Paranormal Activity" en "Insidious" maar of die veel beter zal worden weet ik niet, het is wel jammer dat er bij deze Spaans/Mexicaanse versie de beelden s'nachts gefilmd nogal donker en te bewegenlijk zijn waardoor je niet goed kunt zien wat er precies gebeurd, maar ja, dat schijnt zo te moeten bij deze films.
FillumGek
Vond hem behoorlijk tegenvallen nog. Een beetje in de stijl van Blair Witch Project, die me jaren geleden ook niet was bevallen.
Ik werd echt geen moment gegrepen door de hoofdrolspelers en het feit dat meer dan de helft overdag wordt gefilmd om wat sfeer te creëren kon me totaal niet bekoren. Erg traag vaak met hier en daar wat night vision shots waar helemaal niks op gebeurd.
Het einde is wel erg goed met een leuke twist. Jammer dat er niet veel meer van dit soort spannende scenes en chaotisch camerawerk in zit, want dan was het allemaal een stuk draaglijker geweest. Hoewel het einde meer dan geslaagd is, is het een uur lang door de film heen worstelen niet waard. Misschien bij een herziening...
LOTR-lover
Maar nou las ik net dat er een Amerikaanse re-make gaat komen van "Atrocious" en wel van de producenten van "Paranormal Activity" en "Insidious" .
Ik hoop niet dat dat waar is. Het hele handheldcamera concept word tegenwoordig sowieso al uitgemolken, maar verzin dan in ieder geval iets nieuws. Een remake van Atrocious is in mijn ogen volledig onnodig. Alhoewel het acteerwerk dan hopelijk wel een stuk beter zal zijn
Nou ja, we shall see waar Hollywood weer mee op de proppen gaat komen.
Halcyon
Niet al te best genrefilmpje dat schaamteloos meelift op de handheld-reality hype. Waarom schaamteloos? Omdat de makers geen enkele moeite hebben gedaan om ook maar iets van vernieuwing of meerwaarde aan dit concept toe te voegen. De regie lijdt onder een gebrek aan vakkundigheid die films als Blair Witch onderscheiden van de rommel, en anderzijds is het scenario zo hol als een trommel met als klap op de vuurpijl een zelden geëvenaard deus ex machina complex. Enig lichtpunt is de nachtelijke scène waarin dochterlief verminkt wordt teruggevonden in het labyrint.
rolfgizmo
Heb net de Amerikaanse na-gesynchroniseerde versie gezien.
Iets te lange opbouw, maar het einde was wel heavy.
Ik hou echt van dit soort films.
Natuurlijk redt ie het niet bij paranormal activity 3
die ik gister in de bios heb gezien:)
Deze geef ik 2.5*
Nu tijd voor de volgende handheld... The Tapes 2011.
IMDB 7.9. Ben benieuwd...
Laterrr:)
Mrs.Congeniality
Ik houd wel van films die op deze manier gemaakt zijn dus ik ben dan ook erg benieuwd
Mrs.Congeniality
De stijl van de film bevalt me wel, ik houd van dit soort cam films. Toch was de verhaallijn een tegenvaller. Pas na 45 minuten wordt het spannend om daarna maar een beetje voort te sluimeren. Ik had er meer van verwacht.
Drrrrkkk
Ik ben een beetje in dubio. Enerzijds vond ik het wel een gave film, maar anderzijds had ik het gevoel alsof er bij lange na niet het maximale aan spanning uit werd gehaald. Een vleugje Blair Witch, een snuifje The Ring... niet origineel, maar soms is een beproefd recept lekkerder dan iets geheel nieuws.
brujeria
dat het found footage-/hand held camera-genre best nog kan boeien, bewees vandaag Paranormal Activity 3.
Deze film is echter een mooi voorbeeld van wat er mis kan gaan.
Het is het gewoon allemaal net niet.
De helft van de tijd zit je naar een irritant groenig scherm te kijken van een schokkerige heg.
Ok, de het einde wordt nog best even aardig maar voor het grootste deel is dit gewoon bagger.
Het kon me ook niet boeien allemaal.
Daar waar ik bij PA3 soms bijna wilde nagelbijten, dacht ik hier voortdurend:
tut tut tut, wat een drukte allemaal...
Lekker laten liggen deze, er is veel beter gemaakt.
erik1677
Niet echt veel spanning, alleen een beetje in het laatse kwartier.
Een beetje bloederig, alleen in het laatste kwartier.
Kortom het laatste kwartier is dus alleen de moeite waard.
Best wel een slappe film
Matige film waarin een gezin naar hun vakantiewoning gaan die grenst aan een groot bos. Het inmiddels veelgebruikte concept waarbij de hoofdpersonages zelf de camera bedienen. Ondanks de korte speelduur heeft de film een te lange en saaie inleiding. Tijdens het laatste gedeelte wordt het wel wat spannender en ook de ontknoping is nog wel de moeite waard.
Shaky
Het is weer meer van hetzelfde maar ik ben wel fan van dit genre en deze stijl. Heb me prima weten te amuseren.
david bohm
Tja niet zo best. Uitgangspunt is, hoe afgezaagd ook, best aardig. De hoofdpersoon Christian is irritant en neemt vreemde beslissingen zoals zijn wat zal het zijn 13-14 jarige zusje allleen laten 's nachts in het bos. Meer dan de helft van de speeltijd valt er niets tot vrijwel niets te zien. Ze hadden hier net zo goed een hoorspel van kunnen maken.
mar007
ik vond het geen goeie film
slecht acteerwerk
nee, niet aan mij besteed.
ik hou van het horror genre maar dit leek nergens op.
Spartaan1986
Zo nu en dan erg spannend maar minstens net zo vaak erg ongeloofwaardig.
De aanloop naar de grande finale duurt lang en eigenlijk gebeurd er lange tijd te weinig. Maar het laatste half uur is erg boeiend en je zit op het puntje van je stoel. Alleen is het onmogelijk dat een moeder haar zoon van een kilo of 75 mee sleept en ik vond het gekrijs van het zusje na een tijd wel irritant worden.
orbit
- 12092 berichten
Na een aardig begin en een mysterieuze opbouw mondt de film uiteindelijk uit in een geforceerd en hysterisch gekrijs alà Blair witch project.. jammer, want net zoals die film is het eeuwige gedraal door een donker bos met een handheld camera nauwelijks eng te noemen, vooral slaapverwekkend. De ontknoping is dan weer helemaal zoals de film Rec, wat een afknapper is omdat je weer een onnodig en overbodig uitlegmoment voorgeschoteld krijgt wat veel van de charme van het plot wegneemt. Matig.
Hollywood007
Best een leuke film hoewel hij nergens echt super spannend is. Sommige scenes lijken eindeloos te duren. Het einde is dan weer verrassend, en dat maakt dat hij meteen een hogere score krijgt. Je verwacht een einde zoals in the blair witch, maar je krijgt er één zoals in el orfanato. Op het einde 'it all makes sense'. En dat is wel eens leuk voor de verandering in plaats van de veel gebruikte, voor de hand liggende einde's van veel found footage films tegenwoordig. Waar ze door het gebruik van geesten, of wat dan ook, geen verklarende uitleg moeten geven. (Niet dat dat voor mij altijd hoeft, maar het is wel leuk dat ze er eens over nagedacht hebben en een redelijke verklaring geven. Ook het acteren was wel o.k.
Weer een van de zovele handycam films.
Niet dat dit op voorhand een probleem is, want ik geniet juist van dit genre. Door weinig (sound)effecten te gebruiken weten makers van handy cam films je vaak juist te overtuigen. Resultaat bij dit soort films is altijd dat je met ingehouden adem zit te kijken vanwege de stilte en je op details gaat letten die zich op de achtergrond afspelen.
Helaas is dit niet van toepassing op Atrocious. De film is niet spannend genoeg en dan doel ik niet alleen op de letterlijke spanning. Het geheel is gewoon niet spannend gebracht, er zit weinig creativiteit in en de film bevat weinig momenten dat ik echt onder de indruk ben.
Dit komt mede dankzij de lange aanloop in de film, die mij weinig deed. Normaal is de aanloop in een handycam film een subtiele opbouw naar de climax. In Atrocious heb ik dat gevoel totaal niet gehad. Van de rustige opbouw ging men opeens naar de climax toe.
In potentie heeft het labyrinth dan ook een angstaanjagende werking, maar om de een of andere reden pakte het heen en weer geren mij totaal niet.
Enkel vanaf het moment dat de jongen zich weer in het huis begaf kwam er iets van spanning in de film. Maar voordat je daar echt angstig van kon zijn was het einde al weer in beeld. Een einde dat weinig aan de fantasie overlaat en ondanks een leuke poging tot een twist verder niet echt overtuigend is.
Heb ze beter gezien in dit genre.
alvinvdv
Als er de eerste 50min. (de speelduur van de film is 70min N.B.) NIKS de moeite is qua beelden, dialogen of spanning kan het niet meer goedkomen!
De ietwat onverwachte ontknoping is niet de moeite van de verspilde tijd.......
UmbraVitae
Vrij zwak filmpje se, had veel meer verwacht van deze film. Ben echt maar een enkele keer verschoten., veel te saai, wat een domper. 1.5/5 is dus zeer gul
DMF
Ik blijf toch een enorm zwak houden voor handycamfilms. Het verliest aan kracht wanneer je er teveel achter elkaar ziet, maar zo af en toe eentje meepikken levert mij in ieder geval altijd een leuke anderhalf uur op. Of iets korter in het geval van Atrocious, al was dat maar goed ook. Een aantal scènes voelde net wat te lang aan, maar de film gaat gelukkig nergens over de top om maar tijd te winnen, al had-ie ook niet veel langer moeten duren. De kalme opbouw beviel me prima, net als de stukken in het labyrint die zich verrassenderwijs meestal in het daglicht afspeelden. Het stuk in het duister kort voor het einde maakte daarom des te meer indruk. Goed, je moet er even doorheen prikken dat de hoofdpersonen op de meest onlogische momenten de camera meenemen, maar dat mag de pret niet drukken. De handycamstijl heeft op mij een erg immersieve werking en dat is toch de reden dat je naar films kijkt. Ook Atrocious hield mij weer aan de buis gekluisterd. Pas op het eind begint het geren en gevlieg pas echt en wordt het net wat te chaotisch, maar spannend blijft het. Het einde was voor mij weliswaar niet heel erg verrassend, maar wel leuk gedaan. Prima mee vermaakt.
* * * *

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'