• 9.374.004 stemmen

Gonin (1995)

Actie / Misdaad | 109 minuten / 121 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Misdaad

Speelduur: 109 minuten / 121 minuten (director's cut)

Alternatieve titel: The Five

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Takashi Ishii

Met onder meer: Koichi Sato, Takeshi Kitano en Masahiro Motoki

Gesproken taal: Japans

Plot Gonin

Vijf mannen nemen het op tegen de machtige Ogoshi bende. De bende bestaat uit nietsontziende yakuza's. De vijf mannen zijn, direct of indirect, in feite slachtoffers van de bende. Ze hebben weinig met elkaar gemeen en worden door het toeval samengebracht.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Mikihiko Bandai

Okoshi Member

Man at the Toilet

avatar van Mug

Mug

Intrigerende en harde yakuza-film met veel oog voor mooi drama. Er zitten me toch een aantal mooie scenes in de film, met als hoogtepunten de thuiskomst van Ogiwara (de dikke man met bril) en de restaurant-scene met Hizu en zijn vrouw en dochtertje.

Een film die toch zeer dicht in de buurt komt van de op MovieMeter geroemde films van Kitano.

Jammer dat het begin van de film me niet meteen wilde meesleuren, het duurde toch wel een tijdje voordat ik wist wie wie en wat was.

3,75*, afronding naar boven door de mijns inziens ondergewaardeerde waardering alhier.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Weer een geslaagt Yakuza filmpje. De hoes is inderdaad misleidend en wat op de achterkant staat: een glansrol van "Takeshi Kitano" klopt niet, want Kitano komt hier maar een kwartiertje zo nu en dan even langs, maatgoed, ook de kleine rolletjes van hem waren goed.

Echt extreem geweldadig is deze niet zoals andere Yakuza films. Het begin is een beetje saai maar als Kitano eraan komt, is de hele film weer goed. Kitano speelt als een homosexuele(heb ik zover begrepen) yakuza Het mag ook misschien niet echt geweldadig zijn maar het bloed spat wel alle kanten op, zoals gewoonlijk in Japanse actiefilms.

Al bij al toch nog een goede film geworden met goede acteurs en sfeer. Ik ga pas zaterdag of zondag Gonin 2 kijken(die ik ook bestelt had) Vanavond is eerst Avalon aan de beurt.

En waarom moet je Gonin en Ichi the Killer nou eens op 1 avond afkijken?

Toch gezien. Toch verrast.

Heb zelfs de trailer nog even gezien, die blijft wel lelijk. Best apart.

Film begint wel heel warrig. Ook ik had nogal wat moeite om te blijven volgen wie wie was, en dat ligt niet aan een gebrek aan Japanse films achter mijn naam. Wel weer een fijn weerzien met Naoto Takenaka (Ogiwara), heerlijk acteur en vooral ook herkenbaar aan z'n stemgeluid.

Verder veel nachtshots (waardoor het zeker niet makkelijker om volgen is, in het algemeen toch iets te donker opgenomen maar tegelijkertijd levert het toch ook wat mooie beelden op. Enkele actiescenes waren zelfs opvallend stijlvol en cool, had ik niet verwacht.

Kitano's optreden is relatief kort (hoewel toch redelijk aanwezig in het tweede deel), toch is z'n aanwezigheid op de poster niet erg vreemd. Takashi Ishii was hier nog maar beginnende en Kitano is toch een grote naam.

De film blijft redelijk verwarrend, al is het tweede deel in grote lijnen wel makkelijker te volgen. Enkele erg gave scenes op het eind, vooral in de regen met een heerlijke gevoelloze Kitano.

Geeft toch goed aan waarom Takashi Ishii geen onbekende zou blijven en vooral in het actie/yakuza genre puntjes zou score. Leuke film, geen meesterwerk, maar voor geïnteresseerden zeker een keertje te kijken.