• 9.180.356 stemmen

Gonin (1995)

Actie / Misdaad | 109 minuten / 121 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Misdaad

Speelduur: 109 minuten / 121 minuten (director's cut)

Alternatieve titel: The Five

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Takashi Ishii

Met onder meer: Koichi Sato, Takeshi Kitano en Masahiro Motoki

Gesproken taal: Japans

Plot Gonin

Vijf mannen nemen het op tegen de machtige Ogoshi bende. De bende bestaat uit nietsontziende yakuza's. De vijf mannen zijn, direct of indirect, in feite slachtoffers van de bende. Ze hebben weinig met elkaar gemeen en worden door het toeval samengebracht.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Okoshi Member

Man at the Toilet

avatar van Mr Wendal

Mr Wendal

De film is in de tradite van Takeshi Kitano vol met vuurwapens. De beat is van Takeshi Kitano. Dat de rest (screenplay en regie en productie) niet van hem is wel te zien en daardoor de minste film waarin Takeshi Kitano speelt.

avatar van WhiteWizard

WhiteWizard

Oke... 2 dingen... 1-Kijk GoniN en IchI1 the killer op een avond. 2- Stijl vereist, als je een trancemuziek luisterende, vmbo-basis/kader, die houdt van overdreven gebleekt kleding met franjes, die het merk Evisu niet kent, bent..... dan is deze film niks voor jou

avatar van Justice4All

Justice4All

Slechte film, maar heeft wel leuke en mooie scenes. 2,5 *

avatar van WhiteWizard

WhiteWizard

Leuke film... jammer dat weinig mensen weten hoe je tegen zo'n film moet aankijken....

maar ja nog even een advies:

Kijk Gonin en Ichi achter elkaar op 1 avond...

avatar van DOA

DOA

Ik ben een Takeshi Kitano fan. Fan van iemand ben je omdat je iemand iets goed vindt doen. Dit zegt genoeg denk ik. 4,5*

avatar van Mug

Mug

Intrigerende en harde yakuza-film met veel oog voor mooi drama. Er zitten me toch een aantal mooie scenes in de film, met als hoogtepunten de thuiskomst van Ogiwara (de dikke man met bril) en de restaurant-scene met Hizu en zijn vrouw en dochtertje.

Een film die toch zeer dicht in de buurt komt van de op MovieMeter geroemde films van Kitano.

Jammer dat het begin van de film me niet meteen wilde meesleuren, het duurde toch wel een tijdje voordat ik wist wie wie en wat was.

3,75*, afronding naar boven door de mijns inziens ondergewaardeerde waardering alhier.

Al meerdere malen de trailer tegengekomen op (vooral) oudere DVDs, en deze film trekt mij eigenlijk voor geen meter. Vond het er allemaal erg lelijk uitzien.

Zal hem ooit nog wel een keer kijken, in een Kitano craze.

avatar van Mug

Mug

Lelijkere beelden dan een Kitano inderdaad. Alleen een prima en werkende mix van hardheid + actie versus schoonheid + drama. Tevens de ingredienten van de Kitano yakuza films.

Meer de spaghetti zonder de saus dan.

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Misleidende dvd-hoes trouwens. Ik dacht dat Kitano een hoofdrol speelde in deze film.

Dvd is trouwens voor weinig (€7-8) bij de Boudisque te krijgen.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Weer een geslaagt Yakuza filmpje. De hoes is inderdaad misleidend en wat op de achterkant staat: een glansrol van "Takeshi Kitano" klopt niet, want Kitano komt hier maar een kwartiertje zo nu en dan even langs, maatgoed, ook de kleine rolletjes van hem waren goed.

Echt extreem geweldadig is deze niet zoals andere Yakuza films. Het begin is een beetje saai maar als Kitano eraan komt, is de hele film weer goed. Kitano speelt als een homosexuele(heb ik zover begrepen) yakuza Het mag ook misschien niet echt geweldadig zijn maar het bloed spat wel alle kanten op, zoals gewoonlijk in Japanse actiefilms.

Al bij al toch nog een goede film geworden met goede acteurs en sfeer. Ik ga pas zaterdag of zondag Gonin 2 kijken(die ik ook bestelt had) Vanavond is eerst Avalon aan de beurt.

En waarom moet je Gonin en Ichi the Killer nou eens op 1 avond afkijken?

avatar van Baggerman

Baggerman

Mug schreef:

Eens met het eerste en ik had ook last van wat je beschrijft in de tweede alinea!

De film kon me helaas niet echt boeien. Qua kleurgebruik zelfs een beetje een 'vieze' film! Lelijke smoezelige kleuren.

Wel moet ik zeggen dat hij (of zij? is een film eigenlijk mannelijk, vrouwelijk of onzijdig???) niet voorspelbaar is!

Toch gezien. Toch verrast.

Heb zelfs de trailer nog even gezien, die blijft wel lelijk. Best apart.

Film begint wel heel warrig. Ook ik had nogal wat moeite om te blijven volgen wie wie was, en dat ligt niet aan een gebrek aan Japanse films achter mijn naam. Wel weer een fijn weerzien met Naoto Takenaka (Ogiwara), heerlijk acteur en vooral ook herkenbaar aan z'n stemgeluid.

Verder veel nachtshots (waardoor het zeker niet makkelijker om volgen is, in het algemeen toch iets te donker opgenomen maar tegelijkertijd levert het toch ook wat mooie beelden op. Enkele actiescenes waren zelfs opvallend stijlvol en cool, had ik niet verwacht.

Kitano's optreden is relatief kort (hoewel toch redelijk aanwezig in het tweede deel), toch is z'n aanwezigheid op de poster niet erg vreemd. Takashi Ishii was hier nog maar beginnende en Kitano is toch een grote naam.

De film blijft redelijk verwarrend, al is het tweede deel in grote lijnen wel makkelijker te volgen. Enkele erg gave scenes op het eind, vooral in de regen met een heerlijke gevoelloze Kitano.

Geeft toch goed aan waarom Takashi Ishii geen onbekende zou blijven en vooral in het actie/yakuza genre puntjes zou score. Leuke film, geen meesterwerk, maar voor geïnteresseerden zeker een keertje te kijken.

avatar van gauke

gauke

Het meest opmerkelijk waren de visueel eigengereide beelden in deze harde, gewelddadige thriller rond vijf afgeschreven kleine criminelen en een psychopatische moordenaar. Het verhaal was, naast surrealistisch, behoorlijk verwarrend en de actiescènes waren meedogenloos, sadistisch en soms adembenemend.