• 9.373.452 stemmen

Met onder meer: Sam Shepard, Eduardo Noriega en Stephen Rea

Gesproken taal: Spaans en Engels

Plot Blackthorn

"No destiny"

Na zijn vlucht uit de Verenigde Staten werd aangenomen dat Butch Cassidy in Bolivia in 1908 is overleden. De waarheid is dat hij zich 20 jaar heeft schuilgehouden onder de naam James Blackthorn. Hij vindt het nu tijd terug te keren naar de Verenigde Staten om zijn zoon, die hij al die tijd niet heeft gezien, te ontmoeten. Voordat zijn reis begint, ontmoet hij een Spaanse ingenieur en ze besluiten samen op te trekken, op weg naar hun laatste avontuur.

Hectometerpaal

Ik vergelijk niet, ik spreek een voorkeur uit voor een ander soort western.

Niet verdrietig worden he?

Hectometerpaal schreef:

Ik vergelijk niet, ik spreek een voorkeur uit voor een ander soort western.

Niet verdrietig worden he?

Mijn voorkwur gaat ook meer naar de spaghetti western uit hoor. Alhoewel ik ook gek ben op John Wayne films enzo. Deze film vond ik gewoon saai. Niet slecht nogmaals, wel saai.

avatar van Barfly

Barfly

Ik zal het niet doen, maar het komt bij mij zo over: Ik heb Borat gekeken, maar geef mij maar

Monthy Python.

Nu heb ik ook bar weinig met de spaghetti, maar ik durf te beweren dat het merendeel van dat genre prutfilms afleverde, waarbij een voorkeur voor een aantal Amerikaanse westerns makkelijk uit te spreken is.

Daarbij vind ik Blackthorn een verademing binnen het genre, waar de laatste jaren de goede westerns op één hand te tellen zijn.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Of hoe een western gemaakt moet worden.

Blackthorn biedt een (voor mij) nieuwe insteek op het verhaal van Butch Cassidy. Ik vind het uitgangspunt - Butch leeft al jaren ondergedoken en is nu een ouwe vent - boeiend. Niet alleen omwille van de "verandering" van de legende, maar ook omwille van de verandering die de tijd met zich meebrengt, en hoe een voormalige bandiet daarmee omgaat.
Het verhaal speelt zich immers af in 1927, in Bolivia dan nog, en is dus zowel in tijd als in plaats verwijderd van het Oude Westen.
Het plotje dat de film behandelt is nog wel oké, maar die Spanjaard is bij momenten te irritant. Het plottwistje aan het einde is dan ook een verademing, vooral door de houding van Butch.
De flashbacks voegen absoluut iets toe. De scène waarin Butch de gewonde Sundance Kid uit zijn lijden verlost is behoorlijk indrukwekkend, moet ik zeggen.

Sam Shepard staat uitstekend te acteren als de doorleefde Butch Cassidy. Hij heeft een ouderwetse karakterkop en straalt western uit.
De acteur die zijn jongere versie speelt, Nikolaj Coster-Waldau (wie?!), doet het eveneens erg goed. Ook een pluim voor de dames en heren van de castingafdeling om de gelijkenis zo accuraat te houden én een goeie acteur te vinden.

De setting is eens wat anders dan een doorsnee western, maar is absoluut voor herhaling vatbaar. De Boliviaanse natuur wordt prachtig in beeld gebracht. De shoot-outs zijn vrij heftig gefilmd, die op de zoutvlakte imponeert. Je moet er ook maar opkomen; een western maken en dan een shoot-out op een zoutvlakte laten plaatsvinden.

Meer van dit, graag.

avatar van madmax1

madmax1

De flashbacks zijn western ,en overbodig in dit voor mij avontuur verhaal.

Ook de setting past niet voor een western,hoog uit voor een spaghetti .

Als je flashbacks uit de film laat ,blijft er 60 min over waarin te weinig gebeurd,

Sam Shepard speelt niet slecht ,maar ik kan me niet voorstellen deze film nogmaals te bekijken

Natuurlijk ben je geneigd hier een goed punt voor te geven ,want de rest van wat nu westerns worden gemaakt stelt helemaal niets meer voor.

Een 4 sterren is voor mij een topper ,en kan ik aan deze film niet geven.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

madmax1 schreef:

Ook de setting past niet voor een western,hoog uit voor een spaghetti .

Waarom zou een western altijd dezelfde setting moeten hebben? Een beetje variatie binnen het genre mag wel.

Da's vanzelfsprekend.

madmax1 schreef:

Als dit specifiek aan mij gericht is: ik geef deze film een goed punt omdat ik het een goede film vind. Dat er de laatste jaren amper degelijke westerns gemaakt worden, doet er niet toe.

avatar van cor1946

cor1946

Goede film, goed verhaal en Sam Shepard was ouderwets goed.

avatar van JooGee

JooGee

Prima film, niet echt een western, maar prima verhaal.

JooGee schreef:

Prima film, niet echt een western, maar prima verhaal.

Niet echt een western? Rare opmerking... Het is geen spaghetti western, maar wel een 100 % all American western hoor.

Hectometerpaal

Het is gewoon een romantische drama met wat met mensen met een cowboyhoed op.

Ik tel hier meer gejank en gekus dan in Sex in the City.

• 1948 berichten

Dan nog blijft het een op en top western, alleen niet wat iedereen gewend is. Ik was er ook niet zo van onder de indruk hoor, maar om nou te zeggen dat het geen western is... Het verhaal is gewoon saai uitgewerkt vond ik. Een saaie western als het ware, maar wel een western. Hoe je het ook bekijkt.

Hectometerpaal

Ik denk dat inmiddels wel iedereen dit gewend is, aangezien er alleen nog maar troepwesterns worden uitgebracht.

Waarin een fotomodelletje rond moet huppelen met nog dialoog ook nog.

• 1948 berichten

Haha, ja de westerns van tegenwoordig zijn inderdaad niet meer wat het wezen moet, dan ben ik met je eens.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Dan moet je je heil maar zoeken in de series als Deadwood en Hell on Wheels

avatar van schumacher

schumacher

Dit is een romantische western drama.

Tis niet de of een western die je gewoon bent.

Ik vond er niet veel aan, het is een saaie film, weining aktie, veel blablabla.

Had maar weinig om het lijf, bespaar je de tijd en moeite om deze te bekijken.

Ik ben een western liefhebber maar deze film is slaapverwekkend.

Geef mij maar wyatt earp,tombstone, appaloosa,die mee clint eastwood, 3:10 to yuma.

• 19677 berichten

Het is lang geleden dat ik nog van ieder beeld van een film zo genoten heb als bij deze.

Blij dat ik de Blu-ray gekocht heb, want deze film verdient niet minder.

Een juweeltje op alle gebied.

Waanzinnig fraaie landschappen, prachtig gefilmd, een sterk verhaal, boeiende acteurs, en prachtige muziek, zelfs de liedjes die Shepard zingt passen hier geweldig bij.

Ik denk dat ik er een van ga gebruiken in mijn eigen band (Ain't no Grave)

Ik heb mij geen moment verveeld, ook niet bij de rustigere scènes, helemaal niet zelfs.

Shepard is een kei, dat wist ik vooraf ook wel al, maar hier zet hij toch een rol neer die mij lang zal blijven heugen.

Nooit eerder heb ik zo'n indrukwekkende Butch Cassidy op film gezien.

Ook uitstekend werk van Eduardo Noriega.

Dominique McElligott, tegenwoordig bekend uit de western TV serie Hell on Wheels, ziet er goed uit als Etta Place.

Pittig rolletje ook.

Of dit nu een Western of een "Southern"genoemd moet worden maakt mij niets uit.

Voor mij mag hij rustig bij de westerns staan, zeker gezien het hoofdpersonage een van de grootste western legends ooit is.

Ik had niet echt verwacht dat er zoveel harde scènes in de film zouden zitten, daar werd ik echt door verrast.

Terwijl ik dit hier neertik denk ik er zelfs al aan om mijn waardering te verhogen, met een halve ster erbij.

Waarom niet meteen 5*?

Wie weet...bij een nieuwe kijkbeurt?

Nikolaj Coster-Waldau, als de (goed gekozen!) jongere Butch Cassidy, komt in een flash-back helemaal aan 't eind van de film nog in beeld, en draagt dan een kopie van de overbekende lederen jas die Randolph Scott in meerdere westerns droeg, ook in zijn laatste (Peckinpah's Ride the High Country )

Dat kan geen toeval zijn

avatar van trebremmit

trebremmit

Prachtige western inderdaad met een uitstekende Shepard.

Vooral de natuur was schitterend, het verhaal had wel iets beter uitgewerkt kunnen worden.

De flashbacks waren juist noodzakelijk om te begrijpen hoe het zover was gekomen en gaven het iets melancholisch. Prima keuze dus wat mij betreft.

Enkel het einde vond ik ietwat teleurstellend, of er moet nog een vervolg komen.

avatar van henkies

henkies

Ver boven de verwachting die ik had toen ik deze film opzette. Ik was in de veronderstelling dat dit soort westerns niet meer gemaakt werden, gelukkig had ik het mis. Heerlijk rustige film met mooie beelden, goede acteurs en een goed verhaal. Een haast melancholise sfeer, en zeer fraai gefilmd. Klasse.

avatar van tdenissen

tdenissen

zooooooooooooooo langdraaaaaaaadig saaaaaai

avatar van Tarkus

Tarkus

Een tegenvaller deze film.

Het verhaal is wel redelijk, maar langdradig.

Maar het zijn toch vooral de vertolkingen die me tegen vielen, Sam Shepard was nog redelijk, maar ik vond Stephen Rea totaal verkeerd gecast.

avatar van Rodger

Rodger

Ja, redelijk.... Het verhaal is goed... Een beetje langdradig.... Net genoeg om een avond rond te krijgen....

2.0

avatar van scorsese

Goeie film waarin de oude crimineel Butch Cassidy terug wil naar Amerika, nadat hij zich jarenlang heeft schuilgehouden in het buitenland. De film speelt zich af in Bolivia, en dit prachtige landschap vormt dan ook een mooi decor voor deze zowel ouderwetse als moderne western. Traag, maar een goed verhaal en goed uitgewerkte personages.

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

Een meesterwerk , ook muzikaal en qua sfeer vergelijkbaar met Once upon a time.

avatar van Decec

Decec

Een goede western film...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Prachtig landschap, super

mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Perfect achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

avatar van sofripa

sofripa

Echt een kwaliteitswerkje. Shepard is uitstekend. Mooie film beelden en ook nog eens een mooi verhaal. Soms een beetje traag maar dat deert niet. 3,5 sterren

avatar van rep_robert

Beetje een trage western die erg interessant begint, maar steeds verder web ebt. Sheppard is overtuigend als de uitgebluste Butch Cassidy. Ook draagt hij de gehele film in zijn eentje. Het script is verder een beetje brak en die flashbacks voelen bovenal erg onnodig aan. Dan zet ik toch weer liever Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) op.

Schemerlamp kapot?

avatar van rep_robert

Die zin moet je vooral i.c.m. mijn commentaar over de flashbacks lezen uiteraard

avatar van chiel1971

chiel1971

• 2009 stemmen

Mooie sfeervolle western met hele mooie beelden en camera shots.