• 9.373.064 stemmen

The Man in the Moon (1991)

Drama / Romantiek | 99 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Geregisseerd door: Robert Mulligan

Met onder meer: Sam Waterston, Tess Harper en Reese Witherspoon

Releasedatum: 12 juni 1992

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot The Man in the Moon

"Remember when you couldn't wait for your life to begin... and then, one day, it did?"

Een klein stadje in Louisiana, aan het einde van de jaren 50. Dani, een meisje van veertien, heeft behoefte aan een zekere onafhankelijkheid. Haar ouders geven haar ook dat stukje vrijheid. De moeder van Dani kan immers elke dag bevallen. Dani heeft een nauwe band met haar oudere zus Maureen, een 17-jarige tiener die het hoofd van vele jongens op hol doet slaan. Op een dag krijgen ze nieuwe buren: Marie Foster met haar zeventienjarige zoon Court. Dani is verkikkerd op Court. Tot op de dag dat Court verliefd wordt op Maureen.

Danielle "Dani" Trant

Billy Sanders

Will Sanders

avatar van otherfool

otherfool

Mulligan's laatste film is een mooi geschoten tearjerker dat net niet overtuigend genoeg is om je echt bij te blijven. Grappig om Witherspoon zo jong te zien. 2,5*.

avatar van rep_robert

Soms iets te zoet, maar over het algemeen kan ik heerlijk genieten van films als dit. Het platteland leventje in Amerika wordt heerlijk weergegeven, een omgeving waar ik in films wel van houd.

Tel daarbij een heerlijke Witherspoon plus aardige karakterontwikkelingen op en je hebt een leuke coming of age film.

avatar van Movsin

Movsin

Romantisch-dramatische film waarbij elementen als sentimentalitiet, familietrots, correctheid en eerste liefdeservaringen uit Robert Mulligan's "To kill a Mockingbird" en "Summer of '42" best herkenbaar terugkeren.

Filmisch best geslaagd, erg duidelijk en evenwichtig opgebouwd met goede acting.

Knap debuut van Reese Whiterspoon, die ondertussen al wel een mooi palmares bezit.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Absoluut slecht.

Witherspoon deed het wel oké en de romantiek was niet al te klef, daar is het beste dan ook mee gezegd. Tijd/plaats waarin dit zich afspeelt vind ik absoluut onboeiend, boerenleven, ouderwetse waarden. De stukken drama zijn vreselijk cliché, over-sentimenteel en melodramatisch. Enige vorm van subtiliteit ontbreekt en sowieso is de muziek erg slecht.

Ik wilde nog een ster geven omdat ik in het eerste kwartier nog zo naïef valse hoop koesterde dat het niet zou verlopen zoals het verliep. Echter waren de laatste tien minuten wel zó vreselijk. Dat wijze geneuzel, brrr.

avatar van The One Ring

The One Ring

Op zich geen slechte film. Het is allemaal gewoon prima uitgewerkt, met voornamelijk geloofwaardige karakterontwikkelingen en overtuigende acteurs. De relatie tussen Court en Maureen had wat beter uitgewerkt kunnen worden dan slechts een handvol scènes die meer om lust dan om liefde draaien, maar dat is ook de enige concrete kritiek die ik erop weet te geven.

Het probleem is vooral dat dit verhaal me al niet heel erg aanspreekt en dat de uitwerking ook niet bijzonder genoeg is om daar verandering in te brengen. Ik ben al geen fan van verhalen over puberliefdes, want ik hou niet van die aanstellerij die er vaak bij komt kijken en voor mij wordt het er niet beter op als het in een voornamelijk brave vertelling (m.u.v. de scène waarin de vader de dochter slaat en de dood van Court) met enkele volkswijsheden wordt verpakt. Ik kan me voorstellen dat mensen dit wel leuk vinden en voor diegenen is dit waarschijnlijk een goede film, maar mij deed het gewoon weinig.

avatar van BBarbie

BBarbie

Net als in een paar van zijn andere films weet regisseur Robert Mulligan een prima tijdsbeeld te schetsen van het rauwe plattelandsleven in het altijd wat broeierige zuiden van Amerika, dat dient als achtergrond voor dit sterk geschreven romantische drama.

Boeiend en goed geacteerd, met een verrassend goed debuut van de piepkleine Reese Witherspoon. Ook Emily Warfield zet een heel aardige rol neer. Vreemd dat haar filmcarrière nooit echt van de grond gekomen is.

avatar van brief encounter

brief encounter

Prachtige film met een ontroerend mooie Reese. Vertoont overeenkomsten met Summer of 42. In beide films zit het Ferne Geliebte-motief en ook het element dat de hoofdrolspelers voor altijd anders in de liefde zullen staan. Staat in mijn top 10!

avatar van coumi

coumi

Wat overgewaardeerd in de beschouwingen hierboven. Mierzoet verhaal, een soort ode aan de bewoners van het platteland zoals ze in de jaren tachtig en negentig wel vaker werden gemaakt. Dankzij Witherspoon, die in deze debuutrol werkelijk van het scherm afspat, lijkt het allemaal wat meer dan het is.

Niveau van een redelijke tv-film, niet meer of niet minder.

avatar van Decec

Decec

Een mooie drama/romantiek film...

Een mooie en ontroerend verhaal...

Prima acteerwerk...

Prima achtergrond geluid

(geen Dolby Digital aanwezig)...

Goed kwaliteit breedbeeld

(geen HD aanwezig)...

avatar van Aapje81

Aapje81

Degelijk en sfeervol drama dat vooral in de herinnering zal blijven door sterke rol van Witherspoon. Hier en daar is het allemaal wat aan de melodramatische kant maar de film ontspoort gelukkig nergens.

Boven gemiddeld.

avatar van Robi

Robi

Een opgroeidrama over een meisje van 14. De film zit boordevol clichés en is ook voor het grootste deel erg voorspelbaar, maar toch is het een mooie film. Het verhaal bouwt mooi op en weet de emotie goed te raken, mede door de bij vlagen erg mooie acteerprestaties ook al zijn ook die niet over de hele linie altijd even geweldig.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ontroerende coming-of-age voor jong en oud. Een ideaal filmpje voor een zomervakantie avond als deze... Gaat over de leuke en minder leuke gebeurtenissen in de levens van de familie Trant, hardwerkende dorpelingen die vrij afgelegen op het platteland lijken te wonen. Ze spreken vader aan met "Sir" en iedereen moet zijn steentje bijdragen aan de klussen. En dat is nodig, want moeder verwacht haar vierde kind. Wanneer ze een nieuwe buurvrouw krijgen, een oude kennis van de Trants, ontstaat er een hechte band tussen de 14-jarige Dani en de 17-jarige Court, zoon van de buurvrouw.

Je vaart als kijker rustig mee in Mulligans sentimentele verhaaltje, dat eigenlijk best goed werkt en flirt met de dunne lijn tussen vriendschap en liefde. Die ontdekking en onvervulbaarheid van gevoelens zijn hier erg mooi gebracht door Witherspoon die op dat moment zelf veertien was. En hou zeker de zakdoeken in de buurt...

avatar van The Oceanic Six

Soms heb je van die films die zo basic zijn dat je niet snapt wat je er nou heel goed aan vind, maar toch doe je het. Dit is zo'n voorbeeld, het had zo een film kunnen zijn die ze 20 jaar geleden op de woensdagavond op RTL uit hadden gezonden. Van die sentimentele melodramatische films over hele gewone mensen. Maar het werkt. En dat is te danken aan het uitstekende acteerwerk van de cast, waarbij dit de debuutfilm is van Reese Witherspoon. Ongelofelijk hoe goed ze al was op de jonge leeftijd van 14 jaar. En charmant ook, want ze oogt sympathiek. Ook Sam Waterston als de vader overtuigt.

Het is een verhaal over een meisje dat in de pubertijd komt en verliefd raakt op haar buurjongen, maar merkt dat hij voor haar zus valt. Het tragische einde vond ik zelfs nog verrassend, maar toch mooi dat de beide zussen toch nog naar elkaar weer toe groeien na hun ruzie. En ook een plus vind ik de setting, het Amerikaanse platteland eind jaren 50 waar alles nog simpel maar eerlijk is en waar nog andere normen en waarden heersen als vandaag de dag. Het maakt de film rustgevend om te bekijken.

Eigenlijk 3,5*, maar de film is pakkend genoeg voor een halfje extra.