Genre: Animatie / Avontuur
Alternatieve titels: Children Who Chase Lost Voices from Deep Below / Journey to Agartha
Japan
Geregisseerd door: Makoto Shinkai
Met onder meer: Hisako Kanemoto, Kazuhiko Inoue en Miyu Irino
Gesproken taal: Japans en Italiaans
Plot Hoshi o Ou Kodomo
"A journey to say goodbye."
De film gaat over Asuna, een meisje dat haar eenzame dagen doorbrengt met het luisteren naar de mysterieuze muziek die uit de kristallen radio komt die ze van haar vader als aandenken kreeg. Uiteindelijk vertrekt ze op een avontuurlijke reis om een jongen te ontmoeten en op die manier zal ze zowel de wreedheid als de schoonheid van de wereld ontdekken, alsook de betekenis van verlies.
Asuna Watase (stemrol)
Ryuji Morisaki (stemrol)
Shin / Shun (stemrol)
Mana (stemrol)
Asuna's Mother (stemrol)
Risa (stemrol)
Mimi (stemrol)
Seri (stemrol)
Old Man from Amaurot (stemrol)
Student (stemrol)
Tonypulp
Zoals verwacht weer met een simpele romantische rode draad maar dit keer binnen een avontuurlijkere setting. Klinkt fantastisch en de trailer laat ook meteen weer zien dat dit puur genieten wordt. Zag zelfs wat bloed in de trailer, gewaagd hoor
Black Math
Ik word nu wel ontzettend nieuwsgierig. Ik lees op animenewsnetwork dat de film in mei in Japan uitkomt. Ik vrees dat betekent dat wij nog een jaar moeten wachten.
Verder met de vaste staf uit Shinkais vorige projecten, inclusief componist Tenmon, waar ik gemengde gevoelens over heb. Ik hoop van harte dat het aantal J-pop nummertjes beperkt wordt tot nul.
maxcomthrilla
De langverwachte opvolger van 5 Centimeter per Second. Yes!
Typische eyecandy volgens Shinkai recept en daar kan ik geen genoeg van krijgen.
ace leader
Over 2 maanden komt ie al uit in Japan...
Yuffira_San
Aha! Eindelijk nog eens iets van Shinkai
Ik ben alvast benieuwd.
ace leader
De film is al een paar maanden geleden uitgebracht in Japan, maar daar blijft het voorlopig bij
Scython
De Blu-ray en DVD van Hoshi wo Ou Kodomo heeft een release datum van 25 november gekregen en daar zal Engelse en Chinese ondertiteling bij zitten.
Black Math
Zo, wat heb ik hier naar uitgekeken. De vorige films van Shinkai waren werkelijk oogstrelend, hij speelt werkelijk schitterend met lichtval en kleurschakeringen, en in z'n laatste film leek hij een beetje de naïviteit verloren te zijn, dus de verwachtingen waren behoorlijk hooggespannen. Zeker als je hoort dat het plot aan Laputa zou herinneren, een film die ik werkelijk fantastisch vind, maar die als enig minpunt heeft dat het duidelijk visueel verouderd is. Dus tel het avontuur van Laputa bij de visuele schoonheid van Shinkai op en je begrijpt dat ik hoopte op een film waar ik de maximale score aan kan uitdelen.
Helaas lopen dingen soms anders in het leven. Eén ding is zeker: visueel teleurstellen doet Shinkai niet. Integendeel, het mag al een tijd geleden zijn dat ik z'n vorige film zag, maar voor zover mijn herinneringen kloppen is Hoshi o Ou Kodomo zelfs nog mooier dan 5 cm/s. Werkelijk een lust voor het oog. Het grote pijnpunt zit hem echter in de muziek en vooral hoe die gebruikt wordt. Elk moment van drama wordt nog eens extra aangedikt door de muziek die daarbij flink op de voorgrond treedt. Over subtiel gesproken. Je moet het zielig vinden, daar is geen twijfel over!! Een soortgelijk verhaal geldt bij de actiemomenten waarbij de titel Pirates of the Caribbean soms in me opkwam. Jammer, het verpest echt een hoop voor mij.
Komen we bij het verhaal. Inderdaad, de link naar Laputa is snel gemaakt. Ook hier een vreemde wereld waarnaar op zoek wordt gegaan, de clavis doet herinneren aan de steen die leidt tot Laputa en eén van de Quetzalcoatls doet zelfs ook een beetje denken aan de robots uit Laputa. Wat echter voor mij onverwachter was, en ook een beetje onaangenaam, is dat er volgens mij ook flink gekeken is naar Fullmetal Alchemist: Het opzoek gaan naar een manier om de doden op te wekken, het principe van gelijkwaardige ruil, lichaamsdelen die genomen worden als de ruil niet gelijkwaardig blijkt te zijn, de bloedzuiger-wezens lijken afgekeken te zijn van de mensenzielen die de steen der wijzen vormen, en de ogen op de ark Shakuna Vimana komen ook bekend voor. Verder een aantal personages die niet echt weten wat ze willen, een aantal bijfiguren die niet bijdragen aan de coherentie en je hebt een film te pakken die de vreselijk muziek niet weet te compenseren met een meeslepend en sterk plot. Goed, daar blonk Beyond the Clouds nu ook niet echt in uit, dus zo zwaar wil ik er ook niet aan tillen, maar wat plot en personages betreft wint Laputa het wel dik, om maar eens de vergelijking met een andere avonturenanime te trekken.
Voor mij ondanks de prachtige beelden duidelijk de minste Shinkai. Hij doet er wat mij betreft goed aan om die componist van hem, Tenmon, die ook 5 cm/s met dat afschuwelijke liedje op het einde heeft verpest, eruit te gooien. Er zijn genoeg Japanse filmcomponisten die wel mooie muziek kunnen schrijven. Hopelijk gebeurt dat nog, want deze film heeft er niet voor kunnen zorgen dat mijn interesse in volgende projecten van Shinkai is afgenomen. Want ondanks de kritiek blijft het een belevenis, al is het maar om de beeldenpracht. 3,5* is het eindoordeel. Lager kan en wil ik niet gaan.
Black Math
Dank. Ben benieuwd wat je er zelf van gaat vinden, met Laputa en 5 cm/s in je top 10.
LimeLou
- 2048 berichten
Ik kijk hier ook erg naar uit, ik ben alleen niet in een anime bui de afgelopen weken, jammer genoeg.
Threeohthree
Lekker luchtig en avontuurlijk filmpje dat uitstekend vermaakt. Recensie komt later. Film duurt 116 minuten overigens. (IMDB)
lotsoflina
Fantastish ;3, Ben blij dat ik um heb kunne zien,
in een woord: GEWELDIG =D
Mr_White
- 2067 berichten
Black Math gaf het al een klein beetje aan, maar Shinkai speelt voor zijn laatste film sterk leentjebuur bij het werk van Hayao Miyazaki, waaronder Nausicaa en inderdaad, Laputa. Een meisje als hoofdpersoon, een avontuur naar een fantasiewereld vol vreemde creaturen en eigen regeltjes alsmede een character design volgens de Studio Ghibli stijl, het ligt er wel heel dik bovenop. Overigens betekent dat niet dat Shinkai zijn eigen stijl volledig achterwege heeft gelaten. Weer gaat het verhaal over het accepteren van verloren liefde en de nodige bijbehorende filosofische kwesties, maar ook de schitterende achtergronden, het lichtinval en kleurgebruik zijn typisch Shinkai.
Maar zo komen we ook bij het probleem van de film, Shinkai wil én Miyazaki na doen én zichzelf blijven, en daardoor lukt het hem niet om de film goed uit de verf te laten komen. De film blijft voortdurend in strijd met zichzelf en dat is jammer want er zijn wel degelijk enkele geweldige momenten te beleven, maar de film weet dit niveau zelden lang vast te houden. Aardig, maar ook niet meer.
ace leader
Tegenvaller. Het eerste half uur is nog redelijk boeiend maar daarna wordt het wel erg langdradig. Het verhaal is extreem vaag en kon me ook niet echt boeien. Die wereld met al die mythische wezens boeide me dus totaal niet. De muziek van Tenmon raakte me ook niet echt. De anime is wel erg mooi, iets minder dan 5 Centimeters Per Second. Shinkai kan zich denk ik weer beter richten op non-fictie, daar is hij toch wel stukken beter in. Toch wel net een 2,5 sterren waard.
MatthijsGr00t
Dit is toch wel een tegenvaller geworden wat mede komt door mijn hoge verwachtingen. Zoals al eerder beschreven is het eerste half uur van de film, leuk vlot en boeiend maar daarna neemt het niveau steeds verder af. Het verhaal wordt minder boeiend en het geheel wordt gerekt. Groot pluspunt is toch wel het visuele aspect. De gehele film door is het visueel goed verzorgd en zijn de beelden prachtig. Daardoor bleef ik de gehele film wel geboeid kijken want van het verhaal moest ik het niet hebben, jammer. 3,0*
Chr.s
Voor een groot deel eens met de recensie van Black Math.
5 centimeters per second staat me bij als een geweldige film, maar mijn kritiekpunten bij die film blijven ook hier voor mij staan. Het drama is vaak wat te flauw en te dik aangezet waardoor de film nergens écht weet te emotioneren (minder dan in 5 sec). Ook de muziek is wederom afschuwelijk. Bij 5 centimeters concludeerde ik al dat ik dit in zijn toekomstige werk niet zie veranderen, deze film lijkt dat te bevestigen.
Maar ook hier staan daar tegenover de niet minder dan briljante background designs en het fantastische gebruik van licht.
Dat Shinkai zich hier en daar overduidelijk heeft laten inspireren door de films van Miyazaki vond ik verre van storend, overtreffen doet hij echter niet.
Miyazaki's films hebben een magie waar je je vinger niet op kan leggen. Het zit hem ergens in de personages, de timing en opbouw maar echt de vinger er op leggen lukt me niet. Het beste voorbeeld van deze magie is de bushalte scene uit Totoro. Een niveau dat Shinkai, ondanks de mooie plaatjes, nooit zal halen.
Beetje dubbel gevoel bij deze film dus. Aan de ene kant heb je de briljante designs, aan de andere kant blijft het een beetje een lege huls en mist het ziel.
Goto
Aangezien ik verwacht dat Onderhond hier binnenkort wel weer een heel verhaal bij zal neerpennen hou ik het kort.
De link met Ghibli en in het bijzonder de film 'Laputa' komt niet uit de lucht vallen. De film kent zeker enkele raakvlakken met Miyazaki's film, sommige designs lijken zelfs regelrecht gelift te zijn. Toch lijkt het me onverstandig om de film in te gaan met het idee dat je naar Laputa 2.0 gaat kijken. Ookal flirt Shinkai met Ghibli, hij blijft toch duidelijk een eigen stem binnen het geheel houden.
De animatie is nog steeds op en top Shinkai. Vooral het spel met licht is iets dat de man toch een heel eigen look en feel geeft. Zo ook hier. Verhaaltje gaat itt zijn vorige film wat meer de fantasie kant op, al maakt dat voor de onderliggende thema's weinig uit. Net zoals bij 5 CM gaat het ook hier weer om het willen behouden, maar het uiteindelijk verliezen van liefde, en ook hier is dat weer erg sterk uitgewerkt.
Drie scenes/minpuntjes die me zijn opgevallen wil ik hier toch nog even vermelden. De eerste is de scene waarin Asuna samen met Mr. Morisaki onder een rots zit en ze zegt dat hij als een soort vader voor haar is. De kijker heeft dit gevoel al een tijdje, en tot dan werkt het ook prima, maar op het moment dat het ronduit verteld wordt is dat een beetje misplaatst. Alsof Shinkai bang was dat de kijker het niet zou opvallen. Ook de scene waarin Asuna en Shin samen huilen werkt niet en het eind had wel iets langer mogen duren. Iets meer info over het lot van Shin en Mr. Morisaki had prettig geweest.
Verder eigenlijk niets te klagen. Ik verbaas me echt een beetje over de lage score hier. De elementen die een Shinkai tot een Shinkai maken zitten hier gewoon allemaal in, met een zacht en erg prettig Ghibli sausje er over heen. Animatie is prachtig, soundtrack is erg prettig en de personages boeiend. Wie een beetje van avontuur en dagdromen houd moet hier toch wel wat in weten te vinden. Film lijkt langer te duren dan dat hij in werkelijkheid is, maar dit mag als een compliment gezien worden, daar er geen seconde te veel is.
Film laat hier en daar een paar steekjes vallen, maar is sterk genoeg om er niet over te struikelen.
ace leader
Ik zat net te denken dat in tegenstelling tot 5 Centimeters Per Second (waarbij ik er vanaf het begin er al helemaal in zat), deze film mij totaal niet wist te boeien. De eerste 20 minuten waren nog re-de-lijk, maar daar bleef het wel bij. Ik verlaag mijn stem en een herkansing voor deze film zit er ook niet in. 1,5*
LimeLou
- 2048 berichten
Nee, dit is dus niet geworden wat ik hoopte dat het zou worden.
Visueel prachtig, ik moet het zeggen. De designs, de levende animaties en achtergronden, het is allemaal om in te lijsten, maar aan de andere kant komen weer de problemen wat deze film 2 sterren minder waard maakt voor mij:
Het verhaal is zo overdreven hysterisch dat ik er niet weet wat ik er mee aanmoet. De mix tussen kitsch en realisme waren in de vorige films van Shinkai zeer goed verwerkt. De gevoeligheid en karakterontwikkeling waren erg sterk, maar hier krijg ik het gevoel alsof ik de karakters al ken op het moment dat ik ze voor de eerste keer zag. Ook wat meer achtergrondinformatie over Shin en Shun zou mij bekoren. Alles moet per se zo overdreven en bombastisch zijn door middel van voice-overs van de hoofdkarakters, en jankerige gezichtsuitdrukkingen. Misschien is dit een meer mainstream productie van Shinkai, iets waar ik opzich totaal geen probleem mee heb, maar ik mis de subtiele, ingetogen karakters. Een karakter dat ik wel weer sterk vond was de leraar van Asuna. Hij is zeker geen heilig boontje, maar zijn bedoelingen zijn niet onbegrijpelijk.
De vergelijkingen met Laputa snap ik ook niet echt helemaal. Ik weet dat het Shinkai's favorite film was en inspiratie voor hem, maar waar Laputa een van mijn favorite films is en barst van klassieke kwaliteit, is Children Who Chase Lost Voices from Deep Below vooral een beetje een zeikproduct dat teveel probeert te zijn maar simpelweg niet slaagt om te overtuigen als een film die met iets nieuws wil komen.
Let's face it, de karakters, de stijl, de ideeën en de animatie is zeer puik, vind ik, maar dit had zo veel beter uitgevoerd kunnen worden. De designs van die mythische beesten vond ik dan weer prachtig, net als de uitgestrekte landschappen en de muziek van Tenmon, die zoals gewoonlijk fantastisch is. Ik zou graag in die wereld eens willen rondlopen en alles in me opnemen. Maar helaas, dit is een film, en een behoorlijk pretentieuze ook. Niet echt slecht, maar ik mis de 'soul', de passie van iets nieuws doen en maken.
Helaas geen voldoende, maar echt spijt van dit kijken heb ik niet. De SFX, sound-design en animaties kloppen gewoon, maar het soap-achtige drama dat ook nog eens dramatisch wordt aangezet? No, thanks.
*2.5
Ontzagwekkend!
Ik snap niet zoveel van alle kritieken. De film laat zich inderdaad gemakkelijk vergelijken met enkele Ghibli films. Om er een aantal te noemen: Mimi het poesje hier versus de poes uit Kiki `s Delivery Service, de robots die opdoemen als er geen zonlicht is versus de robots uit Laputa: Castle in the Sky. En dan is daar natuurlijk nog die andere wereld/planeet, die de film gelijk linkt aan Laputa: Castle in the Sky.
Ik zie alleen niet in waarom een moderne update afbreuk zou doen aan deze film, Shinkai refereert naar mijn mening gewoon opzichtig naar Ghibli films als een soort teken van respect. En niet omdat hij niets beters kon bedenken, kijkende naar alle creativiteit die hij in deze film heeft gestopt. Daarbij, als het op animatiestijl aankomt is er een wereld van verschil tussen Shinkai en Ghibli films.
Ik ben ook blij dat Shinkai in deze film wat meer het avontuurlijke pad opgaat. Hoezeer ik ook heb lopen zwijmelen bij 5 Centimeters per Second, het is fijn om te zien dat Shinkai hier een andere richting inslaat en het romantische aspect eens wat minder aanwezig laat zijn in deze film. Qua animatie is het weer volop genieten, de film ziet er echt constant betoverend mooi uit!
Nee, als ik mocht kiezen om een dag naar de verouderde planeet Laputa te gaan of naar deze glinsterende, magische wereld. Ik zou het wel weten! Een 4,5*
Black Math
Vond de Ghibli-link niet ergerlijk, ik keek juist uit naar een Laputa-update. De FMA-link daarentegen vond ik wel storend. De kutmuziek vormt overigens het grootste irritatie voor mij.
maxcomthrilla
Ik vond de muziek eigenlijk wel mooi. Ik heb ook niet gemerkt dat Shinkai de muziek gebruikt om louter hevige emoties op te roepen bij de kijker, laat staan dat je de personages/sommige momenten zielig zou moeten vinden. Hoogstens lief en vertederend, soms zelfs down to earth.
En Fullmetal Alchemist heb ik nog niet gezien, daar kan ik niet over oordelen. Al vind ik in de regel de reis zelf belangrijker dan dat de regisseur een klein facet uit een andere film heeft overgenomen.
Finisterra
Geweldige kruising tussen Shinkai's briljante visuals en een beetje - maar zeker niet teveel - Ghibli-magie. Daar waar bij een Mind Game of Paprika de verwondering na een tijdje oversloeg in verveling, vindt Shinkai hier de ideale balans tussen avontuur en fantasierijke vondsten. Hierdoor was het gedurende de volledige speelduur genieten van het vlotte verhaaltje ondersteund door de visuele pracht en praal. De soundtrack is helaas van minder niveau en ook iets te vaak aanwezig maar dit kon de pret zeker niet bederven. Al kost het de film voorlopig wel een halve ster waardoor Byôsoku vooralsnog m'n favoriet blijft.
Mooi.
De link naar Ghibli is inderdaad (iets te) makkelijk gelegd. Er is ook iets niet helemaal juist in Shinkai fantasy wereldje. Normaal moet zo'n ontdekkingstocht spannend en wonderlijk zijn, maar af en toe is het gewoon een beetje saai. Té bekend terrein misschien, ook het gebruiken en misbruiken van bekende namen deden wat af aan de eigenheid van de fantasy wereld.
Maar visueel is het wél weer genieten. Damn wat een detail. Af en toe eens een framepje freezen en je weet echt niet waar je eerst moet kijken. Ook de animatie zelf is bij momenten verbluffend. Gedetailleerd over de hele lijn. Character designs steken daar jammer genoeg nog steeds wat schril tegen af, daar moet hij toch echt iets meer aandacht aan besteden.
Muziek vond ik niet storend, al was het buiten de "melodie" ook niks speciaals. Twee uur is misschien ook iets te lang voor deze film, maar dat had vooral met de ontdekking van de wereld te maken.
Wel weer een echt knappe film die door de visuals alleen al makkelijk twee uur boeit. Leuke personags ook, jammer genoeg dat de setting niet spectaculair genoeg is.
4.0* en een uitgebreide review

Suzume no Tojimari
2022