Carnival of Souls (1962)
Genre: Thriller / Horror
Speelduur: 78 minuten (theatrical version) / 84 minuten (director's cut)
Alternatieve titel: Corridors of Evil
Geregisseerd door: Herk Harvey
Met onder meer: Candace Hilligoss, Sidney Berger en Larry Sneegas
Plot Carnival of Souls
"She Escaped Death. Now It Wants Her Back!"
Als een auto van een brug afrijdt, komt alle inzittenden om het leven, maar Mary Henry duikt een tijdje na het ongeluk op wonderbaarlijke wijze weer op. Ze neemt een baan aan als orgelspeler in een kerk, maar lijkt te worden achtervolgd door een mysterieuze verschijning.
Mary Henry
Organ Factory Worker
Gas Station Attendant
Mechanic
ichi
Absoluut een van mijn favorieten, deze enige film van Herk Harvey. Erg atmosferisch en creepy en zijn tijd ver vooruit er zijn linken te leggen naar Night of the living dead, Eraserhead en zelfs The Sixth Sense. Cultclassic, zware aanrader!!!
ichi
Deze film is een must voor liefhebbers van de fantastische film. Vergeet de remake(fuck wes craven), Vervreemding! Wanhoop! Dood! Dat is wat deze film te bieden heeft. Ben ik nou echt de enige die deze cult-klassieker gezien heeft!!! Stinissen? Hup naar de videotheek, dan ga ik Bite the Bullet huren!
ichi
Vergeet de hoes die je hier ziet, de film is in zwart wit, en wat voor een zwart, om nog maar niet te spreken van wit! Kijken mensen...and that's an order.
ichi
Wat is dit toch een gave film. Met minimale middelen gemaakt, met een naar mijn mening maximaal effect. Voor de liefhebbers van The Haunting van Robert Wise.
ichi
Oh, ja de hoes die je hier ziet is niets mis. Er stond ooit een andere, dus die opmerking van mij dat die hoes niet representatief is klopt niet meer.
gimli f
Zeker een heerlijke cult classic.
Hoogst genietbaar, met een uitstekende dromerige, nachtmerrie-achtige donkere sfeer. Het verhaaltje is wat simpel, maar wordt met volle overtuiging en liefde uitgewerkt.
De fotografie is zeer fraai en bij vlagen subliem. Vooral de shots met de orgel spelende Mary in de kerk mogen er zijn. Hier doet de film zelfs wat denken aan Dreyer, met intense close-ups van Mary.
Op internet las ik dat regisseur Harvey met deze film een soort kruising voor ogen had tussen het uiterlijk van een Bergman en de feel van een Cocteau. Vooral wat betreft dat laatste is de film zeker wel geslaagd. Meermalen doet de film mij wat denken aan de mix tussen magie, realisme en surrealisme van Cocteau's Orphéé.
Carnival of Souls is vooral interessant voor liefhebbers van het suggestieve werk, zoals The Haunting of Repulsion. Het recentere Jacob's Ladder heeft wel wat weg van dit filmpje (wat betreft premisse).
Uitstekend klassiekertje dus, deze psychologische horror. Zit tegen de vier sterren aan.
Creepy sfeertje, een voorloper, vele klassiekers, stammen hier van af. als meer mensen hem gezien hadden ou dit DE Klasieker zijn.
Is de CRITERION dvd de enige juiste versie?
Hij ken in ieder geval twee versies, de gewone en de Director's cut.
as
Machtig mooi en bij tijden creepy surealistisch gefilmd, deze Psychologische, inmiddels klassieke horror. De link naar de originele ''Night of the living dead'' is idd snel gelegd. Ik heb genoten.
4*en
De Knip
Het is me allemaal wat te simpel in deze film. Allemaal suspense, die met de filmkennis van tegenwoordig, mij wat te voorspelbaar is geworden.
Het zal allemaal wel creepy en weet ik wat wezen:
**1/2
T.O.
Behoorlijk rauwe en enge film, niet in het minst door het zwart-wit en de creepy orgelscore.
Erg goede rol van die Hilligoss vond ik. Regie en vooral montage (low budget) zijn echter wat matig.
Eyesolation
Na al die jaren blijft de sfeer in deze film erg mysterieus en donker!
Eén van m'n lievelingsfilms in dit genre. De (betere)voorloper van The 6th Sense !
Friac
Die gedachte kwam ook bij me op toen ik de 'souls' te zien kreeg.
Alhoewel ik bij deze film (meer nog dan bij sommige andere films) het gevoel had dat men het perfect in een kortfilm van 15 minuten had kunnen gieten, moet ik wel zeggen dat ik erg genoten heb van deze donkere en bij momenten surrealistische film.
Deze voorloper van 'The Sixth Sense' weet gedurende de hele film een akelig gespannen sfeertje te houden in mijn geval vooral door af te wachten wanneer de mysterieuze man weer zou opduiken, begeleid van de creepy orgelmuziek, dankzij enkele creepy beelden van de mysterieuze man, de akelige orgelmuziek en de bizarre scènes waarin de hoofdrolspeler eenzaam door de stad dwaalt.
De kijker heeft al snel door hoe het verhaal in elkaar zit, maar dat neemt niet weg dat 'Carnival of Souls' garant staat voor 80 minuten heerlijk (dromerig) griezelplezier.
Halcyon
Verrassend vage film voor een tijdperk waarin alle "onverklaarbare fenomenen" met hand en tand werden uitgelegd. Voor de rest een erg sfeervolle film vol visuele rijkdom, soms wat traag, maar tot het einde boeiend.
Atacion
Deze cult klassieker is een beangstigende droom waarin je niet lijkt te bestaan, men lijkt je immers niet te zien. Het verward rond dwalen door de straten is voor mij het hoogtepunt van de gehele film. Visueel gezien niet slecht, zeker niet als je bedenkt dat de film low-budget is. 3,5*
Mochizuki Rokuro
Een klassieker naar het schijnt, hoewel ik er nog nooit van gehoord had, voordat de VPRO gids m vorige week aanprees.
Duidelijk van invloed geweest op Lynch en Romero. Leuke sfeer, maar ook wel een erg goedkope uitstraling en de hoofdrolspeelster was ook niet bepaald subtiel met haar grote ogen. Maar verder prima film.
Deed me in uitstraling nog het meeste denken aan een Russ Meyer films uit die tijd, met de harde zwart/wit tonen en de opdringerige buurman (de typische opdringerige zuidelijke Amerikaan) en andere wantrouwende mensen (de pensionhoudster en de pastoor).
Heb em op dvd(klassieke horrorbox met ook Night of the Living Dead, House on Haunted Hill en The little Shop of horrors) gekocht voor 11 euro of zo.
Ik ga hem nu kijken, na wat ik hier lees kan me wat (positiefs)te wachten staan!
Deze films zijn trouwens wel digitaal geremastered en voor het eerst in kleur.
Bij Night of the living dead vond ik de kleuren niet storend dus ik gok dat dat hier ook niet gaat gebeuren!
Mug
Mijn god, ingekleurd deze 'horror-klassiekers'. Ik was blij dat Carnival of Souls een dvd-release kreeg, maar dan blijkt die ingekleurd te zijn. Waar zijn ze toch mee bezig?
as
Vreselijk idd. Ben het trouwens helemaal eens met wat in de recencie staat.
klute89
Ik heb deze zwartwit klassieker op dvd en ik vind het super B horror!
Het is een zeer geslaagde film
klute89
Ik moet nog even toevoegen dat ook de orgelmuziek grandioos en zeer effectief werkt op de kijker, dat gold in iedergeval wel voor mij.
En dat je voor zo weinig geld zo een meesterwerk kan maken, tja het zal Herk Harvey wel aangeboren zijn?!
Wouters
erg beklemmend sfeertje en fantastische shots af en toe. De film weet je snel te grijpen en laat je niet meer los. Sommige dingen zien er wat goedkoop en makkelijk uit, maar dat stoort niet echt. duidelijk inspiratiebron voor vele horrors. sterk, mooie uitgave trouwens die criterion.
allmodcons
Volgens mij heeft de regisseur ook een beetje leentje-buur gespeeld bij Last Year at Marienbad (van Alain Resnais), die dansscenes vooral!
Horrorizer
Voor wie deze film in zijn bezit wil hebben hij zit nu in de classic horror box (4 dvd's).
niethie
Gister dan ook maar eens even gezien en inderdaad een verrasend filmpje! Zijn tijd ver vooruit en van een enorme invloed op latere film klassiekers. Daarnaast in de (orgel) score, in combinatie met de soms wat surrealistsiche zwart wit beelden zeer effectief.
3,5 sterren
Walkure
Als dat een box is met daarin ook oa Night of the living dead, little shop of horror (dacht ik) en nog eentje. Vooral niet kopen! De films zijn allen ingekleurd.
niethie
is volgens mij wel de enigste Nederlandse uitgave, als ik me niet vergis.

Een greep uit de favoriete horrorfilms aller tijden van regisseur James Wan

Tôkyô Boshoku

Mademoiselle
Drama, 1966

Don't Look Now
Drama / Horror, 1973
organauto ongelukb filmvrouwelijke hoofdrolspelercultfilmpsychotronicorgan music