• 9.370.349 stemmen

Wilders, the Movie (2010)

Documentaire | 80 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Joost van der Valk en Mags Gavan

Met onder meer: Geert Wilders

Gesproken taal: Nederlands en Engels

Plot Wilders, the Movie

Geert Wilders weet zowel nationaal als internationaal discussie, woede en bewondering op te wekken. Tijdens de laatste verkiezingen (juni 2010) was zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) de grote winnaar. Filmmakers Joost van der Valk en Mags Gavan raakten gefascineerd: wie is Geert Wilders, wie zijn de mensen die op hem stemmen en hoe komt het dat hij zo succesvol is? In "Wilders, the Movie" onderzoeken de filmmakers de drijfveren van Wilders en zijn aanhang.

Elineloves

Ik vind het jammer dat de voorstanders van Wilders een beetje als ridicuul en idioot worden neergezet, terwijl de tegenstanders wel heel begripvol en krachtig naar voren komen. Ik blijf het gevoel houden dat deze documentaire voornamelijk toch naar het negatieve probeert te sturen. Ik heb tenslotte nog niks gezien over ''De man die Wilders echt is'', zoals telkens geroepen werd.

Beetje snel afgeraffeld einde (hebben ze toch nog lopen te knippen?), waarbij voor de 5e keer naar voren komt dat Wilders hem niet te woord wou staan. Tsja.. Wat moet je hier nou mee.

Vreemde documentaire over Wilders en de PVV, met racisme tegen Limburgers, niet onderbouwde beschuldigingen, en boehoehoe-buitenlanders en oversentimentele voorstanders van Geert.

avatar van movierobert

movierobert

Hij mag de verslaggever geloof ik niet... haha

avatar van Stephanovic

Stephanovic

Kansloze voice-over, tenenkrommend rommelig en absoluut niks interessants of nieuws.

• 19752 berichten

Hij begon best netjes met de nadelen van de Marokkaanse schoffies etc. goed in beeld te brengen. Maar het leek alsof hij wilde eindigen met een shady kant van Wilders. Had het dan liever andersom gezien. Begin leek meer bij de waarheid te staan dan het hele Israëlische gebeuren. Dat wisten we ook al wel.

avatar van horned_reaper

horned_reaper

Nou, dat was een teleurstelling.....

Waar de docu in het begin nog vrij objectief was begon op den duur het beeld toch wel behoorlijk door een linkse bril weerspiegeld te worden.

avatar van otherfool

otherfool

Paar leuke snoeptripjes heeft Van der Valk gemaakt, maar ik vond het maar wàt saai, niet geholpen ook door de slaapverwekkende voice-over. Een hoop opgewarmde kliekjes, en alles wat we nog niet wisten over Wilders weten we nu nog steeds niet. Onderzoeksjournalistiek gaat tegenwoordig niet verder dan een beetje op het wereldwijde web surfen blijkbaar.

Een deceptie. 1*.

Elineloves schreef:

Nouja, een paar van zijn buitenlandse vriendjes hadden wel een goed verhaal (al ben ik het er to-taal niet mee eens). Amusante televisie, maar behalve dat ik nu weet dat Geert kan schilderen en hij in een dronken bui heeft gezegd bij de Israëlische veiligheidsdienst heeft gewerkt, ben ik weinig wijzer geworden. Bepaald geen kwaliteitsdocu dus.

Hij duurde trouwens veel korter dan 100 minuten.

Elineloves

Otherfool slaat de spijker op zijn kop. Paar telefoontjes, even googlen en wat mensen op straat aanspreken en je hebt een documentaire.

Iedereen die niet in een grot leeft, kende 3/4 van alles wat er gezegd is al.

herman78 schreef:

..behalve dat ik nu weet dat Geert kan schilderen en hij in een dronken bui heeft gezegd bij de Israëlische veiligheidsdienst heeft gewerkt, ben ik weinig wijzer geworden.

Precies. De mens Wilders? We hebben gezien hoe hij uitzag toen hij 20 was, plus de 2 schilderijen en het veiligheidsdienst verhaal. God, nu kunnen we ons pas écht een beeld van Geert vormen.

otherfool schreef:

Een deceptie. 1*.

Ja, dat googlen de hele tijd was wel schrijnend. Elke gek mag zich vanaf nu journalist noemen.

avatar van The Oceanic Six

Nou, in mijn ogen een bijzonder zwakke docu die echt niks interessants of vernieuwends had te melden.

Over Wilders zelf kom je weinig nieuws te weten en buiten een paar standaard PVV stemmers die het niet hebben op de Islam zie je ook weinig. Daarnaast was die gozer die steeds achter Wilders aan ging voor een reactie erg vervelend. Leek wel iemand van de Jakhalzen, alleen was het bij deze docu serieus bedoeld.

Na 5x zon moment is het wel duidelijk dat hij Wilders niet heeft mogen spreken.

Verder was de voice-over ook niet je van het. Erg eentonig en weinig inspirerend.

En een beetje jammer dat de docu niet zo objectief is. Het wordt allemaal negatief neergezet en vanuit 1 kant getoond. Verder stelt de docu journalistiek ook weinig voor met een beetje dingetjes zoeken via internet en wat oude buurtbewoners opzoeken die niks konden melden.

Geen aanrader dus. Als je het journaal een beetje volgt dan is deze docu onnodig.

met racisme tegen Limburgers

Bedoel je nou die Jiskefet-sketch? Had van mij ook niet gehoeven, maar racisme is iets anders hoor.

Elineloves

Nee, ik doel op die oud PVV collega van Wilders. (Ben zijn naam vergeten.) Die begon over het feit dat Geert een 10 jarig joch is wiens knikkers worden afgepakt? Die had felle uitspraken over Limburgers, dat ze niet bij Nederland horen en dat dat een ''zwakte'' van Geert is.

herman78

Ah, de andere Geert. Dat leek me meer een geval van een minderwaarheidscomplex wat hij projecteert op Wilders. Misschien ook een beetje zurig omdat hij de partij was uitgezet.

The Oceanic Six schreef:

Tsja, dat zijn stemmers geen sterk verhaal hebben, kan hij ook weinig aan doen. In mijn directe omgeving is dat echt niet anders. De mensen met een meer onderbouwde visie wilden of niet meewerken of zaten in het buitenland.

Toch wel jammer dat de docu eigenlijk niet dieper gaat dan bij wijze van spreken een kwartiertje Nova (of Nieuwsuur).

Bottleneck

Die yoga-jojo in het park, wat een uitspraken

"wie zijn de mensen die op hem stemmen?" Nou ben een hoop wijzer geworden, vakkundig staaltje moderne onderzoeksjournalistiek zeg

Alleen het laatste deel over het internationale netwerk vond ik interessant, jammergenoeg een kort stukje. Daarvoor was het een geschiedenislesje dat we al wisten, en dat Wilders een afkeer heeft van linkse omroepen was ook geen geheim, dus dat herhaalde zelfmedelijden van 'niet te spreken krijgen' was nou ook niet zo opzienbarend als bedoeld. Beetje vreemd ook dat hij zich niet had aangemeld voor die bijeenkomst en dan maar 'uit armoede' aankomende mensen gaat filmen, tenzij je een beeld wilt creëren van een moeilijk te doordringen bastion..

De link naar de Mossad vind ik ook wel zeer... suggestief. En helaas ook te mager uitgewerkt om er een big issue van te kunnen maken. Wellicht door gebrek aan meer info, doe dan beter je best in plaats van zo'n ballonnetje op te laten. Mocht over een paar jaar blijken dat Wilders inderdaad een pion is van Israël (..) ga ik door het stof en neem ik m'n woorden terug. Maar nu komt het over als schieten met een losse flodder op basis van een of ander documentje via Google gevonden....

Wel weer ironisch om te zien dat die cameraploeg werd beroofd. Al was het een periode waarin elke "aapjeskijkende" cameraploeg daar onder vuur lag (maar dat mag geen excuus zijn natuurlijk).

avatar van otherfool

otherfool

Elineloves schreef:

De man was zelf ook een limburger dus ach. 't Is toch een beetje semi-Duitsland natuurlijk he Pointe was volgens mij dat Limburgers alles net een beetje harder moeten roepen om gehoord te worden in het Haagse.

herman78 schreef:

Onzin. Er zijn genoeg redenen te bedenken in het voordeel van de PVV. Dat je mensen die wat genuanceerder over de Islam denken maar wel naar de PVV neigen dan niet aan het woord laat, dat is een zwakte van de docu.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Chucky Wilders. Voor de rest een niet al te bijzondere documentaire. Een paar interviews, een beetje op Google kijken, wat telefoneren en proberen om een afspraak met Geert te krijgen voor een interview, de constante afwijzing - zo gaat het wat. Voor de rest best wel een paar interessante punten, maar niet veel wat we nog niet wisten. Niks bijzonders. Vooral ook behoorlijk matig gemaakt, met een vreselijke voice-over.

Elineloves

Tsja, dan nog. Om zoiets nou te gaan roepen. Als iemand roept dat een Marokkaan geen Nederlander is, heb je de poppen aan het dansen, maar dit is natuurlijk weer ''normaal''.

• 19752 berichten

Gaan we het toch weer in de politieke hoek proberen te krijgen he?

Er zijn zoveel goed opgeleide PVV-stemmers die waarschijnlijk niet DURVEN zeggen dat ze hier op stemmen. Als je tegenwoordig iemand vraagt wat ze hebben gestemd beginnen ze bijna altijd met het zinnetje: Ik durf het haast niet te zeggen, maar PVV. Erg toch eigenlijk dat van anderhalf miljoen stemmers er op die advocaat na, geen vooraanstaand iemand wat durft te zeggen.

Elineloves

En wie kregen we te zien? Een huilende vent bij Danny de Munk muziek, en een aap in het park. Whooptiedoo.

avatar van makwild

makwild

Het wachten is op een nieuwe Günter Wallraff om écht nieuws boven tafel te krijgen.

The Oceanic Six schreef:

D'r lijkt me een vrij grote groep angry white men in de buitenwijken, maar die willen wellicht ook niet in beeld

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Inderdaad een hoop flapdrollen in 80minuten. Ga zo meteen nog maar een echte film kijken want om hier nu het week-end mee af te sluiten

avatar van The Oceanic Six

Wat vonden jullie van de Engelse vrouw dan die de nationale vlag vast had en brulde dat Engeland een 3e wereldland was geworden?

Elineloves

Haha, dat was misschien nog wel het hoogtepunt!

'' Ik hou van mijn Koningin verdorie!!! ''

avatar van Stephanovic

Stephanovic

Op naar de flop-100 dan maar? Ten minste nog enige eer voor deze docu.

avatar van yeyo

yeyo

Wat een waardeloze documentaire. De maker, een zekere Joost van der Valk, is werkelijk een knoeier eerste klas. Dat is al alleen aan de voiceover te merken: slecht gearticuleerd en met een soort kindse intonatie gebracht. Na nog geen 5 minuten ergerde ik me er al dood aan.

Maar dat is helaas nog lang niet het ergste van de zaak: door de totaal amateuristische aanpak van de maker misloopt hij zo goed als elk interessant interview en is hij genoodzaakt zich voor zijn research te richten op het world wide web. De gesprekken die hij dan wel voert, bestaan uit mensen die hij duidelijk gewoon in z'n buurt van straat geplukt heeft en werkelijk niks interessants te zeggen hebben. Als dieptepunt wordt het dagelijks leven van de geïnterviewden als opvulling gebruikt: zo zien we een hele scène waar een PVV-stemmer een dementerende verpleegt.. alsof dat er iets mee te maken heeft. Maar ook de vraagstelling is meestal beneden alle peil, duidelijk veel te weinig over nagedacht.

En het gaat van de regen in de drop, naar het einde toe is het duidelijk hoe alle structuur ontbreekt en het doel van deze documentaire is onduidelijk. Door een nogal vage assumptie komt er nog een nutteloze uitwijding rond de Palestijnse kwestie. Tot overmaat van ramp grijpt de maker dat nog eens aan om een belachelijk verband te leggen met de politiek van Wilders.

Het einde is gewoonweg zielig. Ik weet niet of het als een soort statement moest dienen (Wilders negeert ons en is dus onredelijk?) maar ik vond het gewoon weer maar eens een bevestiging van het schrijnende amateurisme waarmee dit gemaakt is. Moest ik de maker van dit wangedrocht zijn, ik zou me diep schamen dat het zelfs uitgezonden wordt.

Elineloves

Ik vind het anders helemaal niet gek dat Wilders hem niet te woord wou staan. Hij had ook in de meeste gevallen niet eens een perskaart.

Bottleneck

Zoals bij dat filmen van de toekomende mensen? Beetje vreemd ja, tenzij je een beeld wilt creëren van een moeilijk te doordringen bastion.

Die vent in de thuiszorg was wel mooi trouwens, maar dat kwam meer doordat duidelijk was hoe zwaar en eervol die baan is.

Elineloves

Ja, dat bedoel ik. Je zag de busjes van de NOS en RTL er staan, maar de VPRO mocht niet eens naar binnen terwijl de rest het wel mocht. Als hij dan zelf ook nog roept: ''Komt dat omdat het de VPRO is?'' gaat je geloofwaardigheid natuurlijk helemaal naar de .....