• 9.372.862 stemmen

Geregisseerd door: Penny Marshall

Met onder meer: Robert De Niro, Robin Williams en John Heard

Releasedatum: 8 maart 1991

Plot Awakenings

"There is no such thing as a simple miracle."

De nieuwe dokter Malcolm Sayer krijgt te maken met een zaal vol coma-patiënten. Hij is ontsteld over het feit dat ze zich al jaren in een coma bevinden, zonder hoop op genezing. Wanneer hij een mogelijk medicijn vindt krijgt hij toestemming om het op één van de patiënten uit te proberen. De man, die ontwaakt, is in coma geraakt toen hij nog kind was.

avatar van Tenshinhan

Tenshinhan

Ik sluit me aan bij de 3,0 -3,5 sterren reacties.

Goede film hoor en de acteerprestaties zijn ook nog eens van een erg hoog niveau, maar de film is gewoon niet zo bijzonder en je bent hem zo vergeten.

avatar van Usual Suspect

Usual Suspect

Erg sterke film die behoorlijk op de emoties probeert in te werken.

Het is erg mooi om te zien hoe De Niro (die een prachtrol neerzet) ontwaakt, en hoe hij weer terugvalt.
Verder is het ook genieten van Robin Williams, die weer een prachtrol aan zijn CV kan toevoegen.

4****

avatar van kort0235

kort0235

Ik weet niet zo goed hoe ik deze film moet beoordelen. Het acteerwerk was dik in orde, maar de film was weer zo echt Amerikaans. En daar bedoel ik mee: geen geheel ingetogen film maar er moeten zonodig weer ongeloofwaardige scenes in. Was de regisseur soms bang dat de film te saai zou worden? De film heb ik gisteren weer voor de tweede keer gezien en het moet me van het hart, dat de film me niet meer zo erg kon bekoren als de eerste keer. Hij viel me dus tegen en dat lag niet aan de acteurs en actrices.

Ik zou wel eens een remake willen zien van een Engelse of Spaanse regisseur, dan komt er een geheel ander produkt uit.

Conclusie: de film was zeker niet slecht, maar boven het gemiddelde komt hij in mijn ogen niet, ondanks de vele positieve kritieken hier op het forum.

Voor mij een 2.5*

avatar van AGoos

AGoos

prachtig geacteerd....hartverwarmend verhaal... heel mooi geacteerd...en de acteurs zijn top....robin williams zegt ook altijd dat hij het meest trots is op deze film...heb ik ergens gelezen... 4 stevige sterren

avatar van RWL

RWL

AGoos schreef:

robin williams zegt ook altijd dat hij het meest trots is op deze film...

Ja, samen met Dead Poets en Aladdin.

avatar van DragQueen

DragQueen

Mooie en ontroerende film, met een goed en waargebeurd verhaal. de acteerprestaties van williams en de niro zijn erg sterk. ze zetten hun rollen geloofwaardig neer. naar mijn mening een van de betere rollen van beide acteurs, die zich goed weten in te leven. prachtige drama film. dikke 4 sterren.

avatar van SalsaLover

SalsaLover

Aangrijpende film met natuurlijk kanjers van acteurs.

I love it

avatar van VierkanteOogjes

VierkanteOogjes

I love this one 2...

avatar van boeliebab

boeliebab

Goede film, goede acteurs enne nog belangrijker, goed acteerwerk!

avatar van Filmfanaat

Filmfanaat

Aangrijpend, mooi. Liefde in de mens. Geweldige film topper met fantastische acteurs.

Zeker de moeite waard 5 sterren

avatar van MaxB52

MaxB52

weet iemand of het decor van deze film hetzelfde is als 'one flew' ?

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Prachtige film! Vanavond pas voor het eerst gezien en dat was dus simpelweg te laat. Erg meeslepend verhaal die zijn ontroerende, maar ook grappige momenten kent. Robert de Niro bewijst maar weer eens de beste acteur op deze planeet te zijn en ook Robin Williams zet een sterke rol neer. Awakenings is boeiend van begin tot eind en is een geweldige film die door mij in ieder geval niet snel vergeten zal worden...

* * * *

avatar van bartman

bartman

Moeilijk om deze film een punt te geven. Ik vond hem de moeite waard, en hij wist op sommige momenten (zoals bij de langzame terugval van De Niro naar zijn oude conditie) te raken. Toch vond ik hem duidelijk niet zo boeiend als bijvoorbeeld 'one flew over the cuckoo's nest'.

@Maxb52: ik weet het niet, maar de "servicebalie" waar medicijnen werden verstrekt en ook het raam met uitzicht op de bushalte deden me inderdaad sterk denken aan dat decor. Had het idee dat de slaapzaal wel anders was.

Het acteerwerk van De Niro in deze film is meesterlijk, maar Williams' acteren vond ik vooral op de dramatische momenten irritant - zoals wel vaker. Verder zaten er wat zwakke momenten in; zo vond ik de scene waarin Willams' twee collega's hun scepsis uitdrukken (over het lenen van "de wil van de bal") weinig overtuigend, net als de scene waarin de filantropen spontaan maar tegelijkertijd hun chequeboekjes trekken zonder dat daar op dat moment om gevraagd wordt.

Een 3, en een half punt erbij voor het uitzonderlijke acteerwerk van De Niro.

avatar van black/white

black/white

niets voor mij

avatar van Gastel

Gastel

Soms heb je van die films waarbij de acteerprestaties zó goed zijn, dat je echt van die mensen gaat houden.

Deze is daar, voor mij althans, een goed voorbeeld.

Hoe cliche ook, ik hoopte echt op een mierzoet happy-end. Waarin alle patiënten genezen werden, dat DeNiro met die mooie dame ging trouwen en dat Robin Williams datzelfde ging doen met die vriendelijke verpleegster.....

En ik ben normaliter totaal geen fan van sentimentele films, maar eens in de zoveel tijd is er film die me echt pakt.

avatar van The Last

The Last

Erg mooie film, Goede rol van Williams en een nog betere van DeNiro. Prima script ook, geen onnodige cliche's of wendingen tussendoor en goed afgesloten met een prachtig einde. Wat wil je nog meer? (zou je eigenlijk kunnen zeggen.. ) 4*

avatar van black/white

black/white

The Last schreef:

Script bevat alleen maar onnodige cliche's

avatar van The Last

The Last

In mijn ogen niet.

avatar van Ramon K

Ramon K

10 min herzien: oef! Die muziek!

avatar van G.1Rl

G.1Rl

Die muziek is juist mooi, past er heel goed bij!

Ik vond het een mooie film, en werd goed geacteerd.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Zeer mooie op natuurlijk ware feiten gebaseerde film met 2 toppers van acteurs.
Vooral De Niro als comapatiënt is echt een juweeltje van een acteerprestatie.
De scene waarin ie zijn moeder weer terugziet deed me echt even tranen, vooral met de muziek erbij
Mooi , ontroerend verhaal.
Heb me hierbij veel vermaakt.

avatar van Havoc

Havoc

Zo zien we De Niro graag, een karacterrol. Zeer sterk geacteerd en aangrijpend. Laat hem aub nog eens opdraven in zo een film ipv van die slappe komedies, om te janken Robert!

avatar van J. Courbois

J. Courbois

Ondergewaarde topfilm dit, mijn mening natuurlijk...

Wederom valt mij op dat net zoals Joy Ride er relatief weinig reacties zijn voor deze film, terwijl ik ze juist zo sterk en goed vindt.

Ik werk zelf in de gezondheidszorg, dus daarom zal ik ook wel een roze zonnebril op hebben gehad met deze film. De Niro overtuigt mij in zijn rol en de overredigingskracht en wil om achter de defenitie van de ziekte en hun daarbij te kunnen helpen van Williams doen me goed. Veel dingen waren erg herkenbaar voor mij uit ervaring, dus realistisch tot op zekere hoogte zeker ook! Kijk het blijft film, i know. One Flew... valt in dit rijtje zeker te scharen, al is die naar mijn mening nog beter.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Onvergetelijk. Een prangend dramatisch verhaal met toch een positieve boodschap. De manier waarop de Niro zijn sublieme vertolking neerzet bezorgt mij echt een krop in de keel. De soundtrack is ook heel mooi.

avatar van FilipSTG

FilipSTG

De Niro = Voor altijd DE acteur.

avatar van Theunissen

Het eerste gedeelte van de film vond ik mooi en ontroerend. Het laatste gedeelte was jammer genoeg wat minder. Wel prima gespeeld door Robin Williams en vooral Robin Williams.

avatar van OlafK

OlafK

Erg mooie film met 1 groot minpunt.

Awakenings verveelt nergens, staat bol van de spanning (blijven de patiënten in de goede conditie of niet? Naarmate de film vordert, voel je het vertrouwen van dokter Sayer (Williams) wegebben en toch blijf je als kijker hoop houden) en er worden puike acteerprestaties geleverd.

Wat erg jammer is, is dat het er allemaal zo enorm dik bovenop ligt. De muziek in deze film is soms tenenkrommend. De kijker wordt continu een bepaalde richting in gestuurd, nergens is er sprake van een eigen kijk op de gebeurtenissen. Een gepaste term is: 'gestuurde emotie'. Er wordt al bijna voor de kijker bepaald wanneer en hoe hard diegene moet gaan huilen.

Hoe dan ook, dit grote minpunt neemt niet weg dat er genoeg te genieten blijft. Awakenings is een behoorlijk goede film, maar niet meer dan dat.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Awakenings, een op z'n minst opmerkelijk verhaal, over een arts die min of meer bij toeval een manier ontdekt om een groep katatonische patiënten te doen ontwaken. Gebaseerd op gelijknamige boek van dr. Oliver Sacks, de arts die als basis voor het personage van Malcolm Sayer diende.

Hoewel het verhaal op zichzelf boeiend genoeg is, vond men het helaas toch nodig een flinke scheut drama aan de film toe te voegen. Het levert echter wel een aantal komische taferelen op alleen sommige scènes willen iets te veel emotie opdringen.

De acteerprestaties zijn zonder meer goed. Vooral Robin Williams, die misschien wel z'n beste rol neerzet, maar ook DeNiro is uitstekend als ontwakende.

avatar van jellybean

jellybean

Ooit gezien in een klein achteraf bioscoopzaaltje waar ik overdonderd werd door deze film; mooi, hartverwarmend en prachtrollen van de Niro en Williams.

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Het is hier vooral het goed uitgewerkte gegeven dat me hier erg aansprak.

Vind het verhaal erg interessant en dit blijft constant boeiend door het onvoorspelbare karakter van de ziekte en het verloop hiervan. De personages waren best interessant uitgewerkt en worden fantastisch neergezet. Acteerwerk was erg sterk dus waarbij Robin Williams zeker niet onder hoeft te doen voor De Niro. Toch vind ik de film soms wat te doorsnee worden en zorgde de score er voor dat het er allemaal iets te dit bovenop ligt.

Zit net aan de 4*