• 9.374.652 stemmen

Shtikat Haarchion (2010)

Documentaire | 88 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titels: A Film Unfinished / De Film die Nooit Werd Afgemaakt... / Shtikat Haarchion - Geheimsache Ghettofilm

Oorsprong: Duitsland / Israël

Geregisseerd door: Yael Hersonski

Met onder meer: Alexander Beyer en Rüdiger Vogler

Gesproken taal: Duits, Engels, Hebreeuws en Pools

Plot Shtikat Haarchion

"In 1942 The Nazi Propaganda Machine Was Hard at Work. 70 Years Later, The Deceit is Finally Unmasked."

Na de Tweede Wereldoorlog werd een, nu beruchte, onafgemaakte Nazi film zonder soundtrack ontdekt over het getto van Warschau. Historici zagen er een authentieke bron in voor hun werk, ook al was het duidelijk geconstrueerd als propaganda. Later werd er meer materiaal van gevonden dat de manipulatie door de cameracrews liet zien bij het filmen van 'alledaagse scènes'; welgestelde Joden die chique diners en theatervoorstellingen bijwonen en nonchalant over de dode lichamen van mede-Joden stappen, blijken onwillige acteurs die vrezen voor hun lot als ze niet meewerken.

avatar van 606

Kei harde docu waar je met verbazing naar de echte beelden zit te kijken die je voor geschoteld krijgt van de gruwel horror uit de 2de wereld oorlog.

Mooi dat ook de overlevende aan bod komen.

avatar van Theunissen

Toch wel een indrukwekkende en soms ook aangrijpende documentaire. Sowieso boeit me alles over de tweede wereldoorlog. Maar zo'n documentaire over de hel van Warschau had ik nog nooit gezien. Dat een paar overlevende en zelfs een kille filmmaker van destijds aan het woord kwam was ook indrukwekkend.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Een documentaire met een thema dat me al altijd heeft kunnen boeien, namelijk WOII. Het voordeel van een documentaire als A Film Unfinished is het feit dat er eens niet gefocust wordt op 1 of andere slag, maar op een bijzonder interessant (en pijnlijk) thema als de joden in het getto. Jammer genoeg vond ik de beelden niet altijd even boeiend, al zaten er wel een paar historisch uiterst waardevolle beelden in.

avatar van Roel82

Roel82

indrukwekkend, that's all i can say!

avatar van SturyNijmegen

SturyNijmegen

Heftige documentaire , intens triest. Al deze mensen , wie ze ook waren kunstenaars, acteurs, gewone mensen , jongelui, ze zijn verhongert, vermoord en vergast....

Het is eigenlijk niet voor te stellen hoe het geweest is. De belegerde steden in Syrië komen misschien ergens in de buurt, maar dan nog.

Jan Karski., een Poolse verzetsstrijder liep met groot risico en gevaar " undercover" door het getto van Warschau. Wat hij zag en meemaakte getuigde van een ongelofelijke moed om dit te zien en te melden aan de geallieerden die er helaas niets mee konden..

Een documentaire die door de ziel snijdt en nooit vergeten mag worden.