• 9.375.867 stemmen

Met onder meer: Katrin Cartlidge, Rade Serbedzija en Grégoire Colin

Gesproken taal: Albanees, Engels en Frans

Releasedatum: 12 januari 1995

Plot Before the Rain

"Once You Know The Faces You Will Begin To Understand The Story"

Dit oorlogsdrama bestaat uit drie delen: In het eerste deel 'Words' wordt de jonge monnik Kiril, die een gelofte van stilte heeft afgelegd, geconfronteerd met een voortvluchtig Albanees meisje Zamira. Een wraakzuchtige bende valt het klooster binnen op zoek naar haar. Voor 'Faces' verplaatsen we ons naar Londen waar de fotoredactrice Anne (Katrin Cartlidge) dagelijks beelden onder ogen krijgt. Zelf wordt ze heen en weer geslingerd tussen haar echtgenoot en haar geliefde, de Macedonische fotograaf Aleksander. Anne weigert met Aleksander naar Macedonië te gaan. Het geweld blijkt echter ook in Londen dichtbij. In 'Pictures' is Aleksander terug in Macedonië, waar hij geconfronteerd wordt met de etnisch religieuze strijd die zijn geboortedorp verscheurt. Als hij Zamira probeert te redden, zijn de gevolgen fataal.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Spetie

Mooi drieluik uit Macedonië dat een goed portret schetst over de gebeurtenissen, die destijds in het voormalige Joegoslavië plaatsvonden.

Ik had niet direct verwacht, dat ik een acteur of actrice zou kennen, maar Rade Šerbedžija is voor mij geen onbekende en heb ik al in menig Hollywood film voorbij zien komen. Het eerste en derde deel spelen zich in voormalig Joegoslavië af en vond ik ook wel wat beter dan het tweede deel, dat zich in Londen afspeelt.

Er wordt over de gehele linie goed geacteerd. Visueel is het wisselend met hier en daar wat mooi geschoten scenes, maar ook momenten, die iets minder goed zijn. De rauwe en harde toon van het verhaal, komt in ieder deel terug en tevens een belangrijke kracht van het verhaal. Verder is de opzet origineel te nomen en ook dat werkt goed. Het is niet chronologisch en doordat het einde eigenlijk het begin is, is het aan de ene kant wel voorspelbaarder, maar aan de andere kant leef je zo wel meer mee met de personages.

Goede film dus, die wel een groter publiek verdient.

avatar van BBarbie

BBarbie

Driedelige cirkelvertelling over zinloos geweld onder het motto “De cirkel is niet rond”. De film focust voornamelijk op etnische spanningen en eerwraak in Macedonië en laat daarnaast a.h.w. en passant zien dat onze westerse wereld allerminst gevrijwaard is van onverwacht geweld.

Film kwam op mij enigszins onevenwichtig over. Ik vond met name de London-episode een beetje een vreemde eend in de bijt. Daar staat tegenover dat het pakkende verhaal van de eerste en laatste episode met zijn (deels onderhuidse) spanningen en verbluffende settings in Macedonië veel goed maken.

Andermaal een beklijvende vertolking van de Kroatische acteur Rade Šerbedžija, die eerder al een markante indruk op mij maakte met zijn optredens in o.a. Io Sono Li (2011) en Treto Poluvreme (2012).

avatar van Movsin

Movsin

De cirkel is niet rond...er komt geen einde aan...of "Peace is an exception, after all".

Innemende en knap opgebouwde film over de burgeroorlog en de ethnische zuiveringen in het voormalige Joegoslavië in de jaren 90.

De pittoreske dorpjes moesten vrede uitademen, maar ze spuwen haat en vergeldingen uit en bij nader toezien blijft er niets lieflijks meer over, noch aan de vernielde of door kogels doorboorde huisjes, noch aan de mensen die er wonen...Hard te zien hoe kinderen in het wrede gebeuren opgaan.

Sober en zonder veel ophef maar treffend raak worden aspecten van de strijd die er heerst uit te doeken gedaan en wordt kritiek op wat er gebeurde niet gespaard, zoals: "En wat doet de UN-vredesmacht ?" "Die helpt onze lijken te begraven"....

Maakt het opdelen van de film in drie luiken het m.i. absoluut boeiend, heel wat kwaliteit zit er ook in de fotografie en zeker in het acteren waarbij niet alleen Rade Serbedzija in het oog springt maar ook de vele goed getekende figuren die in de film voorkomen.

Film die sensatiezucht mijdt, maar harde werkelijkheid brengt.