• 9.370.976 stemmen

Geregisseerd door: Darko Mitrevski

Met onder meer: Saško Kocev, Katarina Ivanovska en Richard Sammel

Gesproken taal: Engels, Bulgaars, Duits en Servisch

Plot Treto Poluvreme

Dimitrija is vastbesloten het beste voetbalteam van het land te hebben. Om dit te bewerkstelligen huurt hij de Duitse trainer Rudolph Spitz in om zijn spelers tot dit succesteam te smeden. Maar voor dat zij goed en wel begonnen zijn breekt W.O.II aan en rijden er al snel Duitse tanks door de straten. Als klap op de vuurpijl gaat zijn beste speler er ook nog vandoor met de mooie dochter van de plaatselijke bankier. Dimitrija zal snel nieuwe plannen moeten bedenken..

avatar van gauke

gauke

Ik weet weinig tot niets over het hoe en wat van de tweede wereldoorlog in Macedonië. Deze productie is in Bulgarije, destijds bondgenoot van nazi Duitsland, controversieel verklaard, dus dan zal het verhaal wel waar zijn. Het verhaal (een combinatie van voetbal, romantiek en oorlog) over liefde, moed en loyaliteit, is ontroerend en niet verschoond van sentiment. De regisseur baseerde het op het levensverhaal van Neta Cohen, een jodin die de tweede wereldoorlog overleefde en laat opnieuw de gruweldaden van de Duitsers zien. In ieder geval is deze inzending van Macedonië voor de Oscars spel- en decortechnisch een juweeltje.

weet iemand waar ik Nederlandse ondertiteling kan vinden voor deze film? of wanneer die in Nederland uit komt op dvd

avatar van gauke

gauke

FrenkieTankie schreef:

Voor zover ik weet is deze film niet op de Nederlandse markt verschenen; ik heb 'm met Engelse ondertitels gezien.

Jammer hoor, lijkt me echt een schitterende film

Dan maar met engelse ondertiteling kijken.

Bedankt in ieder geval gauke!

avatar van SimonSav

SimonSav

Sympathiek filmpje. Compleet met vrij knullig acteerwerk maar met een likeable cast. En Ivanovska is een mooie verschijning zeg

avatar van BBarbie

BBarbie

Dedicated to Neta Koen,

a Young Jewish woman

who eloped with a Macedonian footballer,

survived the Holocaust

and lived to inspire this film.

Gelaagd oorlogsdrama over Jodenvervolging, fascisme, collaboratie, gemengde liefde en ook nog voetbal. Een geschakeerd verhaal dat hier en daar wat ongemakkelijk aanvoelt. Daar heb ik wel vaker last van wanneer uitermate dramatische gebeurtenissen naar mijn gevoel net iets te luchtig verpakt worden. Desondanks een beklemmende film over de eerste oorlogsjaren in Macedonië, een land dat door de eeuwen heen vrijwel continu overheersing door vreemde mogendheden gekend heeft.

Naast het verhaal zorgen het eerste klas acteerwerk van Mitko Apostolovski (de clubvoorzitter) en Richard Sammel (de trainer) voor een beklijvend geheel.

SimonSav schreef:

(…) Compleet met vrij knullig acteerwerk maar met een likeable cast(…)

Je kunt in mijn ogen de als acteur gepokt en gemazelde Rade Šerbedžija (Before the Rain, Io Sono Li, Fugitive Pieces, e.a.) toch moeilijk van “vrij knullig acteerwerk” beschuldigen.