• 9.370.360 stemmen

Geregisseerd door: George Archainbaud

Met onder meer: Irene Dunne, Ricardo Cortez en Jill Esmond

Plot Thirteen Women

"Each one doomed"

Dertien vrouwen die samen op school zaten gaan naar een swami voor hun horoscoop. Ze realiseren zich niet dat Ursula, een half Aziatische vrouw, haar hypnotiserende krachten gebruikt over hun en de swami om hun of hun families de dood in te jagen. Het blijkt dat Ursula ook op de school van de vrouwen zat, geforceerd is deze te verlaten om de onverdraagzaamheid van de dertien vrouwen en nu op wraak zint.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Laura Stanhope

Police Sergeant Barry Clive

Ursula Georgi

June Raskob

Helen Dawson Frye

Swami Yogadachi

Hazel Clay Cousins

dutchtuga

Wordt door velen als de eerste slasherfilm beschouwd. Maakt me toch wel benieuwd.

Halcyon

Nooit van gehoord, dus ook niet in de context van slasherfilm. Maar dit is een zeer leuke tip dutchtuga. Merci!

edit: Alleen spijtig dat hij nooit op DVD uitgebracht werd. De kans dat je deze zult zien is dan ook erg klein.

Inderdaad bijzonder jammer.

Hier nog een interessante recensie van de film:

Thirteen Women (1932) Movie Review | Horror.com

Edit: in de recensie wordt gezegd dat de film een paar keer per jaar op TCM verschijnt. Een zender om dan toch eens in de gaten te houden:

Thirteen Women (1932) - tcm.com, waar je ook een stem kan achterlaten om deze op dvd uit te brengen.

ToNe

Hm, ik heb een TCM-cap hiervan.

Goeie info (slasher-context). Had ik er nooit achter gezocht!

dutchtuga

Je hebt de film getaped?

ToNe

Nope. Geen credit voor mij.

Net even opgezocht. Het is een TV-cap van de Amerikaanse TCM en ik heb het 'geauthored' naar een speelbare DVD (met wat andere TCM-juweeltjes).

Wie wat bewaart ...

Iets voor de pakketservice? *hint*

Te zien op youtube.

Cool!!

Halcyon

Daarnet gezien dankzij ToNe, waarvoor dank. En ja, het is begrijpelijk dat deze film als de eerste slasherfilm ooit beschouwd wordt, al denk ik dat dat grotendeels toch op toeval berust. Maar dat er parallellen zijn lijdt geen twijfel. Zo zijn wraak als motief en de oplopende bodycount essentiële elementen in deze film. Een ander belangrijk ingrediënt dat eerder aan films als Final Destination maar ook J-horrors als Ringu en Chakushin Ari doet denken, is het feit dat de dood van de dertien vrouwen aanvankelijk bepaald lijkt door het lot. Dit creëert een heel ander soort suspense dan een stalk&slash-stramien, omdat je samen met de personages tracht uit te vissen of ze erin zullen slagen om aan hun lot te ontkomen. Wat in eerste instantie dus een bovennatuurlijke horrorfilm lijkt, verandert op een slimme manier in een whodunnit.

De film zelf was een aangename verrassing. Wel was hij niet altijd eenvoudig om te volgen omwille van de vele personages die allemaal sterk op elkaar lijken. Ze worden ook zelden bij naam genoemd, wat het allemaal nog moeilijker maakte. Gelukkig is het verhaaltje niet te complex, maar wel boeiend genoeg om de speelduur gemakkelijk vol te maken. De versie die ik zag duurde overigens 60 minuten; geen idee wat er met die overige 13 gebeurd is. Iets met die 13 vrouwen of zo... wie weet. Wat me nog het meest zal bijblijven is de slotscène: een grimmige verrassing die van de film een sluitend geheel maakt.

ToNe

Tijden zijn, gelukkig, behoorlijk veranderd sinds deze film. Mensen in het algemeen en specifiek, de kritische respons van de gemiddelde filmkijker (alhoewel?).

Het fascinerende aan klassiek Hollywood (en met name de Pre-Code) vind ik de ambivalentie van die films. Thirteen Women past precies in dat straatje.

Met moderne ogen is het niet moeilijk om sympathie te krijgen voor de anti-held. Onze gevoel voor rechtvaardigheid is ingekaderd in de film en wordt niet afgedwongen door de wetten, normen en gebruiken, die ons in het leven begrenzen. Hierdoor moeten wij in staat zijn om de werkelijke implicaties van deze 'klassieke' films te filteren.

Want Thirteen Women heeft met haar wreekster, een controversieel motief in handen. Ik denk dat dit een toevalstreffer is, vanwege het feit dat alles wat exotisch/ vreemd is in die tijd, gelijk diabolisch moet zijn. Dit werkt in de meeste ongenuanceerde hap-snap-escapisme-fictie als Fu Manchu en in zekere zin lijkt het hier ook die kant op te gaan.

Haar motief mag dan wereldvreemd zijn voor de meerderheid van (op dat moment) gesegregeerd Amerika, voor wie dit gewoon een variatie lijkt op verknipte antagonistisch gedrag (het publiek moet iemand hebben om zich tegen te keren). Tegenwoordig is het niet zo simpel en kun je je zelfs afvragen: Verdient haar doelwit niet gewoon haar straf?

De gegoede burgelijke vrouwtjes. Halcyon merkte al op dat ze ontzettend op elkaar leken. Dat komt waarschijnlijk omdat ze allemaal op Norma Shearer wilden lijken.

Een goede socialite doet er goed aan om de mode-stijl van een diva te volgen, daah'ling. Maar betekent die identificatie/ verafgoding van deze types (Hollywood was een promotie voor het goede leven) dat we automatisch partijdig zijn?

Ik denk dat het duistere randje van de film bij de producenten en het publiek niet lekker in de maag viel. Dit kan een reden zijn dat er dertien (?) minuten zijn gesneuveld, om het enigszins aan het publiek te kunnen verkopen.

Myrna Loy, die ook een orientaalse speelde naast Karloff in The Mask of Fu Manchu, zou bij MGM uitgroeien tot een A-ster (o.a. The Thin Man). Ze hoefde dan ook nooit meer engerds als C. Henry Gordon, die ook geen onbekende was met 'exotische' rollen, te kussen! Wat een schok!

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

DVD review: unrestored.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Ik heb een versie van ongeveer een uur gezien. Of er ergens een versie van 73 minuten bestaat zoals hier en op imdb is aangegeven, ik heb het alvast nog niet ontdekt. Ik had toch niet het gevoel dat er iets essentieels aan het plot ontbrak. Het wordt de eerste slasher genoemd hoewel er eigenlijk niet wordt gemoord in de zin van iemand doden met een wapen. het gaat hier om een vrouw Ursula die omdat ze vroeger werd uitgestoten door andere meisjes op school wraak wil nemen op deze ondertussen volwassen dames. Hiervoor gebruikt ze hypnose en manipuleert mensen die dicht bij haar rivalen staan om dingen voor haar te doen. Ze laat dingen gebeuren die op een ongeluk lijken, gebruikt briefwisseling van een waarzegger die ze zelf heeft doen verongelukken. Ze drijf hiermee haar rivalen tot waanzin.. Kort maar krachtig, deze film. Ik vind het echt wel een aanrader.