• 9.371.528 stemmen

Met onder meer: Penélope Cruz, Miriam Díaz-Aroca en Gabino Diego

Gesproken taal: Spaans

Releasedatum: 30 november 1995

Plot Belle Epoque

"A sexy, lusty uninhibited comedy."

Spanje, 1931. Fernando is een zorgeloze, pacifistische deserteur. Hij zwerft over het platteland totdat hij uitgenodigd wordt in huis door de rijke Don Manolo. Deze interesseert zich niet voor Fernando's deserteur-status, maar kan het goed met hem vinden omdat ze dezelfde politieke instelling hebben. Als ook nog blijkt dat Don Manolo's vier voluptueuze dochters voor hem vallen, bevindt Fernando zich in een hemelse positie.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Oscar beste buitenlandse film

Pure feel good movie waarin de politieke achtergrond van het republikeinse Spanje vlak voor de burgeroorlog( hence de titel) slechts dient om frivole personages in zo frivool mogelijke verhoudingen weer te geven.Opvallend:Penelope speelt hier de rol van de plain girl , Gil en Verdu zijn een stuk lekkerder.

Onderhoudende film,maar de Oscar was wellicht wat overdreven.

avatar van MauriceMankes

MauriceMankes

onderhoudende film; wel wat vlak en mijns insziens niet geheel in evenwicht; van het gegeven was zoveel meer te maken geweest

avatar van Spetie

Weinig berichten en weinig stemmen bij deze Spaanse Oscarwinner

Belle Époque is toch wel een erg charmant filmpje. De toon is lekker luchtig en het sfeertje is ontspannen en relaxed. Het verhaal moet in het begin even loskomen, maar zodra de vier dochters van Manolo van de trein worden opgehaald wordt het allemaal een stuk leuker. Het is Fernando ook niet kwalijk te nemen dat hij moeite heeft een keuze te maken tussen deze verleidelijke dames. De personages worden redelijk goed uitgewerkt en de ontwikkelingen en de twijfel van Fernando zijn leuk om te volgen.

De twijfels van Fernando hebben overigens een diepere laag. Hij weet op een gegeven moment niet meer wie hij lief moet hebben en waar zijn loyaliteit ligt. Dat komt precies overeen met Spanje zelf tijdens de Spaanse burgeroorlog van die tijd. Daarnaast bevat Belle Époque een aantal mooie zwoele licht-erotische momenten, zonder daarbij banaal te worden. De toon is altijd fris en licht en mede daardoor verveelt het ook geen seconde.

Ik moet zeggen dat ik vooraf niet veel verwachtingen had, maar het is een verrassend leuke film gebleken. Toch wel een kleine aanrader dit, al is het alleen al vanwege de mooie Spaanse dames.

avatar van 93.9

93.9

In The Fighter ging Micky hierheen en viel in slaap.

avatar van Fransman

Fransman

Honderd procent met Spetie eens. Kan het niet beter verwoorden. Leuke meiden hoor!

Inderdaad niet al te hoogdravende maar best leuke klucht, waarin Fernando Gomez uiteraard de show steelt.

Je zult maar 4 van die buurmeisjes hebben...

avatar van John Milton

John Milton

Ik was niet kapot van het verhaaltje, maar alsnog wel vermakelijk. En inderdaad: leuke meiden. Die Fernando was geen pechvogel

avatar van joolstein

joolstein

La belle époque is de periode voor de Eerste Wereldoorlog en kan je vertalen als "het mooie tijdperk" omdat ze tijdens de Grote Oorlog erachter kwamen dat dit een voorspoedige tijd was geweest! Waarom de titel hierna verwijst, is mij niet duidelijk want het speelt in 1931 en was het in Spanje een rumoerige tijd en zeker niet zo "mooi" In deze tijd van verwarring en tegenstrijdige loyaliteiten deserteert Fernando uit het leger en vlucht naar het Spaanse platteland om vervolgens bij Manolo onderdak te vinden en als welwillende amoureuze slachtoffer van vier knappe dochters te fungeren. Maar net als bij horror het doodzonde is om weg te draaien van het bloed, wordt hier alle erotiek veilig in voor de camera verborgen. Wat rest zijn mooie freules die dialogen bezige, vleugjes van sociale kritiek en wandelen in de zon. Alsof je op pretentieloze vakantie gaat van twee uur. De Spaanse film won er zelfs de Oscar voor beste buitenlandse film mee Iets waar ik ook niet zoveel van snap want de regie van Fernando Trueba is maar luie enscenering Daarnaast was het misschien leuk voor het ego van Jorge Sanz dat de vier zussen vechten om de genegenheid van een man (gedoe met de lesbische zus was zelfs schrijnend) Ik zag er dan ook maar weinig humor in.