Genre: Horror / Komedie
Geregisseerd door: Dick Maas
Met onder meer: Egbert Jan Weeber, Bert Luppes en Huub Stapel
Gesproken taal: Duits en Nederlands
Releasedatum: 11 november 2010
Donderdag 19 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Sint
"December 5 will never be the same..."
St. Niklas (Huub Stapel) is een in ongenade gevallen bisschop. Hij trekt in de middeleeuwen samen met zijn roversbende plunderend en brandschattend over het platteland. Als dorpelingen het recht in eigen hand nemen en de bloeddorstige Sint en zijn trawanten vermoorden, zweert Niklas wraak. Iedere keer bij volle maan op 5 december herrijzen Niklas en zijn bende uit de dood om zich te wreken. Deze sinterklaasavond is het volle maan. Frank (Egbert-Jan Weeber) en zijn vrienden worden op gruwelijke wijze geconfronteerd met Niklas en zijn bende.
Niklas
Moeder Frank
Chef
Van Dijk
Montorsi
Ja, maar de acteurs zeggen die jaargetallen wel, dat het eens in de 23, 43 of 32 jaar gebeurt. Klinkt mij toch als een "goof" , i.p.v. een bedoelde tekst.
Volgens mij klopte dat wel gewoon, althans in de context, want in werkelijkheid klopt er niet veel van die data. Het gebeurd gemiddeld één keer in de 32 (?) jaar, 42 jaar geleden was de laatste keer volle maan met 5 December, en de volgende keer is over 23 jaar.
Ja, maarja....dat Sint gemiddeld 1x keer in de 32 jaar komt slaat dan ook nergens op. Zeg dan gewoon dat hij elke volle maan op 5 december langskomt. Dat is toch een stuk logischer dan die theorie van elke 32 jaar. Gemiddeld zegt namelijk niet zoveel, dan heb je alsnog inconsistente data(ene keer zit er 23 jaar tussen, andere keer 42 jaar...weer de andere keer zal er zoveel jaar tussen zitten, als je dan gemiddeld 32 jaar krijgt heb je er bar weinig aan natuurlijk).
Daarnaast, heeft die Egbert Jan Weber een cursus "wanneer is het volle maan op 5 december" gedaan? Niks wijst erop dat hij kan weten dat er over 23 jaar een volle maan op 5 december is.
Ik vind het maar bijzonder vergezocht allemaal.
raymon
weet iemand hoe de film het in Vlaanderen heeft gedaan/het doet?
waar vind je eigenlijk informatie over de Vlaamse box office?
dr channard
Ik weet alleen dat hij het zeker niet slecht doet
Bij onze kinepolis staat hij op nummer acht
Quentin
Ja lekker de wijsneus uithangen, maar het levert wel geen bruikbaar resultaat op.
Hier kun je het meestal met een week vertraging vinden (nog niks dus):
Belgium Weekend Box Office Index for 2010 - boxofficemojo.com
Dick wist me echter te vertellen dat de film het erg goed in België doet, een heel hoog schermgemiddelde op slechts een paar doeken leverde een prima recette op.
wimnoot
Wat ben jij van Dick Maas als ik vragen mag?
Bxian32
Zelf kreeg ik ooit ns een persoonlijke mail dat ik in een beoordeling iets tussen spoilers had moeten zetten, geen probleem en goeie actie van de mensen achter de site. Het verhaal van deze film staat onderhand al van A tot Z zonder spoilers in de reacties. En dat is toch wel een beetje jammer voor degenen die deze film nog willen zien.
JohnWilliams
Hij komt...hij komt....
Een heerlijke film die lekker weg kijkt, dat is mijn mening na het zien van deze film van Dick Maas.
De muziek viel vooral op, aan het begin 'zie ginds komt de stoomboot' en een leuke rol van Egbert-Jan Weeber helemaal niets op aan te merken.
De Flodderverwijzing was hilarisch en het zat allemaal leuk in elkaar. Ik had gehoord dat het einde wat tegen viel maar naar mijn mening is de film perfect afgesloten. Hij had nog wel langer mogen duren want ik vond hem toch wel snel afgelopen. Goed dat je geen kindermoorden zag, het leukste stukje van de film was aan het einde van de ontsnapping in de auto: bestemming bereikt!
4*.
IcU
Jammer. De film is helaas niet meer dan 'leuk'. Het punt is dat je aan het einde met een gevoel wordt achtergelaten dat er meer in had gezeten. En laten we eerlijk wezen; er had meer in gezeten. De film bevat enorm toffe scènes, en prima cast en een angstaanjagende Sint met zijn Pieten. Het komt dan ook vooral dat op het moment dat het echt los moest gaan, er niets meer gebeurt. De 'point of no return' was in dit geval het einde.
Het scenario was gevoelsmatig ook niet voldaan. Nogmaals, er had meer in mogen, nee moeten zitten. Misschien kun je dit neer leggen bij een tekortkoming van budget, maar wat meer al dan niet subtiele slasher momenten hadden geen verkeerd gedaan. Maas volgde qua scenario netjes de regels van het horror/slasher genre en was op een aantal momenten na gewoon te braaf. Misschien zelfs laf (?) Dit vooral op personage gebied (wat was Caro Lenssen's toevoeging) die van karton leken te zijn gemaakt en op gebied van het verhaal. Te braaf. Op een aantal momenten na.
Daarnaast bevat de film wel een aantal erg leuke, en toch wel creatieve scènes met een dikke Dick Maas stempel er op. Vooral de eerste helft ging vlot. Je verveelt je over het geheel geen seconde, en je blijft je toch wel verbazen. Een aantal memorabele scenes die de nederlandse film geschiedenis in gaan. Mooi en vakkundig uitgevoerd. Ook kunnen woorden als sfeervol en spannend genoemd worden. Helaas werkt de muziek niet altijd even lekker mee, en klinkt het op de aftiteling muziek na, wat inspiratieloos.
Maargoed, veel pret en plezier en het is gewoon tof om een moordende Sint te zien. Dit zien we natuurlijk niet iedere dag. Een aantal gore momenten, toffe actie en leuke humor. Vervelen doe je je niet. Maar na het bekijken blijf je met een onvoldaan gevoel achter. Er had meer in gezeten...
Montorsi
Daar kan de maan toch niks aan doen.
Possessed
Jammer dat het allemaal zo nep en onrealistisch is.
ja, raar he? ik had ook verwacht dat het eigelijk heel echt en realistisch zou zijn... Sinterklaas die uit de dood opstaat om mensen op brute wijze af te slachten klinkt natuurlijk niet nep... jammer van deze film..
oelewapper...
JacoBaco
@1701320:
Ja natuurlijk, het is fictie, maar moet het dan ook meteen slecht zijn? En zo ja, waarom?
Deze film is niet goed om hele andere redenen.
Wat een rukfilm pff
Welk stukje vond je het geilst?
wwwwww
Goeie film zeker omdat het een nederlandse film is al kon deze nog beter worden uitgewerkt vond ik maar het neemt niet weg de film zeer zeker meer dan oke is en leuk is ook.
Als er ooit een sint 2 komt ben ik zeker van de partij.
Ik ben als vlaming zijnde een fan van de films zoals flodder, amsterdamned, de lift enz...
JacoBaco
Puberaal gedoe hier zeg...
Je weet waar de meld misbruik knop zit.
Quentin
weet iemand hoe de film het in Vlaanderen heeft gedaan/het doet?
waar vind je eigenlijk informatie over de Vlaamse box office?
Cijfers staan online, erg goed schermgemiddelde:
Quido
Cijfers staan online, erg goed schermgemiddelde:
Possessed
ik snap gewoon niet dat sommige mensen balen dat het een onrealistische nepfilm is... dat wisten we allemaal al op de dag dat de film werd aangekondigd...
nightfly1982
Ben zondag deze film in de bios wezen kijken.
Vond het best een leuke film, alleen waren de spannenste momenten al in de trailer geweest. Dat was wel jammer.
Het acteerwerk was redelijk, maar hoe sint over de daken galopeerde met zijn paardje was beetje onrealistisch totdat die inderdaad uitgleed.
Ook op het eind kon je goed zien dat de lucht erg nep was. En dat is dan weer zo jammer eigenlijk moet je niet kunnen zien dat iets nep is...
Dat iedereen hier discuseert over 32, 42 en 23. Das op zich gewoon logisch. Ik dacht ook eerst dat het om de 32 jaar was. Maar dat kan ook helemaal niet want volle maan verplaatst zich altijd een paar dagen.
Nu is het straks 5 december volle maan (en ja das echt) en dan weer 4 januari...en zo tel je verder. dus logisch dat het niet precies 32 jaar is...
Al met al krijgt de film van mij 3.5 sterren omdat het me zeker wel vermaakt heeft...
nightfly1982
Welk stukje vond je het geilst?
die is leuk....wahahahhahahaha
nightfly1982
Tenzij de film zich afspeelt in 2006. Hier nog even het linkje van Prudh: http://home.hiwaay.net/~krcool/Astro/moon/fullmoon.htm
dat is het zeker wel...kijk het nog maar eens goed na zo staat het in ieder geval in mijn agenda....

Netflix komt met 'Caught Stealing', maar Prime Video overtroeft met 'Roofman'

Videoland voegt de geprezen Zweedse film 'Så som i Himmelen' toe aan het aanbod