• 9.373.477 stemmen

The Incredible Shrinking Man (1957)

Fantasy / Drama | 81 minuten

Genre: Fantasy / Drama

Geregisseerd door: Jack Arnold

Met onder meer: Grant Williams, Randy Stuart en April Kent

Plot The Incredible Shrinking Man

"A fascinating adventure into the unknown!"

Als Scott Carey in contact komt met een rare mist, begint hij opeens te krimpen. Als hij steeds kleiner wordt, wordt het steeds moeilijker om geen gevaar te lopen. Wanneer hij dan ook nog eens in de kelder terecht komt, moet hij vechten voor zijn leven.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Ik hoop dat ie erin komt! Klasse film

avatar van aegron

aegron

Het heeft even geduurd, maar hij staat er eindelijk in!

avatar van kiriyama

kiriyama

Geweldig slimme film dit die iedereen is zou moeten zien.

4.5 sterren.

avatar van kiriyama

kiriyama

Ook na hernieuwde kijkbeurt nog steeds geweldig.

avatar van foreli

foreli

Meesterlijke film, er komt in 2008 een remake van.

avatar van mister blonde

mister blonde

Geweldige film met een van de leukste uitgangspunten in een film ooit. Grappig, avontuurlijk en een moordend tempo. Het is ontzettend knap gemaakt zeker (cliche) voor die tijd. Heel overtuigend geheel. Een van de beste sci-fi films ooit. 4,5 sterren.

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Schitterende film die tot en met het prachtige filosofische eind boeit. Er zit heel veel in deze fim om over na te denken. Wat het doet met je bewustzijn als je steeds kleiner wordt. Echt heel mooi uitgewerkt. En de cinematografie is, zeker voor die tijd, 'to the point'. Het levert intrigerende beelden op, die veel inventiviteit vergde, zeker wat de set en montage betreft. Maar ook over de consequentie voor het geluidsvoliume is nagedacht. Er zijn wat dat betreft veel memorabele scénes die lang blijven nawerken.

Je leeft met Scott mee, maar door zijn spannende overlevingstrijd, vergeet je hoe eenzaam hij is.

Deze film deed me denken aan Blaise Pascal de 17 eeuwse filosoof die veel over ruimte, (Goddelijk) bewustzijn en de menselijke conditie heeft nagedacht:

Uit zijn "Pensées":...de mens als denkend riet......

113 "Niet in de ruimte moet ik mijn waardigheid zoeken maar in de ordening van mijn denken. Ik word er niet beter van wanneer ik land bezit. De Kosmos omvat mij met ruimte en laat me als een stip verdwijnen: door het denken omvat ik hem".

200 "(...)Om hem te verpletteren hoeft niet het hele universum naar de wapens te grijpen: wat damp of een waterdruppel is voldoende om hem te doden. Maar al zou het hele universum hem verpletteren, dan zou hij altijd nog edeler zijn dan wat hem doodt, omdat hij WEET dat hij sterft en dat het heelal hem de baas is. Het heelal weet niets daarvan.

Ons hele waardigheid ligt dus in het denken. Daarvan moeten we uitgaan om ons weer te VERHEFFEN, en niet van ruimte en tijd, die we niet kunnen vullen (...)".

(Boom, A'dam, vertaling: Frank de Graaff)

Het is dan ook in de geest van Pascal dat het verhaal van deze film door Scott, als schrijver, d.m.v. een VOICE-OVER vertelt wordt.

Scott's lotgeval staat voor de hele mensheid..........

Een intrigerende film die naast "The Day The Earth Stood Still" tot de SF- Toppers van de jaren vijftig behoort en een tijdloos uitgangspunt bezit.........

5 kleine maar dappere sterren!

avatar van Couch Potato

Couch Potato

Je hebt hier een prima recensie geschreven en ik kan me er geheel in vinden. Ondanks het feit dat de special effects en de trucage in die jaren nog in de kinderschoenen stonden, is dit een ontzettend beklijvende film.

Ik, als arachnofoob eerste klasse herinner me die grote spin die hij tegenkomt : pure horror!

Zal ik deze film ook maar de volle 5 sterren geven, nou voorlopig toch maar 4, puur gebaseerd op mijn herinneringen, mocht hij op dvd uit zijn, dan moet ik hem eens te pakken krijgen, want dit is gewoon een topper van formaat.

* * * *

avatar van Elvenraad

Elvenraad

Spannende film met voor die tijd hele goede effecten. Misschien wel Jack Arnold's beste film. Voor mij is het één van mijn favoriete science fiction films aller tijden.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Lang geleden dat ik nog zoiets goed heb mogen zien.
Op het eerste zicht lijkt dit een onozel Sf-filmpje te worden uit de 50's, maar niets is minder waar.

De film raast in een sneltreinvaart voorbij en oogt na zo'n 50 jaar nog steeds niet achterhaald qua effecten. De film is ook mooi op te delen in twee stukken: Een science-fiction gedeekte met wat mysterieus gedoe en wat wetenschappelijk gebrabbel en een twee deel, mijn favoriete deel.
De film slaat plots om tot een aardig spectaculaire avonturenfilm, grandioos is dat. Het gevecht met de spin, de overstroming,...

En dan is er nog dat hemelse einde. Je weet dat het dateert van een halve eeuw terug en dus verwacht je een happy end, een wonder zodat hij weer normaal werd.
Maar dat krijg je niet te zien, in plaats daarvan krijgen een grotesk, tragisch en filosofisch einde.

4.5* "For God Nobody's A Zero"

avatar van Sneakerjeans29

Sneakerjeans29

Waarom is deze eigenlijk zwart-wit? Ze hadden in Amerika toen toch al kleur. Ste je eens voor dat het andersom zou zijn, The Incredible growing man. Dan zou de wereld vergaan.

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Zwart/wit was waarschijnlijk goedkoper en misschien om de special effects realistischer te laten lijken....?

Andersom?...Interessante gedachte.

avatar van Sneakerjeans29

Sneakerjeans29

Hier hebben ze ook een Dagobert Duck strip op nagemaakt, maar dat liep beter af.

avatar van mikey

mikey

Scary film, geniaal beeld over waarneming. En natuurlijk: waar eindigt het allemaal???? Ahhhhh.. DE decoratie (ja zelfs die grote telefoon) is briljant. Het idee van een mannetje van 90 cm (bv) groot is maagomkerend in beeld gebracht. Aanrader

avatar van Spetie

Een nachtmerrie die werkelijkheid wordt.

Wow wat een mooie film van regisseur Jack Arnold is dit! Wat zou je zelf doen als je erachter komt dat je in feite steeds kleiner wordt en maar blijft krimpen? In feite zijn er steeds meer zaken die je moet laten en niet meer kunt en mensen gaan je waarschijnlijk net als in deze film als een soort van freak zien en je bent in ieder geval een uniek geval.
Best wel een enge gedachte als ik er zo over nadenk, maar in deze film wordt het werkelijkheid.
Het verhaal van de film is erg simpel, maar de uitwerking is bijna subliem te noemen. Enorm knap gedaan voor die tijd is de uitwerking van de omgeving, die om Jack heen natuurlijk steeds groter lijkt te worden. Ook de twijfels die Jack heeft en de onzekerheid richting bijvoorbeeld zijn vrouw zijn bijzonder realistisch uitgewerkt. Daarbij speelt natuurlijk ook mee dat Grant Williams gewoon een erg sterke rol neerzet.
Naarmate Jack kleiner en dus ook kwetsbaarder wordt, wordt de film ook steeds spannender en het leven van Jack voor hemzelf ook. Dit levert gelijk ook de beste en meest memorabele scènes van de film op. Allereerst is daar de kat die bij het poppenhuis als een soort van monster opduikt en waar Jack echt moet rennen voor zijn leven. Verder is er natuurlijk de indrukwekkende scène waarin hij een doodsgevecht levert met de spin waarbij ik echt enorm meeleefde met Jack.
Tenslotte is er dan nog het sterke einde. Ik was vooraf bang voor een of ander happy end waarbij alles op de een of andere manier toch nog goed kwam, of dat alles maar een droom was of iets dergelijks. Gelukkig is dit niet het geval en is het einde erg sterk en filosofisch door de woorden die jack spreekt en in feite is dit het sterkste einde dat ik me bij de film kon voorstellen.
Een film die erg veel indruk heeft gemaakt, die ik niet snel zal vergeten en die ik liefhebbers van een sterk uitgewerkt sci-fi verhaal allemaal van harte kan aanbevelen!

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Een bezoekje brengen aan de psychiater?

avatar van Villevalo23

Villevalo23

Prachtige film met een interessant filosofisch thema.

Deze productie blijft de interesse, met name door het avontuurlijke verhaal, de gehele tijd vasthouden en zit vol met verassende elementen (helemaal voor de tijd waarin deze films is gemaakt).

Vooral de voice-over is erg sterk en de megedeelde filosofie geeft genoeg stof tot nadenken.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Beetje jammer dat The Incredible Shrinking Man zo matig begint. Niet al te boeiend, saaie dialogen etc.

Wanneer Scott in de kelder belandt, blijft de film constant boeien. Daardoor ook 3,5*

avatar van niethie

niethie

Deze destijds eens gezien tijdens een of andere horrornacht op tv, toen werd er een tijd lang iedere week een klassieker uitgezonden. Bij momenten oogde het wat goedkoop, maar het verhaaltje vond ik toen vrij orgineel. Die scene in het poppenhuis, met het gevecht tussen de man en zijn kat is me altijd bijgebleven. Simpel, maar vrij leuk gemaakt.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Mooie film met een eng concept en een aardige dosis spanning die halverwege de film inzet en je meesleurt tot het einde.

Jammer alleen dat de eerste ontwikkelingen op de lachspieren werken. Scott op de bank, Scott aan het schrijven, Scott in het poppenhuis... Gelukkig werd dat later helemaal recht getrokken, vooral de scenes met de spin zijn behoorlijk zenuwslopend.

Tegelijkertijd is het een metafoor voor de overlevingsdrang en de relatieve nietigheid van de mens, wat vooral in de eindqoutes naar voren komt. Ook de betekenis van het denken komt origineel aan de orde: zowel in het opzicht van hoe je het leven beschouwt, als dat het denkvermogen hetzelfde blijft (ongeacht de mate van nietigheid). Gelukkig niet heel erg diepgaand of uitgewerkt, maar voldoende om er een gelaagdheid aan te geven die niet pretentieus aandoet.

De score vond ik wel een minpunt worden. Een orkest dat constant aanwezig is, en bij de spannende momenten knallen de violen en trompetten als een chaotische zwerm uit je speakers, erg irritant en afleidend. En de kleine vrouw is te gelikt om uit te gaan voor dwerg of lilliputter (of 'kleine mens' om het correct uit te spreken).

Al met al een interessante film, met mooie decors en effecten op de koop toe.
3,5 - 4,0*

avatar van IcU

IcU

Indrukwekkende sets em toffe effecten sieren deze film. Verhaal heeft af en toe spannende momenten en weet goed om te gaan met de toch wel beperkte mogenlijkheden van die tijd. De film had zelfs de 'look en feel' van Honey, I Shrunk the Kids, die ik nu een stuk on- origineler vind.

avatar van Noodless

Noodless

Bottleneck schreef :

Prachtig verwoord !

Voor mij een originele film met een boeiend verhaal dat voldoende spannende momenten heeft en zeker voor die tijd mooi in beeld wordt gebracht. Een film die blijft hangen in je gedachte. 8/10

avatar van Bottleneck

Bottleneck

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Geweldig filmpje. De 'krimpende man', dat is best eng, als je ziet hoe klein-ie op een gegeven moment eigenlijk wel niet is. Erg leuk gemaakt, mijn complimenten.

Waar het halverwege toch echt wel best meeslepend en spannend zou worden (tot het einde toe), moest ik er eerst wel even in komen, met dat kleine ventje. Kon m'n lachen ook een paar keer niet inhouden. Wat een gezicht. Maar oké, zo grappig is het helemaal niet. Grote aftrap is eigenlijk de scéne met die kat, erg sterk en spannend.

Vanaf het moment in de kelder is het werkelijk genieten geblazen van de avonturen die Scott beleeft. Voor een film uit '57 vind ik dit echt klasse gemaakt met die verschillen in groote allemaal; die schaar, die spin, de spijkers, de lucifer, de overstroming en zoveel moeite moeten doen voor iets waar je als ''normaal'' mens je hand niet voor omdraait.

Leuk, leuk, leuk. Het einde (met de schitterende monoloog) is geweldig en het beste einde wat deze film kon hebben; al had ik er zelf nooit op gekomen. Dikke voldoende.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Zeer vermakelijke klassieker die voor een heel groot deel haar verwachtingen inlevert. Wat er vooral goed gebeurt is dat we heel erg goed meegaan in de wereld van het krimpende personage. Wanneer we aankomen bij zijn avontuur in de kelder ervaren we ook echt een uniek avontuur wat ondanks haar kleine schaal heel groots lijkt. Probleem zit hem vooral in het begin. De opbouw naar het avontuur in de kleine wereld duurt veel te lang en voelt gezien haar gebrek aan toevoeging ook echt als een poging de al korte tijdsduur te rekken. Ook het einde voelde (door haar pretentieuze voice-over) overdone. Dit haalt mijn beoordeling omlaag maar betekent niet dat de drie kwartier science-fiction avontuur in The Incredible Shrinking Man van een waanzinnige kwaliteit en spanning waren. Ondanks alles een aanrader!

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Degelijke film. Het effect is inderdaad erg knap en leuk. Vooral de kleine Scott Carey ziet er erg geestig uit. Ook de scene met die spin zag er zeer knap uit. Vooral het einde van de film was erg mooi. Jack Arnold heeft na de middelmatige film Tarantula, me weer verrast. Prima filmpje dus goed voor een 3,5.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Goldenskull schreef:

Wanneer Scott in de kelder belandt, blijft de film constant boeien

Lijkt op een Toy Story avontuurtje.

avatar van Zinema

Griezelen in het klein.

Ondanks dat Arnold zich te buiten had kunnen gaan aan overdaad, blijkt het idee van een plotseling krimpende man al griezelig genoeg. En dus worden we geconfronteerd met huis- tuin- en keukenzaken, die in het groot genoeg angst uitstralen om de tachtig minuten royaal door te komen. Ook de SFX zijn dik in orde, evenals het verrassende maar uitstekende einde.

Zeer goed.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Film met een fantastisch uitgangspunt en fenomenale special effects. Mooi om te zien hoe ze van alledaagse zaken een living hell maken voor de protagonist. Vaak verbijsterend goede special effects houden de aandacht vast van het script dat tegen het eind een beetje begint te sleuren en wordt afgesloten met een bizarre conclusie. Eentje die je niet vaak tegenkomt in een jaren '50 sci-fi en misschien daarom wel curieus is, maar mij met een onvoldaan gevoel achterliet. Desalniettemin weer een vermakelijke film van sci-fi koning Jack Arnold.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Leuk filmpje, maar ik had hier toch wat meer van verwacht. Het verhaal sprak me sowieso wel aan en ik had dan ook erg hoge verwachtingen. Maar die zijn niet helemaal uit gekomen dus en dat kwam voornamelijk omdat ik het begin niet zo interessant vond. Vanaf het moment dat hij in de kelder terecht komt schiet het niveau van de film omhoog. Vooral de scene's met de spin zijn geweldig. Wel weer jammer van die overdreven eind monoloog. Dat haalt mijn cijfer dan weer ietsje naar beneden.

De effecten waren zijn tijd toch ook ver vooruit en met de acteerprestaties was ook niet veel mis. Prima film. Wat jammer van het gedeelte ''voor'' de kelder. 3*