Kidô Keisatsu Patorebâ: Gekijô-ban (1989)
Genre: Animatie / Sciencefiction
Alternatieve titels: Patlabor: The Movie / 機動警察パトレイバー The Movie
Japan
Geregisseerd door: Mamoru Oshii
Met onder meer: Shigeru Chiba, Toshio Furukawa en Issei Futamata
Gesproken taal: Japans
Plot Kidô Keisatsu Patorebâ: Gekijô-ban
In 1999 zet de politie van Tokio de geavanceerde Labor-robots in om de misdaad te bestrijden. De zelfmoord van een onbekende persoon op het gigantische bouwterrein van het Babylonproject heeft een serie gebeurtenissen tot gevolg, die best eens tot de ondergang van Tokio zouden kunnen leiden. Tegelijkertijd stellen de officiers Noah Izumi en Azuma Shinohara een onderzoek in naar een golf van waanzin die onder de robots heerst en ontdekken sinistere plannen om de achtduizend Labor-robots met het Babel cybervirus te besmetten. Wat is het verband tussen de zelfmoord, de nieuwe AV-Zero Labor-robots en het virus? Zal het ze lukken om Tokio te redden?
Noa Izumi (stemrol)
Hiromi Yamazaki (stemrol)
Shigeo Shiba (stemrol)
Seitaro Sakaki (stemrol)
Filmtombe
Lekker eenvoudige mecha-film met wat filosofische zijstapjes. Mooi voorproefje op Patlabor 2 en Ghost in the Shell (ook van Oshii)
Goodfella
Vrij mager verhaal, waardoor een aantal fenomenale sfeerscènes in tegenstelling tot bijvoorbeeld GitS ook minder uit de verf komen. De muziek varieert van prachtig mysterieus tot corny spul dat zo uit de Teenage Mutant Hero Turtles lijkt weggelopen. De volgorde waarin in z'n films kijk klopt natuurlijk niet, maar na GitS en Avalon verwacht ik wel wat meer van Oshii. Valt weinig te filosoferen hier. Krappe 3* voor het tipje van de sluier dat hier en daar wordt gelicht.
Best vermakelijk, maar merk steeds meer dat ik met animé vaak erg weinig kan. Geef mij dan maar nog meer van die meesterlijke en hartverscheurende animé-filmpjes als dat kleine stukje in het eerste deel van Kill Bill...

Blijft een pijnlijke quote, maar ach.
Voor het eerst jaren geleden gezien op de BBC (samen met Akira, GitS en Roujin Z). De film komt, voornamelijk in het begin, nogal verouderd over. Oshii zat hier duidelijk in een overgang, waarbij silly comedy (Beautiful Dreamer) afgewisseld wordt met erg sfeervolle stukken (Patlabor 2). Toch een hoop talent al bij elkaar hier. Kawai, Oshii en Itoh zijn hier reeds verenigd (Headgear zou later ook muteren in Production I.G).
Het einde is dan weer heel wat beter. Erg mooie, gedetailleerde animatie. Blijft toch een erg leuke film, met een solide verhaal, enkele interessante punten en bij momenten mooie en sfeervolle animatie.
Begin wat verouderd, einde maakt veel goed. Dikke 3.5*, met een halfje extra voor jeugdsentiment.
. Kwamen om een uur of 12. Mag best weer eens gebeuren.
Ramon K
Leuk filmpje. Mooi geanimeerd en met een tamelijk boeiend plot. Ik vind het fijn dat Oshii de actie beperkt en dat hij de kijker vaak op shots, pans en takes trakteert die verder niet direct met de plotontwikkelingen te maken hebben. Zo vind ik het openingsshot met die rose/oranje lucht prachtig, zo ook de korte take waarin een zwerm vogels de stad door vliegt. Voorzichtig kan ik wel stellen dat ik Oshii-liefhebber aan het worden ben. Ik vind het trouwens ook leuk dat ik door dit filmpje allemaal flashbacks naar mijn jeugd kreeg. Ik heb vroeger best veel anime gezien (zelfs deze kwam bekend voor) alleen weet ik niet meer precies wat alle titels zijn: zo volgde ik een serie over jets die samen een mech vormden (was dat Macross 1?) en zelfs titels als Dominion Tank Police, Wicked City en Ulysses 31 laten nu zachte belletjes rinkelen. Die BBC anime- nachten waar kos het over had volgde ik ook (al herinner ik me meer van die nachten) en ook een hele grove anime (met een hele lange titel: Ur..................) doemt door de mist op.
In ieder geval: 3* voor dit leuke filmpje. In deel 2 laat Oshii pas echt zijn kunnen zien.
Goodfella
Ook een van de eerste anime's die ik zag. Had er direct voor een paar jaar genoeg van
centurion81
- 2066 berichten
- 1986 stemmen
Na vorige week de remake van Appleseed te hebben gezien nu nog maar een film met van die robotdingen gehuurd...Deze keer van de auteur van GitS...De animaties zijn wat verouderd maar dat was niet zo erg, ik vond met name het verhaal te licht en de problematiek wist me niet zo te pakken...Daarnaast zijn ook de gezichtsuitdrukkingen vrij matig; het zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat de film reeds 17 jaar oud is maar desalniettemin slechts 2,5*
maxcomthrilla
Toch een aardige animatiefilm,
Net zoals generatiegenoot Akira vertoont de film weliswaar wat ouderdomstrekjes. Vooral de emoties van de personages worden vaak wat eenvoudig uitgedrukt. Veel geschreeuw en een eenzijdige blik van verontwaardiging.
Maar de film weet te amuseren. Het verhaal mag dan wat simpel zijn, de animatie oogt gewoon aardig. De Patlabors deden mij soms wat denken aan de robots waarin de Power Rangers altijd stapten. Al zagen vooral de witte patlabors er wat gaver uit.
Het science fiction element wordt op een aantrekkelijke manier verwerkt. Science fiction is iets afstandelijks, iets waarop de mensen niet blindelings vertrouwen. Dat deze vermoedens soms ook blijken te kloppen voegt wat spanning toe aan het verhaal onder begeleiding van fijne muziek. Verder oogt de film lekker luchtig, er is veel ruimte voor wat grapjes onderling.
De science fiction wereld, maar ook Tokyo mochten wel wat fantasievoller geanimeerd worden. Ik ben nu wel erg benieuwd naar Patlabor II. Voor deze een 4*
dutchtuga
Vervelende anime. Personages boeiden niet, zwakke soundtrack en visueel had het ook niet veel te bieden. Blijft weinig over dan om hier nog een redelijke score aan te geven. Het vervolg hoort beter te zijn. In dit geval hoop ik dat die stukken beter is. Heb m liggen voor de volgende keer.
Zobor
ik meen dat voor 1989 deze anime toch best knap is getekend. Maar om deze film nou qua strekking even te duiden valt toch niet mee. Hier en daar zie ik dat mensen van mening zijn dat het gaat om gevaar van technologie. Maar in de "making of" van deze film geeft Oshii opdracht om iets te maken met een staatsgreep. Interessant is wel dat één tekenaar vooral kritiek geeft op de (zogenaamde) pacifistische houding van Japan. Dat doet hij dan door vooral gevechtshandelingen op onorthodoxe wijze uit te beelden. M.n. geen bloed maar beelden die associatie oproepen met oorlog. interessant maar het knipwerk van Oshii heeft niet altijd de tekenaar zijn bedoeling overeind gehouden.
en dan die vogels, ik dacht dat uiteindelijk de vogels voor de juiste frequentie gingen zorgen dat al die moderne troep in elkaar zou gaan zakken, vooral omdat de maker van het Babel-virus overal vogelkooien had hangen.
Koert
Vond deze Oshii een stuk minder. De personages en sfeer pasten wat mij betreft niet echt bij het 'serieuze' onderwerp, zoals dat in zijn andere films vaak wel goed is gedaan. Heeft wellicht met de ouderdom te maken, maar dat maakt het niet minder jammer. Sowieso kon dit verhaaltje me maar niet grijpen. Toch op naar deel 2.
Goldenskull
Wel aardige personages en stiekem vind ik de muziek gewoon best goed
Vond ook het plot niet verkeerd en de film eindigt goed, lekker beklemmend sfeertje in die Ark trouwens.
Montorsi
Dit vond ik dan weer erg weinig aan.
Begint al tamelijk slecht als een soort kinderavontuurtje, zoektochtje of hoe je het ook wil noemen. Ontwikkelt zich als een erg vergezocht en op veel toevalligheden gebaseerd verhaaltje. Een erg schreeuwerig gedoe ook, wat mijn toch al opkomende koppijn zeker niet wisten te onderdrukken. Ergens halverwege is er een kleine opleving, als die connectie met de bijbel zich wat ontvouwt, maar al vrij snel daarna gaat de film weer met een zelfde stramien door.
En dan die soundtrack, werkelijk bespottelijk dit, dat je kijkers zoiets durft voor te schotelen. Bijna een parodie zo klonkt het, maar helaas was het niet grappig bedoeld. Animaties waren ook erg doorsnee, beetje oldschool puppy-eyes gedoe, maar weinig interessant.
2*, krap.
Black Math
Ontzettend fijne film. Af en toe bijzonder sfeervolle scenes, vooral als die dikke vriend van Gotoh op onderzoek gaat naar the main suspect, waarbij de begeleidende muziek van Kawai een cruciale rol speelt. Sommige beelden zijn prachtig, vooral de lucht en de zon die verstrooid wordt in de zee. Ook erg sfeerverhogend.
De actie is gelukkig gedoseerd en wordt soms ook plotseling onderbroken voor een sfeervolle scene zoals Noa die ineens in een ruimte vol met vogels staat.
Zeker niet het belangrijkste, maar wel mooi meegenomen: het verhaal vond ik ook behoorlijk boeiend.
De miniserie die eraan voorafging bevoel me wel redelijk, en ik had begrepen dat dit meer sfeer zou bevatten, maar dit had ik niet verwacht. In zeer positieve zin ben ik verrast! Ik ben erg benieuwd geworden naar de tweede film, vooral omdat die the way beyond schijnt te zijn.
wibro
De eerste film van Oshii die ik gezien heb die van mij geen voldoende krijgt. Geen mooie animaties, een lelijke soundtrack en een oninteressant verhaal. De vraag is of ik mij nog moet wagen aan Patlabor 2, die als ik de berichten goed lees toch een stuk beter moet zijn dan dit teleurstellende deel 1.
Black Math
Doe toch maar wel, de soundtrack van deel 2 is echt van een veel hoger niveau en staat wat mij betreft op gelijke hoogte met die van Avalon en Ghost in the Shell.
Hansjepansje
Af en toe valt er een glimp op te vangen van de regisseur die later zou uitgroeien tot een van mijn favorieten, maar al bij al niet meer dan gemiddeld.
De film begint erg stijl-en sfeervol, met een mooi roze wolkendek en een mysterieuze vogel, maar schakelt al snel een paar niveautjes lager. Oshii heeft duidelijk al oog voor design en compositie, maar de afwerking en de techniek stond duidelijk nog niet op punt. Oshii is trouwens niet de enige wiens talenten nog tot volle wasdom moesten komen, Kenji Kawai schotelt ons hier een soundtrack voor die soms hoog piekt, maar even vaak ook diepe dalen neemt. De film is verder wel erg vlot, het verhaaltje wordt nergens echt interessant, maar verveelt ook niet. Weinig meer over te zeggen verder, best leuk om eens gezien te hebben omdat het Oshii betreft, verder gewoon aardig.
Kleine 3*
danuz
Oshii's films blijven me fascineren. Hij weet hier sci-fi te injecteren met filosofische overdenkingen, en dat lijkt me vrij uniek.
Echter maakt dat nog niet direct een goede film. Want alhoewel Patlabor enkele zeer sfeervolle scenes kent (die zoektocht door Tokyo's oude wijkjes bijvoorbeeld), wist de film niet de gehele speelduur mijn aandacht vast te houden. Dat komt doordat de gepostuleerde ideeën wel erg monotoon worden gebrabbeld, en dat gaat dan toch een beetje vervelen. Maar goed, zoals ik begrijp is deel twee van een hoger (audiovisueel) niveau!
John Milton
Tanks en robots, naderende catastrofe die voorkomen moet worden. Niet mijn ding.
Na het betoverende Tenshi no Tamago (1985) ik hier dan weer helemaal niet zoveel mee. Verhaal, stijl en muziek konden me allemaal beduidend minder bekoren. Helaas gold dat ook in mindere mate voor het tweede deel.
mjk87 (moderator films)
Best wel aardig deze animatie. Voor het gevoel soms wat verouderd, zeker in de animatie lang niet altijd even serieus met grootste gebaren en emoties. Bij Disney kan dat, maar bij dit soort serieuzere cinema met ook meer realistische achtergronden, past dat minder. Die achtergronden en sfeer in het algemeen zijn verder wel prima. Verhaaltje is wel oké maar soms wat van de hak op de tak en heel meeslepend is het niet, maar de film is wel verder goed te kijken. 3,0*.
misterfool
Bepaald geen verkeerde film. Een wat rechtlijnig detectiveplot blijkt een mooie kapstok te zijn voor enkele gave beelden en een aantal toffe actiescènes. De weereffecten vond ik bovendien mooi weergeven. De bijbelse thematiek kwam bij Angel's Egg en Ghost in the Shell beter tot zijn recht, maar zorgt niettemin ook hier voor enige verdieping. Ik mag de stijl van Oshii wel.
Nog steeds goed.
Maar het is soms moeilijk om deze film te kijken en niet te denken aan de (betere) meesterwerken die Oshii hierna nog zou maken. Dit is de eerste film waar z'n typische stempel écht tot bloei zou komen, de jaren erna zou hij vooral bijschaven (en met grotere budgetten aan de slag gaan).
Patlabor 1 kan die vergelijken zeker niet doorstaan, maar los daarvan blijft het toch nog steeds een sterke film. Het juk van de OAVs wordt hier definitief afgegooid en Oshii kan eindelijk een film maken. Misschien dat de structuur nog net iets teveel vasthangt aan het oplossen van een criminele zaak, maar verder voelt dit als een volwaardige film.
Design zijn knap, animatie is meer dan solide, audiovisueel sprankelt het af en toe, maar het is zeker niet zo consistent als z'n later werk en de zaak op zich weet toch ook wel te boeien. Gewoon een erg fijne anime klassieker, herziening ervan was nog steeds erg aangenaam.
4.0* en een uitgebreide review

WXIII: Patlabor the Movie 3
2001

Kidô Keisatsu Patorebâ: The Movie 2
1993

'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes' weg bij Netflix en nu een succes op Videoland

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

Hadashi no Gen
Animatie / Drama, 1983