• 9.373.582 stemmen

WXIII: Patlabor the Movie 3 (2001)

Animatie / Sciencefiction | 102 minuten

Genre: Animatie / Sciencefiction

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Takuji Endo en Fumihiko Takayama

Met onder meer: Hiroaki Miyamoto, Katsuhiko Watabiki en Atsuko Tanaka

Gesproken taal: Japans

Plot WXIII: Patlabor the Movie 3

Twee politieagenten en een geavanceerde SV2 onderzoeken een reeks geheimzinnige moorden en onverklaarbare vernielingen van gebouwen, die de bewoners van Tokio Bay met de dag zenuwachtiger maken.

Detective Shinichiro Hata (stemrol)

Senior Detective Takeshi Kusumi (stemrol)

Saeko Misaki (stemrol)

Kiichi Gotoh (stemrol)

Noa Izumi (stemrol)

Asuma Shinohara (stemrol)

Isao Ota (stemrol)

Patrol Department Manager Yamadera (stemrol)

Hiromi Yamazaki (stemrol)

Mikiyasu Shinshi (stemrol)

avatar van Padd0

Padd0

Ongeveer van hetzelfde niveau als de eerste film.
Het verhaal is niet echt origineel (Biologisch experiment gone berserk). De kracht van deze film zit hem in de personages. Deze zijn echt heel erg goed op het scherm gezet, heel menselijk.
Ik was van te voren erg benieuwd hoe Takayama het zou doen. Het niveau van Oshii haalt hij niet maar hij hoeft zich zeker niet te schamen.
3,5*.

avatar van Chr.s

Chr.s

Had hier niet bijzonder veel van verwacht, mede door het bijzonder goede tweede deel van Oshii. Het is me erg meegevallen, visueel in orde, maar niet super. Verhaaltje is indd niet heel orgineel, maar wel leuk.

Zoals PaddO al zei hoeft Takayama zich niet te schamen, prima film.

kleine 4*

avatar van Zobor

Zobor

grappig, de naam van de kolonel Ishihara komt overeen met een Japanse politicus die een meer onafhankelijke rol t.o.v. de V.S. bepleitte in de jaren 90 (en later). In deze film neemt hij een juiste beslissing door het organisme volledig te vernietigen . Deze Shintaro Ishihara was dus eerst schrijver en daarnaast ook regisseur. Leuk om eens uit te zoeken wat de relatie van de regisseurs van deze film is t.o.v. van Ishihara.

Over de film,
Soms mooie plaatjes, vooral de helicopters vond ik erg mooi. Maar het lopen van veel personen vond ik tegenvallen. Het bovenlijf bleef in enkele gevallen volledig stilstaan terwijl de voeten een horizontale beweging maakte, een soort van Michael Jacksonbeweging zeg maar.
Voor de rest vond ik het verhaal niet echt diep gaan. Bijv. over de LP's en de kennis daarover die later weer gebruikt kan worden, doet me een beetje denken aan films die hun kijkers eerst in moet leiden in een aantal technische details om het verhaal goed te begrijpen.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Fijn derde deel in de uitstekende Patlabor-reeks, hoewel het tot aan de climax niet echt veel met labors van doen heeft. Het verhaal draait vooral om de twee detectives en niet zoals in Patlabor deel 1 en 2 om Goto en zijn team. Ze komen wel even opdraven, maar ik kreeg het gevoel alsof het een verplicht nummertje was. Als ze zich volledig hadden gefocused op de twee detectives en het verhaal over stamcelonderzoek dan was dat ook prima geweest.

De film is overigens een stuk harder dan de films van Oshii. Moorden, lijken en bloed is iets wat we nog niet eerder zagen in een Patlabor-film. Ook hetgeen wat de moorden veroorzaakt kan vreemd overkomen. Het laat zich dan ook het beste vergelijken met een kruising tussen Patlabor 1 en Gwoemul. Maar het is gebaseerd op een Patlabor manga dus de makers hebben het niet zomaar uit hun dikke duim gezogen.

Eenmaal bekomen van de 'schrik' is het een aangename film. De animatie is zeer goed verzorgd en er zitten een paar prachtige shots tussen, die je doen denken aan de rustige momenten zoals alleen Oshii dat zo mooi kan in zijn films. Kenji Kawai is ook weer van de partij en levert een mooie soundtrack af. De twee detectives zijn ook geen bordkartonnen personages en worden redelijk uitgediept.

Het enige mankement aan de film is het vrij simpele verhaal. Bij de Oshii-films werd langzaam een heel web van intriges, verraad, liefde en politieke machtspelletjes duidelijk, en dat mist hier een beetje. Wil niet zeggen dat het geen interessant verhaal is, want met stamcelonderzoek kun je leuke dingen doen. Er wordt wel geprobeerd om er iets leuks en geloofwaardigs van te maken, maar uiteindelijk komt het toch ietwat makkelijk en ondoordacht over.

Conclusie: geen instant classic zoals Patlabor 2 vanwege het uitblijven van intriges en omdat er te makkelijk wordt omgesprongen met het toch vrij interessante verhaal, maar zeker geen slechte poging. De regisseur hoeft zich in ieder geval niet te schamen.

Zo, eindelijk een bericht!

Een ietwat lastige film om te beoordelen, vooral door de legacy van Oshii natuurlijk. De tweede film is één van dé hoogtepunten van het genre, daar kan je als derde deel moeilijk nog boven. Zeker als Oshii zelf niet meedoet. De makers hebben het dan ook slim aangepakt.

Deels probeert men de sfeer en setting van Oshii aan te houden, ook de aanwezigheid van Kawai helpt wel. Maar de toon van de film is toch wel anders. Vooral omdat dit een soort van mecha/kaiju cross-over geworden is, veel minder serieus dan de eerste twee (en dan zeker de tweede) films dus.

Maar het werkt wel. Als je even vergeet dat dit deel uitmaakt van de Patlabor filmfranchise, dan is het gewoon een leuk, mooi, vermakelijk en interessant derde deel. Een film die redelijk goed op zichzelf staat en qua kwaliteit nog maar weinig heeft moeten inboeten. Fijne herziening, toch maar eens werk maken van aanschaf.

4.0* en een uitgebreide review