Tommy Boy (1995)
Geregisseerd door: Peter Segal
Met onder meer: Chris Farley, David Spade en Brian Dennehy
Releasedatum: 20 juli 1995
Plot Tommy Boy
"If at first you don't succeed, lower your standards."
Tommy Callahan Jr. is een niet zo snuggere jongen die net na 7 jaar zijn school heeft afgemaakt. Zijn vader, Big Tom Callahan, heeft een fabriek in Ohio waar auto-onderdelen worden gemaakt. Als Big Tom komt te overlijden dreigt de fabriek failliet te gaan. Tommy gaat er samen met Big Tom's rechterhand, Richard, op uit om de fabriek te redden.
Thomas 'Tommy' Callahan III
Skittish Student
BoordAppel
Lang geleden gezien en toen vond ik m wel leuk. Voorlopig 3*
JoeHallenbeck
Een van de leukere Chris Farley films. Toegegeven, je moet wel van dit soort humor houden (veel geschreeuw en home-alone-achtig geweld).
Spade en Farley hebben een goede chemistry samen maar zo goed als in hun SNL sketches wordt het nooit.
vic
chris farley en davids spades grappigste film. kan er echt van genieten
Derkje
Zeer vermakelijke film van de helaas veel te vroeg overleden Farley. Hoogtepunt: als Farley en Spade uit volle borst een Carpenter lied meelallen. Dikke 3
Bleek deze film al eens (gedeeltelijk) gezien te hebben. Farley is in Beverly Hills Ninja verschrikelijk irritant, maar in Dirty Work (welliswaar een bijrol) gedroeg hij zich wel hetzelfde als in BHN, maar hij was hier nog best te pruimen.
Ook in deze film gedraagt Farley zich als een Pierre Wind-achtig mannetje die net iets te veel energie over heeft (heeft Farley uberhaupt wel eens een andere rol gespeelt?) en ook op sommige momenten in deze film kan je de beste man wel schieten.
Maar......op de één of andere manier is ook deze film redelijk te pruimen, ondanks alle voorspelbaarheden en cliché's die uit de grote "Hollywood voorspelbaarheden en cliché's-kast" zijn getrokken.
2*, puur voor de redelijke amusementswaarde...
ingmarz
ik wist helemaal niet dat Chris Farley dood was jammer hij was echt super grappig, erg leuke film
film_kaza
Sinds tijden niet meer oveel gelachen bij een film. Moest vooral vaak hard lachen bij de scene's waarbij Tommy flipte. Zoals bij het restaurant of op de boot.
Trouwens was de muziek ook lang niet zo slecht. De muziek paste precies bij de scene en gaf de sfeer meer kleur. Vind het jammer dat ik hem in mijn eentje keek.
Chris Farley en David Spade, nog nooit van die 2 gehoord maar het was een leuk duo.
4 sterren.
otherfool
Een paar erg leuke grappen en een heerlijk spelende Spade hebben me toch een leuke avond bezorgd. Het geschreeuw van Farley hoeft van mij niet zo, en het sentimentele gebeuren ook niet, maar als komedie toch wel geslaagd.
3*.
Mr.F-sensitive
Goede ouwe Tommy boy
eeuwig zonde dat Chris Farley zo vroeg is overleden.
Farley had iets meligs over zich heen en door zijn veel te vroege dood heeft hij ( volgens mij) nooit écht grote succesen gehad. jammer.
Tommy Boy hoort bij mijn lievelings films.
4 sterren.
Skeleton
Misschien wel een erg voorspelbare film maar toch is de film wel leuk om te zien.
Donkerwoud
Om de een of andere reden heb ik een zwak voor zowel Chris Farley als David Spade.Daarom zie ik door de vingers dat deze komedie stiekem zeer onder de maat is als je hem vergelijkt met ''echte'' humor. Uiteindelijk is het een stortvloed aan slapstick-grappen die varieert van hilarisch ( de bijen, de kaart, de auto ) tot tergend flauw ( zo'n beetje elke scene wel ergens ).
Pastichio Rocker
Slappe film met vreselijk uitgekauwde humor die duidelijk teveel heeft gejat van Planes, Trains and Automobiles. Steve Martin en John Candy zijn dan ook een stuk beter te pruimen dan deze twee minkukels. Verschrikkelijk irritante acteur, die Chris Farley. Het enige wat die adhd-speknek doet is een hoop schreeuwen en glazig uit zijn ogen kijken met een domme ongeinteresseerde blik. Maar hij schijnt toen al flink aan de verdovende middelen te zijn, dus zo gek is dat niet. Het verhaal onbeert ook enige originaliteit. We hebben dit al veel vaker, en veel beter gezien. Het enige lichtpuntje in deze rommel was Brian Dennehy. Onderschat acteur trouwens, die Dennehy. Anyway, de zoveelste buddyfilm die keihard op zijn plaat gaat. 1*
newG
de 1ste 10 minuten zat ik echt scheef van het lachen. De ene goeie grap volgde de andere op tot het moment dat ik dacht: "hey, dit is zo'n film die ik waarschijnlijk elke maand eens ga opzetten"
En toen is het wat minder geworden, vooral dan door de grote verhaalcliche's
Maar toch, een aantal erg goeie grappen
3.25* naar boven afgerond
John Candy
Inderdaad zoals Pastichio Rocker al zei : veel te veel gejat van het veel leukere Planes, Trains and Automobiles, ik heb die Chris Farley zelden leuk gezien, David Spade speelt hem van het scherm al was hij ook niet echt in top vorm : erg matige film.
pooper
soms was chris farley heel vervelend maar soms ook heel grappig.
Pete_033
De eerste film waarin Chris Farley de hoofdrol speelt en meteen ook zijn beste. Geweldige roadmovie met een aantal memorabele scenes zoals de scene in het wegrestaurant waar Tommy aan serveerster Helen uitlegt waarom hij een slechte verkoper is de scene met de ‘speelgoedautootjes’.
De omgeving is ook erg mooi in beeld gebracht.
De film doet hier en daar een beetje denken aan Planes, Traines and Automobiles. Vooral de scenes in de auto en de auto zelf die naar het einde toe steeds meer beschadigd raakt.
De scenes waarin ze meezingen met de nummers op de radio zijn ook geweldig.
Jammer dat Farley er niet meer is. Hij had nog veel leuke films kunnen maken en was zeker een talent. Gelukkig heeft hij deze film gemaakt, een van mijn persoonlijk favoriete komedies.
the new guy
2.5 ster voor de makers van de film. Het is natuurlijk niet veel soeps qua verhaal enzo, maar de geschreven grappen en de leuke muziek maken het al heel wat. Daar komt dan nog een volle ster bij voor Chris Farley die werkelijk alles wat hij doet in de film grappig maakt. Die kop, die overdreven emotie, heerlijk!
3.5
gauke
Pete_033 noemde het hiervoor al: Tommy Boy, was de eerste hoofdrol voor Chris Farley; helaas heeft hij er niet zoveel gespeeld want de "dikke komiek" stierf in 1999 aan een overdosis drugs.
Over de film: alhoewel voorspelbaar en niet briljant of uniek, is het verhaal innemend. De grappen doen denken aan ouderwetse slapstickhumor: dom en idioot, maar ook vrolijk en hilarisch. Het samenspel tussen Chris Farley en David Spade werkt uitstekend en het is leuk om Bo Derek weer eens te zien.
missl
Goede chemie tussen beide hoofdrolspelers, soms wat flauw maar ze komen ermee weg.
Tommy Boy is de eerste film waarin David Spade en Chris Farley samen de hoofdrol vertolken.
Farley speelt een dik ADHD mannetje, die door Spade in toom gehouden moet worden. Dat werkt hier vrij aardig, want als duo komen ze leuk over. Zonder Spade kan Farley wel eens irritant zijn. Het verhaaltje stelt niet zo heel veel voor. Gelukkig werkt de humor soms wel, al wordt er ook nog af en toe de plan behoorlijk misgeslagen. Een aantal grappen zijn behoorlijk flauw, maar de scène met de eland op de achterbank in de auto, was toch wel bijzonder hilarisch.
Uiteindelijk is het door dit soort momenten toch nog wel een vrij gemakkelijke wegkijker. Verder is het allemaal weinig bijzonders, maar het vermaakt wel, en het verveelt niet en het duo samen is nog best leuk.
John Church
Als kind was dit een van mijn lievelingsfilms. Ah..nostalgie...
Gang_Star
Een leuke komedie vol flauwe humor met een leuke rol van Chris Farley. Ook de rol van David Spade als zeer nors personage is leuk waardoor de beide heren een leuk duo vormen. Een film met veel grappen in een hoog tempo.
yeyo
Tommy Boy is bezwaarlijk ‘goed’ te noemen: de film is geënt op een populaire traditie eind jaren 80 / begin jaren 90 waar een goedhartige, wereldvreemde imbeciel het moet waarmaken in een voor hem ongewone wereld (denk maar: Trading Places, Coming to America, Billy Madison, Encino Man, Back to School, Ace Ventura: When Nature Calls.. de lijst is werkelijk eindeloos), gecombineerd met een (matig overtuigend) buddy element (er is weinig chemie tussen Farley en Spade en Penelope Spheeris had groot gelijk wanneer ze laatstgenoemde ‘volstrekt onleuk’ noemde). Ook lui schrijfwerk met een flauwe romance, veel zijsporen en booswichten die verwarrend zijn vanwege hun slechte karakterisering (het is onduidelijk wat het personage van Lowe precies moet voorstellen en hij is in ieder geval zwaar miscast als klunzige oplichter – het is nu eenmaal niet grappig wanneer zo een mister perfect verzeild geraakt in allerlei slapstick capriolen).
Toch wil ik – mits jullie toestemming – een lans breken voor dit filmpje vanwege Chris Farley. Ik lees her en der dat men hem een non-acteur vindt, een ‘inwisselbare dikzak die gewoon omver valt’. Daarmee rijst al een eerste bedenking: waarom zou een louter fysieke eigenschap geen basis van acteertalent kunnen vormen? (kijk maar naar hoe Depardieu vandaag de dag rollen speelt die hij eerder nooit had kunnen doen zoals DSK, zijn obesitas heeft hem een extra, schofterige dimensie gegeven als acteur) Daar komt dan nog eens bij dat Farley niet ‘zomaar’ een dikzak is, maar zijn hele uiterlijk bijdraagt aan zijn komische presence: dat kleine hoofd, die dikke nek, zijn korte beentjes, het strohoed kapsel, zijn verrassende agiliteit (ik als atletisch gebouwde knaap zou alleszins niet zo een feilloze radslaggende entrée kunnen maken als Farley ooit bij Letterman deed) en zijn hoge, schorre stemgeluid dat een beetje aan dat van Andy Devine doet denken, maken van hem een soort overgroeide kleuter. Dat engelachtige beeld wordt dan weer verstoord door de enorme schade die hij kan aanrichten en de schelle kreten die hij slaakt wanneer weer maar eens een meubelstuk er moet aan geloven. Als hij in Tommy Boy zijn bewustzijn verliest en vervolgens het salontafeltje verplettert, is dat niet grappig ‘omdat een dikzak valt’, maar omdat de ravage gebeurt met de kracht en de bruuskheid van een natuurfenomeen.
Dit alles neemt niet weg dat Farley een vrij beperkt acteur was (zijn binnen Amerikaanse studentenkringen eindeloos geciteerde typetjes en nabootsingen van Saturday Night Live zijn vrij mislukt te noemen), maar ook hier moet men zich afvragen of het niet mogelijk is dat een artiest zijn onvolkomenheid in zijn voordeel kan gaan gebruiken. In het algemeen gaat er teveel respect uit naar acteurs (ik zal geen namen noemen om verdere polemiek te vermijden) die kracht en competentie uitstralen, met feilloze mimiek en retorische spelletjes zowel zwakke nevenpersonages als het zwakke publiek domineren. Een listige strateeg die altijd bereid is GOTCHA te roepen wanneer hij weer iemand in de luren legt (vandaar ook de plotse populariteit van ‘golden age’ tv series die volledig op dit cynische machtsspel gebaseerd zijn). Farley daarentegen is aandoenlijk in zijn verwoede pogingen om grappig te zijn, zijn minderwaardigheidscomplex (critici verweten hem steevast ‘toch geen John Belushi of John Candy te zijn’) straalt van hem af en zijn manische uitspattingen reveleren een tragische drang tot zelf-destructie. In zijn laatste tv-optreden bij Jay Leno waar hij ondanks zijn abominabele gezondheid (hij ziet er corpulenter uit dan de veelvraat in Monty Python’s Meaning of Life sketch, briest als een woeste stier en snakt voortdurend naar adem) zich nog een laatste keer rechtsmijt met de robuustheid van een linebacker om het publiek op hun wenken te bedienen, tonen Farley’s twee grootste troeven als acteur: kwetsbaarheid en doorzettingsvermogen.
Het gebrek aan waardering dat Farley geniet (over de oceaan is er na het uitkomen van zijn biografie ‘The Chris Farley Show’ wel een soort 'Farleyssaince' aan de gang) heeft dan ook vooral te maken met de povere filmografie die hij in zijn veel te korte leven heeft kunnen opbouwen: Tommy Boy, een showcase voor zijn SNL-typetjes, Black Sheep, een letterlijk op een zondagnamiddag neergepende cash-in op het onverwachte succes van Tommy Boy en twee oerdomme gimmick-vehikels. Moest dat Fatty Arbuckle project ooit van de steigers zijn gekomen, had de geschiedenis er misschien heel anders uitgezien.
Bob Gray
- 2044 stemmen
Wat een gedrocht. Zal nooit een fan worden van Farley en ook om Spade heb ik nog nooit moeten lachen.
Rancid
Pijnlijk humorloos, flauw, slap, saai, zwak en dodelijk vermoeiend.
Wel goeie muziek af en toe, en die vader in het begin was ok.
Afrader. 1,5*
clubsport
Dit soort films verzanden vaak in te veel over the top kinderachtige humor waarin het hoofdpersonage volledig belachelijk wordt gemaakt , in het begin lijkt het hier ook die kant op te gaan maar gelukkig gebeurt dat niet en wordt het als totaal best wel een leuke en op momenten best wel grappige feel good movie .
De Chemie tussen Farley en Spade is er zeker en ook Dennehy speelt leuk mee al is het nogal kort .

Oscars 2026: alle nominaties van de Academy Awards op een rij

'The Night Agent' keert snel terug: Netflix onthult trailer van derde seizoen