Genre: Avontuur / Biografie
Gesproken taal: Engels en Russisch
Releasedatum: 28 augustus 1986
Plot The Right Stuff
"How the future began."
Chuck Yeager was testpiloot met een missie door de geluidsbarrière te gaan. Na veel pogingen en een aantal doden lukt het hem. Toch haalt het de kranten niet, het moet geheim blijven omdat het de voorbereidingen zijn voor het Amerikaanse ruimteprogramma. Daarna worden de voorbereidingen begonnen om uit te zoeken wie de ruimte in mogen, het moeten de beste mannen van Amerika worden. Veel tests zullen moeten worden gedaan.
Chuck Yeager
Betty Grissom
Trudy Cooper
Deke Slayton
neo
inderdaad een beetje lang,maar zker wel de moeite waard.een goeie cast en natuurlijk een geweldige regisseur.de vliegtuigscenes zien er nog steeds errug mooi uit
Te lang, te patriottistisch, te Amerikaans. Gladde troep. (ziet er wel mooi uit allemaal)
Jordy
het bekende (in o.a. Monsters, Inc. gepersifleerde) shot uit Armageddon van de astronouten in slomo was hier uit gejat las ik
narva77 (crew films)
Ondanks het patriottisme en chauvinisme een goede film over de race wie er als eerste in de ruimte is. Met een paar komische scenes, zoals wanneer een v/d astronauten zich afvraagt hoe hij in godsnaam een buisje sperma moet afgeven
4 sterren.
Goodfella
Hoewel supernationalistisch en af en toe behoorlijk klef toch best de moeite waard. Een paar spannende en mooi in beeld gebrachte scènes, beetje humor hier en daar, veel uitstekende acteurs en een interessant onderwerp. 3 sterren
Zag er allemaal erg mooi uit. Goeie cast, goed verhaal. Heb eigenlijk niet zoveel op de film aan te merken. Maar vond net als meerdere op deze site de film erg pro-amerikaans. Dus dat haalt mijn stem iets omlaag. Maar toch krijgt ie van mij 3,5*
Jordy
Ik vond de film niet erg bijzonder, maar dat overdreven Amerikaans patriottistische zag ik er niet zo in. Dat de gebeurtenissen in de film overdreven Amerikaans zijn betekent niet automatisch dat de film dat zelf ook is. Er werd zelfs een beetje de spot meegedreven had ik het idee.
narva77 (crew films)
Er werd zelfs een beetje de spot meegedreven had ik het idee.
Dat denk ik niet. Al een tijd geleden dat ik em zag, maar ik vond em toch wel redelijk patriottistich hoor. Beetje a la 'Top Gun'.
Je vond em zeker ook te lang?
JayLunar
Er werd zelfs een beetje de spot meegedreven had ik het idee.
Ik vond van wel, zo blijkt onder andere uit de geweldige quote: "Our Germans are better than their Germans!"
Het is heel makkelijk hier een patriottistische film van te maken, dus het resultaat vond ik wel meevallen wat dat aangaat. Er komen zeker ook zaken aan de orde die Amerika in een negatief daglicht zetten.
Jordy
Ik vond 'm niet te lang, ik vond wel de opbouw erg slecht. En ik het zal inderdaad een kwestie van interpretatie zijn, maar het feit dat zo iemand dat zegt (in die tijdsperiode) zegt vind ik niet automatisch dat de film zo'n uitspraak per se ondersteunt. Die uitspraak die jij noemt interpreteerde ik trouwens als "gekscherend"
Pablito
Vond em bij momenten lekker satirisch.
Lijkt helemaal niet op Top Gun.
jassonn
Erg leuke en mooie film die wel iets korter had gekund.Ik heb me niet zoals anderen geirriteerd aan de pro-amerikaanse houding in de film,vond het ook wel meevallen eigenlijk.Ik zie ook niet in waarom dat een film automatisch slecht maakt.
Devastation HCT
Jullie zeggen wel dat hij lang duurt, maar is hij ook traag?
Want een beetje een leuke film kan van mij wel 3 uur duren, tenzij het echt te traag is.
Btw, ik heb hem nog niet gezien.
mazdalfa
Inderdaad een wat lange zit, maar volgens mij zeker de moeite waard.
Als je een film kijkt over de Amerikaanse geschiedenis, dan ontkom je niet aan patriottisme. Dat zit nou eenmaal diep in dat volk gebeukt. Zeker in de jaren '50/'60 toen we midden in de Koude Oorlog zaten. Bovendien: films hebben de neiging om zaken wat aan te dikken, dus dat is meteen dubbel feest op dit gebied.
Je kan je daar aan storen, maar je kunt het ook zien als een sfeerbeeld van die tijd.
Hier in Europa zijn (waren?) we altijd wat nuchterder ingesteld. Die Amerikaanse instelling komt op ons vaak overdreven over. Maar dat land is al heel lang erg op zichzelf gericht. De gemiddelde Amerikaan komt nooit zijn eigen staat uit, laat staan in het buitenland. En waar wij de wereld nog binnen krijgen via de media, is dat in Amerika ook huilen met de pet op. 99% Van de informatie die zij krijgen is ook nog eens Amerikaans, gemaakt door Amerikanen. Dan denk je nogal snel dat jouw land en jouw levensvisie de juiste zijn.
Als je dat even in het achterhoofd houdt, dan kun je op een hele andere manier naar deze film kijken. Wat ik vooral mooi vind aan de stijl is de combinatie van twee invalshoeken: de uitbundige en uitdagende manier van de potentiële astronauten aan de ene kant en de ingetogen insteek van het Chuck Yeager-karakter.
mikey
Briljante verfilming over heroïsche Amerikanen en hun space race tegen de russen. Belachelijk vakkundig gefilmd, geweldige productie en surrealistische montage. 5 sterren
mikey
Vervelend en saai patriotisme.
Dat is dan de tweede keer dat je dat schrijft.
Dat is dan de tweede keer dat je dat schrijft.
Ah. Was ik dan alweer vergeten. Wewllicht dat k het over een tijdje weer schrijf. Ik onthoud niet alles.
mikey
Je doet maar. Ik bedoel, je hoeft je toekomstige acties wat mij betreft niet nu al te verklappen. Je hebt trouwens je stem verhoogd met een hele punt.
olivier
hebben jullie dan niet door dat het zogezegde chauvinisme en nationalisme de bedoeling was van de regisseur??? In de jaren 50 en 60 liepen de nationalistiesche gevoelens tussen de Sovjets en de Amerikanen zo hoog dat van elke stunt en heldendaad werd gemaakt. Zo was het toen en eerlijk gezegd snap ik niet dat jullie dat niet merken. In Mars Attacks doet Tim Burton hetzelfde. Deze film schets gewoon het beeld van die tijd...
mazdalfa
Lees mijn eerdere post maar en je zult zien dat "jullie" niet "iedereen" is.
Waku
Degelijk en goed onderhoudende speelfilm.
Een goede kijk in de keuken van het amerikaanse luchtmacht systeem.
Guyke
De aanvang is schitterend. De sfeer van avontuur, jongensdromen en mannen onder mekaar valt in het verdere verloop echter weg. De film krijgt dan een meer documentair karakter en wordt zelfs langdradig.
hannes64
- 1926 berichten
Vond em interessant.
En ja......ik wilde toen ook astronaut worden na `t zien van deze film . ( jongensdroom )
Vooral de spelers leken een hoop op de echte mannen die dit meemaakten.
Let vooral op de scenes als ze raketten gaan uitproberen of ze wel omhoog kunnen....hilarisch.
JJ_D
Ze bestaan dus toch nog: goeie films uit de eighties. ‘The Right Stuff’ vertelt een interessant stukje geschiedenis dat me totaal onbekend was, en combineert dit met sporadische mopjes of visuele pracht. Toch duurt de film te lang, mede door de bij de haren gesleurde verhaallijn over Yeager, waarvan ik nog steeds het nut niet echt in zie – behalve een contrasterende functie (cfr. infra).
Echter, van zogenaamd patriottisme had ik weinig of geen last, in zekere zin zou ik de film zelfs beschouwen als een soort politiek pamflet tégen Amerika: het trieste bestaan van Yaeger staat in schril contrast met de bekende astronauten die moeten voldoen aan een voorgeschreven verwachtingspatroon (cfr. interview met Gordon waarin hij niet eens kan zeggen wat hij wil). In mijn ogen stelt Philip Kaufman (of Thom Wolfe?) de kijker (/ lezer) voortdurend de vraag wie de echte held is, en het antwoord pleit juist tégen Amerika. De dialogen die overlopen van vaderlandsliefde zijn (vanuit mijn standpunt) ironisch, en getuigen niet van een oppervlakkig patriottisme.
Al bij al een onderhoudende film met goede en minder goede momenten, die de tand des tijds goed heeft (en zal) doorstaan.

The Killing Fields

Gettysburg
Drama / Oorlog, 1993

Little Big Man
Western / Drama, 1970
gebaseerd op boeknasaanswering machinekoude oorlogpilotu.s. air forceruimtereispolitiekhistorisch figuurepischflightastronautspace racelyndon johnsontest pilot jaren 40jaren 50jaren 60sound barrierspace program