• 9.374.112 stemmen

Phenomena (1985)

Drama / Horror | 110 minuten / 116 minuten (integrale versie) / 82 minuten (VS edited version)

Genre: Drama / Horror

Speelduur: 110 minuten / 116 minuten (integrale versie) / 82 minuten (VS edited version)

Alternatieve titel: Creepers

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Dario Argento

Met onder meer: Jennifer Connelly, Daria Nicolodi en Donald Pleasence

Gesproken taal: Duits, Deens en Italiaans

Plot Phenomena

"Jennifer has a few million close friends. She's going to need them all!"

Jennifer Corvino is de zestienjarige dochter van een beroemd acteur. Als nieuwe studente in het Richard Wagner internaat in Zwitserland, ontdekt ze dat de schoolomgeving bedreigd wordt door een seriemoordenaar die het voornamelijk op jonge vrouwen gemunt heeft. Bij een hersenonderzoek naar aanleiding van haar slaapwandelingen, vreest de arts dat Jennifer een gespleten persoonlijkheid ontwikkelt. Jennifer blijkt bovendien over een bijzondere gave te beschikken om te communiceren met insecten. Met de hulp van professor McGregor tracht het tienermeisje het mysterie van moorden op te lossen en inzicht te krijgen in haar gaven.

Jennifer Corvino

UBS Bank Teller

Karl, Sophie's Boyfriend

avatar van kungfuzombie

kungfuzombie

Geweldige argento! Samen met Suspiria zijn beste. Heeft zelfs een Oscar winnares in de hoofdrol, alleen won ze die oscar voor een andere film meer dan 15 jaar later

avatar van Hemdale

Hemdale

Fantastische film! De beste van Argento samen met Non Ho Sonno (Sleepless) en Suspiria!

avatar van Japie Mol

Japie Mol

• 1995 stemmen

Leuke film. Hij komt wat traag op gang, maar de eindescene maakt veel goed. 2,5*

avatar van mikey

mikey

Hele rare film van meester Argento met een jonge Connelly in de hoofdrol. Moordenaar heeft het gemunt op tienermeisjes uit bijvoorbeeld een internaat. Jennifer, een studente van die school, bouwt een vriendschap op met insecten-deskundige Donald Pleasance. Dit duo gaat achter de moordenaar aan. Zoals gewoonlijk veel scherpe objecten in argento's slashers. Ook bijzonder was argento's muziekkeuze; op de enge momenten zette hij Iron Maiden in. Voor de mode-liefhebber valt er ook wat te genieten; de kleren komen uit de Armani-shop. Bevat af en toe vieze beelden, maar deze film is zelden eng. Pas op: kan op je lachspieren werken. 3.

avatar van maurice74

maurice74

Films van Argento hebben altijd iets amateuristisch. Misschien omdat hij altijd iets onmogelijks probeert te bereiken. Toch is dit wel een van zijn meest bijzondere en geslaagde films.

avatar van Kobayashi

Kobayashi

maurice74 schreef:

Films van Argento hebben altijd iets amateuristisch...

Pardon ?

avatar van Friac

Friac

Ik heb Phenomena gisteren voor de eerste maal gezien, en ik moet zeggen dat ik het eerste half uur héél sterk vind, maar dat naarmate de plot zich verder ontwikkelt het allemaal een beetje rommelig wordt. Maar goed: bij Argento draait het vooral om de visuals en de onconventionele ideeën het personage van Inge de aap was briljant! Apen die moordenaars vermoorden: Argento does it again , voor de acteerprestaties, goede dubbing en waterdichte plots moet je het zeker niet doen, en dat geldt zeker ook voor deze film.

Origineel idee, Donald Pleasence, goede soundtrack, en naar het einde toe enkele knappe en weerzinwekkende beelden: een degelijke Argento, maar zeker niet zijn beste wat mij betreft.

3,5

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

Deze film is zeker wel het bekijken waard. Thriller/horror uit de oude doos met enkele memorabele scenes.

Waar ik niet tevreden over ben zijn : de acteerprestaties (soms lijkt het wel toneel) en de muziek. Het kan echt niet dat je in een thriller/horror afkomt met zware rockmuziek. Soms deed de muziek me aan een western denken en soms aan Rocky-films. Maar hélemaal niet passend bij deze film. Denk dat de regisseur gedronken had of zo.

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Suspiria en Profondo Rosso heb ik kunnen smaken, maar van deze film ben ik zeker niet wild.

Een dikke tegenvaller zoals Argento er eigenlijk wel meer durft af te leveren (denken we maar aan Trauma en Il Gatto a Nove Code)

avatar van Rhea

Rhea

Is deze film in België te koop?

avatar van Halcyon

Halcyon

Phenomena is alweer een perfect voorbeeld van hoe een topcineast als Argento alle puzzelstukjes mooi tot één geheel weet te kneden om bijgevolg een juweeltje als dit af te leveren. Net als in Suspiria lijkt alles weer te kloppen. Een magische sfeer, mooi opgebouwde spanning, een handvol schrikmomenten, perfect gedoseerde gore, sterk acteerwerk, een prachtige soundtrack en een bloedmooie Jennifer Connelly, allemaal elementen die van Phenomena een speciale film maken.

Om te beginnen kan Phenomena uitpakken met een geweldige cast: Donald Pleasance, Jenniffer Connelly en vaste waarde Daria Nicolodi leveren stuk voor stuk puike prestaties af. Bovendien is het echt een genot om een jonge, mooie Jenniffer Connelly aan het werk te zien in een sprookjesachtige vertelling als dit. Sprookjesachtig ja, want de magische sfeer is de rode draad doorheen deze film. En Dario Argento kennende dragen de schitterende cinematografie en soundtrack ook nu weer hun steentje bij. Die soundtrack is trouwens op z’n minst gedurfd te noemen, aangezien het hier om een ietwat vreemde, doch geslaagde, combinatie gaat van heavy metal (Iron Maiden & Motörhead) en de typische Goblin-sound.

Het is geen geheim dat Argento in z’n films nooit echt prioriteit geeft aan een solide verhaal. Plotholes of onduidelijke story-telling zijn bijgevolg vaak schering en inslag, maar toch hoeft dit niet hinderlijk te zijn. Integendeel zelfs, het knoeien met de wetten van de logica in combinatie met de typische Argento-stijlkenmerken zijn louter sfeerbevorderend en sommige scènes tarten dan ook alle verbeelding. Phenomena is een rush, een unieke belevenis, een trip naar Argento-land zoals geen enkele andere regisseur die kan creëren.

Bovendien is er niet alleen die sprookjesachtige sfeer, maar ook de lugubere ondertoon die van Phenomena zo’n interessante film maakt. Dromerige sequenties worden afgewisseld met rauwe en harde geweldscènes die veel impact hebben door een efficiënt opgevoerde suspens. Zo is de ontknoping best misselijkmakend te noemen. Phenomena kan je het best samenvatten als een mengelmoes van allerlei facetten die zó goed op mekaar inwerken dat geen enkele keer de balans wordt verstoord. Voor liefhebbers van Suspiria is deze zeker en vast een aanrader!

avatar van Halcyon

Halcyon

Zojuist nog eens herzien en wederom enorm genoten van de prachtige score en de wondermooie fotografie.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Argento levert inderdaad steeds kunstwerkjes af! Parels voor de zwijnen soms

avatar van code9

code9

Aangezien ik een liefhebber van Suspiria ben heb ik het advies van Halcyon opgevolgd en heb Phenomena bekeken – en ik ben niet teleurgesteld. Eigenlijk wonderlijk hoe Argento met b-film ingrediënten (een meisje dat met insecten kan praten?!) toch met een onconventioneel scenario op de proppen komt, al ziet dat er in het begin niet meteen naar uit. Ik vraag me zelfs af of Argento doelbewust een bepaalde ‘voorspelbaarheid’ veinst bij de kijker, om deze vervolgens op bevreemdende manier op z’n kop te gooien. Nou ja, het werkt in ieder geval wel.

De fotografie is welliswaar beduidend minder indrukwekkend dan in Suspiria –al zitten er een aantal prachtige shots tussen-, de soundtrack vind ik zelfs beter dan in laatstgenoemd meesterwerk. Briljant! En dan heb ik het niet alleen maar specifiek over Iron Maiden, hoewel ‘Flash of the Blade’ beslist tot mijn persoonlijke categorie jeugdsentiment gerekend mag worden. De hele soundtrack is fenomenaal en de aftitelingsscore blijft voortdurend op een bijna hypnotiserende manier door m’n hoofd gonzen.

Jennifer Connolly, vooral bekend van Requiem for a Dream en A Beautiful Mind (en wat mij betreft ook The Hot Spot), mag ik graag zien. In Phenomena komt haar onschuldige schoonheid in bepaalde shots zonder overdrijven adembenemend sterk naar voren. Toch wordt ze gelukkig niet als dom wicht neergezet, integendeel. Van de andere acteerprestaties doet die van Donald Pleasance onmiddellijk denken aan zijn rol als Dr.Loomis in de Halloween-reeks. Maar ja, zijn gezicht is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met dat personage, en storend is het in Phenomena in geen geval.

Onbedoeld komisch is de scene waarin Pleasance konstateert dat een vlieg geil wordt van Connelly, en haar met z’n afscheidingsgeur probeert op te winden... Tja. Belachelijk natuurlijk, maar op de één of andere manier bederft het de film geen moment. Komt dat dan door de zo geroemde ‘magie’ van Argento? Who knows...

Phenomena bevat zo weinig gore dat je na verloop van tijd het gevoel krijgt met een mystery-thriller van doen te hebben– totdat de finalescenes zijn aangebroken. Overdadig wordt het dan nog steeds niet maar wel effectief, al is ‘eng’ een niet echt toepasselijke term. De film is echter wel zo dreigend, mysterieus en onheilspellend dat het wel degelijk een echte horrorfilm is – en een hele beste ook.

Buiten-gewone en zinsbegoochelende film die ik zeker vaker moet en wil bekijken om tot een echt weloverwogen oordeel te komen. Voorlopig hou ik het bij een stevige

avatar van Mug

Mug

Berichten verplaatst naar Dario Argento

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Eerste film die ik zie van Argento en dat smaakt zeker naar meer. Qua spanning, soundtrack en fotografie top. Ook leuke rollen van de jonge Connelly en Donald Pleasance. Ben nu wel benieuwd naar Suspiria, wat toch nog wat beter aangeschreven staat.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

een vrij boeiende film van argento, hij heeft er betere maar deze geef ik toch een 4

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Niet zo goed als Suspiria, maar wel in hetzelfde straatje, en dus kon ook deze film mij wel bekoren. De soundtrack van onder andere Iron Maiden en Motorhead maakt het bijna tot een rockopera. Gore-liefhebbers zullen echter misschien wat teleurgesteld zijn op het geweldige einde na dan. 3,5*

avatar van Wouter

Welke dvd moet ik kopen?

Quentin

Heb twee verschillende versies, maar zou gewoon de Nederlandse A-film dvd aanschaffen. Alhoewel de Italian Shock (OOP) de 'integral' versie bevat is de internationale versie van het A-film schijfje (onder de titel Creepers!) uitstekend, je mist niets van belang of gore. Audio en video van deze dvd is ook beter. De dvd heeft veel weg van de Anchor Bay transfer, maar is in tegenstelling tot deze wel anamorf (OAR 1.66:1).

avatar van Wouter

1:1,66 en anamorph? Dat klinkt alsof er wat mist in beeld.

Maar volgens mij was het bioscoopformaat 1: 2.35....

Quentin

Zwarte balken links en rechts natuurlijk. 1:1,66 was toch echt de OAR.

avatar van Wouter

Zag op Imdb staat dat het panavision lenzen waren. En eerder draaide Argento ook scope.

En ja hoor: http://jmedia.tv/argento/phenomenaE.html

Iets teveel onder en boven waarschijnlijk op de dvd.

Quentin

Vreemd, toch enkel in 1:1,66 op dvd verschenen; hierbij een vergelijking van de vier voornaamste dvd's. De dvd van A-film is duidelijk de beste; http://www.cinema-extreme.com/forum/index.php?topic=184.msg3438#msg3438

(conclusie onderaan het bericht is nog van voor de toevoeging van de A-film screenshots, zoals verder in het topic te lezen is )

avatar van Wouter

Maar de Italiaanse dvd is dus langer? En welke versie hebben ook de Italiaanse dubs er op staan?

Quentin

Ja dat is de integrale versie (die is ook te vinden op de Nederlandse Italian Shock dvd - waarop de 'extra' beelden enkel Italiaanse audio bevatten), andere uitgaves (waaronder de A-film dvd) bevatten de internationale versie ... die net iets vlotter is gesneden. Belangrijke dingen, zoals gore, ontbreken niet.

Voor een overzicht; http://www.dvdcompare.net/comparisons/film.php?fid=1290

avatar van Wouter

Op imdb: The scenes not included in the Anchor Bay DVD release of Phenomena were supposedly omitted because this was requested by the director.

Mmm. Bij Tenebre besloot ik zowel de US (Anchor Bay) versie te kopen als de Italiaanse (vanwege de Italiaanse dub). Hier vind ik het wel heel lastig...

avatar van Wouter

Is de Warner release hetzelfde als de A-film release?

Quentin

Ja, Warner heeft een hoop oude A-film titels opnieuw uitgebracht. Buiten het menu is er niets aan veranderd.

Thanks