• 9.375.219 stemmen

Notre Jour Viendra (2010)

Alternatieve titels: Our Day Will Come / Redheads

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Romain Gavras

Met onder meer: Vincent Cassel, Olivier Barthélémy en Justine Lerooy

Gesproken taal: Frans

Plot Notre Jour Viendra

Wat doe je als je een roodharige tiener bent zonder vrienden behalve een oudere man, die je psychiater is? Wanneer iedereen je haat, vooral je familie? Wanneer iedereen je uitlacht en je pest? Het antwoord: jij en je loser vriend spenderen het geld waar je maar aan kan komen aan een sportwagen. Je kleedt je netjes aan en vertrekt naar het land van de rooien, Ierland. Maar wat begon als een zoektocht naar het ideaal, draait langzaam uit op een golf van haat, geweld en vernietiging.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Met Vincent Cassel! Ben benieuwd!

Eerste echte film van de zoon van Costa-Gavras. Ben benieuwd.

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

avatar van Macmanus

Macmanus

Gaat op de lijst, Gavras is de regisseur van die nare videoclips van M.I.A. (born free) en Justice (Stress). Trailer bevestigd veel goeds.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Macmanus schreef:

videoclips van M.I.A. (born free)

Lijkt wel een soort voorbode van deze film, na het zien van de trailer.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Collega en goede vriend van Gavras, Kim Chapiron speelt ook nog een bijrolletje in deze film, als Gothic .

avatar van berghti

berghti

Zeer interessant, wanneer kunnen we het aanschouwen? Trailer is veelbelovend.

avatar van Case1

Case1

Goeie film met wederom puike acteerprestaties van Vincent Cassel en Olivier Barthelemy

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

Gelukkig blijft ook Gavras hier net als Chapiron met Sheitan erg dicht bij de typische stijl van de Kourtrajme gang. Het eerste half-uur is echt fantastisch en zou ik afzonderlijk dan ook wel met een 5* beoordelen. De metafoor van de 'gingers' als een minderheidsgroepering is prachtig uitgewerkt, al helemaal met hun oordeel en minachting jegens andere minderheidsgroeperingen als Joden, Arabieren, homo's en krakers. De wisselwerking tussen Barthelemy en Cassel is wederom top te noemen.

Bij een herziening kan dit cijfer 4* nog wel eens hogerop komen, met name vanwege de poetische inslag van de film, waar andere Kourtrajme producties het nog wel eens puur van de absurdheid moeten hebben. Gelukkig is deze absurdheid ook hier niet geheel achterwege gelaten, maar wie de gruwelijkheden met gingers van MIA's Born Free ook hier terugverwacht komt echter bedrogen uit

avatar van Number23

Number23

Wow! Geniaal gestoorde film hahahaha......
Heerlijke rol van Cassel en veel absurde, aparte scenes.
Op het einde wordt het geweld voor mijn gevoel te onnodig Maar doet de film net geen halve ster verliezen

avatar van s0062423

s0062423

Gavras lost verwachtingen niet helemaal in. Verschillende (heel) leuke scènes, sterk geacteerd en frisse ideeën, maar de film mist toch vooral coherentie. Te wisselvallig ook.

avatar van danuz

danuz

avatar van flipsyde

flipsyde

Hoe zit het met de dialoog in deze film? Wordt er veel in gesproken? Ik wil eigenlijk de franse blu-ray aanschaffen maar die heeft geen enkele subs. Mijn frans is zeer beperkt.

avatar van IcU

IcU

flipsyde schreef:

Er is redelijk wat dialoog ja. Maar er zullen toch vast wel engelse subs onder zitten (?)

avatar van 606

Klinkt erg goed, soort van wraak film maar net wat anders.

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

Heerlijke film, geen moment verveeld! erg psychotisch! uiteraard weer sterk acteerwerk van Vincent Cassel (met Olivier Barthelemy ben ik nog niet zo bekend)

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Interessant, provocatief debuut van Gavras. Notre Jour Viendra is aanvankelijk eigenlijk heel komisch, maar de toon wordt naar het einde toe steeds serieuzer. Vond het slot zelfs iets poëtisch hebben. Cinematografisch leken die laatste 10 minuten me overigens ook het best. Visueel wel fraai, maar nu niet over de gehele lijn écht indrukwekkend.

Ongeveer een uur lang erg grappig dus, waarbij Barthelemy en zeker Vincent Cassel sterk voor de dag komen. Die ietwat agressieve uitstraling van Cassel blijft geweldig.

Deze Notre Jour Viendra wordt wel eens vergeleken met Ex-Drummer, en qua toon sluiten ze inderdaad dicht bij elkaar aan. Op audiovisueel vlak is het debuut van Koen Mortier wel nog van een ander kaliber. Niettemin een meer dan geslaagde eerste worp van een regisseur om in de gaten te houden.

avatar van Keutul

Keutul

Ik vond het werkelijk nergens over gaan...

avatar van wilofski

wilofski

Extreem vreemde film...

Hij moet nog effe over mij heen komen voor ik hem goed vat.

Alle scenes op zich zitten wel strak maar soms mis ik de draad in het verhaal een beetje.

Op het acteerwerk valt ook niets aan te merken, fijn om zo'n talent op het scherm te zien.

Anderhalf uur vermaak van de bovenste plank!

avatar van jipt

jipt

Bizar filmpje over Redheads op zoek naar uhh.... vrijheid? Houdt meestal wel van bizarre werkjes maar het kon me dit keer allemaal niet zo veel schelen. Hoewel het bij vlagen mooi geschoten en goed gespeeld is. Grote probleem is inderdaad dat de film een rode (haha) draad mist. 3*/3,5*

avatar van gauke

gauke

Goed inelkaar gezet, verbijsterend en vreemd mengsel van drama en komedie met zwarte humor en ongemakkelijke situaties. Oliver Barthelemy en Vincent Cassel acteren uitstekend en de dialogen zijn natuurlijk en lijken bijna geïmproviceerd. Jammer is dat diverse scènes, in mijn optiek, niet aan een betere uitwerking of verdieping toekomen, ook de redenen of motieven van Patrick blijven onduidelijk, ook waarom hij en Remy metgezellen zijn.

avatar van fam3000

fam3000

genieten was dat

avatar van berghti

berghti

Ik had hier zoveel van verwacht, maar ik kwam bedrogen uit. Oké, Cassel speelt weer een formidabele rol, wat een heerlijke acteur is dat toch, maar nee, ik raakte de grip regelmatig kwijt.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Van Gavras ken ik nog wel de extreem geweldadige videoclips van Justice en MIA. Van dat laatste besloot hij, met datzelfte onderwerp, maar een film te gaan maken. Maar dan niet zoals het in die clip gaat maar gewoon in het algemeen, dat roodharigen gehaat worden. Je kan al zien dat de regisseur een bloedhekel heeft aan de kromme maatschappij en de manier hoe mensen met elkaar omgaan en de stempels die de niet-blanke of soortgelijke rassen op hun kop gedrukt krijgen. In zijn verhaal besluit hij blijkbaar de roodharigen als voorbeeld te nemen. De clip van MIA was keihard en heel direct. Ook Our Day Will Come is een rauwe, gure film die je met de neus op de feiten drukt.

En zo krijgen we te maken met de roodharige naïeve buitenbeentje Patrick, die in een gat woont waar iedereen gelijk schijnt te moeten zijn. Niemand mag hem enkel en alleen omdat hij rood haar heeft. Dan word hij opgepikt door Remy, subliem gespeeld door Vincent Cassel alweer. En soms is het echt even wennen om hem zo te zien, want ik had nog wel eens momenten dat ik was vergeten dat Remy is neergezet door Cassel. Remy leert Patrick om van zich af te bijten door mensen te provoceren en ze vervolgens een lesje te leren en de rollen eens omdraaien.

Uiteindelijk word de film ook een boeiende roadmovie door de kille Franse kuststreken en het alles behalve vrolijk oogt, de shots zijn kil, koud en depressief en trekt je een beetje in de waanzin en ellende mee. Onderweg leren ze mensen ook een lesje en maken ze ook nog wel eens vrienden. Althans Patrick dan. En dan word Patrick op het idee gezet om naar Ierland te moeten gaan omdat dat zogenaamd de enige land is waar roodharige geaccepteerd worden. Doet me een beetje denken met een link van de 2de wereld oorlog over dat Joden toen niet welkom waren in het westen en daardoor besloten of droomde een leven op te bouwen in Israël. En zo zetten ze hun absurde roadtrip voort naar Ierland, als ze daar komen teminste.

En zoals gezegd word dit gewoon een absurde roadtrip met veel scherpe humor. Remy en Patrick die mekaar verrotschelden, en andere waanzinnige dingen: Bv die scenes waarbij: Patrick in bad pist en die scene bij die kerk, heerlijke meedogenloze humor. Ook tegen het einde was de film baanbrekend! Vooral die shots van die fabriek en de duinen maakte het plaatje compleet.

Gewoon een erg gedurfde film met een snoeiharde boodschap. Vincent Cassel is weer helemaal mijn held en ik hoop dat de regisseur ook een film gaat maken die neerkomt op zijn andere clip van Justice.

Alleen bestemd voor Linksen!

4,5

avatar van Boneka

Boneka

Dat luchtalarm blijf ik mooi vinden.........zeer aparte trailer never seen before.

Vraag me alleen af hoe geweldadig deze film is..........

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Is dat dan erg belangrijk?

Je kan je beter afvragen hoe goed de film is. (Op fysiek gebied is de film wel behoorlijk gewelddadig)

avatar van Jeremiah80

Jeremiah80

Ben heel benieuwd naar deze film, ik zag dat Filmfreak deze volgende maand op dvd gaat uitbrengen, kijk er naar uit. Vond de clip ´Born Free´ heftig maar wel goed gedaan en Cassel vind ik altijd wel goed spelen.

avatar van jippie2010

jippie2010

Sterke film, hier houd ik van!

En Camille Rowe... wow!

Had op iets meer gehoopt.

Nochthans is het eerste half uur wel de moeite waard. Beetje absurd, nogal hevig en aardig scherp. Probleempje is wel dat Barthelemy (deed me aan Eisenberg denken) overschaduwd wordt door Cassel, maar als duo zijn ze wel geslaagd.

Daarna begint het overwicht van Cassel wel te wegen. De humor gaat er een beetje uit, Barthelemy z'n personage wordt meer naar voren geschoven maar Cassel blijft zich eigenlijk als hoofdpersonage profileren. Middenstuk van de film zakt daar jammer genoeg heel wat in. Vond het soms zelfs wel een klein beetje vervelend worden.

Naar het einde toe wordt het weer wat beter. Inderdaad iets poëtischer, visueel eindelijk ook iets interessant. Mooie eindscene, maar iets te weing, iets te laat.

Op zich wel een interessante film, maar Cassel is te prominent en te sterk voor de rest, terwijl hij eigenlijk niet hét hoofdpersonage is. Ook spijtig dat de humor wat uit de film verdwijnt na een sterk begin, had het middendeel iets aangenamer gemaakt en de film een vlotter tweede deel gegeven.

avatar van scorsese

Redelijke film waarin een psychiater een nogal onorthodoxe behandelmethode toepast op een gepeste, roodharige jongen. Alhoewel de twee nogal onsympathieke hoofdpersonages niet helemaal goed uit de verf komen, is de rol van Vincent Cassel zeker genietbaar. Misschien niet helemaal geslaagd, maar de film heeft zeker wel z'n momenten.