Genre: Actie / Misdaad
Gesproken taal: Engels, Italiaans, Mandarijn en Pools
Releasedatum: 3 oktober 1985
Bekijk via Prime Video
Plot Year of the Dragon
"It isn't the Bronx or Brooklyn, it isn't even New York. It's Chinatown... and it's about to explode."
Gebruikmakend van excessief geweld schopt Joey Tai het tot hoofd van de Chinese maffia in New York. Stanley White, de hoogst onderscheiden agent in New York krijgt Chinatown onder zijn verantwoordelijkheid. De onvermijdelijke confrontatie tussen de twee kemphanen leidt tot een bloedig conflict.
Capt. Stanley White
Ronnie Chang
Harry Yung
Milton Bin
willum
Goeie actie film, waarin de hoofdrolspeler (Mickey Rourke) niet weet wanneer hij moet stoppen. Goed gespeeld en de china town setting komt goed over in deze film.
3 Sterren van mij.
Een van Rourke's beste rollen
Vind ik wat overdreven.
wesbrina
Inderdaad een goede film !
Waar andere agenten al lang zouden stoppen gaat Rourke door !
Met als gevolg een bloederige strijd tussen Rourke en de keiharde Chinese maffia .
vettige swa
mickey rourke op volle toeren, de schene waar hij het corps toespreekt is legendarisch. Must see voor fans van de jonge Rourke.
aerts007
Prima film met klassebak Rourke, wat weinig stemmen voor deze!
Filmkriebel
Keiharde en spijtig genoeg miskende misdaadfilm van de hand van Michael Cimino. Oliver Stone werkte het script uit. De Chinese mafiapraktijken in het New yorkse Chinatown staan centraal. Er gebeuren heel wat dingen : een peetvader wordt vermoord, een restaurant wordt aan flarden geschoten... en commissaris Stanley White, een racistische (hoe kan het ook anders) kerel, wil met harde hand orde scheppen en de man die verantwoordelijk is voor de machtsovername in de chinese wijk aanpakken. De toon wordt gezet met een lange intro-scène.
Cimino's film gaat verder dan alleen maar een verhaal over mafia en drugshandel , en toont ook in welke belabberde relatie White vastzit, met een vrouw die niet meer van hem houdt en eigenlijk verwaarloosd wordt door zijn egoistische houding. Niet onbelangrijk, want zoals zijn collega zegt leeft hij zijn agressie uit in zijn job wanneer het thuis niet goed gaat .
Het racisme van Rourke/White is een verplicht nummertje wel : ik vraag me af waarom flikken in zo'n films dat per sé moeten zijn. Dan is er ook zijn aantrekking tot de journaliste Tracy. Dan duikt hij met haar onder de dekens en keert terug naar madam met de uitleg "Ik wist niet wat ik deed". Wie pikt zoiets? De film werd destijds meermaals genomineerd voor razzies. Ik kon deze zwaktes wel vergeven.
Year of the Dragon is een aardige en agressief geregisseerde misdaadfilm ( goede climaxen ) die met enkele goede plotwendingen aan komt draven en ook iets dieper graaft dan andere genrefilms. Ook een film waarop men vol ongeduld op de eindconfrontatie wacht... Aangeraden DVD.
Quentin
Sterk spel van Rourke en strakke regie van Cimino (heel ruw maar dynamisch camerawerk), maar het scenario van Stone heeft wat haken en ogen. Allereerst de 'racistische' houdingen van beide partijen die behoorlijk karikaturaal zijn maar bovenal mist het net de diepte die de film naar een hoge niveau zou kunnen tillen. Als het wat sterker geconstrueerd zou zijn, hadden de 'impact' scènes (die er voldoende zijn) een stuk dramatischer uitgepakt.
Dikke 3,5*
Iron Maiden
Het lijkt me eerder dat Bruce zijn gedrag hier vandaan heeft gehaald.
Rourke was altijd al de badboy van Hollywood.
Jopa
reclame voor Polen
af en toe had ik wat moeite met de actiescenes, die kwamen uit de lucht vallen, en raasden als een tornado over het scherm!
wat een temperament volle film!
3,5
bovengenoemde meningen over MR ben ik het helemaal mee eens!
goongumpa
Beetje vergeten film, dit. Wat mij betreft onterecht. Altijd een goed misdaaddrama gevonden. Plot is een beetje cliché, met de verplichte nummertjes (ruzie met vrouw, affaire, politieagent die het serieus neemt), maar de uitwerking is wel goed. Knap gefilmd (vooral de geweldsscènes), en de Chinatown-setting is erg mooi.
Moderne noir.
Want aan dat grimmige genre doet deze film, waarin Rourke meer pech dan geluk blijkt te hebben, regelmatig denken. De ene one-liner na de ander vuurt hij op zijn ongrijpbare boeven af, stijlvol gekleed in lange jas en gleufhoed.
Cimino levert een visueel feest af, maar het plot vertoont kleine haarscheurtjes die gelukkig nergens irriteren. Mooi camerawerk en een Knopfler-achtige score, die de laatste scheutjes sfeer toedienen, ronden het geheel naar boven af. Een prima misdaadfilm is het resultaat.
Zeer goed.
AC1
Een zalige 'guilty pleasure' met een over-the-top charismatische Mickey Rourke (niveau James Dean). Jammer dat de Chinese journaliste niet weet wat akteren is, maar goed, misschien hoort het er bij. Het Chinatown van Cimino voelt aan als een kunstmatig decor maar maakt het ook prachtig om te zien en creëert een vreemdsoortig sfeertje. En het moet gezegd worden, John Lone is de meest stijlvolle Chinees aller tijden!
Leland Palmer
Uitstekende rol van Mickey Rourke in deze zeer vermakelijke, behoorlijk sfeervolle én harde film. Heb vooral ook goed gelachen om de vele scherpe one-liners.
Cimino heeft de touwtjes goed in handen en het camerawerk is uitstekend. Zowel de plaatjes van Chinatown, als de Jungle en de rommelige, drukke restaurants, straten, etc. zijn mooi geschoten. Dat zorgt in ieder geval al voor een sfeervol fundament.
Voor de rest een paar indrukwekkende scénes, ook kwa geweld. Soms wat cliché en voorspelbaar, maar nergens storend. Eén om weer eens te zien. Dikke voldoende.
yeyo
Year of the Dragon is qua verloop erg voorspelbaar en clichématig, maar qua invulling toch net wat eigenzinniger. Door het sublieme camerawerk, waaronder een paar mooie 'tracking shots' en de onconventionele aanpak van bepaalde scènes (de shoot-out op het einde bv.), weet Cimino zich toch de onderscheiden van gelijkaardige films.
Mickey Rourke zet een erg sterke rol neer als genadeloze flik met sociopatische trektjes, zonder dat zijn personage ooit als te idealistisch of geforceerd cool overkomt. Helaas laat de rest van de cast te wensen over: Ariane acteert kinderlijk en ook John Lone is eerder kleurloos als bad guy.
jordybeukeboom
Geweldige rol van Rourke, hem op het lijf geschreven.
Verder geweldige bombastische en gewelddadige scenes, die deze film goed doen (het is letterlijk oorlog).
De film is hier en daar wel erg clichematig en schiet wel eens uit bocht, maar ook uitermate sfeervol.
Caroline Kava vind ik een grote miscast, Ariane is aanbiddelijk maar speelt matig, terwijl Lone zeer stijlvol is; maar wel errug soft overkomt om de allergrootste baas te spelen. Verder zien alle kleine jongens en meisjes (die het afrekenen voor hun rekening nemen) eruit als verslaafde, verzopen straatkatten; maar da's ook wel weer grappig.
De climax is behoorlijk voorspelbaar, maar toch ook weer mooi.
De grootste plus voor deze film is toch Rourke. Was hij geen acteur, dan had hij ongetwijfeld graag zelf maffia en cooruptie bestreden; zo overtuigend komt de man over. Met zijn charisma, lef en stijl blijft hij in deze film de ogen naar zich toe trekken.
yorgos.dalman
slecht geschreven, slecht gespeeld en slecht geregisseerd. een grote teleurstelling, deze rolprent.
regisseur Cimino blijkt onderhand wel (met het meesterlijke 'The Deer hunter') een ééndagsvlieg te zijn geweest.
volgens de imdb-site woont ie nu ergens in frankrijk en schrijft ie romans. lijkt me een goed idee.
goongumpa
Heaven's Gate ooit gezien? je kent de verhalen erover vast wel, maar in mijn ogen is het een schitterende film. Z'n eerste, Thunderbolt and lightfoot, is ook een goeie.
AC1
Ik vond Heaven's Gate destijds ook niet goed maar dat is wel lang geleden. Ik zou graag eens de DC zien maar die is hier niet te krijgen. Lijkt me wel een goede titel om op Blu-ray uit te brengen.
hannes64
- 1926 berichten
Nog steeds blijft deze film mij bekoren, na een herhaal beurt voor de zoveelste keer.
Schitterende film, waarin Rourke uiteraard zijn beste beentje voorzet.
Ikzelf vind dit 1 van de beste films uit de jaren 80, vooral de scene Waarin zijn vrouw in de doodskist ligt, en dan die schitterende muziek erbij....dan als zijn beste vriend zegt "she looks beautiful Stanley", ik ongelooflijk kippenvel krijg, en daarna nog met de chinese mafiabaas die em condoleert....fantastisch.
Een film die in de vergetelheid is geraakt, maar niet door mij.
En zo te zien ook anderen.Link
"Films are home movies of your past".
Filmkriebel
Cimino is underrated. Na Heaven's Gate kon hij niks goeds meer doen dacht Hollywood. Behalve de begrafenis zijn er nog heel wat scènes die me zo bij blijven. Spijtig genoeg heeft ook het publiek Year of the Dragon niet gesmaakt.
yorgos.dalman
Volgens mij heeft Mickey Rourke toch echt heel wat sterkere rollen gehad. Rumble fish, Angel Heart, Homeboy, The Pledge en natuurlijk The Wrestler gaven hem heel wat meer karakter en dialoog om zijn tanden in te zetten.
combo
The pledge is een bijrolletje voor rourke dat kun je niet vergelijken.In BARFLY is hij top
yorgos.dalman
Verschil van mening dus. Die 17 seconden in The Pledge waren wmb aangrijpender en intenser dan het geschmier in Barfly.
Charles Bukowski zelf (mijn literaire held) heeft zich meer dan eens negatief uitgelaten over het eindresultaat van Barfly en de performance van Rourke in het bijzonder waar Bukowski zich niet in kon vinden....
AC1
Spijtig genoeg heeft ook het publiek Year of the Dragon niet gesmaakt.
Aan wat ligt dat toch? Schaapjesgedrag? We gaan het niet goed vinden omdat we het niet horen goed te vinden? Ik wil niet uit de toon vallen?

Deze cultfilms van eind twintigste eeuw verdwijnen zeer binnenkort van Prime Video

The Pawnbroker
Drama, 1964