• 9.370.277 stemmen

Met onder meer: Hossein Moharami

Gesproken taal: Perzisch

Releasedatum: 13 maart 1997

Plot Gabbeh

"Life is Colour. Love is Colour."

Een oud kibbelend echtpaar gaat naar de rivier om zijn tapijt (gabbeh) te wassen, waarop twee geliefden te paard staan afgebeeld. Plotseling komt uit dit patroon het meisje Gabbeh tot leven. Zij vertelt verbitterd het verhaal van haar liefde die steeds moest worden uitgesteld door toedoen van haar vader. Uiteindelijk durft zij te ontsnappen naar haar geliefde, maar haar vader gaat haar achterna. Bij terugkeer liegt hij tegen zijn andere dochters om te voorkomen dat zij een voorbeeld nemen aan hun zus.

avatar van farhad

farhad

Macmalbaf wijkt steeds af van de film maken voor de gewone volk naar klein publiek. Film bevat weliswaar mooie beelden met hier en daar iets diepzinigs.

avatar van linda-maria

linda-maria

Deze film gaat over een liefdes legende weergegeven als een kunstwerk.

Voor iedereen met oog voor schoonheid van het leven, natuur ,cultuur en romantiek.

Alle films van Familie Makhmalbaf zijn opmerkelijk door innerlijke en uiterlijke schoonheid .

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Oogstrelende fabel over een meisje dat van een kleed tot leven komt en het verhaal vertelt van haar pogingen tot een huwelijk dat steeds gedwarsboomd wordt door vaders die eerst vindt dat ma moet bevallen of dat een oom moet trouwen etc. Ondertussen zit de bronstige geliefde al aan de horizon te lekken op een paard. Film die de hele cyclus van het leven in een notendop wil vangen en brrrrr....dan krijg ik wereldwinkel-associaties. In abstracto vergelijkbaar met Spring, Summer, Fall, Winter ...And Spring. Vond ik destijds ook zo vreselijk. Nee, geen cinema voor mij, dit.

avatar van kroontje

kroontje

wie of wat kan mij helpen aan de film Gabbeh?

mvrgr

Kroontje

avatar van Spetie

Veel van de Iraanse films die ik zie kan ik wel waarderen, maar Gabbeh wist mij toch niet helemaal te bekoren. Het is een spiritueel verhaal, waarbij de werkelijkheid wordt verweven met het surrealisme. Haast letterlijk ook verweven in het tapijt van deze film.

Hoewel het aardig begint en het er cinematografisch niet verkeerd uitziet, wist het me niet helemaal te pakken. Er wordt getracht het allemaal erg poëtisch te brengen, maar Gabbeh bleef voor mij vooral afstandelijk, zonder dat ik ook echt in het verhaal gezogen werd. Dat is wel essentieel voor mij, om zoiets te laten slagen. Daarnaast waren de andere elementen soms niet sterk genoeg om de gehele speelduur te boeien.

Het is een soort van kunst, waarbij Makhmalbaf de stijl iets afgeken lijkt te hebben van Sergej Paradzjanov. Maar die laatste weet meer met de stijl en de vorm te doen en daar slaagt Makhmalbaf hier in ieder geval net niet voldoende in.

avatar van John Milton

John Milton

Kleurrijke fabel van Makhmalbaf die inderdaad aan Paradzjanov doet denken, en zijn simpele plot met gemak weet te ontstijgen. Of zoals Ebert het mooi verwoord:

"Gabbeh'' is a simple film. There is hardly more to say about it than I have said. Yet it remains in the memory in a way that more thickly plotted films do not. It teaches a lesson, that there can be more to a movie than episodes and events: That a film can stand back from the micromanagement of small bits of time, and show us the sweep of a life and the long, slow seasons of a heart. Movies such as this work like meditation or music, to nudge us toward the important.

Gabbeh is tot mijn verrassing pas de derde film die ik zag van Makhmalbaf, toch een naam met het nodige gewicht in de Iraanse Cinema, met de niet onverdienstelijke palmares van zijn vrouw en kinderen in diens voetsporen. De afgelopen jaren is het wat stiller geworden rond deze filmmakers-familie, waarbij met name de vraag rijst waar Samira Makhmalbaf toch gebleven is.

Zonde dat een film als Gabbeh niet iets meer aandacht krijgt op de site, en Gabbeh het moet doen met een handvol comments waarvan de recentste alweer van 2014 was. De oude meester is in elk geval bezig met een nieuwe productie, en daar ben ik wel benieuwd naar: Les Vacances. En in de tussentijd heb ik nog genoeg van zijn oudere werk te ontdekken.