• 9.377.064 stemmen

Releasedatum: 25 november 2010

• CineMember Bekijk via CineMember
  • CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Winter's Bone

"Talking just causes witnesses."

De 17-jarige Ree woont samen met haar broertje, zusje en zieke moeder, voor wie zij zorgt, in het ruige Ozark berggebied. Wanneer zij hoort dat haar criminele vader hun huis als borg heeft opgegeven om onder zijn gevangenisstraf uit te komen, en vervolgens is verdwenen, besluit ze hem te gaan zoeken. Met gevaar voor eigen leven begint Ree een zoektocht langs leugens en bedreigingen van verre familieleden om zo de waarheid achter haar vaders geheimen te achterhalen.

avatar van Zinema

Hillbilly-drama.

Ondanks dat deze film een thrillerrandje heeft, kabbelt het verhaal rustig voort tot aan het eind. De onderhuidse spanning is summier, maar zet wel de juiste toon onder het drama dat weinig diepgang kent. De hillbillies worden vertolkt door een prima cast en de film blijft boeien ondanks het simpele script of het gebrek aan actie.

Goed.

avatar van james_cameron

IJzersterk grimmig en rauw drama, prachtig sober in beeld gebracht. Hoofdrolspeelster Lawrence is heel erg goed; John Hawkes als haar angstaanjagende oom is zelfs nog beter. Het langzaam smeulende, harde verhaal wordt op vernuftige wijze uit de doeken gedaan, waarbij de onderhuidse spanning soms bijna ondraaglijk wordt. Zeer knap gedaan. Tegen het einde bevat de film een aantal onvergetelijke lugubere momenten, maar gelukkig overheerst de morbide kant van het verhaal nergens de emotionele lading. Van regisseuse Granik en hoofdrolspeelster Lawrence gaan we in de naaste toekomst vast meer horen. Beiden leveren hier indrukwekkend werk af.

avatar van Nijreesboy

Nijreesboy

mooie drama. iets wat normaalgesproken mijn genre niet is.

in het begin wou ik de film er al meteen afzetten vanwege dat liedje maar blij dat ik dat niet gedaan heb.

de film begin een beedje langdradig voor mijn gevoel maar na mate de film verstreek wert het verhaal ook beter, mede door het goede acteren van Jennifer Lawrence.

kortom een aanrader

avatar van Chupacabras

Chupacabras

Ik had veel verwacht van deze film door de hoge ratings op imdb, en heb daarom de film niet afgezet. Alhoewel ik daar erg veel zin in had, omdat het een erg trage film, is met een flinterdun verhaal.

De film lijkt meer om de mooie beelden te gaan, dan om een goed verhaal.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Film die een meer open-minded publiek zou moeten kunnen bekoren. Wie enkel uit is op spanning zal zich snel vervelen want het gaat allemaal aan een rustig tempo. Als je Winter's Bone met een bepaalde bril bekijkt, zul je enkele schitterende momenten zien. De film is een realistische schets van een ruige, geïsoleerde berggemeenschap, waar traditionele sociale regels nog overheersen en de mensen aan de "wetten van de staat" ontsnappen (ik zou niet graag de sheriff zijn in zo'n dorp). Iedereen voelt zich verantwoordelijk voor iedereen en op 17-jarige leeftijd ben je al volwassen, sta je op eigen benen en leer je je kinderen of broers en zusters schieten met een geweer. De mensen zijn hard en toch behulpzaam, gewelddadig en toch ook menselijk. Wat de film ook grimmig maakt is de armoede waarin iedereen leeft. Om die armoede te vergeten zitten ze allen aan de drugs en blijven ze een diepgewortelde solidariteit vertonen.

Winter's Bone is heel sterk in het uittekenen van die gemeenschap. Het verhaal is een leidraad om de verhoudingen tussen al die inwoners op de proef te stellen. Ik vond dit goede arthouse. De makers hadden de duidelijke intentie om een ander Amerika te tonen die aan moderniteit lijkt te zijn ontsnapt. Overtuigende rol van Jennifer Lawrence (uit the Burning Plain), zeker een actrice om in de gaten te houden.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Een ijzersterk drama dat een zeer beklemmende sfeer weet te creëren van een afgelegen gemeenschap. Lawrence en Hawkes spelen erg goed en worden bijgestaan door stuk voor stuk perfect gekozen bijrollen. Van ieder personages geloof je direct dat die daar woont en dat is een groot compliment.

Zoals eerder gezegd zijn het de getekende gezichten van ze wat het meeste indruk maakt en de blikken die ze geven wanneer Lawrence een bar binnenloopt, prachtig.

Een ander mooi voorbeeld is wanneer ze met z'n allen in de schuur staan. De spanning is in die scene gewoon om te snijden omdat je weet dat ze hun eigen regels hebben en dus eigen rechter spelen.

Ga je met de goeie instelling deze film kijken dan zul je een zeer sfeervolle film ervaren met sterke rollen en doeltreffend uitvoert plot, zo niet dan zul je er een zware kluif aan hebben

avatar van stinissen

Deprimerende film met trieste mooie beelden , het verhaal is klein maar de film is best groot.

avatar van Bobto

Bobto

Een mooi geregisseerde film. Het verhaal vond ik echter weinig enerverend en raakte mij geen enkele keer.

avatar van Ruud R.

Ruud R.

film wist mij niet te boeien

Trage film zonder echte spanning.

Wat je in gedachte moet nemen voor je deze film gaat bekijken is de levenswijze van deze mensen, die elkaar vooral in bescherming nemen door te zwijgen.

Als je dan bedenkt dat er groepen mensen in het echt ook zo leven dan is die boodschap duidelijk in beeld gebracht. Het gebied (de leefomgeving) wordt mooi in beeld gebracht.

Wat hebben wij het hier dan toch goed in ons koude kikkerlandje...

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Winter's Bone deed me qua sfeer nogal aan Frozen River denken. En ook deze film wist me niet 100% in te pakken. Erg degelijk hoor, maar het is misschien niet helemaal mijn soort cinema.

Wel prima acteerwerk, met John Hawkes en een geweldige Jennifer Lawrence in het bijzonder. Echt een ontdekking voor mij, die laatste.

avatar van bartman

bartman

Mooie film. Kort samengevat:
+ Sterk acteerwerk, zeker de rol van Ree maar ook een paar bijrollen
+ Wist te boeien van begin tot eind
+ Origineel plot: een scene waar ik niet veel films over gezien heb
+ Rustig tempo zonder saai te zijn. Aparte matte sfeer.

- Ik had bij twee of drie scenes mijn bedenkingen omdat ik ze minder overtuigend vond. Enige voorbeeld dat me nog bijstaat is de slotscène waar het jonge broertje en zusje bij Ree komen zitten. Komt iets te geregisseerd over.

avatar van The One Ring

The One Ring

Winter's Bone is film die duidelijk gemaakt is om een bepaald milieu weer te geven. Het plot staat geheel in dienst van de personages en hun opmerkelijke manier van leven. Er is een mysterie en de film kan gezien worden als een soort thriller, maar dit alles wordt uitgespeeld op een ingehouden toon met meer nadruk op subtiel drama dan op sensatie. Zelfs de scène waarin Ree het lijk van haar vader vindt en diens handen er afgezaagd moeten worden met een kettingzaag focust de regisseur op de emoties van Ree en niet op de gruwelijkheid op zichzelf. Ook wordt het hoe en waarom van het mysterie nooit verklaard. Ik kon de terughoudendheid van de film zeer waarderen, zeker in combinatie met de grauwe omgevingen en de onnadrukkelijke, maar toch sfeervolle regie.

Een andere sleutel van het succes in Winter's Bone is dat de film niet neerkijkt op de bevolking die het portetteerd. Het is white trash met een eigen gevoel voor moraal, om het zacht uit te drukken. Karikaturen van goedkope schurken hadden gemakkelijk naar voren kunnen komen, maar de film geeft ons een scherp beeld van waarom die mensen zo geworden zijn en toont ook dat het niet per se om dom volk gaat, zelfs al lijkt dat aanvankelijk wel zo. Er gaat veel opmerkzaamheid schuil achter de hopeloze levensstijl. Met name Dale Dickeys personage komt hier sterk uit wat mij betreft. Ze heeft niet bijzonder veel scènes, maar ze imponeert. Jennifer Lawrence's personage is anders dan de rest van de groep en je hoopt dat ze in de toekomst het geld dat ze krijgt toch gaat gebruiken om te verhuizen, al lijkt het er niet op. In zekere zin gaat de film over de moed om te durven ontsnappen aan tradities en voor jezelf op te komen en Lawrence's uitstraling zet dit kracht bij. Hopelijk een actrice die een mooie carriére tegemoet kan zien.

Winter's Bone is een rustige, terughoudende film die langzaam naarbinnen kruipt. De indruk was na het verlaten van de bioscoopzaal niet eens enorm groot, maar de film blijft door het hoofd spoken. Zeker een van de betere films van het jaar. Onbegrijpelijk lage score hier. Ik dacht dat hier op MovieMeter wel meer publiek voor zou zijn.

avatar van wibro

wibro

Stond de omgeving - Harvard - in "The Social Network" symbool voor de Amerikaanse elite, de omgeving in deze film, het Ozark gebergte in Missouri zou zo maar symbool kunnen staan voor de onderkant van de Amerikaanse samenleving. Wat milieu betreft is een grotere tegenstelling tussen TSN en deze film TWB eigenlijk niet denkbaar. "Wealth vs Misery." Dat men voor dit sociaal drama een lokatie koos in de staat Missouri vind ik voortreffelijk gevonden. De woorden 'Missouri' en 'misery' spreek je namelijk bijna hetzelfde uit.

Nu verder over TWB; deze film heeft mij zeer verrast. Dit soort sociale drama's zijn meestal niet mijn ding, maar deze film wist mij toch enorm te boeien. Nog nooit heb ik een film gezien waar de spanning zo te snijden was terwijl je mogelijke geweldshandelingen niet te zien kreeg. Voor mij een bewijs dat spanning en geweld helemaal niet samen hoeven te gaan. Het acteerwerk vooral van Jennifer Lawrence als Ree vond ik voortreffelijk en dat kan ook gezegd worden van John Hawkes als Teardrop. Voor de rest kan ik mij goed vinden in de recensie van The One Ring.

avatar van Prudh

Prudh

Op de valreep van vorig jaar nog even dit bescheiden meesterwerkje gezien. Een sociaal drama dat zich als mystery presenteert. Of misschien wel andersom. Hoe de film ook bekeken wordt, er valt op twee manieren van te genieten, eens temeer omdat beide aspecten feilloos zijn uitgewerkt. Als mystery slaagt Winter's Bone in de goede opbouw naar de eigenlijk onbelangrijke conclusie van het probleem. Daarom komt de focus veel meer op de desolate sfeer te liggen dan op de plot: de zoektocht is belangrijker dan het einde ervan. Ree doet verder weinig onder aan de in het genre ge-eikte detectives en zodoende neigt deze prent soms zelfs naar een film noir, zei het een onconventionele.

Anderzijds is de setting waarbinnen het mysterie zich ontvouwt kil en bikkelhard. Een waarschijnlijk niet onrealistische inkijk in een onderlaag van de Amerikaanse beschaving waar eekhoorns uit armoede nog voor cornflakes op tafel komen. Een doosje loden kogels is immers goedkoper dan naar de supermarkt rijden. Als je als sociale outcast ook nog eens onderaan de structuur van je eigen systeem staat, is het helemaal lastig om je staande te houden. Overleven in een maatschappij die zich vastklampt aan de beschaving terwijl er geen handreikingen gedaan worden van buitenaf. Het is logisch dat diezelfde maatschappij zich vervolgens naar binnen keert om daar de eigen problemen op te lossen. Daarom valt het de groep overvelevers amper aan te rekenen dat ze Ree zo hard tegenwerken in haar zoektocht naar haar vader. Het is een hond eet hond wereld.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Ik sluit me toch wel een beetje aan bij Koerok en SnakeDoc. Deze film bezit bijzondere kwaliteiten, maar kan helaas niet de gehele speelduur boeien.

Laat ik beginnen met het meest opvallende van de film: het acteerwerk van Lawrence. Dat is in één woord fenomenaal te noemen. Zo echt en puur en daardoor zeer geloofwaardig. Ook de armoedige setting van het verhaal komt goed uit de verf en weet indruk te maken.

Het knelpunt van Winter's Bone zit hem mij in het mystery. Doordat er maar weinig echt duidelijk wordt en het verhaal zeer weinig om handen heeft is het voor mij gewoon niet interessant geworden. Ik denk zelfs dat ik de film beter had gevonden als dat hele mysterie rond die pa weggelaten was en ik 100 minuten lang had gekeken naar een meisje van 17 die zich in deze omstandigheden moet zien te redden.

Er blijft natuurlijk genoeg over om deze film toch gewoon 3,5 * te geven.

avatar van Macmanus

Macmanus

Goede film, maar mist net dat beetje zout.

Niet heel veel op aan te merken eigenlijk. Sterke rol van Lawrence, ondanks ze misschien wat "te mooi" is tussen de lelijke Hillbillies, acteert ze zonder twijfel erg sterk, net als de rest van de cast. Ook is het zeker eens noemenswaardig om niet je typische Deliverance achtige Hillbillies te zien. Ook de rustige sfeer had wel iets.

Maar toch mist de film wat. Zo werkt de film ergens naar toe, en we krijgen er ook wel antwoord op maar het is niet heel boeiend eigenlijk. Ze mag haar huis houden en ze krijgt nog wat geld. De tocht naar dit happy end was ook wat te makkelijk. Eerst naar haar oom daarna vrijwel meteen naar de juiste mensen. Ze hoefde niet met wapens in de lucht wraak te nemen, maar het was wat snel rond, er had wat meer sfeer uit kunnen gehaald worden denk ik.

De shots waren netjes, maar ik had het gevoel dat het nog wel net wat meer verdiende. Het droom stukje met 4:3 beelden van beesten liet ook zien dat het qua montage en geluid wel wat sterker mocht.

Geen slechte film, maar net te droog om me echt lyrisch te maken.

3 sterren.

avatar van MaartenD

MaartenD

Heel sterk filmpje! Ben hem gaan kijken met twee vrienden van de filmschool en de nabespreking duurde volgens mij langer als de film zelf! Ik werd wel door beiden afgeschoten door een vergelijking te maken met Deliverance. 'Het is niet omdat er hillybilly's inzitten dat het op Deliverance lijkt!".

avatar van senzotaku

senzotaku

Wel goed acteerwerk en realistisch neergezet, personages waren zo nu en dan wat vaag maar goed dat zal wel zo bedoelt zijn geweest. Moest mezelf er wel wat doorheen slepen zat wel een beetje te wachten op wat meer spanning, of een verassing. Naar mijn mening kwam de film wel aardig opgang maar bleef hij een beetje hangen.

avatar van Mescaline

Mescaline

Indrukwekkend verhaal maar het gaf niet de impact die het wel hoorde te geven, het duurde een redelijk tijdje eer dat ik in de film was en de hoofdrolspeelster komt nogal emotieloos over.
Natuurlijk kan dit ook komen door haar manier van leven, maar de eerste helft van de film vond ik jammer genoeg nog niet zo indrukwekkend.

Gelukkig maakt de 2de helft een betere indruk en toen het bittere en harde einde kwam had ik toch nog het idee dat deze film de moeite waard geweest was.

Heb dus een beetje dubbele gevoelens over deze film, maar omdat de 2de helft mijn aandacht een stuk beter vasthield en natuurlijk door het sterke acteer niveau is een voldoende wel op zijn plaats.

avatar van otherfool

otherfool

Met de vaart van ruraal Amerika geschoten film (dat wil zeggen; ietwat traagjes) waarin de rednecks (met pareltjes van namen overigens) zich weer eens van hun meest gewelddadige en achterlijke kant laten zien. Temidden van alle ellende probeert de jonge Ree (de iets te fris gewassen maar verder overtuigende Lawrence) er het beste van te maken voor haarzelf en met name haar familie.

Het verhaal kabbelt een beetje voort en het blijft allemaal wat afstandelijk, op een haast landerige manier waardoor de film nimmer echt boven de middelmaat uitsteekt. Op acteerfront valt vooral oom Teardrop op, John Hawkes die dan ook 1 van de 4 Oscar-nominaties in de wacht sleepte, en hoewel ik de concurrentie zo 1-2-3 niet voor de geest kan halen wellicht vanavond niet eens kansloos is.

Niet echt een uitblinker verder, deze Winter's Bone. 2,5*.

avatar van david bohm

david bohm

Interessante film over een meisje dat opgroeit binnen de hillbilly cultuur. Helaas is dit portret akelig realistisch ben ik bang en daarom ook best beklemmend. De naargeestige sfeer die de hele film aanhoudt vind ik fraai en ook het acteerwerk en de casting is goed gedaan. Paar sterke, intense scenes zoals die op het water.

Ruim voldoende

avatar van flaphead

flaphead

extreem trage film die het moet hebben van je inlevingsvermogen in de situatie van de hoofdrolspeelster en de natuurbeelden. lukt/wil/kan je dat niet, dan zit je gewoon naar een saaie kutfilm te kijken.

normaal gesproken hou ik van films die op sfeer gedragen geworden, die non-hollywood geschoten wordt of anderzins tegendraads. maar hier pakte het me niet.

het is allemaal te traag, te statisch en te dun. het verhaal is erg rechtlijnig en zo wordt het ook gefilmd. de treurigheid van het amerikaanse plattelandsleven wordt goed overgebracht. tussen alle lelijke mensen past de hoofdrolspeelster eigenlijk niet, dat is net iets te gelikt gecast (aan de andere kant: gelukkig maar). de film wil diepte in de karakters geven, maar blijven wat mij betreft juist grotendeels oppervlakkig.

een zware onvoldoende voor het verhaal, een matigje voor het acteerwerk en een kleine voldoende voor de mooie plaatjes en de oprechte treurnis van het leven aldaar maakt een 4/10

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Hier had ik toch wel wat meer van verwacht. Het kijkt allemaal wel goed weg en er wordt sterk geacteerd, maar ik kan de film nergens spannend of aangrijpend noemen. Er schiet mij bovendien geen enkel memorabele scene binnen als ik er aan terug denk en het einde is een domper van jewelste. 2,5*

avatar van rep_robert

Interessant en sfeervolle hilbilly drama dat zich op het eerste gezicht presenteert als een mysterie, maar uiteindelijk meer een stijvolle psychologisch drama is in een fraaie, desolate omgeving. De stereotypjes werken allemaal aanstekend en de rol van Hawkes en Lawrence zijn behoorlijk goed

Het is alleen dat de algehele indruk niet heel memorabel is, daarvoor zit er niet echt een scene in die erboven uit steekt.

Prima film verder.

avatar van Spetie

Bij het horen van de titel Winter’s Bone denk je van tevoren niet gelijk aan een vrolijke film. Dat klopt ook, want vrolijk en zonnig is iets wat deze niet is en ook niet wil zijn. Zelfs de manier waarop alles geschoten is, is somber, evenals het weer in de film, waar letterlijk nooit de zon doorkomt.

Het tempo van de film is traag en de film richt zich op het drama. Dat werkt hier vrij goed. Jennifer Lawrence zet hier een erg sterke rol neer. Ze maakt van haar personage Ree een zeer vastberaden meisje, die vastbesloten is om het mysterie rond haar vader te ontrafelen. Ik had gedurende de film, zowel medelijden, sympathie en respect voor haar en vind het altijd knap als een personage zoveel verschillende emoties kan oproepen. Verder valt me op hoe sfeervol de omgeving is, waar de film zich afspeelt. De mensen zijn niet rijk, wonen in houten huisjes en overal staan oude roestige auto’s. ijzerhopen, houtstapels, lopen diverse honden en ga zo maar door.

Ook de rest van de cast is prima trouwens. Iedereen is perfect gecast en lijkt ook daadwerkelijk thuis te horen is die troosteloze, soms wel erg miserabele omgeving. John Hawkes speelt zijn rol als duisteren oom van Ree, die net zo onvoorspelbaar is, as hij er uitziet. Ondanks dit alles is er verder niet een scène die echt memorabel is en daarnaast blijft de film toch ook minder door mijn hoofd malen, dan ik gisteren dacht. Ik twijfelde gisteren na afloop erg tussen drieënhalf of vier sterren, maar kies nu toch voor het eerste. Een middenweg, die ik hier wel zou willen kiezen, is er namelijk niet.

avatar van renske

renske

Ik verwachtte hier wel wat van, gezien de vele nominaties/prijzen en de ophemeling van Lawrence's rol, maar ik ben het met de meerderheid eens hier: deze film is zwaar overgewaardeerd. Er is in wezen ook geen verhaal, alleen een meisje dat ergens achter probeert te komen en die als in een kinderboek dat het van de herhaling moet hebben van A naar B naar C (D, E, F, etc.) verwezen wordt. Alleen kinderboeken waarin dat gebeurt, hebben over het algemeen nog een soort poëzie of humor, of een educatieve doelstelling. Hier is alleen zwaarte. Geen conflict waar de kijker zich in kan herkennen. Geen plot. Geen amusement. De 'ontdekking' (mwahaha!) maakt Ree ook niet tot een interessanter mens, maakt het verhaal met terugwerkende kracht ook niet interessanter en helaas de film ook niet. Lawrence kan heel mooi in de verte staren, en de andere spelers spelen best knap verbitterd, verhard en verstard, maar daar gaat mijn hart niet sneller van kloppen.

Ik snap werkelijk niet dat deze film zoveel prijzen heeft binnengehaald. Is het omdat mensen blij zijn dat een Amerikaanse film onafhankelijk is en zich afspeelt in een ander landschap dan gebruikelijk, met arme mensen? Als dat de reden is, rechtvaardigt dat dan al die prijzen? Naar mijn mening niet (zeker niet een Screenplay-nominatie. Kom op zeg.). Ja, er moeten absoluut meer films gemaakt worden over de onderklasse, en mensen die dat proberen moeten ook aangemoedigd worden, maar als iets saai is, en weinig te vertellen heeft, moet dat ook gewoon erkend worden. Kunst bestaat bij de gratie van het falen, maar als iets faalt, noem het beestje dan gewoon bij de naam.

Ik geef 1,5* want ik vind het nog wel sympathiek dat deze film de uitzichtloosheid van armoede in beeld weet te brengen en de acteurs spelen niet heel slecht ondanks het magere materiaal. En god zij bedankt voor de nog enigszins sexy sheriff...

Wat doe ik hier eigenlijk nog. Ik ga even naar het park, kijken hoe het gras groeit. Altijd nog vermakelijker dan Winter's Bone.

avatar van jipt

jipt

Mooi geschoten en goed gespeeld maar daar blijft het een beetje bij. Begon best spannend maar wist me verder niet te pakken. 3*

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Word hier ook weer erg ongewaardeerd. Winter's Bone is weer een prachtig stukje cinema. De grauwe koude settings en de troosteloze lege Amerikaanse bossen zorgen ook voor een prima achtergrond van dit steenharde verhaal. Jennifer Lawrence vond ik al een enorm talent. Ze is 17 jaar en moet op der 2 kleine broertjes passen omdat moeders ernstig ziek is en vaders na een celstraf spoorloos verdwenen is en het stuurloze gezin met de brokken laat zitten. Waneer Ree moet weten waar der vader is en er zelf naar opzoek gaat, komt de film los en komen we steeds weer voor verrassingen en indrukwekkende momenten te staan. Zowieso vond ik het al erg sterk dat een nog zo'n jonge dame wel zoveel verandwoordelijk op der neemt terwijl ze zelf nog best naief is. De film kan je ook inderdaad zowat realistisch genoeg noemen. Gewoon totaal geen slappe Amerikaanse drama, gewoon de keiharde werkelijkheid van een gebroken gezin. En dat nog in een troosteloze grijze sfeer. Leven in een blokhut in de bossen van Amerika is ook zo makkelijk nog niet. Film deed me ook een beetje aan Sleepwalking denken, die ik kort geleden nog heb gezien.

Die scene in die rivier (die ook op de poster staat) is een klap op de vuurpijl. Phoe!.

Maar dit is gewoon weer een hoogvlieger in de realistische ogende cinema. Uitzichtloos, somber en ijzersterk.

avatar van Decec

Zo zwaar als haar (17e jarige leeftijd) alleen moet verzorgen

door haar broer/zus/moeder...

Mooi HD kwaliteit...

Sundance Filmfestival en won daar de Grand Jury prijs

Hoofdrolspeelster Jennifer Lawrence werd genomineerd voor het felbegeerde gouden beeldje

avatar van Baggerman

Baggerman

orbit schreef:
Deed me qua realisme ook aan Deliverance denken, ook zo'n mooi portret over achtergebleven hillbillies.

Leo1954 schreef:
Orbit, mij deed deze film helemaal niet aan Deliverance denken, in die film worden de "achtergebleven hillbillies" een beetje als karikaturen neergezet en was die film helemaal geen portret van achtergebleven hillbillies.

Ik ben het wel, met Leo1954 eens, maar de associatie met Deliverance kan ik me toch ook wel indenken. Deze film deed mij eerder denken aan het al even deprimerende 'Frozen', dat net als deze film inderdaad een realistischer beeld van de 'white trash' in de USA geeft als Deliverance.

Ontzettend contrasterend met de vele Amerikaanse tienerfilms vond ik ook het stukje waarin Ree naar haar school gaat en hoe het daar aan toe gaat (met de marcherende tieners).

Ik vond dit een mooi stuk cinema, met prima acteren van Jennifer Lawrence. Verder mooie beelden en een aangenaam tempo.

Leo1954 schreef:
Het gaat hier niet over hillbillies, een benaming die heel veel vooroordelen in zich draagt, maar over arme Amerikanen in een gesloten samenleving. Een groep ook die veel groter is dan wij denken.

Dat ligt er natuurlijk maar aan hoe goed men geïnformeerd is en of men naast de standaard Hollywood-films ook eens dit soort films een kans geeft! Maar dat de groep in Amerika groot is, dat is wel zeker!