• 9.378.916 stemmen

Releasedatum: 25 november 2010

• CineMember Bekijk via CineMember
  • CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Winter's Bone

"Talking just causes witnesses."

De 17-jarige Ree woont samen met haar broertje, zusje en zieke moeder, voor wie zij zorgt, in het ruige Ozark berggebied. Wanneer zij hoort dat haar criminele vader hun huis als borg heeft opgegeven om onder zijn gevangenisstraf uit te komen, en vervolgens is verdwenen, besluit ze hem te gaan zoeken. Met gevaar voor eigen leven begint Ree een zoektocht langs leugens en bedreigingen van verre familieleden om zo de waarheid achter haar vaders geheimen te achterhalen.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Harde en deprimerende film zeg.

Mooi in beeld gebracht, dat wel. En erg goed geacteerd ook. Heb wel al van Jennifer Lawrence gehoord (momenteel best hot met The Hunger Games) maar had haar nog niet zien acteren. Bij deze dus wel, en met vlag en wimpel geslaagd! Haar personage, bikkelhard doch fragiel, zet ze met veel overtuiging neer.

Interessante kijk verder in het leven van de onderbuik van de samenleving, want veel sympathieke personages passeren niet de revue. Van je familie moet je het trouwens hebben...

Best een goeie maar wel een zware film, al is er op het einde wel hoop. En da's toch ook belangrijk.

avatar van David Aaronson

David Aaronson

‘Country Noir’, de omschrijving van schrijver Daniel Woodrell voor zijn genre, is de meest abstraherende samenvatting van deze film, die zeer langzaam maar uiterst doeltreffend onder je huid kruipt.

Een zeer rauw, realistisch portret, soms met een documentair karakter, van een uiterst grauwe wereld, zonder gebruik te maken van karikaturen.

Het specifieke landschap van Ozark speelt naast de geweldige, zeer naturelle acteurs de hoofdrol, perfect ondersteunt door zeer passende muziek. Een zeldzaam juweeltje waarin de armoede van de mensen en hun doorzettingsvermogen intelligent worden verbeeld op een manier die moralisme en sentiment uit de weg gaat.

Indrukwekkend neorealisme.

avatar van Gish

Gish

Wrang en naargeestig beeld van de onderkant van de Amerikaanse samenleving.

Een gebied waar je geen autopech moet krijgen als je er noodgedwongen doorheen trekt.

Maar wat een boeiende en beklemmende film is hier gemaakt.

Authentieke personages, waarbij je de indruk krijgt dat het geen acteurs zijn maar de oorspronkelijke bewoners van deze gure uithoek.

Jennifer Lawrence laar hier zien waarom ze een van de rijzende sterren is in Hollywood.

Wat een groot talent.

avatar van gauke

gauke

Alles behalve een feelgood productie, deze sombere, grauwe, huiveringwekkende, wrange, thriller- en film noirachtige karaktermovie, die anders dan anders is. Het verhaal is eenvoudig in elkaar gezet en is niet het belangrijkste; dat is de gesloten sfeer, waarbij je voortdurend gevaar verwacht en die een troosteloos, naargeestig beeld schetst van de plattelandsbevolking/onderkant van de samenleving. De kleurloze beelden maakt alles nog bedrukter en het tempo lusteloos. Uitgesproken zijn slechts de momenten bij gevaar of geweld. Nee, ik ga niet met een opgeruimd gevoel naar bed.

avatar van djkoelkast

djkoelkast

Als je zo'n mooie locatie hebt, zulk mooie beelden en zulke goede acteurs waarom maak je dan een film waar gewoon geen ene reet gebeurt, die niet spannend, eng, opwindend, dramatisch of wat dan ook is. Waarom maak je dan een film van 100 minuten lang waar geen ene moer gebeurt? Niks.

Dus een 4 (2 sterren) vanwege de mooie beelden, het goede camerawerk en de goede acteerprestaties, maar daarom moet je hem niet gaan zien want er is echt geen ene klap aan.

avatar van JJ_D

JJ_D

Bizarre plot. Meer specifiek is de rol van Teardrop in het geheel (en de uitspraken die hij doet) mij nooit helemaal duidelijk geworden. (En dat terwijl ik, spreekt voor zich, oplettend genoeg was.) Verder een rauwe film, zoals de media destijds schreven, die een schitterend beeld schetst van een gesloten, benauwdende gemeenschap. Aan de andere kant had ik cinematografisch meer van deze thriller verwacht. 'Winter's bone' blijft nu wat schemeren in de gewilde low-budget arthouse-sfeer, en dat is toch enigszins jammer.

avatar van frans123

frans123

djkoelkast schreef:

Triest hoor als je niet ziet dat dit een geweldige film is. Als de enge,beklemmende dreigende sfeer in de film langs je heen gaat, de acteerprestaties niet ziet, en zo weet ik nog wel wat dingen,vraag ik mij af waarom je uberhaupt naar films kijkt.

Deze film laat op een indringende manier een ander amerika zien, dan "god's own country. (Op dit moment zijn 49.000.000 amerikanen afhankelijk van gaarkeukens!!!!). De film is een indringend relaas hoe een jong meisje van 17 probeert te overleven in het onvriendeliike gebied van de Ozark. en dwars gezeten door enge bloedverwanten, buren,streekgenoten die ook hun eigen bestaansstrijd voeren,vaak 'geholpen 'door drugs en drank. Topfilm 4 sterren.

avatar van Boneka

Boneka

Amerika is groot en heeft zijn vele kanten. Dit gedeelte is vooral koud en kil. Enige warmte heb ik amper kunnen bespeuren in deze drama film. Het geheel wordt goed gespeeld en het plot is heel aardig. Het wordt nergens echt spannend of mysterieus, maar is zeker ook niet slecht. Het eind verklaard wel een beetje waarom de film Winter's bone heet. Gezien de korte film (slechts 1 uur en 40 minuten) kon het misschien geen echte mysterieuze film worden. Daar had ik wel een beetje op gehoopt, maar het plot bleef redelijk realistisch en rauw. Misschien wel erg herkenbaar voor sommige Amerikanen, maar daarom ook niet slecht voor de rest van de wereld. De film laat in ieder geval een keer een ander stuk van Amerika zien en dat hebben ze goed gebracht zonder echte uitschieters.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Het is rauw en hard, maar toch ook zeker warm. Ree zorgt als 17 jarig meisje voor het hele gezin, gaat het gevecht aan voor haar boertje, zusje en zieke moeder. Ik zie hier in Nederland de buren niet zo hartverwarmend met elkaar om gaan, eten wordt gebracht, paarden worden verzorgd. Het is juist die tegenstelling die de film zo indrukwekkend maakt.

avatar van TomPSV

TomPSV

De sfeer is wellicht koud en kil, maar dat maakt deze film juist heel sterk. Ik hou sowieso wel van zo'n grauwe sfeer. Het verhaal zat goed in elkaar, al vond ik de rol van Teardrop ook wat vaag en dat had naar mijn mening wel wat beter uitgelegd kunnen worden.

Het acteerwerk van hoofdrolspeelster Jennifer Lawrence was top. Mij lijkt het erg moeilijk om zo'n rol te spelen, maar zij lijkt daar helemaal geen moeite mee te hebben. Ze was echt gemaakt voor deze film.

Wel vond ik dat de film af en toe wat traag was. Dat hebben ze natuurlijk expres gedaan, maar soms irriteerde het me een beetje. Het einde daarentegen is weer mooi gemaakt en geeft toch een redelijk goed gevoel na anderhalf uur drama. Een mooie 4 sterren voor deze film

avatar van hatebreeder

hatebreeder

Moeilijk te beoordelen film, ik persoonlijk vond hem net wat te grauw en wat langdradig. Ik kan me voorstellen dat sommigen dit echt een fantastische film vinden en anderen juist een erg saaie film. ik zit daar denk ik tussenin en kom dan ook op 2.5 ster uit.

avatar van Dying Rose

Dying Rose

Een drama dat me niet echt intrigeerde, het bracht me geen gevoelens naar boven.
Het verhaal zelf is wel mooi bedacht, maar de film doet de plot een beetje teniet.
Wat ik goed vond was dat de film zich richt op het leven en de gevoelens van Ree, die zich als enige geroepen voelt om voor haar familie te zorgen. Maar het verhaal sleept traag voort en dat maakte de film wat langdradig.
Ik verwachtte dat Ree een heuse ontdekkingstocht zou aanzetten, maar ik had het blijkbaar groter gezien. Daarom was ik een beetje teleurgesteld omdat er niet echt iets gebeurde, buiten enkele dreigingen die uit de hand gelopen waren. Denk nu niet dat ik hoopte op een actiefilm, want ik wist wel degelijk dat ik naar een drama keek. Maar toch, een versnelling hoger zou niet misplaatst zijn geweest.
Want waar haar vader uithing en of hij nog leefde of niet, boeide me totaal niet. Ik verwachtte toch een ‘happy end’ (voor zover je een happy end kunt noemen) waar Ree en haar familie hun huis konden behouden. Het was aan de ene kant wel wat erg dat de familie aan het einde terug bij af waren, ook al hebben ze nu zekerheid met hun huis.

Lawrence werd voor haar rol genomineerd voor een Oscar, maar mij kon ze niet echt overtuigen. Ze had wel een sterk karakter dat voor haar naasten moest zorgen en alles alleen moest regelen, maar dat zich ondertussen ook sterk moest houden voor iedereen.
De actrice was niet slecht, maar had ze er iets meer punch in gestoken, dan was het beter geweest.

Het einde vond ik te gemakkelijk; eerst wordt Ree ontvoerd en geslagen door enkele mensen die haar een tijd later plots vanuit het niets meenemen naar de plaats waar haar vader verblijft. De uitdieping was me even zoek.

Er wordt wel een harde en duidelijke boodschap overgebracht; vreemden, kennissen, vrienden, familie die je kunnen laten vallen of je nog dieper in de put laten zinken als je in de problemen zit. Komt helaas dagelijks voor.

avatar van Montorsi

Montorsi

Gish schreef:

Dit vooral eigenlijk. Een film met geweldige acteerprestaties. Verder een degelijk tot goed script met goed uitgewerkte personages. Wat ik wat minder vond is de wat droge sfeer en een beetje een niksig slot. En dan zat ik ook echt niet te wachten op een knallende climax ofzo, maar dit was wel een beetje te.

avatar van laundromat

laundromat

Mijn 2e film met Lawrence (na het fantastiche Hunger Games). Wel een talent zeg! Ik vond het een boeiende film. Ik had niet gevoel dat ik naar een film keek. Het was realistisch. Zeer realistisch. Na zo'n film waardeer ik mijn eigen leven nog meer.

avatar van Zeus.

Zeus.

De film schetst op een prachtige wijze een kant van Amerika die eigenlijk nauwelijks belicht wordt in films. De rauwe en naargeestige situatie van dit deel van de Amerikanen wordt dan ook goed in beeld gebracht. De soberheid, hardheid en geen greintje van medelijden ten opzichte van elkaar geven deze film iets extra's. Buiten dat kon de film mij toch niet echt boeien. Uiteraard is het een aangrijpend verhaal, maar het is niet zo dat ik op het puntje van mijn stoel zat om erachter te komen wat er nu ging gebeuren. Goede rol van Jennifer Lawrence trouwens. Eerste keer dat ik haar zie - na vele goede verhalen - maar zij speelt haar rol echt met verve.

Nog verder over de verhaallijn. Vraag me af of velen hier wel de achterliggende gedachte van het verhaal hebben begrepen. Als je dat niet begrijpt, blijft er namelijk bar weinig over - buiten de situatie die geschetst wordt - om van te genieten. Het zit nameijk zo:
Achteraf wordt niet gezegd wie die moordenaar van Jessup is, maar Teardrop zegt wel dat hij het weet. Na een terugkijk, kom je er als kijker ook achter.. Teardrop zelf is het namelijk geweest. Het is namelijk een verfilming van het Bijbelse verhaal van Abel en Kaïn. Kijk maar terug. Het waren twee broers, Waarvan de oudste van de twee (Jessup & Kaïn) veel succesvoller dan de jongste (Teardrop & Abel) waren. Uit jaloezie doodde de jongste, de oudste broer.
In afbeeldingen uit de bijbel wordt vaak getoond dat de rook van Abels offer opstijgt en de rook van Kaïn niet. Ook dat is zichtbaar als je voor het eerst kennismaakt met Teardrop.. waarbij een overduidelijk een rokende kachel in beeld wordt gebracht.
Daarnaast wordt ook de tattoo van Teardrop duidelijk in beeld gebracht, dat refereert aan het teken dat god aanbracht (mark of Caïn).
Daarom is het ook dat Teardrop Ree en haar broertje/zusje wil helpen. Hij heeft op zijn geweten staan dat hij hun vader heeft vermoord, waar zij drieën nu het slachtoffer van worden.

avatar van killerfreak

killerfreak

Speciaal filmpje dat ondanks het beperkte budget voldoende toont en kan boeien. Jennifer speelt een dijk van een rol, het einde is iets minder.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Niet alledaags.

Winter's Bone is een rauwe karakterschets. In de tunnel van onmenselijkheid zorgt menselijkheid voor licht.

Hoewel tempo haast onbestaande is, is de spanningsboog dik in orde en sleept de film mee, op bepaalde momenten wat meer of wat minder.

De cast levert trouwens uitstekend werk. Elke rol wordt ingevuld alsof het geen acteur is die er gestalte aan geeft. Zo is John Hawkes onvoorspelbaar en eng alsof hij zo echt is, maar het is Jennifer Lawrence die ik wederom pure klasse vind.

Visueel valt Winter's Bone op door de realistische stijl: het lijkt wel dat een cameraman losgelaten werd tussen lokale bewoners om er het leven te volgen. Alles is ijzig, kil en grauw: beeld en sfeer. En toch heb ik geen enkel moment het gevoel gehad naar een topfilm te kijken.

avatar van pintjebier

pintjebier

Country Noir, zoals hierboven ergens genoemd is wel de mooiste allesomvattende beschrijving die je aan zo'n film kunt geven. Hard sociaal drama over hedendaagse ellende in de outback van het land van onbeperkte mogelijkheden.

avatar van AFCALS

AFCALS

Apart verhaal, in eerste instantie zou je denken dat de film zich een aantal jaren in het verleden afspeelt. Vrouwen die angstig zijn voor hun man (of een willekeurige man) is ook niet meer dan normaal in deze film. Later kom je er achter dat het eigenlijk gewoon het hier en nu is, alleen in een gebied waar enorme armoede heerst. Ook het sfeertje wat er hangt, maakt de film bijzonder.

Ik moest aan een zinnetje van een nummer Tupac Shakur denken:

'Silence is a must, violence is a plus.'

Ik denk dat ik het cultuurtje daar prima mee verwoord.

Naarmate de film vordert krijgen steeds meer personages een soort van menselijkheid over zich heen. Gelukkig op een hele natuurlijke manier. Natuurlijk speelt Jennifer Lawrence hierin een rol. Met veel passie gaat ze op zoek naar haar vader om zo toch het huis te kunnen behouden en de zorg voor haar moeder, broertje en zusje te kunnen voortzetten. Op die manier weet ze toch een aantal beangstigende personages voor haar te winnen.

Ik vond het een fantastisch verhaal met een uitmuntende Jennifer Lawrence en John Hawkes.
En ik kan dit toch veel meer waarderen dan The Hunger Games waar Jennifer Lawrence ook de hoofdrol vertolkt. Moest toch even gezegd worden.

Zeker de moeite waard.

8/10

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

Eigenlijk had ik een heel andere film verwacht, maar dat is in het geval van Winter’s bone duidelijk positief. Bijzonder goede film die bij mij tegen de vier sterren aanzit, maar daarvoor met name inhoudelijk net iets te weinig brengt.

‘Country-noir’ is inderdaad een erg goeie benaming, en het laat meteen zien dat het drama niet zo realistisch is als wel wordt voorgesteld hier. Er zitten zelfs wel wat western-trekjes in. Ree (Jennifer Lawrence) is geweldig als onverschrokken grote zus, met haar “ik-verwacht-niks-van-de-wereld”-mentaliteit en haar ongelimiteerde committent aan het gezin. De andere karakters zijn al even nors, stuurs en dreigend, hoewel er uiteindelijk meer menselijkheid in zit dan er wordt voorgewend.

Het verhaal is vrij klassiek overigens, maar de omgeving waarin het speelt geeft er wel een eigen draai aan. Met de vormgeving is maar weinig mis, het grauwe sfeertje is vlekkeloos verbeeld, en ook de zwart-wit sequentie met die eekhoorns vond ik een sterke vondst.

Een aantal scènes steekt er qua drama wel bovenuit (bijvoorbeeld het moment dat Ree haar moeder smeekt om hulp, als contrast tegenover het eerder uitgesproken “Never ask for what ought to be offered"), maar wellicht had Winter’s bone daar nog iets meer tijd voor moeten nemen om de impact groter te maken. Nu blijft het voor mij bij een dikke drieënhalve ster.

avatar van bjerik76

bjerik76

eigenlijk 6 sterren voor de acteerprestaties en mooie beelden.

het verhaal zelf vond ik behoorlijk langdradig en saai (worden)

een heen en weer gewandel van de ene oom, naar andere tante, neef en nicht enz in het bos waar heel de familie woont.

avatar van Koen87

Koen87

Fijne melancholische film over de overlevingsdrang van een tiener. Lawrence laat zien waarom zij oscar-waardig is (al vind ik haar hier sterker spelen dan in Silver Linings Playbook) en draagt de film met verve. Ondanks dat had het plot van mij wat grauwer gemogen, zoals het geld dat ze alsnog ontvang van de obligatie vond ik een goedmakertje.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Poeh, wat een deprimerende film is dit met Jennifer Lawrence in haar eerste grote rol en dat doet ze heel verdienstelijk. Erg knap acteerwerk wat ze hier laat zien . Vond het verhaal wat aan de magere kant, maar de film moet het ook meer hebben van de ongepolijste sfeer. En dat zat hier prima in orde.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Prachtig camerawerk en fantastisch geacteerd.

17 jarig meisje moet haar vader vinden omdat die verdwenen is en het huis als onderpand heeft gegeven bij z'n vrijlating op borg. 17-jarige begint te zoeken in haar meth-cooking-familie en brengt nogal wat zaken in beroering.

Niet echt een thriller meer een drama met wat thriller-elementen, maar zeer sterk over de hele linie.

avatar van fritsje

fritsje

als je al twijfelde of je jezelf verhangen zou dan bungel je na het zien van deze film al aan de hanebalken !Een en al ellende en somberheid.Het meisje Ree speelde prima,maar de rest van de cast deed erg zijn best om een potje Deliverance Te spelen(en jawel hoor de eeuwige banjo was er ook weer bij !).Erg spannend werd het nergens,tegenvaller,ik had er echt meer van verwacht.

avatar van arno74

arno74

Een erg goede dramathriller met prachtige beelden en uitstekend acteerwerk. De film speelt zich af op een afgelegen en bergachtig stuk land in Missouri, daar waar de arm van de wet niet reikt, en toont een mooie rauwe sfeer, waarin mensen zich taai moeten houden om te overleven en zelf hun problemen moeten oplossen. Het deed me in de verte een beetje aan de stijl van True Grit (2010) denken.

Winter's Bone toont aan dat ze in Amerika qua onafhankelijke filmproducties er ook wat van kunnen. Jammer dat er veel te weinig van dit soort Amerikaanse films worden gemaakt, of in ieder geval veel te weinig Europa bereiken.

Aanrader, zeker voor wie weer eens wat anders dan een Hollywood-productie of Europese cinema wil zien.

avatar van baskefresh

baskefresh

Uitstekend acteerwerk van Jennifer Lawrence!

Voor de rest vond ik het erg tegenvallen; langdradig, voorspelbaar en geen enkel moment van spanning of enige actie.

Niet meer dan 2,5* voor mij. (staat in schril contrast tot de 4* die Jennifer zou krijgen)

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Op een of andere manier wist deze film mij wel te boeien. Het is allemaal niet heel erg bijzonder, maar het (trage) verhaal sleept je mee tot het einde.

avatar van Norma

Norma

De film schetst een deprimerende situatie waarin een jong meisje onder erbarmelijke omstandigheden voor haar jongere broertje en zusje en haar zieke moeder moet zorgen. Daarnaast moet ze dan ook nog eens op zoek naar de waarheid omtrent de verdwijning van haar vader. Wat een trieste bedoening, je zal maar in zo’n bikkelharde en troosteloze omgeving opgroeien.

De sfeer wordt erg goed weergegeven. Ik vond vooral de scènes sterk die een beetje de dagelijkse beslommeringen lieten zien; het kleine meisje dat met een speelgoedpony op een trampoline speelt, de kleintjes die al leren omgaan met een wapen, de vele hondjes die overal een beetje tussendoor schooieren en het verjaardagsfeestje waar muziek werd gemaakt en werd gezongen.

De acteurs zijn, zeker qua uitstraling, stuk voor stuk uitstekend gecast en Jennifer Lawrence speelt erg goed. De scène waarin ze tevergeefs haar moeder om steun vraagt vond ik heel treurig.

De ontwikkelingen tegen het einde van de film zijn merkwaardig, maar na wat ik van die mensen had gezien in de anderhalf uur daarvoor achtte ik het niet eens meer onwaarschijnlijk.

laundromat schreef:
Na zo'n film waardeer ik mijn eigen leven nog meer.

Nou, inderdaad.

avatar van K. V.

K. V.

Deze film was onlangs op tv, dus tijd om die eens mee te pikken. 'k had niet echt verwachtingen bij deze film en desondanks is hij me toch een beetje tegengevallen en dit vooral verhaalsgewijs. 'k vond het toch maar een mager verhaal om de volledige speelduur te vullen.

Qua cast zat het wel goed en speelden ze allemaal wel overtuigend, het kwam erg realistisch over. Verder zag de film er goed uit.

Een beetje jammer van het langdradige verhaal.