• 9.377.071 stemmen

Gesproken taal: Nederlands, Frans en Duits

Releasedatum: 22 mei 2011

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot 22 Mei

"How your life can change in the blink of an eye."

Sam, een wat troosteloze veertiger, werkt als bewakingsagent in een winkelcentrum. Zijn leven wordt door elkaar geschud wanneer er op een dag een jongen met een rugzak zichzelf in het winkelcentrum tot ontploffing brengt.

Op imdb is de titel nu 21 Mei, of zijn mn instellingen weer teruggedraaid of zo?

Op IMDb staat idd de Nederlandse titel.

Er is nogal wat verwarring over de officiële titel

Op de site van de producent staat de Engelse titel. Op de site van de Nederlandse distributeur ook.

Misschien kunnen de users die de film hebben gezien even aangeven welke titel juist is.

kappeuter schreef:

Op IMDb staat idd de Nederlandse titel.

Er is nogal wat verwarring over de officiële titel

op Filmfestival stond hij als 22 MEI

en de crew had pullovers aan met "I survived 22 MEI"

Ok, dan draaien we de titels om. Bedankt.

avatar van Quido

Quido

Enig idee wanneer ie hier in NL gaat draaien? Trailer ziet er goed uit.

avatar van krosnicky

krosnicky

ik denk dat deze film meerdere verhalen lijnen zal bevatten maar dat ze allemaal zullen eindigen met die jongen die zich zelf op blaast aan de filmpjes te zien zit het zo in elkaar ik ga hem in ieder geval bekijken want Ex drummer behoort tot 1 van me favorieten en er zitten heel wat acteurs uit ex drummer in

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Gemengde recensies gelezen (nou ja, diagonaal om zo weinig mogelijk spoilers te lezen). Ben benieuwd.

Draait vanaf vandaag in de Vlaamse bioscopen.

avatar van DonLeone

DonLeone

wat een rotzooi hebben ze nu in de bioscoop gebracht? allemaal mooie beelden, dat wel, maar een geheel dat nergens op sloeg. weg met deze onzin!

avatar van demiurg

demiurg

Inhoudelijk is dit wel heel erg magertjes. Mortier lijkt vooral te willen spelen met allerlei visuele effecten. Daarbij krijg je nog een aaneenschakeling van vaak lachwekkende overacting en soms ongeloofwaardige dialogen… Het kan me echt niet schelen wat er met die bordkartonnen personages gebeurd. Ook het einde: het lijkt wel een videoclip: moet dit emoties uitlokken? 22 mei is inhoudloze en emotieloze arthouse exploitation die het vooral moet hebben van veel spielerei waarbij de inhoud één groot excuus lijkt om dit te kunnen doen.

Nederlandse release verplaatst naar 22 mei...

avatar van stephan73

stephan73

Erg origineel!

Betekent waarschijnlijk ook weer dat we tot volgende kerst kunnen wachten alvorens een DVD release zich aandient?

avatar van Linn

Linn

Een film die je wel even stil krijgt.

Mortier is met deze film wel een heel andere weg ingeslagen als met Ex-drummer, maar laat hiermee ook zien dat hij heel wat meer in zijn mars heeft.

Ik kon me erg goed inleven in het hoofdpersonage. Het schuldgevoel en het trauma wat hij er aan over houd moet verschrikkelijk zijn na zo'n gebeurtenis. Knap acteerwerk van Sam Louwyck die ondermeer ook al in Anyway the wind blows en Ex-drummer te zien was.

De laatste scene was ook geweldig goed in elkaar gezet en zet je wel even aan het denken. Gefilmd op een interessante manier met een toffe soundtrack eronder is dit zeer zeker een aanrader!

Zoals iemand hier al eerder zei: Mortier is een regisseur om zeker in de gaten te houden

Dikke 4.5

kappeuter schreef:

Nederlandse release verplaatst naar 22 mei...

Op een zondag? Lijkt me sterk.

avatar van sakkediemus

sakkediemus

Hier wist ik dus niks van.

Een nieuwe film van Mortier en met Sam 'Windman' Louwyck en Titus De Voogdt., ik denk dat dit zowat de belangrijkste release is die ik eerst wil zien. Alle overige titels schuiven een plaatsje naar beneden.

@ Onderhond en Linn: waar gezien? In Metropolis veronderstel ik?

Gezien in Metropolis inderdaad. Er zat 8 man waarvan er 2 voortijdig de zaal verlieten. Droef, maar gelukkig was het daardoor wel lekker rustig.

Montorsi

Dat zal Cineart nu best als richtdatum hebben, maar ik veronderstel dat daar nog wel wat in aangepast wordt. Een bioscooprelease op zondag is gewoon zeer onhandig. Filmtransport brengt hem dan waarschijnlijk dinsdag of woensdag al met de rest van de nieuwe films, en dan ligt hij er een paar dagen te niksen. Het weekend mis je dan al, het eerste weekend dat hij draait is hij dus al geen 'Premiere' meer, wat qua bezoekersaantallen toch altijd veel scheelt.

Vraag me ook af waarom ze de film nog een half jaar laten liggen. Hij trekt hier weinig volk, gooi de film zo snel mogelijk in de NL bioscoop zodat er met een DVD release nog wat te rapen valt. Of krijgen we weer zo'n situatie waar de film eerder op DVD te verkrijgen is in het buitenland dan op de lokale markt?

Montorsi

Of misschien schrappen ze de bioscooprealease in Nederland wel helemaal nog als hij in België niet loopt.

avatar van s0062423

s0062423

Onderhond schreef:
Gisteren ongeveer hetzelfde meegemaakt. We waren met drie de film gaan zien en we waren gelijk de enigen in de zaal. Denk dus niet dat deze nog lang in omloop zal blijven. Op zich is dit ook niet zo heel verwonderlijk, want ik vrees dat weinig mensen hier echt enthousiast van worden.

Mortiers uitgangspunt is wel sterk te noemen en de film lijkt in zijn geheel de ervaringen en gedachten van het hoofdpersonage rechtstreeks naar de kijker te willen overbrengen. Hierdoor is de film dus niet direct rond een logisch narratief opgebouwd. We worden eerder ondergedompeld in een wir van war van indrukken en overpeinzingen. Dit is nu niet direct origineel te noemen, maar het jasje is wel weer wat anders. Vraag me wel echt serieus af hoeveel mensen dit überhaupt echt interessant vinden. Vooral omdat hetgeen verteld wordt - en het wijze lesje - flinterdun is. Beetje hetzelfde probleem als bij de nieuwste films van Noé, Refn en Von Trier. Allemaal door en door auteursfilms, waar de regisseurs hun 'filosofieën' opdringen in een audiovisueel indrukwekkende cinematografie, maar waar diezelfde 'filosofieën' op de klepel beschouwd verschrikkelijk leeg zijn.

Ikzelf heb er mij niet direct druk over gemaakt, vooral omdat ik mij heel hard heb liggen storen aan sommige beelden. Er wordt prachtig gewerkt met natuurlijk licht en selectieve scherpteverleggingen, maar de cameraman had duidelijk problemen met zijn kadrages. De statische shots werden bijna steevast op het storende af afgesneden. Voeten, hoofden, alles moest er aan geloven, waardoor sommige beelden wel heel amateuristisch leken.

Locaties waren bij momenten fenomenaal, vooral het desolate hiervan, om van te smullen! Soundtrack was lekker, al was de keuze misschien iets te makkelijk. Idem voor acteerprestaties. Ergens een heel frustrerende film, die in mijn ogen veel beter had kunnen zijn. Toch blijf ik geloven in Mortier. Vooral door zijn openingssequentie (totdat Sam op de grond valt), die gewoon ontzettend sterk is.

Heel magere 3.5*

avatar van Friac

Friac

Als Belg was het eerst en vooral grappig om te zien hoeveel West-Vlamingen er volgens de film wel niet in Brussel rondlopen Al een geluk dat die agent tegen zijn Franstalige vrouw Frans praatte, anders werd het al helemaal te gek (voor de Nederlanders die nog niet in Brussel zouden geweest zijn: het Frans is veruit het sterkst aanwezig in het Brusselse straatbeeld).

Zelf was ik niet helemaal overtuigd van 22 Mei. Koen Mortier heeft weliswaar een behoorlijk unieke film binnen het Belgische filmlandschap afgeleverd en heeft een stijl die zeker en vast de zijne is. 22 Mei neigt soms richting grootse zaken, maar blijft helaas dan nét weer wat ter plaatse trappelen.

Eerst en vooral had ik me de film anders voorgesteld. Volgens mij was de film krachtiger geweest mocht de film in zijn middenstuk compleet gefocust hebben op bewaker Sam en zijn mentale zoektocht: de gevoelens van twijfel, zelfhaat, wroeging,... Nu kwam de nadruk precies te liggen op de andere aanwezigen in het shoppingcentrum die de revue passeren. Wie weet dat zij een plaatsje hebben binnen het verwerkingsproces van Sam, maar zulks werd mij in elk geval niet duidelijk tijdens de film. Het was gewoon telkens weer een miniverhaaltje rond elk apart personage, met dan wat sfeermakerij dankzij de mooie beelden op mooie locaties. De geroemde laatste scène vormt allicht het hoogtepunt van de film en ze werkt tot op zekere hoogte behoorlijk ontroerend: slow-motion beelden van de explosie op een heerlijk deuntje van The Bony King of Nowhere, waarbij we bijna elk personage nog even zijn/haar (ietwat zeemzoetig) zegje horen doen. Maar ik had wel het gevoel dat de scène sterk begon en helaas uitdoofde in plaats van aan te zwellen. Het beeld van de brandende kinderwagen die zich doorheen het etalageraam boort is zonder meer krachtig - zeker in combinatie met de muziek - maar daarna wordt het allemaal wat minder, en is het jammer dat de personages van Sam Louwyck en Gunther Lamoot hun zegje niet meer krijgen.

Persoonlijk vond ik de acteerprestaties nooit van erg hoog niveau. Vooral met Titus de Voogdt en Sam Louwyck had ik niet veel, jammer wanneer je bedenkt dat dit de twee hoofdpersonages zijn.
Visueel en qua sfeer zit het op zich best snor, maar 22 Mei geeft vooral het gevoel dat er een veel betere film in zat. Nu worden er - ondanks het "originele karakter" en ik besef dat het ietwat contradictorisch klinkt - vaak platgetreden paden bewandeld en dat zorgt voor een geringe teleurstelling. Zeker en vast een interessante film, maar persoonlijk had ik meer aan Ex-Drummer.

Heerlijk.

Mortier is er nog nét niet helemaal, maar nog even en hij mag wat mij betreft naast namen als Noé en Grandrieux komen staan. 22 Mei is een heerlijk bittere en grauwe film die nog lekker nazindert als de aftiteling over het scherm dendert.

Hoewel niet echt narratief gericht en redelijk abstract blijft de film makkelijk en vlot om volgen. Het is in ieder geval erg duidelijk welke kant Mortier opwil met deze film.

Prachtige locaties en doodse personages vormen de kern van Mortier's film (en ook wel stijl), met een geweldige soundtrack als sfeerverhoger. De meeste scenes zijn dan ook om in te kaderen. Acteerwerk ook geweldig sterk (inclusief de sappige dialecten - subs zouden niet misstaan hebben), vooral Sam en Titus spelen de pannen van het dak.

Ik mag dit wel. Cinema met ballen, een eigen stijl en lak aan conventies. En daarbij ook sferisch geweldig. Moet zich ook absoluut niet schamen om tussen andere internationale klassefilms in te staan. Meer graag.

4.5* en een uitgebreide review

avatar van timburton

timburton

Jawaddedadde schreef:

Draait vanaf vandaag in de Vlaamse bioscopen.

Mortier staat bekend als een regisseur met gemengde recensies.

gondwana

Brand in Innovation in Brussel was op 22 mei 1967.

Vroeg me al hele tijd of de datum nu écht arbitrair gekozen was...

demiurg schreef:

Ik denk net dat het schreeuwen en tieren een redelijk realistische reactie is op zo'n gebeurtenis, itt de heldhaftige koelte die men het vaakst in films ziet...

avatar van demiurg

demiurg

Mja, dat kan misschien wel zijn, maar we zitten hier toch overduidelijk in een fictieve wereld en dat schreeuwen en tieren is er toch fel over, zodanig zelfs dat het mij volledig uit de film haalde. Misschien moest de regisseur het hier toch met wat minder doen om zo de (fictieve) geloofwaardigheid te behouden. Nu is het over the top en lachwekkend.

Maar eigenlijk was het vooral niet het schreeuwen en tieren dat me stoorde. Het was voornamelijk het ongeloofwaardige acteren van Steffi Peeters met haar getrainde stem die compleet niet paste tussen het dialect van de anderen. En vooral de totale overacting van Gunter Lamoot als kers op de taart, vanaf het moment dat hij in beeld kwam was het gewoon gedaan voor mij. Ik heb niks tegen die man, maar hoe ver kan je gaan in overacting? De andere acteurs deden het prima, alleen jammer dat ze niet veel te doen hadden en dat er weinig echte emotie te bespeuren viel: hoofdzakelijk ligt dit aan de regisseur die duidelijk zijn acteurs te weinig materiaal gaf om er iets interessants mee te kunnen doen... uiteindelijk zijn het maar bordkartonnen personages....en dan spreken we nog niet over de vaak ongeloofwaardige dialogen. Ook het einde is gewoon verschrikkelijk: het werd ontdaan van alle spanning en drama en werd herleidt tot een videoclip met wat ongeloofwaardige melige voice-overs.

Ex-drummer vond ik super, maar hier schiet Koen Mortier als regisseur flink tekort: cinema is meer dan enkel maar wat spectaculaire beelden.

- een teleurgestelde filmliefhebber

avatar van MC:T

MC:T

Ik wil deze film graag zien, maar hij is intussen uit alle vlaamse biscopen verdwenen.

Ik las in GVA dat deze film op twee weken tijd slechts 3250 bezoekers had

(waarbij ze de volgende berekening maakten: €500.000 subsidie = €150/ bezoeker)

Spijtig! Ik ben ervan overtuigd dat dit een goede film is, maar als niemand van het bestaan weet krijg je natuurlijk de cinema-zalen niet gevuld.

Reclame: 0,0

Zot Van A had op twee weken tijd 300.000 bezoekers, dankzij massa reclame.

Iedereen weet dat die film draait, maar als je met mensen praat over 22 mei dan horen ze het in kuilen donderen.

Ok, zoveel bezoekers kan je voor een film als deze niet verwachten, maar 3250 stelt nu toch écht niets voor.

Ik hoop dat hij snel op DVD uitkomt of moet ik nu echt een Vlaamse film over de grens gaan zien?

Waarschijnlijk komt de film niet op DVD alvorens in de NL bioscoop te hebben gespeeld. Of er moet weer een buitenlandse (Amerikaanse?) release zijn die eerder is.

3250 is écht wel belachelijk weinig ja, het gebrek aan reclame zal daar zeker wel een rol in gespeeld hebben, maar verder is deze film ook gewoon niet echt toegankelijk genoeg vrees ik.