- Home
Genre: Drama / Komedie
Geregisseerd door: Brian Koppelman en David Levien
Met onder meer: Michael Douglas, Danny DeVito en Susan Sarandon
Plot Solitary Man
"Ben loves his family almost as much as he loves himself"
De automagnaat Ben (Michael Douglas) krijgt slecht nieuws te horen over zijn gezondheid en verlaat hierdoor zijn vrouw. Hij besluit met alles en iedereen het bed in te duiken en krijgt het zelfs zover om zijn autobedrijf naar de knoppen te helpen. Deze gebeurtenissen zorgen ervoor dat Ben uiteindelijk een road-trip maakt, waar hij al snel een oude bekende tegen komt; zijn oude universiteitsmaatje. Samen proberen ze Ben's leven weer op de rails te krijgen.
Ben Kalmen
Carol Solomonde
Allyson Karsch
Steve Heller
Pete Hartofilis
Films over 'foute' mannen zijn vaak interessant, daarom maar even gehuurd.
Ik kreeg eigenlijk een groeiende hekel aan het personage van Douglas.
Als 60-jarige met de 18-jarige dochter van een van je vriendinnen in bed duiken. Come on....
En dan op het eind dat 'ie de vriendin van Eisenberg in bed probeert te lullen.. Pijnlijk.
Het is eigenlijk niet meer goedgekomen. Moet een personage per se veranderen gedurende de film? Ik had iig tijdens deze film sterk de behoefte dat Douglas tenminste een greintje berouw had getoond. Dat zat er helaas niet in. Kon dan ook niet echt meeleven op het moment dat iedereen 'm liet vallen.
Als je geintresseerd bent in mannen die enkel hun pik achterna lopen, kijk deze film.
Neemt niet weg dat Douglas een goed acteur blijft, die schijnbaar moeiteloos dit soort rollen kan vertolken. De gladde praatjes en maniertjes, de perfecte timing.
Ik begin zo langzamerhand fan te worden van Jesse Eisenberg!
Ik ken 'm sinds Squid and the Whale, The (2005)
Ik zag deze week nog Adventureland. Hij speelt eigenlijk altijd dezelfde rol, maar doet dit zeer overtuigend. Aangenaam acteur.
Filmkriebel
Ik vind het wel apart dat Kappeuter de punten die hij aanhaalt ( zoals het in bed proberen te lullen van 18-jarige meiden ) van Douglas een hatelijk personage maakten, terwijl ik dit eerder komisch en bijna zielig vond. Hoe vaak hoor je niet van mannen in hun midlife crisis dat ze terug de oude bok gaan uithangen op zoek naar jonge bloempjes?
Solitary Man is een karakterstudie over een vijftiger die oorlog voert tegen zijn verouderingsproces en zijn leven niet meer onder controle heeft. Hij begaat de ene stommiteit na de andere die hem stilaan vervreemden van alle mensen die om hem geven.
Douglas is altijd hemels om naar te kijken. Eén van de acteurs waar ik altijd naar opgekeken heb en die het talent van zijn legendarische vader geërfd heeft. Ook DeVito, die in de film een positieve invloed uitoefent op de ontspoorde Douglas, is leuk om nog eens terug te zien. Het dramatische primeert wel op de komedie. Vooral het onvolwassen, cynische en onverantwoordelijke gedrag van Kelman ontlokte me meer dan eens een glimlach maar de manier waarop hij stilaan een verbitterde eenzaat wordt zorgt meer dan eens voor bittere ernst. Je moet er van kunnen genieten maar ik vond het allemaal best verteerbaar.
Douglas is hier bijzonder goed op dreef als de gladde zakenman/ womanizer wiens leven langzaam maar zeker instort. Zijn ondergang wordt door de regisseurs niet heel subtiel, maar gelukkig wel overtuigend en met de nodige humor, in beeld gebracht. De akteurs om Douglas heen zijn ook allemaal prima. Het is vooral leuk om hem weer eens samen te zien spelen met Danny DeVito. Inhoudelijk stelt de film verder niet heel veel voor, maar Douglas zet een fascinerend personage neer. Zijn spel heeft genoeg diepgang om ervoor te zorgen dat je met hem blijft meeleven tot het allerlaatste, mooi vormgegeven shot.
SaNDuTjE
Aardige film over een aan lager wal geraakte ex-automagnaat die zich door zijn acties niet geliefd maakt bij familie en vrienden.
Het verhaal is uiteraard al vaker gedaan en kent de welbekende ingrediënten (geldproblemen, seks/drank, ruzie met dochter, verjaardag kleinzoon vergeten, in elkaar geslagen worden, etc.), maar doordat het een genot blijft om naar Douglas te kijken is de film toch niet onaardig.
Ik weet niet of het de bedoeling was, maar zoals Ben wordt neergezet krijg je niet echt sympathie voor hem. Vooral niet door die acties met die jonge meisjes, waardoor je hem eerder gaat haten. Het feit dat hij iets aan z'n hart heeft en daarom zo leeft komt kan hierdoor dus bij mij niet op begrip rekenen. De overige acteurs zijn goed gespeeld maar geen zijn specifiek noemenswaardig.
Tsja, voor mij toch een film met veel clichés en een vervelende maar goede rol van Douglas.
richardgrunn
Ik vind deze film zeker geen komedie.
Het is meer een drama/speelfilm maar dan wel wat aan
de saaie kant. Van zulke grote namen kan je veel meer verwachten.
Zeriel
Aardige film, met Douglas, Davito en Surandon, en toch is het een kleine film gebleven, die lekker wegkijkt.
Douglas zet zoals altijd een goed personage neer, een ontzettende egoïstische beetje zielige klootzak.
Leuk om naar te kijken, maar erg geloofwaardig is het allemaal niet.
Uitstekende film waarin het hoofdpersonage in de financiele en sociale problemen komt door zijn eigen gedrag. Goed geschreven personages en ook zeer onderhoudend. Beetje jammer dat de 'vriendschap' tussen Michael Douglas en Jesse Eisenberg wel weinig tijd krijgt. Grootste pluspunt van de film is toch wel Michael Douglas als de vrouwenversierder op leeftijd, en die rol is hem op het lijf geschreven.
david bohm
Fraai portret van een moeilijke man. Mr Douglas in een rol die hem perfect past, ook de rest van de cast is uitstekend bezig. Erg mooie bijrolletje van Mr DeVito, die had wel wat meer speeltijd mogen krijgen. Goed scenario, ronduit een mooie film. Michael Douglas draagt de film en hoewel hij een eikel speelt, ga je toch sympathie voor hem krijgen.
Aapje81
Verassend goede film. Douglas zet een erg goede rol neer en ook de rest van de cast is zeer overtuigend. Tot in de kleinste bijrol zit het wel goed. Hier en daar slaat het scenario wat ver door maar de film is daardoor zeer genietbaar.
Erg ondergewaardeerde film op MM
Fran
- 1953 berichten
Ik vond de film helemaal niet grappig. En het personage van Douglas had ik ook helemaal niets mee. In het begin had ik helemaal niets met het verhaal. En vanaf het moment dat hij op de universiteit komt heb ik misschien 2 x een glimlachje eruit kunnen persen maar ik vond het gewoon niet grappig. Mijn man had precies hetzelfde.
Elineloves
Tsja. Ik zie Douglas normaal gesproken wel graag. Ik vind hem een geloofwaardig en veelzijdig acteur, hij kan veel verschillende rollen aan, maar hier kon ik niet veel mee. Ik vond het lastig om binding te voelen met zijn personage en kwam ook maar lastig in het verhaal. Tuurlijk is dit ook wel deels realiteit, sommige mannen bewandelen dit pad inderdaad, maar ik stoor me hier al snel aan, zeker wanneer het maar blijft voortduren.
Ik dacht sowieso dat het genre, of een van de, komedie was. Dit zag ik dus nauwelijks terugkomen. Als dit al een komedie is.. Ook de balans tussen drama en komedie is niet even sterk. Matig script, dan kun je er sowieso al niet veel meer mee.
Nah, dit was niks voor mij. Wanneer ik me al zo rap stoor aan een film en de personages, moet er wel iets heel krachtigs gebeuren wil ik toch nog geboeid gaan kijken. Helaas niet het geval bij deze film.
NarcissusBladsp.
De motieven van Ben zijn misschien niet overtuigend...maar ik heb me daar niet druk over gemaakt. Ik heb wederom genoten van Michael Douglas, als een tragikomische figuur, in een sfeervolle setting die volgens mij ook iets van een knipoog is naar zijn priveleven...affaires etc... Maar alle rollen hier zijn prima bezet en geloofwaardig. De dialogen zijn pakkend en scherp. Ik verveelde me geen moment.
Een film die erg leunt op Douglas en dat gaat een uur lang goed, maar het gebrek aan komedie en inlevingsvermogen bij Douglas zijn personage levert uiteindelijk een niet meer dan redelijke film op.
Leno
Douglas draagt deze film en wordt ondersteund door een prima cast. Je moet van de zwartgallige humor houden en er tegen kunnen dat de hoofdrolspeler een eikel is. Douglas brengt het echter op zo'n manier dat je toch meeleeft met zijn karakter. De climax is trouwens lekker ongeforceerd.
The One Ring
Lage score hier. Jammer, want ik vond hem zelf best sterk. Oké, het is geen groot meesterwerk. Het is een puur op dialogen en karakter steunende film, waarbij de camera zich beperkt tot het schieten van acteerprestaties. Dit is echter geen probleem als je een boeiende hoofdpersoon hebt en goede dialogen, zoals hier. Voor sommigen is Ben Kalmen kennelijk een te onuitstaanbare hoodpersoon, maar voor mij persoonlijk was juist de kracht van de film dat ik nooit een hekel kreeg aan Ben, hoe ver hij ook ging. Een deel daarvan komt doordat Douglas (in zijn beste rol?) hem speelt als een talentvolle charmeur, maar ook omdat dit niet het type film is dat een oordeel velt over sympathieke of onuitstaanbare personages. Er wordt gekeken hoe ze zijn en bij Ben wordt daarbij onder de huid gegraven. Dit vind ik altijd wel een fijne aanpak. Slappe karaktereigenschappen worden niet afgezwakt, maar er is ook geen wijzend vingertje.
Ik vond het erg boeiend om te zien hoe Ben die verkoperspersona bleef vasthouden door alle tegenslagen heen en tegen alle adviezen in. De bijrollen worden allemaal goed vertolkt, met Imogen Poots (wat voor een naam is dat overigens?) als uitschieter. Ook leuk om DeVito weer eens te zien, was ik al lang niet meer tegengekomen. Het komediegenre herkende ik hier nauwelijks in, op wat ironie na. De enige serieuze zwakte is de flauwe laatste scène op het bankje. Vond ik slap geschreven en Bens verklaring voor zijn gedrag (zijn mogelijke ziekte) kwam als te kort door de bocht over.
Verder een fijn filmpje, dat goed is voor vier kleine sterren.

A Love Song for Bobby Long
Drama, 2004