Genre: Drama / Oorlog
Met onder meer: Jean Reno, Mélanie Laurent en Gad Elmaleh
Gesproken taal: Frans en Duits
Releasedatum: 2 september 2010
Plot La Rafle
"An incredible real story of courage and survival."
De film gaat over één van de grootste Franse holocaust-tragedies. In de nacht van 16 juli 1942 hield de Franse politie, 9.000 man sterk, een razzia waarbij 13.000 Joden, voornamelijk ouderen, vrouwen en kinderen bijeen werden gedreven. De meesten van hen werden in het Vélodrome d’Hiver sportstadion in Parijs vastgehouden; velen werden naar Auschwitz gestuurd. De operatie werd door het Vichy regime bevolen. We volgen deze tragedie door de ogen van de 10-jarige Jo Weismann.
Dr. David Sheinbaum
Noé 'Nono' Zygler
Noé 'Nono' Zygler
Rachel Weismann
- 11904 berichten
Verhaal klinkt top en de film zal alleen al de moeite waard zijn vanwege Mélanie Laurent...
Metalfist
Combinatie Laurent - Reno kan best wel eens de moeite zijn. Eentje om in het oog te houden.
Jawaddedadde
Mijn gedacht ook. Sterke acteurs plus interessante thematiek (WO2 en de jodenvervolging), kan wel eens de moeite worden.
Jawaddedadde
wibro
'La rafle du Vélodrome d'Hiver' van 16 juli laat dus duidelijk zien dat de Franse overheid net zo min als de Nederlandse in de 2e Wereldoorlog geen helden waren maar collaborateurs die soms overijverig te werk gingen als het om het oppakken van Joden ging. Nu toonde deze film voor mij niets nieuws, omdat ik hier al lang van op de hoogte was. Na afloop liet deze film voor mij daarom een gevoel achter van 'Ach, dit soort dingen zijn nu eenmaal zo'n 70 jaar geleden gebeurd en daar kun je niks meer veranderen'. Hoogstens kun je er een les uit halen voor de huidige of toekomstige generatie om eerst goed na te denken alvorens je een bevolkingsgroep wiens gewoonten of religie niet in jouw straatje past gaat stigmatiseren. Dit geldt zeker ook voor Nederland. Deze film laat zien wat voor consequenties dat kan hebben.
Terug naar de film; die was soms best indrukwekkend maar soms ook behoorlijk saai, vooral de beelden in het concentratiekamp. Sommige scènes werden te lang uitgesponnen. Het eerste half uur vond ik nog het beste. Wat deze film mij echter er van weerhoudt het predikaat 'goed' te geven is Udo Schenk die van Adolf Hitler een soort karikatuur maakte. Totaal ongeloofwaardig. Onmogelijk je in te denken dat de Hitler die hier als een clown werd neergezet opdracht zou hebben gegeven 6 miljoen joden uit de roeien. Mij deed het af en toe denken aan Charlie Chaplin als "The Great Dictator". De regisseur had de scènes met Hitler daarom ook beter weg kunnen laten. Zij voegden helemaal niets toe aan deze voor mij verder enigszins teleurstellende film. De archiefbeelden van Hitler in het begin waren voldoende.
Berbel
In de film wordt bijna hetzelfde verhaal beschreven als in het boek :mijn naam was Sarah. Veel scenes waren ook herkenbaar.
Het is sowieso dramatisch wat er daar gebeurt is. De scenes van Udo Schenk hadden er inderdaad beter uit kunnen blijven. Zij pasten totaal niet in de film. Hij zag er zeer ongeloofwaardig uit, en past beter in de stijl van inglorious bastards.
Ik vond sommige scenes zeer aangrijpend, maar het wordt wel een herhaling van wat wij al vaak gezien hebben, We moeten natuurlijk nooi t vergeten wat er gebeurt is, maar soms schaam ik me ook om voor een avondje filmvermaak naar deze dramatische gebeurtenissen te kijken., en dan een traan weg te moeten pinken, om wat deze mensen hebben moeten doormaken..Het blijft nog steeds onbegrijpelijk, en niet te verdragen ,dat de kinderen bij de ouders weggehaald werden.
- 11904 berichten
Vrij melodramatisch en een inderdaad beroerde Udo Schenk, maar verdomme: aangrijpend is het zeker. Trouwens wel meesterlijk gespeeld door de twee jongetjes die Noé speelden. 3,5*
Jonesy
weinig reacties zeg, zag de trailer in pathe groningen. weet niet of dit wat voor mij is... leek me best saai eigenlijk. de poster is ook niet erg mooi ofzoiets
Rizz
Kende deze gebeurtenis nog niet, maar wat was het allemaal toch erg
Goed verhaal, goede film, en het geeft je zoals zoveel films over de tweede wereldoorlog een onmenselijk (na)gevoel.
Uitstekende film met maar een minpunt en dat was hoe Adolf Hitler werd neergezet dat was echt niet nodig om hier een soort van persiflage van te maken , gelukkig waren de beelden met Hitler kort en verder totaal overbodig verder een mooie ingetogen drama met werkelijk adembenemende muziek.
De film is soms hartverscheurend en je denkt soms hoe dat allemaal kon gebeuren, de kinderen acteren zeer goed net als Reno en de zuster Mélanie Laurent.
jeeke21
Ik vond dit gewoon een prachtfilm ! Met slechts één enkel minpunt en dat was net zoals hierboven beschreven de persiflage van hitler ! Misschien wat dit ook zo wel bedoeld , want hitler was eigenlijk gewoon een belachelijk idioot figuur..
Hartverscheurende scenes , met prima acteertalent van Reno en Mélanie Laurent en van de kinderen.
Dit is eigenlijk een gebeurtenis waar het regime Vichy in samenwerking met de duitsers volledig zijn medewerking heeft aan verleend ! De schande van Frankrijk waar nooit wordt over gepraat....!
Maar niet alleen Frankrijk heeft zich hieraan bezondigd , alle bezette landen hebben dit gedaan !
jeeke21
En zoals hierboven gezegd door "Berbel" het kon bijna een verfilming zijn van het prachtige boek " " Sarah door Tatiana de Rosnay"..
timbo_
Opvallend dat tegelijkertijd met het boek Haar naam was Sarah deze film uitkomt. Want eigenlijk is het onderwerp exact hetzelfde. De Franse deportatie in 1942 van duizenden Joodse kinderen. Het grote voordeel dat deze film heeft zijn de twee hoofdrolspelers. Met Jean Reno heeft La Rafle één van de beste Franse acteurs uit de laatste twintig jaar in de gelederen. Daarnaast heeft de film met de wederom imponerende Mélanie Laurent één van de grootste acteertalenten van het moment in haar midden. Die combinatie zorgt er samen met het indrukwekkende, heftige maar bij mij momenten ook zeker mooie verhaal voor dat La Rafle. op de valreep nog binnenkomt in mijn top 10 van beste films uit 2010.
blaminkie
Dit doet me inderdaad denken aan de film/boek "Haar naam was Sarah", nu heb ik de film nóg niet gezien, maar ik ga ook zeker de film "Haar naam was Sarah" kijken!
ozzyblack
Brok van in mijn keel wat een film, wat een tragedie.
Super geacteerd. Gaat in mijn top 10. Dat dit ooit echt
is gebeurd. Waarom hebben veel mensen er niets van geleerd.
Film duurt 115 minuten maar je vergeet de tijd. Emotioneel drama, met
gelukkig ook een paar leuke momenten. Voor mij een dikke 5
Zeer indrukwekkend en tragisch drama wat mooi verfilmd is. Het verhaal is aangrijpend en ik heb hier en daar ook een traantje moeten wegpinken. De cast (volwassen en kinderen) doet het meer dan uitstekend en tilt deze film naar een hoger niveau dan het al is.
Eigenlijk verdiend deze film om te draaien in de bioscoop maar ik zie dat hij hier alleen uitkomt op DVD (Blu-ray), dat is wel jammer.
DjFrankie
Weer een super film waarin de waanzin van de oorlog tot uiting komt. Niet zoals hierboven vanuit een 10 jarige jongen maar vanuit een verpleegster.
Ontroerend, keihard en realiteit uit vervlogen tijd.
Must see movie.
dennmgn
Dit is een film die je emotioneel raakt, en je hebt even nodig om bij te komen.
Vooral de scheiding van families in het interneringskamp en de onmenselijke omstandigheden in het stadion van Parijs zijn goed en rauw weergegeven.
Blijft toch weer een thema wat me weet te raken, en dit heeft zeer zeker deels met de kwaliteit van deze film te maken. Het is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis die nooit vergeten mag worden..
mer1973
Ontroerend, keihard en realiteit uit vervlogen tijd.
Must see movie.
Mooi omschreven.
Raffael77
Vrij hoge stemmen voor een behoorlijk saaie film. Na mijn idee duurt het iets te lang en er zitten maar een paar echt treurige stukken in. De film heeft een hoog B/film gehalte. Ik vind dat dat te maken heeft met de manier hoe de film geschoten is.(filmwerk)
De kleine kinderen deden het wel goed maar de rest is aardig maar niet hoogstaand niveau.
Eibmoz
Enigzins tegenvallende film ben het dan ook helemaal eens met Raffael77
Gambit2009
Indrukwekkende film. Dat je van één op andere dag een ster moet dragen en vervolgens elke keer je leven veranderd. In totale onzekerheid zitten en zelfs op moment dat je naar de gaskamers wordt overgebracht nog geen idee hebt, waar je heen gaat...
Filmkriebel
Vrij zwaar oorlogsdrama over de "opruiming" van de Joden in Parijs in 1942. Het is allemaal wel mooi gefilmd en je voelt makkelijk mee met het hele gebeuren. Vooral het laatste half uur ligt het sentiment er te dik op en dat vond ik de film niet ten goede komen : de kindjes die huilen achter hun mama, lang uitgesmeerde scènes van families die gescheiden worden en het opzettelijk hard uitbeelden van de Franse politie zijn het soort scènes die op een geforceerde manier emotie loswerken. Als er teveel beroep wordt gedaan op dergelijke scènes is er iets mis, met name het verhaal interessant houden. Eerste uur vond ik erg goed, daarna teveel drama en traantjes. Misschien had hier een half uurtje vanaf gekund.
Sneakers35
TOP film, met veel slik momenten, daar bedoel ik mee van ja ja wat kunnen mensen andere mensen zulke dingen aandoen.
Echt het kijken waard.
Vooral als je in de 2 e wereldoorlog geïnteresseerd bent.
andijvie
Prachtige en zwaar schokkende film. De film zit vol met emoties, indrukken, gevoel, medeleven, onverschilligheid, hulp, haat, pijn, geweld, liefde, etc ...
Het is alsof je er middenin zit en dat valt niet mee. De film sleept je echt mee in het gebeuren voor, tijdens en na de razzia. In 1 lange zucht de film uitgekeken en daarna zwaar onder de indruk. Natuurlijk weten we hoe het was, maar dit laat je voelen hoe het was, tenminste een heel goeie poging daartoe. Respect voor de makers en spelers van deze film.
Nog meer respect voor de slachtoffers van dit drama !
Dikke 4 sterren voor dit epos (met als held de zuster natuurlijk).
Leo1954
- 2073 berichten
Aangrijpend, goed gespeeld en mooi gefilmd ook. Het begin van de film, met de originele z/w beelden, was al direct indrukwekkend. Het weghalen van de mensen uit hun huizen was zeer schokkend, daarna werd het in het kamp toch wel lang. Moedige Franse film ook, hier werden geen helden neergezet, maar liet de maker de gruwelijkheden door de Fransen zelf begaan een duidelijke rol spelen. De rol van Hitler zelf was te kort om me druk om te maken, maar inderdaad om te huilen zo slecht.
ference-b
dit vind ik nou mooie films... flinke dosis confrontatie en ook nog een stukje moderne geschiedenisles... wat een film, ik zag jean reno erbij staan en dacht dit word helemaal niks, niks is minder waar.
had zelfs even zo'n momentje van wowww, bij binnenkomst van het stadion.
bij de scheiding van vrouw/kind bij het kamp kon je de pijn bijna voelen.
deze film komt naast Schindler's List en the pianist te staan
- 11904 berichten
Herzien. Ik neig bijna naar 4*, maar ik hou het toch bij mijn huidige score. Af en toe wat melodramatisch en te veel verhaallijntjes, desalniettemin een mooie en aangrijpende film. Goed geacteerd ook.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Le Premier Jour du Reste de Ta Vie