Genre: Horror / Misdaad
Geregisseerd door: Louis Feuillade
Met onder meer: Musidora, Édouard Mathé en Marcel Lévesque
Gesproken taal:
Plot Les Vampires
"Every second exciting — every second thrilling — every episode sensational"
Philippe Guérande is een verslaggever die een groep juwelendieven op het spoor is. Hij ontdekt dat de bende geleid wordt door de mysterieuze Irma Vep.
The Great Vampire
Father Silence / Satanas
Irma Vep
Juan José Moréno
Queto Yurlunyur
Ja, het is een 10-delige serial (niet te verwarren met een miniserie).
Queto Yurlunyur
petey
- 1901 berichten
was vroeger heel normaal, Indiana Jones is op dat concept gebasserd.
Elke aflevering een cliffhanger en dan wachten op de volgende film.
hugohei
Erg verwarrend, die uitleg van IMDB.
Volgens mij is het (in Nederland) zo :
serial = een verhaal dat doorloopt, opgedeeld in een aantal afleveringen [voorbeelden : Zwarte Sneeuw, 9 Dagen van de Gier, Oud Geld]
series = een tv-serie waarvan de afleveringen qua plot min of meer op zichzelf staan [voorbeelden : Pleidooi, Russen] en die lang door kan gaan
miniserie = een korte serie van 3 of 4 afleveringen waarvan de delen kort achter elkaar worden uitgezonden [voorbeeld Bij Ons in de Jordaan].
Allemaal tv dus - ik kan het ook niet helpen. Op speelfilmgebied hebben we geen series of serials. Flodder (drie films met dezelfde karakters) is een uitzondering - maar dat noem je toch geen serie ?
FisherKing
Serial bestaat denk niet meer in de cinema volgens de IMDB omschrijving.
petey
- 1901 berichten
de serial was iets wat men vroeger in de bioscoop had voordat er tv was, dus ver voor onze tijd.
Je moet hierbij gewoon denken aan de tv series die we nu hebben waarvan het verhaal over meerdere weken woordt uitgespreid (inderdaad zoiets als Zwarte Sneew of de 9 Dagen vd Gier)
Door te eindigen op een spannend punt, zorgde men ervoor dat iedereen stond te trappelen om het vervolg te zien.
[verder off-topic] volgens mij komt ook het begrip cliffhanger voort uit deze serials, omdat men vaak afsloot met een letterlijke cliff-hanger [/verder off-topic]
hugohei
Sorry Visserkoning - ik was niet duidelijk. Ik bedoel : in Nederland. Flodder is een reeks(je), maar een grote uitzondering. Misschien dat er lang voor de oorlog wel es een film-serial is gemaakt... weet ik niet veel van, en is vrijwel allemaal verdwenen.
Petey heeft gelijk. Een bekende serial was The Perils of Pauline, waarin de heldin steevast eindigde vastgebonden op de rails terwijl de trein aan kwam razen. Of letterlijk met haar vingers hangend aan een rotswand. Cliffhanger.
Wat ik geweldig vind is dat de makers van de vólgende 'aflevering' vaak niet eens de moeite namen om te verklaren hoe ze zich uit die netelige situatie had weten te bevrijden.
Brutaal toch. Maar ja... 'nooit klachten gehad, meneertje'.
Toon1
wanneer ga ik deze film eindelijk eens kunnen zien? Ze is samen met Napoleon (1927) één van die superlange films die ik ooit eens graag op dvd zou willen hebben...
Dopke
Voor je plezier 6½ uur lange stille film kijken; waanzin? Misschien.
Maar net als andere lange stille films die ik onderhand gezien heb als Dr Mabuse, Metropolis, Intolerance of Birth of a Nation is de lengte best goed te doen. Zeker daar het een serial betreft met tien afzonderlijke hoofdstukken, die tezamen wel weer een coherent geheel vormen. Jammer genoeg was het inhoudelijk heel wat minder dan eerder genoemde films. Je krijgt een vermakelijk verhaaltje voorgeschoteld over een reporter, zijn hulpje en natuurlijk de Vampieren, een misdaadgroep dat zich zo noemt en wat verder helemaal losstaat van ‘echte’ vampieren, maar meer ook niet. Een nieuw hoofdstuk begint, de reporter blijkt uit het niets een verloofde te hebben, wat weer genoeg ruimte biedt om het deel te vullen. Iemand gaat dood, er treedt een ander iemand naar de voorgrond en het plot hervat zich. Maar uiteindelijk zie je te weinig ontwikkeling dat zo’n lengte kan rechtvaardigen.
Interessant is de film natuurlijk zeker binnen historisch oogpunt. Mensen met bredere interesse voor stille films zullen hier dan ook niet aan ontkomen, maar voor eenieder die deze kant van de cinema nader wil bezien zijn er genoeg alternatieven die heel wat boeiender en interessanter zijn. (Eerder genoemde films, het werk van Chaplin/Keaton of Passion of Joan of Arc, om er maar een paar te noemen)
Dopke
Hehe, wellicht dat het een troost is dat mijn gemiddelde nagenoeg altijd flink van imdb afwijkt.
Theatertje
Schitterende film die jammer genoeg iets te lang duurt. Dit was de allereerste soap ooit, de moeder van alle soaps. Ik weet niet... Is dit de oudste film op MovieMeter??? Ik denk het niet, ik dacht dat THE BIRTH OF A NATION nog vroeger was, ook al kwam het uit hetzelfde jaar. 4.5 sterren.
Theatertje
Kan zijn. Een ding staat dus al vast en dat is dat LES VAMPIRES niet de oudste film is op MovieMeter.
VanRippestein
hmmm, nieuwe release van AE komt er morgen aan. Jammer dat het merendeel van de discussie over de term serial etc gaat en niet over de inhoud, want daar ben ik wel benieuwd naar.
Reservoir Dogs
Poisonthewell
Ik dacht het niet,
Mort Qui Tue, Le (1913)
Ik dacht het niet,
The Story of the Kelly Gang (1906)
Reservoir Dogs
Ik bedoelde niet dat Mort Qui Tue, Le (1913) de oudste film is op MM, maar dat hij wel ouder is dan Vampires, Les (1915)
jumpstylemovie
440 minuten is veel te lang.
Een film van ong. 7 uur, misschien een of andere serie?
VanRippestein
Wat is de running time nu? volgens het hoesje van de AE versie 339 minuten, volgend dvdbeaver duurt diezelfde dvd 440 minuten. Volgens IMDB duurt de dvd versie 399 minuten!
Dat scheelt nogal wat. Weet iemand waar dit verschil vandaan komt? en veel belangrijker: hoe lang de serie dus uiteindelijk duurt?
Ik ben nu bij deel 5 aangekomen en ik moet zeggen dat de serie me goed bevalt. Zeker geen hoogtepunt in technisch of stilistisch opzicht: een en al vaste camera die een decor met acteurs filmt. Spotje erop en knallen maar. Desondanks is de film, net als Fantômas, erg aangenaam om te kijken: de film zit vol met plotwendingen: geheim wapen hier, geheime doorgang daar. ondertussen een anagram en een geheime code. Het is allemaal er speels en nodigd uit om mee te gaan in alle avonturen van Phillipe (e.a.)
Na Vampires ga ik het werk van Franju maar is bekijken. Naar het schijnt meer van dit soort films, maar dan jaren 50 en 60 werk.
Poisonthewell
ik neem aan dat je hiermee doelt op Franju's 1963 remake van Feuillade's Judex? Anders dan dat een feature length remake is van de serial kan ik me niet voorstellen dat het dezelfde 'soort films zijn' eigenlijk...
Mac Hammer Fan
Ik heb lang getwijfeld of ik die film tot mijn DVD collectie toevoeg maar nu toch beslist de gok te wagen. Voor de liefhebbers deze link:
De regio 2 DVD versie van de UK is de winnaar t.o.v. de Amerikaanse DVD. Kijk maar eens naar de schermfoto's: de UK DVD is tenminste nog in redelijk zuiver zwart wit.
dimi303
Net de uitgave van Artificial eye besteld van deze film. Ben er wel benieuwd naar.
LimeLou
- 2048 berichten
Ben nu halverwege de film, en wat een bijzondere ervaring toch. Veruit de meest oude film die ik tot nu toe gezien heb, maar het kijkt toch wel lekker weg. Acteurs doen het ook niet slecht en in hoeverre dit filmpje invloed heeft gehad op het misdaad genre is ook zeer interessant om over na te denken.
LimeLou
- 2048 berichten
Geweldig! Musidora is een erg goede actrice, die ogen! De film zelf is zeer zorgvuldig in elkaar gezet en kent aardig wat mooie (maar wel erg statisch aandoende) shots, en dan ook nog een zeer knap verhaal voor 1915! Dikke aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in hoe de misdaadfilm zo is ontstaan en voor de rest ook gewoon zeer fijne montage die zelfs geweldig wordt naarmate de film steeds dichterbij het einde raast.

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Riget
Horror / Mystery, 1994

The Big Parade
Drama / Romantiek, 1925
parijs, frankrijksecret organizationbendeverslaggeverstille filmnewspaper reporterfilmseriecrime syndicatechateauvamp