menu
Volg jij MovieMeter al op Facebook?
Mis niets over je favoriete films en blijf op de hoogte van de nieuwste releases op onder andere Netflix.
MovieMeter op Facebook

Pickup on South Street (1953)

mijn stem
3,60 (193)
193 stemmen

Verenigde Staten
Film noir / Thriller
80 minuten

geregisseerd door Samuel Fuller
met Richard Widmark, Jean Peters en Thelma Ritter

De zakkenroller Skip McCoy ontfutselt de portemonnee van de mooie brunette Candy in een overvolle metro in New York. In Candy’s portemonnee zat ook een microfilm, die zij aan de opdrachtgever van de gluiperige communistische spion en tevens haar ex-vriend Joey moest afleveren. Candy wordt geschaduwd door inspecteur Zara van de FBI, die getuige is van de diefstal door Skip. Zij beseft niet dat ze gebruikt wordt door de communistische spionnen en dat ze ook geschaduwd wordt door de contraspionage. Joey en Candy, maar ook de FBI en de New Yorkse politie, maken nu jacht op de nietsvermoedende Skip om de microfilm koste wat kost te bemachtigen.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=2qCA5rgnv3Q

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van otherfool
3,5
Geweldig spel van Widmark als vingervlugge zakkenroller die per abuis een waardevol filmrolletje in bezit krijgt. Gelardeerd met een paar intense (knok)scenes, een schitterende fotografie, een stoere femme fatale en de gebruikelijke coole noir-dialogen is dit er ééntje om in te lijsten. De door xav en anderen genoemde scene waarin Candy en Skip op kus-afstand er nog maar eens een vlotte dialoog uitgooien is bijzonder sterk. Curiositeit is verder natuurlijk het duidelijk aanwezige en haast overheersende Koude Oorlogs-denken.

3,5*.

avatar van Insignificance
4,0
Een communistisch bevlekt plotje dat logischerwijs niet zo verrassend uitpakt, maar de rol van Skip in het geheel is toch wel opvallend. Widmark brengt bovendien de nodige flair met zich mee in verder een, ook al opvallend, op de huid gefilmde, grimmige noir. Fuller is daarbij vrij scheutig met geweld en dat maakt z'n film al met al behoorlijk intens. Ritter is in eerste instantie even wennen, maar bekroont haar rol met een scène die wonderwel aankomt. Iets dat nog eens wordt overtroffen tijdens een ruw onderonsje in de heftige finale. Speciale vermelding voor de blikken waarmee Jean Peters de film opent.

avatar van Mescaline
3,5
Mescaline (moderator)
Zo nu en dan vind ik het ontspannend om een ouderwetse film-noir op te zetten en Pickup on South Street was daar zeker geschikt voor.
De film wordt grotendeels gedragen door Widmark, die zijn personage niet alleen overtuigend neerzet maar ook een stuk diepgang weet mee te geven.
Jean Peters was een echte babe die toch onschuldiger bleek te zijn dan ik eerst verwacht had.
Het verhaaltje was vrij simpel maar de uitwerking was netjes.

Best een leuke noir, voor mij persoonlijk niet 1 van de aller beste maar boeiend en vermakelijk genoeg.
3,5*

avatar van Mescaline
3,5
Mescaline (moderator)
Insignificance schreef:
Speciale vermelding voor de blikken waarmee Jean Peters de film opent.

Wat een beauty was ze he!


avatar van bunkerboy
gewoon steengoede film , ouderwets ? ja de commies hebben nu wel afgedaan maar we zaten in de tijd van Maccarthy . In zijn tijd zal hij veel beklijvender zijn geweest dan nu maar de spanning zit er wel in
zeer goede film noiravatar van de grunt
Nu zijn zo'n beetje al zijn klappers op blu-ray verschenen. Heerlijk. Alleen Forty Guns nog. Iedere serieuze filmfan moet een aantal Fuller's op de plank hebben

avatar van gauke
4,0
De gezichtsuitdrukkingen waren belangrijk in deze gestileerde, spannende, boeiende, grauwe en sfeervolle klassieke misdaadthriller/film noir, die voorzien was van een sterke anti-communistische boodschap. De cast speelde sterk met vooral een uitstekend op dreef zijnde Richard Widmark, in de rol van de arrogante zakkenroller (met een kwaadaardige grijns).

avatar van BBarbie
2,5
Deze vet aangezette patriottische spionagefilm speelt tijdens het McCarthy-tijdperk, toen het openbare leven in de Verenigde staten gedomineerd werd door angst voor het communisme. Of dat zulke onlogische consequenties had als deze film wil laten geloven, weet ik niet. Maar het levert —kijkend met de ogen van nu — in zijn ontknoping een merkwaardig misdaadverhaal op, dat ik slechts matig kan waarderen. Daarbij speelt ook een rol, dat ik geen fan ben van de vaak cynische Richard Widmark. Glamour girl Jean Peters ziet er natuurlijk appetijtelijk uit, maar van haar acteertalent ben ik niet onder de indruk. Alle lof overigens voor Thelma Ritter, maar dat kun je geen verrassing noemen.

3,5
Alle ingrediënten van een film noir zitten er in en bovendien kan men genieten van de vele, perfect uitgevoerde close-ups van pientere Richard Widmark, verleidelijke Jean Peters en zelfs van de wet vertegenwoordigende Murvyn Vye. Het was nochtans Thelma Ritter die met een Oscarnominatie ging lopen, dank een paar expressieve scènes.
Achter het verhaal - af en toe flirtend met de logika - schuilt de Amerikaanse angst voor het communisme, alsdan de Amerikaanse samenleving en politiek beheersend.
Hoe dan ook, zondermeer een goede film in zijn genre.

avatar van missl
3,5
Goede misdaad met een lekkere sfeer. Camera zit erg dicht op de acteurs en dat geeft een spannende sfeer.

avatar van tbouwh
3,5
Voelt aan als een Hitchcockiaanse thriller als gemaakt door de ideologische tegenpool van Elia Kazan. Het verblijf van de zakkenroller doet, in het bredere zicht van de grimmig belichte haven, sterk denken aan On the Waterfront.

avatar van scorsese
4,0
Uitstekende film waarin een zakkenroller in handen komt van een film die de staatsveiligheid in gevaar kan brengen. Een goed verhaal dat verder ook prima in elkaar zit en dat tegen het einde steeds spannender wordt. Behoorlijk gewelddadig voor die tijd. Richard Widmark doet het goed, maar zoals gebruikelijk steelt Thelma Ritter de scenes (vooral tijdens haar sterfscene weet ze te ontroeren). Een kleine 4.0 sterren.

3,0
Misdaadnoir waarin drie partijen jacht maken op een MacGuffin in de vorm van een mysterieuze microfilm. De film heeft een duidelijk politieke ondertoon en plaatst de 'Reds' doorlopend in een kwaad daglicht. Naarmate het verhaal vordert neemt de agressie van de 'commies' zodanig toe dat de kijker bijna wordt verplicht om zich aan de zijde van Skip te scharen. Nochtans was Joey veruit het meest interessante personage, maar hij wordt uiteindelijk herleid naar een schraal en inhoudsloos plot device. Het is doodjammer dat er werd besloten om hem niet verder uit te diepen, want zijn scènes staken er met kop en schouders boven uit. De scène met de 'dumbwaiter' was het hoogtepunt en een mooi gebruik van suspense en brutaliteit. De motieven van de vrouw waren naar goede gewoonte ondoorgrondelijk. Haar plotse loyaliteit tegenover Skip kan ik niet begrijpen en ook zij voelt slechts aan als een medium om de politieke boodschap te versterken. Regie was goed, dialogen waren scherp en doordrongen met beeldspraak, enkele bijrollen zoals Moe waren zeer sterk en de korte speelduur was eveneens een goede keuze. Het einde was daarentegen enorm onnozel. Skip kon Joey niet vermoorden, aangezien de Hays Code het verbood. Hierdoor belandt Joey in de gevangenis en leeft Skip nog lang en gelukkig.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:51 uur

geplaatst: vandaag om 23:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.