• 9.378.371 stemmen

Releasedatum: 4 november 2010

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot The Last Exorcism

"Believe In Him."

Nadat hij jarenlang geld afhandig gemaakt heeft van gelovigen, besluit de evangelische priester Cotton Marcus zijn naam te zuiveren, door een documentaire te schieten. Hij ontvangt een brief van Louis, een arme boer, die Cotton vraagt hem te helpen de duivel weg te jagen van zijn land. Dit komt hem goed uit, hij kan dit immers gebruiken voor zijn documentaire. Maar dan ontmoet Cotton Nell, de dochter van Louis. En Nell is nogal ontspoord...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Nell Sweetzer

superhenkie

op gevoel

avatar van sander.h

sander.h

Laat ik allereerst zeggen dat ik me met deze film wel vermaakt heb.
Het sfeertje is ook gewoon in orde, essentieel voor dit soort films.
Daarnaast is het acteerwerk top, met name van Patrick Fabian en (vooral) Ashley Bell.

Waar het voor mijn gevoel een beetje misgaat is bij het scenario, dat hier en daar (bewust of onbewust) toch wat meer gaten laat vallen dan mij persoonlijk lief is, of de betrokkenen op een wel ongeloofwaardige manier laat reageren op de gebeurtenissen (belachelijk bijvoorbeeld dat het vreemde gedrag van Nell op een gegeven moment zelfs als "schaamte" wordt afgedaan.). Het einde werkt ook niet echt. Toch jammer, want de spanning werd tot daar best goed opgebouwd.

Wat ik verder nooit zo begrijp is dat men een film in documentaire-vorm probeert te maken, maar dat dan niet 100% volhoudt. Bijvoorbeeld bij de exorcisme-scene in de schuur, daar wordt wel erg vaak het hoofd van de priester getoond terwijl die er op dat moment toch echt niet toe doet. Alsof een documentaire-cameraman dat gaat lopen filmen terwijl er zich 1 meter verderop iets bizars afspeelt. Gelukkig gaat men hier op dit punt niet zo erg de mist in als The Fourth Kind.

Dit soort kleine ergernissen kosten wel punten, maar uiteindelijk zorgen de goede sfeer en het puike acteerwerk ervoor dat The Last Exorcism aan de goede kant van de streep blijft. 3*

avatar van xxc

xxc

Hier had ik niet zoveel van verwacht.. Zo verschrikkelijk veel films over hetzelfde onderwerp dat mijn interesse in zulke films al gauw daalt. Maar toch blijf ik (bijna) elke film goed, eng en vooral sterk vinden.

Leuk! Het idee om het op de 'Paranormal activity' tour te filmen. Dat maakt het voor mij allemaal iets enger en realistischer.
Wel erg jammer natuurlijk dat ik nu nu echt weet hoe het met Cotton afloopt (al heb ik wel een vermoeden), maar aan de andere kant.. Het had heel de film verpest als we dat zouden weten door middel van een 'echte' camera.

Het einde vond ik erg apart. Zoiets kwam absoluut niet in mijn gedachte dat dat het zou geweest kunnen zijn.
En terecht.. het verziekte de film. Als ze er gewoon bij waren gebleven dat Nell een bezetene was (en niet dmv een kind) en die sekte niet bestaat, had ik er ongetwijfeld een 4,5/5 voor gegeven.
Sommige momenten waren erg eng en ik betrapte me er soms op om weg te kijken (bang voor het schrikken), wat ik absoluut niet vaak heb met films. Dus ook dat is weer een pluspuntje.

De acteerprestaties zijn prima in orde.. als ik me echt kan gaan ergeren aan een bepaald karakter werkt het goed.

Jammer van het einde, maar de rest van de film is oké.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Gefilmd in de stijl van Blair witch project en Paranormal activity. Met een rustige opbouw weten we wat de bedoelingen zijn van de priester. Zijn bedoelingen lopen echter niet als gepland wat tot een aantal aparte scene's resulteerd.

De film is niet noemenswaardig te noemen in het eerste gedeelte qua spanning en/of gore. Het tweede gedeelte is dat wel.

Nell blinkt wat mij betreft uit met haar rare actie's, houdingen en vreemde blikken.

Het einde is wel wat vreemd te noemen.

avatar van smoozycat

smoozycat

Idd het einde was ook een beetje vreemd en ook wel erg donker maar miss is dit wel de kracht van deze film. Begin vond ik een beetje saai.

avatar van Nelusje

Nelusje

Het was een zeer goeie film, zelfs erg overtuigend, maar helaas op het einde werd het plotseling erg nep en dat haalt de hele film flink naar beneden. A la Blair Witch Project, maar met een slecht slot.

avatar van puckb96

puckb96

Niet zo'n erge goeie horrorfilm.

Ik zat er niet helemaal in en het verhaal en de karakters konden me niet echt zoveel boeien. Toch kan ik de originaliteit rondom het hoofdpersonage redelijk waarderen. Maar de film maakt zichzelf eigenlijk een beetje belachelijk: dit is namelijk een found footage film en we horen gewoon ineens muziek die het realisme echt doet verdwijnen. Ook is er een scène waarin een kamer wordt bezocht van het bezeten meisje met allemaal tekeningen op de muur. Je ziet dan ook 666 op de muur staan. Wat enorm cheesy zeg. En dan het einde met die demonische baby was ook wel heel erg cheesy.

Dus helaas: The Last Exorcism is een mindere horrorfilm in zijn genre en helaas. Deze film is geproduceerd door Eli Roth die mij niet teleurstelde met zijn twee Hostel films. Maar nee helaas bouwt de film slecht op en dan een draak van een einde. Dus ik kan niets meer dan een 2 geven.

avatar van david bohm

david bohm

Horrorfilm met een minimum aan schrikmomenten en weinig spanning. Ook het acteerwerk is niet al te best. De personages zijn eendimensionaal. Matig tussendoortje.

avatar van nightbreed

nightbreed

Tja, toch een behoorlijke tegenvaller. De docu-stijl (inclusief irritant camerawerk) hebben we nu wel een keer gezien, daar word ik behoorlijk moe van. Het belachelijke einde (wat een anti-climax zeg) paste ook totaal niet bij de film. Het acteerwerk is wel ok, op dat meisje en de jongen na, want die kunnen er helemaal niets van. Het stuk vanaf rond de 20ste minuut tot 3 minuten voor het einde was wel vermakelijk en daardoor had ik de film bijna een 3 gegeven.

avatar van Nitrouz

Nitrouz

Niet precies wat ik verwachtte, aan de ene kant saaier dan ik dacht, aan de andere kant spannender/enger dan ik dacht. Want The Last Exorcism is op zijn minst gezegd best een aardig filmpje te noemen.

Beginnend bij het begin is de film gemaakt in documentaire stijl, net zoiets als Cloverfield, [REC] of The Blair Witch Project. En dit kon op zich best aardig uitpakken, ware het niet dat er totaal geen gebruik van wordt gemaakt. Het camerawerk is op geen enkel moment van toegevoegde waarde, en zelfs bij de 'enge' finale slaagt het er niet in wat toe te voegen, jammer want hier had meer in gezeten. Waar het wel voor zorgt is een érg saai en slaapverwekkend eerste halfuur, onze Marcus verteld verschillende verhalen die mij niet interesseren, en zelfs even doet doorspoelen, hiervoor kijk je geen film, nee zo kan ik zelf ook wel wat schieten wat misschien nog wel interessanter is dan dit. Daarbij is Marcus best een irritante vent met zijn constante gelul.

Maar vergeet de eerste helft van de film even, want Cotton ontmoet Nell in de 2e helft, en het blijkt al snel goed mis te zijn, en daar maakt de film goed gebruik van. Er worden twee 'exorcismes' uitgevoerd, waarvan geen enkel succesvol. Maar wel zijn ze succesvol in het creeëren van een sfeer, want vooral het tweede exorcisme is geweldig neergezet, zeker als Nell haar nek dan ook meerdere malen omgedraaid wordt, heerlijk hoor!

Al met al was het dus allemaal na zo'n 3 kwartier best te pruimen, maar je kan de eerste helft gewoon overslaan. En bij een remake over een stuk of 30 jaar mag dat documentaire gedoe achterwege gelaten worden. 2,5*

avatar van Kevin.v

Kevin.v

WAT EEN FILM! zojuist net voor het eerst gezien en wat een aangename verassing. In het begin had ik mijn twijfels over deze film omdat het erg saai was maar toen ze eenmaal onderweg waren naar de boerderij van het meisje die bezeten zou zijn werd de film alleen maar beter. Was ook een aantal keren verrast, had het niet aan zien komen dat Cotton een oplichter was, dat was me helemaal ontgaan, ik stond versteld! En wat een acteer talenten, Cotton en het meisje waren zo geloofwaardig net als bijna iedereen in deze film, stoorde me alleen aan die irritante broer van der. Het einde kwam ook absoluut als een schock, met dat ritueel en dat sekte gedoe, kreeg even een Rosemary's Baby gevoel toen ze uiteindelijk der demonen baby uit persde. Heel aangenaam verrast door een deze film die ik toevallig op Film 1 HD had gezien. Wist niks van het verhaal alleen dat het over een bezeten meisje ging dus liet het maar over me heen komen en ben niet teleurgesteld de film steeg ver boven mijn verwachtingen uit ****! heel leuk gedaan.

avatar van Boeikens

Boeikens

Opgelet voor spoilers, je tekst staat er vol van!!!

Best even aanpassen, wie dit leest hoeft de film al niet meer te zien

avatar van Boeikens

Boeikens

Van een ELI ROTH PRESENT... had ik wel meer verwacht.

Zéééér langzame opbouw. Eenmaal bij de klant komt de sfeer er wel goed in.

De spanning is weinig constant maar de acteurs doen het prima.

Het verhaal, op enkele plotgaten na, was lekker te volgen tot het einde toe. Daar liep het dan in mijn ogen volledig mis. En wat een abrupt einde...

Met een ander einde had er veel meer ingezeten maar nu,

avatar van Rentaham

Rentaham

Wat een draak van een film...

Nergens komt de spanning er goed in.Waar de eerste film je de constante spanning liet voelen van een demoon in de kamer en ze alles probeerden het meisje te redden en je de demoon echt in het meisje ziet zitten laat deze film echt steken vallen en overtuigde totaal niet.

De eerste helft van de film gebeurd er echt helemaal niks en de 2e helft is zo onovertuigend dat ik hem bijna afgezet heb.Dan komt het waardeloze einde waar alle losse eindjes in 5 a 10 minuten samengeknoopt worden en je bijna in de lach schiet.

Mijn tip:kijk de laatste 20 minuten en je mist niks.

Echt slecht dit..

avatar van wess16

wess16

Ik vond dit juist een erg spannende en zeer goed opgebouwde film. Kreeg op een gegeven moment de bibbers van deze film. Ik begon echt mee te leven en dacht: ga nou maar gewoon weg daar! En dat heb ik niet vaak meer met films. The Last Excorcism is onvergelijkbaar met een prent als Hostel, mocht iemand zoiets verwachten. Dat is gewoon een heel ander genre. Ik vind dit soort films in elk geval een stuk interessanter dan films waarin de een na de ander wordt afgeslacht. Dat laatste vind ik vaak een beetje saai. Maar een waar cliché: smaken verschillen.

ik miste braaksel zoals Linda Blair dat rondslingerde. Weer een kotsfilm erbij.

avatar van dennislaport

dennislaport

Saaie *** film

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Het script houdt je slim op het verkeerde been en switcht een paar keer van genre om vervolgens met een knal te eindigen. Ik kon het erg waarderen en ondanks wat ongeloofwaardigheden en te dik aangezet acteerwerk is dit de beste film die ik de laatste jaren in zijn soort heb gezien.

avatar van namingway24

namingway24

Weer een succesvolle 'fake documentary'!

De film begint met het introduceren van Cotton Marcus; een briljant personage. We zien hem bezig met zijn dagelijks werk en zijn beweegredenen. Hij lijkt erg oprecht, maar geleidelijk ontdekken we dat hij eigenlijk niets meer is dan een charlatan die doet wat hij doet om rond te komen. Het zien van de trucs die hij uithaalt tijdens zijn preken betaalt zich prachtig uit tijdens het eerste exorcisme.

Na deze introductie reizen we van de stad af naar het platteland, en de tegenstelling tussen deze twee werelden is erg sterk. Door middel van een simpele montage transformeert de film van een luchtige documentaire waarin iedereen op zijn gemak is in iets waarin de personages compleet uit hun element zijn. alle personages gedragen zich vreemd en niemand van het team weet hoe ze zich op moeten stellen. Alle personages hebben meerdere gezichten en je weet nooit hoe iedereen echt is tot het bittere eind.

Het einde van de film vond ik persoonlijk steengoed. De hele film lang ben je nooit 100% zeker of het zich allemaal in het hoofd van Nell afspeelt of dat er echt iets bovennatuurljks aan de hand is. En net op het moment dat het allemaal een Aardse oorzaak lijkt te hebben en alles voorbij lijkt draait de film 180 graden om op een briljante noot te eindigen waar kleine details en het gedrag van bepaalde personages eerder uit de film op hun plek vallen en je des te meer geschokt bent omdat de makers je zó op het verkeerde been hebben gezet. Ik was echt zo trots op mezelf dat ik een kleine verspreking opgemerkt had en daarom dacht de uitkomst door te hebben, dat de 'twist' nog harder aankwam.

Een film in een fake documentary stijl valt of staat een film met een goede, realistische cameravoering en realistische acteerprestaties. Daarover heb ik helemaal niets te klagen. De cameraman heeft een vaste hand, iets wat je van professionele cameramensen mag verwachten. Pas als de scènes en gebeurtenissen iets intenser en schokkender worden wordt de persoon achter de camera en dus de film iets chaotischer, maar nooit zo dat het onkijkbaar wordt. Het gebruik van muziek is bij dit soort dingen altijd een knelpunt, maar het is ten slotte een film; de muziek die in de film zit wordt prachtig gebruikt om de sfeer te verhogen.

Acteerprestaties zijn over het algemeen erg sterk. Patrick Fabian is geweldig als Cotton; een gladde prater die perfect de lijn tussen charmant en arrogant bewandelt. Ashley Bell is absoluut fascinerend om naar te kijken. Als we aan haar voorgesteld worden is ze bijna vertederend lief en vreselijk naïef, maar naarmate we meer van haar zien en ze door lijkt te draaien is ze een bal van energie en wordt ze echt eng. En hoe ze haar lichaam in allerlei bochten wringt is beangstigend. De rest van de cast doet het ook goed, een goede combinatie van enge en charmante personages, en ook de figuranten of mensen met een paar zinnen aan dialoog komen realistisch over.

De special effects zijn subtiel maar doeltreffend, net als al het andere in de film; de opbouw is misschien wat traag, maar het is fascinerend om Cotton te zien werken en het mysterie te zien ontvouwen. En nogmaals, het einde is een perfecte reeks van gebeurtenissen, beginnend met het waarmaken van verwachtingen om daarna alsnog een overdonderende twist op het scherm te toveren. Een absolute aanrader.

avatar van Scheurleer

Scheurleer

Niet heel slecht, maar ook niet super.

avatar van Angelo2

Angelo2

Zonde, zonde,zonde! Hier had echt veel meer ingezeten. Vond het acteerwerk zeer sterk en realistisch. Was hier aangenaam door verrast. De sfeer was goed, de opbouw wat traagjes maar niet storend maar het kwam er gewoon niet uit. Je zit te wachten tot het gaat gebeuren en het gebeurt niet. Een paar schrikmomentjes die goed in beeld waren gebracht maar verder niks. Het had allemaal gewoon wat spannende gemogen. Erg jammer want zoals ik al zei hier had meer in gezeten. Zit ook erg te twijffelen tussen 3 of 3.5 sterren. Voorlopig 3 maar.

avatar van Film Pegasus

Het vergelijk met [Rec] of Paranormal Activity is al meer gemaakt hier. Een stylistische aanpak die in dergelijke gevallen voor spannende (één al wat spannender dan de ander) films kan zorgen. The Last Exorcism is op dat vlak ook een goeie poging, maar meer dan een goeie poging is het ook niet. Het idee van de handcamera is al beter gedaan en ook rond exorcisme zijn al betere films gemaakt. Maar toch komt de sfeer nog net op tijd op gang (had wat sneller gemogen) en acteert Iris Bahr vrij goed. De film is een leuk tussendoortje geweest, maar er zijn betere films.

avatar van Spetie

Toch wel iets anders dan ik ervan verwacht had.

Het begint allemaal nog wel vrij aardig met de introductie van de hoofdrolspeler en de leuke manier waarop hij het nep excorcisme aanpakt.

In het middenstuk zakt het verhaal en niveau echter drastisch in. Het duurt lang en het wachten is op het heftige einde, dat uiteindelijk ook komt, maar wel wat lang op zich laat wachten. Dat is overigens niet eens zo slecht. Verrassend zelfs en ook voor meerdere interpretaies vatbaar.

Helaas is de film echter grotendeels maar matig. Sfeer is er wel, een aardig begin, een goed einde, maar een uiterst zwak middenstuk.

avatar van ibendb

ibendb

Een goede exorcismefilm.

The Last Exorcism is niet echt origineel, maar zeker niet slecht. De intro is erg traag en eigenlijk nogal saai. Maar wanneer de groep bij de boerderij komt, wordt het wat spannender. De exorcismes zijn best spannend, maar nog niet echt hoogstaand. Pas op het einde is het pas echt goed. Dit zag ik niet aankomen want je zou haast denken dat het zich allemaal in Nells hoofd afspeelt, maar dat is dan niet zo. Het echte einde vond ik nu niet zo goed. 3*

avatar van Perry Meer

Perry Meer

toch wel leuke film, zeker het laatste half uur en het plot is er eentje zo uit de jaren zeventig, grappig!

2,5 sterretjes

avatar van Metalfist

Metalfist

I should have read the letter a little more thoroughly

Gisteren na Who Framed Roger Rabbit hadden we nog wel zin in een ouderwetse horror film. Altijd leuk om te kijken en mijn broer heeft een grote verzameling waarvan ik het merendeel nog niet heb gezien dus op goed geluk koos ik deze eruit. Normaal gezien ben ik niet zo voor dit soort exorcisme films maar om de een of andere reden trok dit me wel aan. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten, was dan ook te tam om de korte inhoud te lezen, en juist daardoor is The Last Exorcism volgens mij een geslaagde zit geworden.

De beginopzet van een priester met wroeging die besluit om een documentaire rond exorcisme te maken is redelijk verfrissend maar langzaamaan begint de film zich meer en meer te ontpoppen tot een heerlijke sfeerfilm. Je zit continu met de twijfel of Nell effectief wel of niet bezeten is en elke keer dat je verwacht dat de film ten einde is, komt Daniel Stamm met iets nieuws op de proppen. Dan blijkt dat Nell loog over Logan, dan komt de priester en de zijnen tot de ontdekking dat het gehele stadje er voor iets tussen zit en helemaal op het einde gaat Stamm dan ook compleet los met de geboorte van Abalam en de offering (?) van Nell. Cotton die gewapend met zijn kruis de vlammenzee inloopt, Iris die in letterlijk in stukjes wordt gekapt en Daniel die onthoofd wordt. Natuurlijk allemaal op dezelfde manier zoals voorspeld werd aan de hand van de tekeningen op de slaapkamermuur van Nell. Heerlijk! Sowieso ook een pluspunt dat dit zo'n korte speelduur heeft want net als REC moeten dit soort films nu eenmaal niet nodeloos uitgerekt worden om aan een 'acceptabele' speelduur te geraken.

Dit soort films wordt meestal gekenmerkt door een slechte cast maar dat valt hier erg goed mee, meer zelfs want The Last Exorcism wordt gekenmerkt door een uitstekende cast. Zeker Ashley Bell als Nell is heerlijk op dreef. Als filmmaker kun je je dan ook geen betere actrice wensen want doordat ze aan hypermobiliteitssyndroom leidt waardoor ze haar buigingen zelf kon doen zonder de hulp van special effects, het zag er in ieder geval erg realistisch uit. Patrick Fabian neemt de rol van priester op zich en ook hij doet dat erg behoorlijk. De film profileert zich als een documentaire en Fabian slaagt erin om effectief geloofwaardig over te komen. Caleb Landry Jones had bij mij al een streepje voor vanwege zijn rol als Sean Cassidy/Banshee in X-Men First Class maar ook dit doet hij heerlijk. Vanaf zijn intrede wanneer de priester de weg vraagt en hij met modder begint te smijten tot aan zijn wederoptreden wanneer hij Daniel letterlijk een kopje kleiner maakt maar eigenlijk is heel de cast goed gekozen.

Erg aangenaam door verrast. The Last Exorcism is een film die regelmatig leentje buur speelt bij andere klassiekers in het genre maar weet er uiteindelijk toch zijn eigen drive aan te geven. De cast is van een goed niveau en het sfeerbeeld is erg goed geslaagd. Het einde is de spreekwoordelijke kers op de taart.

avatar van tattoobob

tattoobob

Ik vond hem iets tegenvallen,maar de trailer voor deeltje twee belooft wat goed te maken!

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Ondanks dat ik het hele 'documentary' gegeven geen toegevoegde waarde vind hebben in The Last Exorcism (te vaak neemt de cameraman totaal onlogische shots, vooral in de eindscene, wat me echt irriteerde) heb ik me zeker wel vermaakt met deze film. Het trage begin moet je even doorheen bijten maar als de film eenmaal los gaat krijg je waar voor je geld. Prima acteerwerk en een angstaanjagend realistisch spelende Nell maken het gebrek aan echte schrikeffecten goed. De spanning is wel continu aanwezig en dat voel je. Of ik de plotwending op het einde echt een goed idee vind ben ik nog niet helemaal over uit. Hoewel ik het wel verfrissend vind om ook is deze kant (satanistische sekte, offering, demonen) wat meer aandacht te zien krijgen..

avatar van FillumGek

FillumGek

Het probleem met dit soort exorcism filmpjes is dat ze allemaal op elkaar lijken. Ze moeten wel van erg goede huize komen willen ze mij nog wegblazen en dat is Stamm helaas niet gelukt. Nu is het zeker geen slechte film geworden, maar vaak is de aanloop naar het kwaad zo langzaam.

Nu acteerde Fabian wel behoorlijk goed als de goedgebekte, oplichter Marcus. Begint als een vlotte docu waarin we zien hoe hij de boel beflikkerd, erg geinig. Ashley Bell speelt de naieve Nell die later veranderd in een kwaadaardig schepsel. Origineel uitgangspunt is dat je steeds twijfelt of het nu echt is of niet. Het boek met de uitleg over verschillende duivels en met name Abalam werkt sfeerverhogend en Bell is behoorlijk angstaanjagend als de demon zijn opwachting maakt. De manier waarop ze uit haar ogen kijkt, of het buigen van bepaalde lichaamsdelen in abnormale posities zonder special effects. Daarentegen zijn de scenes waarin ze gewoon haarzelf is weer een stuk minder.

Het einde op zich is heel tof, alleen snap ik nu niet zo goed of Nell nu deed alsof ze bezeten was of niet? Ze versprak zich namelijk met 'blowing job' of deed de demon dat expres? Want het kindje dat uit haar wordt getrokken is wel van de duivel dan? Aardige film verder die wordt gedragen door de bezeten scenes van Bell.

avatar van Justice4All

Justice4All

Geheid dat er een vervolg komt.