Genre: Misdaad / Drama
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Releasedatum: 16 september 2010
Bekijk via Videoland
Plot The American
Jack (George Clooney) is een huurmoordenaar die, nadat een klus in Zweden uit de hand is gelopen, aan zijn werkgever Larry zweert dat zijn volgende klus tevens zijn laatste zal zijn. Voor deze laatste klus, waar zijn opdracht gespecificeerd wordt door de Belgische Mathilde (Thekla Reuten), duikt hij onder op het Italiaanse platteland, in een idyllisch klein stadje. Ondanks het feit dat Jack normaliter een afkeer heeft van menselijk contact, maakt hij kennis met een lokale priester en laat hij zich meeslepen in een romance met de mooie Clara. Zet Jack zo zijn laatste klus en nog belangrijker, zijn eigen veiligheid op het spel?
- Trailer (YouTube)
- A Very Private Gentleman (BoekMeter)
- The American (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Hunter #2
Man on Vespa
Old Cheese Vendor
GuyB
Ben zeer benieuwd naar de volgende werken van Corbijn!
Als die er nog wel komen.
Las laatst dat het toch allemaal wat anders is dan foto's nemen, waar je enkel je camera'tje nodig hebt.
Anton Corbijn stopt als regisseur | MovieSense - Online filmmagazine
sporthaas
Mijn ogen zochten na 40 minuten kracht om open te blijven.
Vond het verhaal mager en er zat weinig (lees geen) spanning in het verhaal.
Deugnietje
Onverwachte film die goed uitpakte. Verder waren er weinig dialogen, maar de beelden zeiden genoeg. Cast deed het ook goed.
Goede film.
MoFeDu
Hele fijne, rustige film van Corbijn waarbij hij vooral het beeld laat spreken.
The American wordt jammer genoeg wel een beetje in de weg gezeten door het nogal zwakke verhaalt. De huurmoordenaar die een laatste klus doet hebben we inmiddels al zo vaak gezien dat het verloop van te voren al behoorlijk in detail te voorspellen is. Zelfs als die laatste klus enkel bestaat uit het in elkaar zetten van een wapen.
Hier is overduidelijk een fotograaf aan het werk. Elk shot heeft een uitgemeten precisie en het beeld kan willekeurig op pauze gezet worden en bekeken worden als foto. Grootste hiaat van de film, of liever gezegd van Corbijn, is in mijn optiek dan ook dat we hier nog geen échte filmmaker aan het werk zien. Die behoort namelijk te beschikken over zowel verhalende als visuele kwaliteiten. Corbijn gebruikt hier een behoorlijk simpel verhaal als uitgangspunt om zijn beelden zo veel mogelijk te laten spreken. Pure visuele poëzie is het dan jammer genoeg ook weer niet, want een goed verhaal of dieperliggende boodschap kan natuurlijk evengoed verstopt zitten in het beeld.
Wel heel fijn, rustig en beheerst in beeld gebracht. Grotendeels zelfs een erg stille film, die rustig voorbij kabbelt en geen al te grote indruk achterlaat. Dikke 4.5* voor het beeld en een magere 2.5* voor het verhaal, oftewel 3.5*
ohkino
Toch nog maar eens bekeken op DVD. Corbijn is geen begenadigd verteller-regisseur, maar wel een heel goeie fotograaf, the American is aardig geprobeerd en w.b. fotografie best geslaagd, het lijkt meer op een studie over film en stijl.
Ben het wel eens met reactie van MoFeDu.
Lexcoaster
Ik heb de dvd gisterochtend niet ontvangen..
Ik lees hierboven dat anderen de film wél hebben ontvangen.. Toch maar even met de Volkskrant bellen morgen.
MoFeDu
Dat is vreemd, zat het volkskrant magazine er wel in? Daar zat hij namelijk in.
Lexcoaster
Gevonden! Hij zat bij de Volkskrant Magazine, die op de een of andere manier onderaan de stapel met reclamezooi terecht was gekomen... Nouja, ik heb hem dus wel ontvangen. Blij toe.
Ware stormloop op de Volkskrant
Sinds 13:00 uur uitverkocht
Het was vanochtend druk bij de losse verkooppunten van de Volkskrant, waar ter gelegenheid van de lancering van het nieuwe katern ‘V’ de DVD ‘The American’ gratis bij de krant werd vergeven. De verhoogde oplage van maar liefst 500.000 exemplaren van de Volkskrant was in een tijdsbestek van slechts 4 uur geheel uitverkocht. De verkooppunten meldden een ware stormloop op de Volkskrant met de stijlvolle thriller van Anton Corbijn.
Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, “Wij hebben deze DVD bij de krant gedaan om op een bijzondere manier te vieren dat we het nieuwe katern V lanceren, om de lezers te bedanken voor onze stijgende oplage en om 120 duizend nieuwe lezers kennis te laten maken met de vernieuwde Volkskrant. Ik ben blij dat dat zo’n succes is geworden.”
(persbericht)
Ik heb hem ver na 13 uur gekocht en er lag nog een grote stapel bij de dekamarkt op dat moment.
Dan heb je mazzel!
Ik ben vanwege het persbericht zelf niet meer gaan kijken of ie toch nog ergens was.
TimZor
Jah inderdaad was ook mazzel !!! Hoorde ook dat alle boekhandels en Primera's etc. etc. hem ook niet meer had liggen. Denk dat men gewoon niet verwacht had, dat de Deka hem zo groots zou hebben liggen voor een supermarkt
Het was alleen wel jammer dat de DVD niet in een fatsoenlijk dvdhoesje zat
De soundtrack blijft ook geweldig
lolMarnixlol
Ik vond de film heel erg langdradig.. Vooral het begin was erg saai (vind ik)
Later werd dat wel een stukje beter.. Maar het einde was dan allemaal weer net iets te snel (pieuw en dood?)
Mocht voor mij wel wat meer geweld in..
Door het einde toch nog een 2..
Het was alleen wel jammer dat de DVD niet in een fatsoenlijk dvdhoesje zat
De soundtrack blijft ook geweldig
Jezus ben blij dat je de film gratis bij de krant kreeg. Dadelijk vind je het nog jammer dat de film niet geleverd werd op een blu-ray schijfje.
Als je een fatsoenlijk DVD hoesje wilt hebben kun je nog altijd een cover van het internet halen en die uitprinten. Stop de cover dan in een leeg DVD hoesje en je hebt een fatsoenlijk DVD hoesje.
MoFeDu
En denk je eens in hoe onhandig dat stapelen is, met een gewoon hoesje.
Thorak
Ik vond de film heel erg langdradig.. Vooral het begin was erg saai (vind ik)
Mocht voor mij wel wat meer geweld in..
Door het einde toch nog een 2..
Pete_033
Ik heb geen blu-ray speler dus daar heb ik niks aan
Maar het was gratis dus maak me er verder ook niet druk om hoor!
Pete_033
En denk je eens in hoe onhandig dat stapelen is, met een gewoon hoesje.
En als je dan precies de film zoekt die onderaan de stapel ligt
Hoesjes is veel mooier, kun je aan de zijkant ook zien welke film het is.
Tevens lijkt een gevulde plank met dvd-hoesjes ook mooier dan een met 'gewone' hoesjes
Zowel een DVD-hoesje als een kartonnen hoesje is voor mij wasted space. Ik haal mijn films gewoon bij de supermarkt (in het rek waar de pindakaas staat
) en speel ze af via de mediaplayer. Daarna verwijder ik hem meestal want ik weet toch dat ik een film op DVD of Blu-ray vrijwel nooit meer kijk.
Zo is dat ook gegaan met The American en over een paar maanden zal hij wel te zien zijn op Film 1 en dan kijk ik hem daar nog wel eens als ik dat wil.
Vroeger wilde ik ook alles op DVD hebben wat ik goed vond maar sinds een jaar of 5 geleden ben ik daar helemaal van afgestapt (omdat ik een DVD hoogstens eens in de 5 jaar bekijk en dan vaak ook nog niet eens helemaal) en heb ik ook mijn DVD collectie vrijwel helemaal van de hand gedaan. Ik ben daar gelukkig vroegtijdig (in 2006) mee begonnen zodat ik de meeste DVD's nog voor een mooi prijsje heb kunnen verkopen. Ik heb nu nog 17 DVD's en 1 Blu-ray over. Die DVD's raak ik waarschijnlijk niet meer kwijt omdat de huidige prijs van DVD's in de winkel zo laag is dat het niet meer loont.
Wiebor
Heerlijke film.
Geen onzin, plotwendingen of ander ongein, maar rauwe en artistieke drama. Clooney zet dan ook een sterk personage neer en speelt naar mijn mening misschien wel zijn beste rol tot nu toe. Toch had er wel iets meer verhaal in gemogen. Het is niet nodig en ik vind het persoonlijk wel fijn dat niet al het onnodige uit wordt gelegd, maar het weerhoud de film er wel van een topper te zijn.
Wel een prachtig einde trouwens.
De film krijgt van mij het maximale wat hij naar mijn mening kan behalen, vier sterren.
Threeohthree
Goed, maar kon beter.
Aan het verhaaltje is weinig origineel, maar Corbijn maakt hier toch een enigzins fris project van. Op voorhand lijkt het een redelijk standaard vlot hollywood thrillertje, in grote lijnen is het dat ook wel, maar het heeft een klein art-house achtig tintje. Een klein art-house achtig tintje in de zin van stylering en script, niet bijster veel dialoog, geen Inceptioniaans lange uitleg, veel (voor een Hollywood productie) vrouwlijk bloot, zelfs de soundtrack is redelijk arty.
Op zich erg leuk, en totaal onverwacht, maar er had zelfs nog meer ingezeten. Laat ik beginnen bij de editting, over het algemeen prima, maar zo nu en dan wat verkeerde keuzes in de zin van iets te vroege cuts, verder had de editting soms ook wel wat vlotter gemogen om een aantal uitgerekte scenes wat op te leuken, met name wanneer hij het wapen in elkaar knutselt.
Verder wil ik nog even muggenziften over de soundtrack, deze is soms nog al off base, de muziek fade vaak 1 seconde te laat in waardoor de flow van de film enigzins wordt verstoord.
George Clooney was meer van hetzelfde, maar deed het prima. Hier en daar een aantal mooie shots, visueel nooit echt grandioos, maar er waren zeker 3/4 erg mooie shots. En dan het einde, in het begin voelt het wat flauw aan, maar komt uiteindelijk toch op zijn pootjes terrecht. Goed.
mikey
Ongezellige arthouse met het meest serieuze hoofd ooit gefilmd. De dame was trouwens wel bijzonder aantrekkelijk. Artistieke bedoelingen halen angel uit de film en kon nergens pittig of spannend worden. Clooney (kon hij niets aan doen) kan de kijker ook niet overtuigen.
J'88
Bijzonder slechte verhaallijn in deze film. Het camerawerk is goed, evenals het acteerwerk (natuurlijk), maar een goed verhaal ontbreekt. Nergens weet de film te boeien of zit je op het puntje van je stoel te wachten wat er staat te gebeuren. De film kabbelt wat voort en aan het eind weet je eigenlijk nog steeds niet waar het nou echt over ging.
Black Math
Helemaal onbekend met het fotowerk van Corbijn ben ik niet, al denk ik dat dat voor de meeste mensen wel geldt. Je komt echt onder een steen vandaan kruipen als je nog nooit de hoes van The Joshua Tree van U2 hebt gezien. Corbijn is was niet helemaal onbekend met filmen, omdat hij diverse videoclips heeft geregisseerd, o.a. voor U2, Nirvana en The Joy Division, maar toen ik hoorde dat hij een speelfilm ging regisseren, was ik toch wel geinteresseerd of wat hij daarvan zou bakken. Die film, Control heb ik nog niet gezien, zal vast nog wel eens komen, al wil ik denk ik eerst meer gaan ontdekken van The Joy Division.
Vandaag dan wel z'n tweede film gezien, en misschien is die wat interessanter, omdat The American in tegenstelling tot de voorganger niet over muziek gaat. Ik moet zeggen dat ik het veelbelovend vind, maar niet meer dan dat. Op punten waar ik veel van hem verwacht (interessante beelden & muziek) is de film degelijk, maar niet meer dan dat. Af en toe een aardig shot, de man weet z'n omgevingen aardig uit te zoeken (shots van de natuur en van bergstadjes) en de belichting is ook vaak wel fraai, maar echt heel interessant wordt het niet en er zitten soms ook gewoon visueel saaie momenten in. Muziek een soortgelijk verhaal: degelijk, zeker niet slecht, maar kan niet betoveren. Dit soort dingen zijn toch wel erg sfeerbepalend en dan is het jammer als de film wat dat betreft de middelmaat niet ontstijgt.
Verder vond ik de film zeker in het begin erg fragmentarisch aanvoelen qua opeenvolging van shots waar weinig continuïteit in leek te zitten. Werd later minder, naarmate het verhaal meer vorm kreeg. Plot is vrij dun, maar wel aangenaam om te volgen. Aardig was de referentie naar Once Upon A Time In The West. Clooneys karakter had inderdaad wel wat weg van een eenzame cowboy.
Wat meer sfeer had de film erg kunnen helpen. Hopelijk wordt dat beter in Corbijns volgende. Deze film is niet wat ik ervan had gehoopt, maar evengoed geen slechte film. 3* heeft ie in ieder geval wel verdiend.
Die acteur die de priester speelde vond ik overigens maar matig.
PhongForce
George Clooney, huurmoordenaar.. Ik weet genoeg..
GuyB

Eén van zijn meest overtuigende rollen, als je de film tenminste eerst bekijkt.
PhongForce
Geogre Clooney in een net pak, Nespresso reclame maker..
Ik heb Michael Clayton gezien en Up In The Air en voor beide genomineerd voor een Academy..
Ik zie twee George Clooney's in twee zelfde pakken, rijk met vele dingen aan zijn hoofd, en drama hier en drama daar...geen verschil lijkt me wel.
Uuh ooit gehoord van Christian Bale GuyB?? de en film een junk,en de andere film een racistische moordenaar? of ken je ook Hilary Swank?? De andere film een lerares en de andere film een lesbische persoon met een identiteitscrisis??
Check het Topic: Mooiste filmrol allertijden maar eens..en check mijn Top 60 performances, dat is pas acteren..
George Clooney hoeft alleen een blik te geven en kaboem..de man is ineens een goede acteur..
Ik ben geen persoon die bevooroordeeld is en overal intrapt..Ik blijf Clooney zien als een knap mannetje die zo nu en dan in een film past (Up In the Air) en leuk is zoals Mark Wahlberg, meer niet.
Roel-
- 1978 berichten
Geogre Clooney in een net pak, Nespresso reclame maker..
niet.
Hij stelt ook niet dat hij Clooney een hele goede acteur vindt, maar dat hij dit een van zijn beste rollen vindt. Verder vind ik dat Clooney wel degelijk enkele verschillende rollen heeft gespeeld én dat hij zeker boven de middelmaat qua acteurs uitstijgt, waar C. Bale dat in mijn opinie niet doet.
Anyway, persoonlijk vond ik The American licht tegenvallen. Het verhaal was flinterdun en af en toe vroeg ik mij bijzonder af wat nu de bedoeling was.
TimZor
Dat blijft toch smaken verschil ik vindt de bovengenoemde Swank niet veel als je het mij vraagt. En inderdaad was Clooney wel erg goed in deze film. En in From Dusk till Dawn of bijvoorbeeld O brother where art thou zag hij er toch niet echt als een nespresso man uit ?
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11915 berichten
Ik ben geen persoon die bevooroordeeld is
De walgelijke arrogantie van je bericht bewijst toch echt het tegenovergestelde.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen