• 9.382.105 stemmen

Geregisseerd door: Alexandre Aja

Met onder meer: Steven R. McQueen, Elisabeth Shue en Jerry O'Connell

Releasedatum: 2 september 2010

Plot Piranha 3D

"There's something in the water."

Elk jaar stijgt de populatie van het slaperige dorpje rondom Lake Victoria explosief van 5.000 naar 50.000 mensen, allemaal gekomen om een wild weekend te beleven. Het '4th of July' feest staat garant voor zuipend sextoerisme. Dit jaar echter, zijn katers en geklaag van de lokale bevolking niet de enige zorgen van de tijdelijke bewoners; een aardschok in Lake Victoria heeft een scheur in de bodem gemaakt waardoor een kolonie van prehistorische piranha’s zich in het meer heeft genesteld. Ongekende moordmachines die door hun primitieve instinct maar één doel voor ogen hebben: jagen op alles wat beweegt en schoonstrippen tot het bot. In luttele seconden...

Julie Forester

Derrick Jones

Kelly Driscoll

Deputy Fallon

Paula Montellano

Novak Radzinsky

dutchtuga

Vooral de opbouw naar de finale is ontzettend sterk. Een sterk scenario staat niet gelijk aan intellectueel/ingewikkeld, maar heeft ook betrekking op de constructie van het geheel. Piranha kent nergens een inkakker en de gore verveelt geen moment omdat de dosering geweldig is.

dutchtuga schreef:

Vond dat wel meevallen. 1e half uur was sowieso niet erg interessant. Daarna zag ik 3 kwartier puur genot met die massale slachtingen. Maar om het nu een goed uitgewerkt plot te noemen? Dit soort slashers moeten het altijd hebben van de creatieve kills en het bloed. Voor horrors met een goed plot moet je toch wat serieuzere horror opzetten.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Opbouw is briljant inderdaad, en eindelijk weer is een zeer treffend neo pulp werkje. Voor de liefhebbers van pulp is dit dan ook een geschenk uit de hemel, en diezelfde liefhebbers kunnen vooral inschatten hoe een goede film dit is. Val je daar buiten, dan zijn vooral die 9 minuten het kijken waard en die zullen of het een onvoldoende geven of met een krappe voldoende op de proppen komen.

avatar van The Oceanic Six

Wat is er briljant aan de opbouw dan? (ik vind deze film leuk hoor!). Verhoging tot 4* zit er best nog in.

dutchtuga schreef:

Daarnaast heb ik zulke reacties die jij beschrijft wel érg weinig tot niet gelezen. Hoezo neem je dat als voorbeeld van wat vaak zou moeten voorkomen?

Antwoord:

catdog schreef:

Niet bekend met horrorfilms?

dutchtuga schreef:

En in welke context plaats jij kwaliteit?

Antwoord:

Ajax&Litmanen1 schreef:

Welk scenario?

De film is fun, maar enig scenario bestaat er niet...

Ja, scheur in de zeebodem en hup, daar zijn piranha's hehe.

Kwaliteit is het tegenovergesteld dan wat Ajax/L schrijft.

dutchtuga schreef:

Intellectueel is niet hetzelfde als ingewikkeld doen, dat klopt. Een pulpidee dat goed wordt weergegeven zoals Jaws noem ik hoog intellectueel nivoo.

Je begint over dosering, maar wat bedoel je ermee? Wat is goed gedosseerd? De tieten? En wat versta je onder dosering eigenlijk?

Is het begin daarnaast niet erg saai en de finale totaal over the top? Dus hoezo dosering??

The Oceanic Six schreef:

Voor horrors met een goed plot moet je toch wat serieuzere horror opzetten.

Hier ben ik het dus absoluut niet mee eens. Een plot moet vooral je aandacht vasthouden. Als een film met een simpel uitgangspunt dat 90 minuten lang weet te doen dan heb je gewoon een goed scenario. Sowieso zijn het ook simpele, maar treffende scenario's die tijdloos zijn. Neem bv een Jaws, Night of the Living Dead of Friday the 13th...

dutchtuga schreef:

De titels die je noemt waren in die tijd ook origineel. Maar tegenwoordig kan je een film als Piranha 3D niet origineel noemen. Het is een erg fijne fun film, maar het plot bestaat uit niets meer dan een scheur in de bodem waar honderden moordmachines uit kwamen zwemmen. Niet dat ik het erg vond, maar om zon plot nu erg goed te noemen...

dutchtuga

@ mikey: het spijt me, waar ik vind dat je erg veel onzin verkondigt. Kwaliteit is het tegenovergestelde van een simpele plot? Een scenario met een doordachter uitgangspunt is dus per definitie kwaliteit? Beetje een simpele kijk op zaken waar toch wel wat meer bij komt kijken. Heb je je bv wel eens bedacht dat Aja hier het script opzij heeft geschoven om zich vooral te focussen op zaken die hij ertoe vond doen in zijn film? En dat die aspecten misschien wel erg kwalitatief zijn in hun context??

En met dosering bedoel ik het volgende: neem bijvoorbeeld een film van Robert Rodriguez die hij volgooit met over de top zaken waardoor je het na een uur wel gezien hebt en al het creatieve wat erna komt niet meer leuk/interessant is omdat je al een overdosis hebt gehad. Aja weet met Piranha de juiste opbouw te vinden waardoor de gore, die na een uur pas echt losbarst, tot de laatste minuut interessant blijft. Zo doe je de gore, wat ik een zeer belangrijk aspect vind, eer aan.

dutchtuga schreef:

Ja maar dat schrijf ik helemaal niet!! Ik zei dat een pulpidee best van hoog nivoo kan zijn (als je Spielberg of Hitch bent). Maar alleen tieten & bloed is uiteraard wel pulp, maar van laag niveau.

Okay nou ik vind, en ik zeg het nogmaals, gore als doel op zich net als tieten geen op zichzelf staande kwaliteit.

Ik moet toegeven dat je wat minder gore had in het begin en wat meer zaken over kindjes die toch het meer op gaan en een porno-partyboat. En later in de film louter gore. Ik krijg alleen geen gevoel van een sublieme dosering, sorry.

dutchtuga

Geen op zichzelf staande kwaliteit? Het is een kunst op zich! Het is een genot om meesters als Tom Savini en Stan Winston aan het werk te zien! Ik vind dat je het echt flink onderschat. En ik maar denken dat je een echte horrorliefhebber was

The Oceanic Six schreef:

De titels die je noemt waren in die tijd ook origineel.

Nee hoor, monsterfilms bestaan al erg lang, Friday the 13th is een commercieel ingestelde kopie van Halloween en Night of the Living Dead is een western in een horrorjasje. Maar wat deze films de klassiekers maakt die ze zijn is de geweldige uitwerking van een simpel/bestaand gegeven. Het is erg makkelijk om een ingewikkeld plot automatisch boven een simpel, maar goed uitgewerkt script te plaatsen. Vandaar dat films als Inception zo makkelijk scoren, het grote publiek valt er als een blok voor.

dutchtuga schreef:

Zolang het gedosseerd is en een hoger doel dient, is er niets mis met goede gore. Maar wanneer je een film maakt met als doel zoveel mogelijk Savini gore

Hoe koppel je western aan Night of the living dead?

dutchtuga

The boarding up of the farmhouse has precursors in Western films, such as John Huston's The Unforgiven (1960), from which the settlers fight off the marauding Indians (intriguingly, The Unforgiven's hero is also called Ben) and is often been repeated, as in M. Night Shayamalan's Signs (2002).

Bron

mikey

Okay dus de night of the living dead is geinspireerd op een western. Zou kunnen,. Is assault on precinct 13 ook een western?

dutchtuga

Geen western, wel grotendeels geïnspireerd door westerns. Carpenter is een groot western fan en veel western elementen zie je terug in zijn films.

mikey schreef:

Maar wanneer je een film maakt met als doel zoveel mogelijk Savini gore

Er wordt nergens gezegd dat het doel van Piranha zoveel mogelijk gore is. Het is geen Guinea Pig...

Je verdraait een hoop zaken om maar in discussie te blijven. Mij best, maar mijn punt lijkt mij inmiddels wel duidelijk.

mikey

Edit: ik verdraai niets. Belachelijke en huilerige uitlating. Daarnaast is je punt totaal onduidelijk.

avatar van lagaiske

lagaiske

Wat is me dit een vettig filmpje.

Overdosis aan kills en vrij veel tieten!

Moet er nog iets meer zijn?Ik dacht het niet!

mikey schreef:

Als ik gore prijs en daarna gelijk het antwoord krijg alsof ik beweer dat het doel van Piranha zoveel mogelijk gore is, noem ik dat verdraaien. Je grijpt naast de essentie van Piranha en dat is dan ook gelijk mijn punt: Aja laat de plot bewust simpel om zich te focussen op zaken waar de liefhebber op let van zulke pulp, namelijk een dikke vette knipoog, humor, mooie dames en gore. Diepgang e.d. verlangen of stiekem verwachten bij zulke films en gore geen kwaliteit noemen is je reinste onzin en vandaar dat ik er ook vanuit ga dat je zulke zaken niet snapt en/of dat dit gewoon niet je ding is.

avatar van stinissen

Redelijke piranha film met iets te veel bloed (je went er erg snel aan) veel vrouwelijke schoon met veel te veel plastic ik denk dat ze allemaal maatje 36 hadden.

avatar van gillie24

gillie24

Precies wat ik van verwacht had. Gewoon pure pulp, niet meer en niet minder. De laatste 35 minuten zijn echt magistraal. De eerste 45 minuten zijn vrij rustig.

Leuk om Elisabeth Shue weer eens aan het werk te zien. Vond haar vroeger en nog steeds trouwens een aantrekkijke vrouw (had liever haar tieten gezien, dan al die siliconen-tieten die voorbij komen. Geef mij maar puur natuur.

dutchtuga schreef:

Ik heb het nooit over jou persoonlijk gehad. Mijn stelling dat deze film doet wat het moet doen: tieten en bloed schenken vind ik wel een doel op zich maar een mager doel. Vervolgens ga je de discussie met me aan en dan wordt het zomaar een persoonlijk verhaal met allerlei verdraaiingen. Wat je er van vindt moet je zelf vinden. Ik vind dat deze film puur draait om tits en blood. En heel veel mensen beamen dat en bejubelen de film erom. Ik niet. Daarnaast is humor subjectief. En de knipoog.. mjah. Richard Dreyfuss is al besproken.

Daarnaast lees je mijn berichten niet goed:

mikey schreef:

Over de gore als zijnde vermaak: misschien moet ik de humor hierin vinden want verder kom ik niet. Dante en Sayles hebben hier een soort van statement over gemaakt in het origineel. Eindelijk kreeg je dan de gore (kinderkamp) en dan gaan zij juist wel doseren. Ze laten het net te lang doorgaan zodat ik als kijker er een onbehaaglijk gevoel bij krijgt waardoor ik bij mezelf ga denken; waarom vind ik dit hard to watch? Dat is ook een effect wat ze bij me willen bereiken natuurlijk. Dat noem ik wel intelligent.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

stinissen schreef:

Hoe groter de maat, hoe meer bloed (en/of plastic)!

mikey schreef:

Een pulpidee dat goed wordt weergegeven zoals Jaws noem ik hoog intellectueel nivoo. Hier bedoel ik ook 'diepgang' mee. Verder gaan dan alleen moord en doodslag. Karakterstudies, spanningsopbouw, dosering, enge scenes, politieke belangen zelfs.

Jij niet, inderdaad, wat oké is, maar vervolgens kom je met een vergelijking met Jaws en zijn sterke punten, die er in Piranha NIET TOE DOEN. Aja wil niet verder gaan. De film niet goed vinden is oké, maar het afrekenen op zaken die er niet toe doen klopt gewoon niet. Je gaat Braindead toch ook niet afkraken op een gebrek aan spanning? En nu hou ik ermee op. Het zou onderhand wel duidelijk moeten zijn.

mikey

Yoooo ik vind het slecht dat Aja niet verder komt dan Tieten & Bloed!! Kan elke idioot verzinnen. Wanneer Totilas niet verder komt dan een loopje van links naar rechts en dat de jury concludeert dat er geen draf in zit en geen pirouette: je begint vervolgens met protesteren. Want waarom beoordeel je dat? het zat er toch niet in???

Ja we houden ermee op.

avatar van mixmaster

mixmaster

leuk vermaak om 1 x te zien , maar dan ook nooit meer hahahhahaa

wat een vreselijk overdreven film met vreselijk slechte effecten zeg !

het vrouwelijk schoon maakt nog iets goed .

avatar van hedrick

hedrick

Film die wel aardig wegkijkt, maar leuk op dvd. Ervoor naar
de bioscoop te gaan is te veel van het goeie.
Bij deze film krijg je vaak het idee dat je naar de TMF summer beach edition aan het kijken bent met af en toe een piranha slaughter ertussen door in het geval van deze film
Dankzij de soms fraaie plaatjes bijv. als de duikers de broedplaats van de piranha's binnenkomen of de piranha zelf houdt de film mede de aandacht vast
Overigens ook leuke bijrollen van Christopher Lloyd (Doc in Back to the future) en Richard Dreyfus (jaws) voor de nostalgie.
Voor de rest maar weer afwachten op Piranha 2, wellicht enkel
DVD release

mikey

Zit op de dvd eigenlijk een audio commentaar?

avatar van lordhumangus

lordhumangus

Na de vele "tits and ass" close ups waar ik overigens niet rauwig om was, moest ik me eigenlijk concentreren op de echte hoofdrolspelers : De next gen gameconsole piranha's. Effecten waren niet slecht vergeleken uit 1978 alleen na een paar minuten begint de herhaalmodus parten te spelen van de aanvallende piranha's vandaar dat je een speelduur van 1 uur en 24 min. min de aftiteling hebt. Net lang genoeg naar mijn mening.

Oh ja het was leuk om een hele rij uitgebluste acteurs te zien in één film en vooral die irritante gladde kookworst van die kangaroo jack film Jerry nog wat dinges.

3 sterren al is het voor de zo eens succesvolle acteurs en actrice(s) uit de jaren 70, 80 en 90.

avatar van mer1973

mer1973

Gewoon pulp horror. Neem het met een flinke korrel zout en je hebt een leuke avond.

Vind trouwens hoe ouder Elisabeth Shue wordt, hoe knapper ze wordt.

Je zou niet zeggen dat ze 47 is.