• 9.371.602 stemmen

Geregisseerd door: Diego Rafecas

Met onder meer: Carolina Fal en Diego Rafecas

Gesproken taal: Spaans

Plot Un Buda

Deze film volgt twee broers die als kinderen in het begin van de jaren ’70 hun ouders verloren toen ze werden opgepakt door het Argentijnse leger. Tomas is een teruggetrokken jongeman die zwerft, experimenteert met ascese en mededogen koestert voor anderen. Zijn oudere broer Rafael is filosofiedocent aan de universiteit, afstandelijk en eenzaam. Een verhaal dat de strijd onderzoekt tussen de broers onderling en de wereld om hen heen en hun respectievelijke zoektocht naar zingeving in hun leven.

avatar van barns

barns

Confrontatie

Heb Un Buda gezien tijdens een boeddhistisch filmfestival. Het plot sprak me erg aan en ik ben uiteindelijk ook niet teleurgesteld in het resultaat.

Je word geconfronteerd met de twee verschillende werelden, twee verschillende gedachtengangen. De westerse filosofie die uitgaat van het kennen en weten, eigenlijk het pure leren op het gebied van kennis. De oosterse filosofie daarentegen draait heel erg om het uitoefenen. Je moet continu oefenen, continu bezig zijn, actief deelnemen in het geloof.

Wat ik wel erg jammer vond was dat suggestieve gedoe met "schoonmoeder" van Tomas. Hier word weer een beetje de les gelezen dat westerlingen niet open staan/ misschien wel neerkijken op "vreemde" religies en gedachten. Het was gewoon vervelend en dit deed de film niet veel goeds. Het was totaal overbodig.

Waar in het begin de Zen-meester een soort van 'farce' lijkt te zijn word dat gelukkig naar het einde toe rechtgezet. Dit resulteert er dan in dat dit toch wel een erg mooi en fijn filmpje is, dat mijn interesse in het boeddhisme tot een verder niveau laat stijgen.