• 9.377.371 stemmen

Geregisseerd door: Kenny Ortega

Met onder meer: Michael Jackson en Kenny Ortega

Releasedatum: 28 oktober 2009

Plot This Is It

"Like You've Never Seen Him Before"

De film is samengesteld uit de honderden uren opnames van de oefensessies en beelden achter de schermen van de wereldberoemde popster Michael Jackson. Ook zien we enkele interviews met vrienden en creatieve partners van Michael. De film bevat voornamelijk videomateriaal van de laatste repetities van Jackson voor zijn nieuwe reeks concerten, kort voor de dood van de popster op 25 juni.

mdrongelen schreef:

Kvond hem echt niet speciaal ofzo, gewoon de repetities enzo. Kdenk dat vele hem beoordelen om respect te geven. Natuurlijk wastie goed maar de film vind ik niet bijzonder.

En aan namingway24: ik heb nooit beweerd dat MJ zichzelf een goede rockartiest mocht noemen, maar ik had het over die paar nummers waarbij het wel werkte (of ben je het daar niet mee eens).

Gelukkig was het niet zo radicaal, want dan was er helemaal niets oorspronkelijks meer over van waar hij het beste in was (soul en funk).

doncorleone schreef:

Dan vind ik dat een beetje raar van Musicmeter, want "Station to station" is echt geen soulplaat. Hooguit het prachtige "Wild is the wind" komt in de buurt.

Toch vind ik "Dirty Diana", "Beat it" en "Give in to me" heel wat meer als rock klinken dan dat veelzijdige Bowie op een soulartiest lijkt.

Bowie is een groot artiest, maar klinkt zelden soulfull (zoals blanke collega's als bijv. Hall en Oates, George Michael of zelfs Paul Young dat wel hebben).

Over MJ: als je Off the wall dus wel kent, vind je dan niet dat dit één van zijn beste platen is?

Om al zijn muziek als "hetzelfde" te typeren omdat het volgens jou onder de noemer dansmuziek valt, vind ik erg kort door de bocht.

Als je geen verschil hoort tussen de dansnummers op Off the wall, en de eerste 6 swingbeat achtige tracks van Dangerous (Quincy Jones vs Teddy Riley), dan houdt het op idd...

Dan kan ik ook stellen dat veel andere artiesten geen ontwikkeling doormaken omdat ze zich blijven beperken tot pop/rock.

Blijkbaar is soul / r&b/ funk gewoon niet jouw "cup of tea" (?).

Sorry, ik heb half gelogen. Zo goed ken ik Off the Wall niet, ik heb 'm wel is gehoord en Don't Stop... is de enige die ik echt ken ken. Eigenlijk ga ik inderdaad veel te kort door de bocht, ik ken niet het volledige werk van de man, maar gewoon als losse nummers (naast de bekende van Thriller en Bad) vind ik het al snel op elkaar lijken. Thriller is gewoon een ontzettend goede plaat, Bad heeft nog wat leuke nummers en voor de rest wat ik van Jackson hoor kan mij gestolen worden.

En r&b / funk is idd niet echt mijn ding, ik houd vooral van classic rock (en ook wat pop en zijstraatjes). Voornamelijk jaren '60 en '70 iig. Mijn muzieksmaak is redelijk 'blank' als je het zo wilt noemen.

doncorleone

oke, zijn we daar uit. Kwestie van muzikale voorkeuren dus. Niks mis mee natuurlijk.

avatar van IronHide

IronHide

Ik vond het een erge leuke documentaire. Veel geklap van het publiek in de zaal aan het einde. Alsof we geland waren. Maar naar mijn mening iets te veel kont gelik van Kenny Ortega. God bless you etc etc.

avatar van Franklin1975

Franklin1975

Interessant feit: This Is It staat op 1 in de Boxoffice lijst in de VS met een opbrengst van ruim 32 miljoen dollar.

Afgelopen decennium kon Michael daar geen potten meer breken, zijn laatste 2 albums deden weinig.

Toen deze docu werd aangekondigd hadden ze de hoop of verwachting dat de film 50 miljoen dollar op zou gaan brengen wereldwijd. Als 5 dagen VS al 32 miljoen opbrengt, moet de 100 wereldwijd ook wel te halen zijn. Komt de film ook nog in een rijtje op IMDb van films die 100 miljoen of meer heeft opgebracht (wat je er ook aan hebt eigenlijk met een erg zwakke dollar tegenwoordig. Maak een lijst met bezoekers, dáár heb je wat aan. Staat ook Titanic niet meer op 1 ).

doncorleone schreef:

Dat probleem hebben we ook weer de wereld uitgeholpen. Over films zullen we 't eerder eens worden als ik je top 10 zie.

avatar van soom

soom

Love lives forever...

Een week geleden of zo, was ik met m'n belangrijkste tante bij een optreden van Björn Again, in Capelle (Isala Theater). Ik vond het echt heel leuk (wat zeg ik, waanzinnig leuk!) om te zien hoe ABBA jaren geleden zo'n beetje geweest zou moeten zijn qua dans en qua zang. Maar natuurlijk heb ik bijna alle nummers van ABBA in m'n geheugen zitten en gaan de teksten er ook nooit uit, ik kan echt mee brullen op een heerlijk nummer van As Good as New, maar ook het nummer waarmee de toen nog gelukkige Björn, Agnetha, Benny en Frida het Eurovisie Songfestival wonnen. (Waterloo). Kortom, ik ken heel veel ABBA nummers.

Ik móest het gewoon echt kwijt, tijdens het zien van deze halfslachtige documentaire stijl verfilmde film kwam namelijk weer mijn ABBA obsessie boven drijven. Want Michael mag dan perfectionistisch geweest zijn, ABBA heeft ook heel goed gedaan qua shows.

Goed, uiteraard heb ik ook een mening over Michael. Ik heb het interview gezien van Martin Balsam (toch???), waarin Michael een boekje opendoet over zijn Neverland en kinderen uitnodigt. En dan zijn er nog de vele rariteiten van Michael (een kind half over het balkon hangen, hoe haal je het in je hoofd ?).

Maar goed, dat doet artiest zijn nu eenmaal met je. Je hebt geld, je kunt de hele wereld aan, denk je.

En ja, natuurlijk is zijn ziek zijn (verandering van pigment), ook niet bevorderlijk geweest, en hij ging ook een heleboel operaties doen aan van alles en nog wat, waardoor 'ie niet meer leek op het lieve negerjongetje dat 'ie geweest had kunnen zijn (niet racistisch bedoeld).

Ik ben niet opgegroeid met Michael, al heb ik hier en daar weleens wat gelezen en gezien, wat ik al schreef. Ik vond een nummer zoals 'Earth Song' dan wel weer goed, en dat hoorde ik ook tijdens de film. Ik zat in een best volle zaal muisstil te kijken (afgezien van het geluid van mijn telefoon, omdat laura-opa me begon te smsen, en later ook nog JacoBaco ).

Maar ik vond het echt een goede film, echt het beste van Kenny Ortega tot nu toe, de HSM-films zijn iets minder.. Zeker wel een 4* voor nu. Ik ben op dit moment namelijk toch iets meer vol van Up. Misschien verhoog ik 'm daarom nog.

avatar van Tun-89

Tun-89

Prachtige docu over de laatste dansende en zingende beelden van de enige echte Legend Michael Jackson!!

Kreeg al tranen toen de titel in beeld kwam,

en ik was niet de enige. Respect Forever!

Altijd fan geweest, zal altijd fan blijven.

R.I.P Michael Jackson We'll Always Love you KING OF POP!!

5 *

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

dutchtuga schreef:

Je vergeet hier dat je alleen maar blanke artiesten opnoemt. die vrijwel alleen door blanken werden beluisterd. Met de hele muziekinbdustrie verbreden, bedoel ik ook te zeggen de grenzen tussen zwarte en blanke muziek overschrijden. Iets wat bijna in zijn geheel aan Jackson te danken is.

Ook niet helemaal waar, deed Elvis Presley al met z'n zwart getinte stem maar blanke uiterlijk. Bovendien vraag ik me af hoe extreem die scheiding er uberhaupt was, neem bijvoorbeeld de discojaren.

Drs. DAJA schreef:

hmmm... ik weet niet of dat zo'n goed argument is voor het niet bestaan van gescheiden markten voor blanke en zwarte artiesten. Eindelijk was daar die blanke zanger waardoor blanken ook konden toegeven aan de Rock & Roll.

Maar wees eerlijk.. eigenlijk was Chuck Berry the King of Rock & Roll..

Ben ik gevaarlijk bezig nu?

In de jaren 70 veranderde inderdaad wel het e.e.a. hoewel artiesten als James Brown, Al Green, Marvin Gaye, Stevie Wonder, Donny Hathaway, Earth Wind & Fire toch vele malen populairder waren onder het zwarte dan onder het blanke publiek. Misschien was Jimi Hendrix vanwege het genre een uitzondering. Eigenlijk geldt dit in Nederland nog steeds een beetje als je naar onze top 100 (of weet ik hoeveel) allertijden kijkt: voornamelijk blanke gitaar muziek.

Bij Michael Jackson en Prince veranderde bovenstaande gegeven: zij waren ongekend populair bij alle bevolkingsgroepen en lagen.

avatar van farah50

farah50

Ik vond het ook een supperfilm, hij had niet dood mogen gaan, een man met zo'n conditie, hij is en blijft The King Of Pop Forever.

zeker 5.0

avatar van mdrongelen

mdrongelen

[quote]doncorleone schreef:

Mag het alsjeblieft in Nederlands? Ik pretendeer (of moet ik typen: kpretendeer) niet dat ik geen typfouten maak, maar dit slaat echt alles. Ofzo...[quote]mdrongelen schreef:

Kzou wel willen speciaal voor jou maar kan mn berichten niet meer wijzigen.....:)

avatar van mdrongelen

mdrongelen

doncorleone schreef:

Kzou wel willen maar kan mn bericht niet meer wijzigen

ennuh komop eh.....tis nog best leesbaar

avatar van Actionfreak

Actionfreak

Gisteren gezien in de bios

In deze film maakt Michael Jackson nog een erg levendige indruk.

het is mooi om nog een laatste lach van hem op te vangen.

overeigens was het mooi om te zien heoe iedereen in de zaal ging klappen op het einde van de film.

doncorleone schreef:

Maar wees eerlijk.. eigenlijk was Chuck Berry the King of Rock & Roll..

Ben ik gevaarlijk bezig nu?

Ja, want hier weet ik als groot Elvis-fan meer van af dus daar gaan we weer.

Chuck Berry is inderdaad één van de originele R&R gasten, maar als je zijn muziek luistert lijkt het allemaal zo erg op elkaar. 2 rifjes komen bijna in elk nummer van hem voor. Verder was hij niet zo'n bijzondere zanger. Elvis on the other hand, was de eerste die muziek toegankelijk maakten voor het jonge publiek, door het combineren van zwarte en witte muziek, country en blues, gospel en doo-wop. Daarbij komt dat hij gewoon zo ongelofelijk veel beter kan zingen en zijn shows overdonderend waren (voor die tijd). Elvis heeft de muziekwereld voor altijd veranderd. Als je Elvis' Berry covers luistert, zijn die (imo) stukken beter dan Berry zelf. Misschien is Berry de diepe wortel, maar Elvis is toch echt een stuk beter.

Maar we dwalen af.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Tsja, als we het over de betere gitaristen gaan hebben, krijgen we natuurlijk een compleet ander verhaal. Elvis heeft de muziek toegankelijk gemaakt en had inderdaad zijn zang mee, maar Berry was verreweg de betere muzikant. net als een Jerry Lee Lewis, Bill Haley, Carl Perkins of Little Richard, by the way. Begrijp me verder niet verkeerd, ben een liefhebber van Elvis .

AddictedToMovies schreef:

Ja, want hier weet ik als groot Elvis-fan meer van af dus daar gaan we weer.

Maar we dwalen af.

Zonder al te veel off topic te gaan toch even reageren. Elvis kon niet tippen aan Chuck Berry. De man was een geweldig performer, daar niet van maar had wel het geluk om blank te zijn. Chuck Berry was de echte grondlegger van de rock 'n roll. Veel grote artiesten zijn begonnen met covers van Berry (Beatles, Rolling Stones, Beach Boys, AC/DC, Status Quo, Sex Pistols, Jerry Lee Lewis, Green Day, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Judas Priest, Simon & Garfunkel, Buddy Holly en zelfs Elvis zelf)

Even over This is it zelf: Ik heb de film nog niet gezien, maar verwacht kwalitatief een wat warrige documentaire, hopelijk toch beter dan Moonwalker. Vooral voor de fans natuurlijk want de film is eigenlijk een documentaire over z'n laatste repetities en niet echt origineel bedoeld als film. Zal ik met de tijd wel eens bekijken, maar sta er niet echt om te springen moet ik eerlijk bekennen. Ik hou wel van de muziek, maar ergens toch jammer dat z'n dood weer uitgemolken wordt...

avatar van Allepinie

Allepinie

Nu pas weet ik hoe jammer het is dat ik het concert niet kan zien...

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Er schijnt een site te zijn waar je over muziek kan discussiëren. www.musicmeter.nl dacht ik.....

Melvin Udall schreef:

Een muziekdocumentaire zonder enig woord over muziek is ook niet echt bevorderlijk...

avatar van patjenmgn

patjenmgn

Kon het gister niet drooghouden... maar van begin tot eind genoten van de laatste beelden van "The King". Het wordt tijdens deze film/documentaire wel duidelijk dat dit het beste concert aller tijden had moeten worden! Ook mooi om te zien hoe gedreven en perfectionistisch hij bezig was met de voorbereidingen van deze concertreeks, het is een groot verlies voor de (muziek)wereld dat dit concert nooit heeft mogen plaats vinden!

avatar van mandylamers

mandylamers

Ik ben in 1997 naar zijn HIStory-concert geweest en was twee weken niet aanspreekbaar, zo'n indruk heeft het op me gemaakt destijds. Wat was dat een fenomenaal concert!

Toen ik begin dit jaar hoorde dat hij weer een concert ging geven, was ik er als de kippen bij. Ik heb een uur lang achter de pc gezeten om kaarten te bemachtigen en het was gelukt. Ik zou MJ nog één keer live zien!

En toen stortte eind juni mijn droom in.

Afgelopen weekeinde heb ik deze film gezien en het was duidelijk dat dit concert al zijn eerdere concerten zou gaan overtreffen. Man, wat had ik daar graag zelf bij willen zijn.

Nu over de film: ik vind het een mooie weergave van de zanger, danser, producer, componist, songwriter die MJ was. Hij was ontzettend perfectionistisch en wist waar hij mee bezig was. Het was ook een man die humor had, zoals blijkt uit de film/documentaire. Het is jammer dat hij dit meesterstuk niet live heeft kunnen laten zien aan al zijn fans! De film is een schrale troost, maar zeker de moeite waard...

avatar van mandylamers

mandylamers

Film Pegasus schreef:

De film is zeker niet warrig. Het is gewoon een film over hoe het concert eruit had moeten zien met alle voorbereidingen die eraan vooraf zijn gegaan. Het is absoluut niet te vergelijken met Moonwalker of een andere short-film. Het is meer een concertfilm met veel hits.

Ik weet ook niet of je kunt zeggen dat zijn dood uitgemolken wordt. Ik ben blij met deze film, maar ik was liever zelf naar het concert gegaan. Deze beelden mochten gewoon niet aan de wereld worden onthouden.

avatar van TimD

TimD

Ja, maar om dan een ''twee weken exclusive'' in de bioscopen te houden is misschien iets teveel van het goede. Was meer wat geweest voor een straight to dvd release.

avatar van Film Pegasus

Als fans zich kunnen vinden met deze film er van kunnen genieten ben ik de laatste om te zeggen dat hij er niet mocht komen. Maar toch valt het op dat hij al jaren geen materiaal bracht of nieuwe successen kende. Maar als hij dood is gaat m'n zelfs een repetitie van hem in de bioscoop draaien. Maak dan ineens een volwaardige biopic die de man verdient. Ik betwijfel ook de kwaliteit omdat het zo snel na Jacksons overlijden gemaakt werd. Al zal ik maar eerst definitief de film beoordelen als ik hem gezien heb.

avatar van martenaria

martenaria

leuk voor de fans, maar voor de neutrale kijker een lange zit

avatar van finalman

finalman

mandylamers schreef:

Raar, ik heb al heel veel verhaaltjes gehoord dat zijn HIStory-concerten niet altijd zo goed waren, dat er veel geplaybackt was.

avatar van Incendio

Incendio

This is it:

***1/2 ster...

Toch nog even deze "film" mee gepakt in Kaapstad (zuid afrika)...Ook al ben ik zeker geen fan van Michael Jackson...Ik vond hem gewoon oke...Maar snapte wel dat mensen hem zagen als the King of pop...dat werd maar eens te meer duidelijk in de zaal. Waar kreten als: i love you Michael veelvuldig te horen waren. Bijzonder...en dat is deze registratie van zijn repetities ook. Eens te meer blijkt maar weer dat deze man echte klassiekers heeft uitgebracht...Ook voor een niet fan was dit 90 min genieten...Lach, traan en meezingen het zit er allemaal in. Gelijk het album This is it gekocht...Mooi gemaakt...

avatar van Recow

Recow

Ik vond Michael niet zo goed dansen en zingen. Hij is niet goed met live zingen en op sommige plekken vond ik zijn mede-danser beter dansen. Zijn beste tijden waren in de jaren 90. Toch is hij een van de grootste ooit. 3.0

finalman schreef:

Klopt! Al ken ik History alleen van dvd, tv en internet.

Wel ben ik zelf in '88 (lucky me ) en '92 in de Kuip naar respectievelijk de Bad en de Dangerous tour geweest.

Zowel de Dangerous als de History optredens vind ik, met de Bad tour en de tournees met The Jacksons in het achterhoofd, amper aan te zien en aan te horen (als er uberhaubt al live werd gezongen) En dat is niet overdreven.

Hij zong dus steeds minder (goed) live, ging er steeds bizarder uitzien, droeg rare badpakjes, maar blonk vooral uit in grootheidswaanzin (grote gouden beelden van zichzelf, tergend lange poses op het podium, steeds dezelfde danspasjes..hij werd een karikatuur van zichzelf. Sommige delen van de oude shows werden letterlijk herhaald, en andere coole oldschool Jackson nummers werden vervangen door mierzoete ballads met Michael als een soort Jezus tussen een kinderkoor in witte gewaden.

Wel was het leuk om te zien wat hij nu weer bij "Billy Jean" had bedacht, want deze performance evolueerde wel steeds, al drukte het playbacken flink de lol..

Geloof mij.. tijdens de Bad tour was hij op zijn top! Hij zong erg goed (alles was live), zag er nog goed en enigzins stijlvol uit, danste met een ongekende energie en plezier zonder steeds hetzelfde kunstje te laten zien, en ook muzikaal gezien was zijn show veel spannender (en funkier) dan in de 90's.

Ook de Triumph (beluister de legendarische "Jacksons-Live" cd ) en de Victory tournees met zijn broers zijn super.

Gezien bovenstaande was ik aangenaam verrast met al datgene wat ik tot dusver van This is it gezien heb. Mede omdat ik dacht dat MJ al een poos een wrak was... Amper nog soepel kon lopen.

Ik had verwacht dat, gezien de ontwikkeling door de tournees heen, de gehele show wel geplaybackt zou worden. Noodgedwongen omdat hij amper nog live leek te kunnen zingen.

Maar het vrijgegeven stukje van "Human Nature" klinkt lang niet slecht (niet zo goed als in '88, maar toch..).

Begrijp ik goed dat het grootste deel van de show live word gezongen?

Van het dansen verwacht ik nog steeds niet veel, maar ik ben al lang blij met de geluiden dat hij erg energiek over kwam. Hoe tragisch ook.

Ik ben inmiddels wel erg benieuwd. Ik ga er niet voor naar de bioscoop, maar ik koop de dvd (blu ray?) s.s.m.

Maar waar ik nog veel blijer mee zou zijn is een geremasterde samenstelling van (het beste van) de Bad optredens in Yokoyama ('87), Wembley ('88) en Kansas City (concerten waarvan bekend is dat ze vastgelegd zijn op film). Het is mij een raadsel waarom dit na 20 jaar nog steeds niet officieel is uitgebracht. Dit lijkt mij een geschikt moment.