Wait until Spring, Bandini (1989)
Genre: Drama
Speelduur: 100 minuten
Oorsprong:
België / Frankrijk / Italië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Dominique Deruddere
Met onder meer: Joe Mantegna, Ornella Muti en Faye Dunaway
IMDb beoordeling:
6,2 (707)
Gesproken taal: Engels
Releasedatum: 19 januari 1990
On Demand:
Bekijk via Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot Wait until Spring, Bandini
De film verhaalt het leven van de Italiaanse immigrantenfamilie Bandini in Colorado tijdens de koude winter van 1925. Tijdens de winter is er nauwelijks werk te vinden voor de arme Italiaanse immigrant en metselaar Svevo Bandini. Zijn mooie vrouw kan onder de moeilijke omstandigheden nog nauwelijks van hem houden en begint hem te wantrouwen als hij steeds maar weer klusjes doet voor de superrijke en eenzame weduwe Hildegarde. Bandini's oudste zoontje, Arturo, ziet wat er gebeurt en probeert er op zijn eigen manier iets aan te doen.
Externe links
Acteurs en actrices
Video's en trailers
Reviews & comments

hugohei
-
- 2149 berichten
- 2347 stemmen
Mooie kleine sfeervolle film over de crisisjaren.
De schrijver van het boek was John Fante - een naam om te onthouden. Heel goed.

Zachery Glass
-
- 575 berichten
- 584 stemmen
Hmmm, vijf sterren voor Wait Until Spring, Bandini? Jaja, toch wel. Als je het echt iets doet, moet je dan ook niet zitten te vitten over details (wat ik soms wél doe - dom van mij). Er zit zo'n warmte in deze film (en in al het werk van John Fante - lees deze man & maak jezelf gelukkig!), je hoeft echt geen pilaarbijter te zijn om geraakt te worden door dit kleine maar o-zo verdomd effectief filmpje. Wat de film nog beter maakt, is het feit dat Fante de lotgevallen van "zijn" Arturo Bandini altijd beschrijft met het nodige (onderhuids) cynisme én met humor.

Arturo Bandini
-
- 29 berichten
- 735 stemmen
Grote schande... de grootste Fante-fan die ik ben, en de eerste en enige verfilming van een van zijn meesterwerkjes heb ik nog steeds niet gezien...
Voor andere liefhebbers van Fante:
Binnenkort wordt Ask the Dust verfilmd. Ik ben er heel erg benieuwd naar, en vooral of Robert Towne (regisseur) met Collin Farrell (Bandini) en Salma Hayek (Camilla Lopez) de magie en subtiele humor van Fante weten te bewaren. Ik HOOP zo dat ze er geen standaard liefdesverhaal van maken... Fante verdient beter.

lola14
-
- 14 berichten
- 11 stemmen
inderdaad klein maar sfeervol.
ik heb het boek niet gelezen maar zonder is de film ook al heel pakkend. ben fan van faye dunaway en kwam zo dus bij deze film. het is een schande dat hij niet zo populair is.

alvinvdv
-
- 93 berichten
- 708 stemmen
Zeer sterk ondergewaardeerde Belgische film! (enfin... van Belgische regie)
Prima vertolkingen.....
Een aanrader!

ThomasVV
-
- 1085 berichten
- 477 stemmen
Arturo Bandini vond ik goed gecast en gespeeld. Voor de rest was de film voor mij een totaal ongeloofwaardige sentimentele draak...

postman 2
-
- 13 berichten
- 211 stemmen
Er is een scene van deze film mij altijd bijgebleven en wel die scene waarin het zoontje van bandini vertwijfelt over een spoorbrug loopt met de angst zijn vader te verliezen. Waarbij op de achtergrond een schitterend ontroerend stuk muziek werd gespeeld. Alleen al die scene maakte de voor mij de film de moeite waard om gezien te worden.
Ik hoop dat er ooit nog eens iemand dit stukje muziek op youtube zet.

Filmkriebel
-
- 8745 berichten
- 4031 stemmen
Sociaal melodrama die op een bepaald moment vrij deprimerend wordt; de film is een autobiografische verfilming van een wat vergeten auteur, Fante, die de ontberingen van de Italiaanse immigranten in de landelijke USA van de jaren '20 beschreef. De winter is hard, de vader is werkloos, het gezin zit met schulden. Gevoelens als schaamte, gekrenkte trots spannen de kroon, maar ook het gemis van de vaderfiguur en de gespannen relatie tussen Bandini en zijn vrouw zijn stuk voor stuk gevolgen van deze tijdelijke armoede.
Zeker leuk om deze wat vergeten productie te zien, met de beeldschone Ornella Muti en de italiaans-amerikaanse accenten. Toch weet de film niet echt een snaar te raken en lijkt het allemaal niet zo erg als het eruit ziet. Als het de bedoeling was om de armoede en de ontberingen te doen voelen, dan is dit niet bepaald gelukt, zeker wanneer Ornella Muti het geld van die rijke weduwe gaat verbranden en Mantegna er uiteindelijk voor kiest om even met een dikke sigaar in zijn mond bij de weduwe te logeren. . Weer zo'n film die vlot voorbij vliegt en waar weinig mis mee is, maar waarvan ik me afvraag welk punt dit hele verhaal wou maken. In handen van een Italiaanse regisseur zou dit veel sterker geweest zijn.

Movsin
-
- 7562 berichten
- 8025 stemmen
Lovenswaardige poging van Deruddere met deze film over armoede en de nare nasleep daarvan wat uitmondt in een enigszins melodramatisch werk.
Film weet evenwel niet volledig te raken, alsof belangrijke scènes er niet waren en er met andere alleen maar wat werd aangemodderd.
Joe Mantegna en Faye Dunaway zijn natuurlijk gevestigde waarden die ook nu goed acteren, maar ik vond weinig houvast aan de personages die ze uitbeelden en ook mooie Ornelia Muti zat niet altijd in een consequente rol.

Metalfist
-
- 12407 berichten
- 3964 stemmen
Dominique Deruddere in het Engels
Het is eigenlijk vreemd hoe Dominique Deruddere precies wordt genegeerd in de Vlaamse media. Zijn laatste film, Flying Home, heeft amper promotie gekregen en dat terwijl het hier wel gaat om een Vlaamse regisseur die in zijn carrière al een Oscar nominatie heeft versierd (voor Iedereen Beroemd) en zowel een avontuurtje in Duitsland (Die Bluthochzeit) en een avontuurtje in Hollywood (deze Wait until Spring, Bandini) heeft gehad. Toegegeven, de echte klapper moet nog altijd komen als ik naar zijn oeuvre kijk, ik zat al aan 3x 3.5*, maar misschien ging dit het hem worden.
Helaas, ik kom dus voor de vierde keer aan 3.5*. Is dat erg? Op zich niet, want het is het bewijs dat Deruddere een degelijke regisseur is die een verscheidenheid aan genres en talen aankan. In Wait until Spring, Bandini gaat hij, net zoals in zijn debuut, de literaire toer op en kiest hij er deze keer voor om een boek van John Fante te verfilmen. Een roman die over een arm Italiaans migrantengezin eind jaren '20 gaat die het vooral van het sfeerbeeld moet hebben. De jonge Arturo die niets liever wilt dan honkbal spelen is genoodzaakt om dat te doen met sneeuwballen terwijl zijn moeder hem probeert te dwingen om op de poef bij de lokale winkelier eten te gaan kopen, de vader die schoorvoetend om meer geld bij zijn huisbaas gaat vragen en dat uiteraard niet krijgt, ... Dit alles gebeurt in de winter, zowat het meest depressieve seizoen in het jaar, en de film eindigt wanneer eindelijk de lente is gekomen. Mooi in al zijn eenvoud, maar toch ook niet beklijvend genoeg om een echt hoge score te rechtvaardigen, dan was Mario Puzo's The Fortunate Pilgrim toch beter om eens iets vergelijkbaars te noemen.
Ik heb altijd al een zwak gehad voor Joe Mantegna. Ik heb hem voor het eerst leren kennen in The Last Don (hoppakee, nog eens Mario Puzo in deze recensie) en hoewel het twee compleet verschillende rollen zijn, gaan beiden hem goed af. Al is hij natuurlijk precies altijd wel de excuusItaliaan wanneer ze er eentje nodig hebben. Soit, Faye Dunaway heeft ook nog een belangrijke rol in het geheel en hoewel ze het goed doet, wordt ze toch wat weggespeeld door Ornella Muti (Maria Bandini) en Michael -geen familie van Lauren- Bacall (Arturo). Let vooral ook nog op een kleine bijrol van een gedubte (?) Josse De Pauw als de winkelier. Blijft toch ook één van mijn favoriete acteurs en het was een fijne verrassing dat hij hierin meespeelde.
Ik begin wat in herhaling te vallen, maar ook deze worp van Deruddere is een fijn filmpje. Ik blijf benieuwd naar de rest van zijn oeuvre, maar ik vermoed dat ik de grote titels ondertussen wel heb gehad. Blijf het wel knap vinden hoe hij zich al in drie verschillende talen heeft weten rechthouden. Met Pour le Plaisir gaat hij verder in het Frans, vraag me af wat dat geeft.
3.5*

scorsese
-
- 11567 berichten
- 10063 stemmen
Aardige film over een arm immigrantengezin die moeite hebben met rondkomen. Het tijdsbeeld wordt mooi neergezet (zeker ook vanwege het donkere kleurgebruik). Het verhaal is wat mager, maar de film kijkt wel gemakkelijk weg. Ook wil het niet echt aangrijpend worden, ondanks dat er aardig wat leed voorbij komt.

breedbeeld
-
- 428 berichten
- 503 stemmen
Heb me laten verleiden door de positieve reacties. Spijt van. Een soort laat jaren 30 melodrama, en dan bedoel ik zoals ze toen gemaakt werden en niet de tijd waarin het speelt, met slecht sript writing en regie. Tijd niets gepost maar dit moest ik toch even kwijt.

LITTLEHOLLYWOOD
-
- 192 berichten
- 2 stemmen
Heel mooi tijdsbeeld van Amerika in de twintiger jaren van vorige eeuw. Schitterend spel van Joe Montegna, Ornella Muti en Faye Dunaway. Maar de jonge acteur Michael Bacall steelt de show als Arturo. Kortom, een heel mooie Belgische produktie van Dominique Deruddere.
Het laatste nieuws

Vermiste Ierse regisseur Ross McDonnell dood aangetroffen, James Cameron onthult releasedatum derde 'Avatar'-film | MovieMeter Recap

'Charmed'-actrice Shannen Doherty onthult dat haar kanker is uitgezaaid naar haar botten: 'Ik wil nog niet dood'

Ridley Scott waarschuwt voor de gevaren van AI: 'De mensheid is compleet f**ked'

Geboortedag (1976) Chadwick Boseman: Hier zijn tien best beoordeelde films
Bekijk ook

L'Éden et Après
Mystery / Drama, 1970
21 reacties

Zwei Leben
Drama / Thriller, 2012
22 reacties

The Boys from County Clare
Komedie / Muziek, 2003
12 reacties

La Femme de Gilles
Drama, 2004
5 reacties

Anjos do Sol
Drama, 2006
10 reacties

Requiescant
Western, 1967
6 reacties
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.