• 9.373.537 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Gerard Johnson

Met onder meer: Peter Ferdinando, Lorenzo Camporese en Neil Maskell

Plot Tony

"Keeping a neighbourhood watch."

In de achterstandswijk van Londen woont Tony, een eenzame man die moeite heeft met zijn sociale vaardigheden. Hij heeft geen baan, nooit gehad en verdoet zijn ellendig bestaan met het kijken naar gewelddadige actiefilms uit de jaren '80 op VHS videobanden in zijn kleine flat. Het enige wat hij toch graag wil is gezelschap om zich heen en hij probeert vrienden te maken. Drugsdealers, verslaafden en buren zijn welkom in de flat van Tony, zolang ze zich maar gedragen. Want Tony heeft ondertussen een gruwelijke gewoonte ontwikkelt en geniet van het vermoorden en het ontleden van zijn misdragende bezoekers, die hij uiteindelijk in de rivier de Theems dumpt.

avatar van engelen

engelen

De film kreeg goede persberichten.

Ik ben benieuwd wat het zal worden ??

YouTube - Tony trailer

avatar van eppy

eppy

net gekeken, voelt een beetje aan als the office, op de manier hoe het allemaal geportreteert wordt.

jammer genoeg vond ik het geen hoogvlieger en vond ik 'm een beetje tegenvallen, vooral dat einde valt me een beetje tegen. hij loopt mij wat te abrupt af.en dan krijg je een beetje het gevoel dat ie nog moet beginnen.

hij is wel het kijken waard, en goed gefilmd. maar harry brown is beter.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Doet me denken aan Dennis Nilsen, waar sbs6 vorig jaar een reportage over uitzond. Ik kan alleen nergens vinden of het er ook echt op gebaseerd is...

-edit- Hier nog even de korte film Mug van dezelfde regisseur.

avatar van HIMMY

HIMMY

Meneer Bungel schreef:

-edit- Hier nog even de korte film Mug van dezelfde regisseur.

Je kunt inderdaad beter de aflevering van reportage gaan kijken dan deze film. Ik vond het echt een bar slechte film.

avatar van james_cameron

Vrijblijvende karakterstudie van een seriemoordenaar, een soort maffe kruising tussen mr. Bean en Henry:Portrait Of A Serial Killer. Hoofdrolspeler Ferdinando is prima, maar het script kabbelt maar een beetje door zonder echt spannend of interessant te worden. Motivatie voor de daden ontbreekt al helemaal, waardoor de film aan de oppervlakkige kant blijft. Visueel degelijk met mooie muziek op de soundtrack, maar het is een middelmatige film.

avatar van plompa

plompa

slechte film over een gestoorde autist. niet de moeite nemen om te kijken.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik vind dit juist een hele goeie en realistische film, het acteren is best wel goed.

Peter Ferdinando zet de rol van Tony heel goed neer, hij doet eigenlijk geen vlieg kwaad zolang je maar in zijn wereldje mee gaat.

Maar hoe dan ook , helemaal spoort hij niet.

Wel jammer dat de film zo kort duurt. voor mij had er best wel een half uurtje aan geplakt mogen worden. maar toch heeft de film mij niet teleur gesteld.

avatar van pattrop

pattrop

draak van een film met een snel afgemaakt einde

avatar van Mai*

Mai*

In het begin heb je ontzettend medelij met deze man, en ondanks wat er in de film gebeurd, hoe erg ook blijf je medelijden met deze man hebben.

Echter vond ik het einde zo zwaar onder het minpunt wat eigenlijk de hele film niet ten goede komt.

Ik vond het echt zo jammer! Wel een ontzettend goeie acteur, prachtig als je zo'n rol zo kan neerzetten!

avatar van Waackx

Waackx

Aardig idee maar zwak uitgevoerd.

Met bijzonder veel ongeloofwaardige scenes erin.

Alleen de muziek is echt goed te noemen maar voor de rest is zonde van je tijd.

avatar van Waackx

Waackx

Mai* schreef:

Raar dat je medelijden met hem had nadat hij zonder pardon mensen vermoordde en in stukken sneed.
De hoofdrolspeler deed het overigens prima maar dit is een rol die bijna elke eenzame persoon wel kan spelen.

avatar van lordhumangus

lordhumangus

Ik vond "Henry: Potrait of a serial killer" uit 1986 met Micheal Rooker beter en aangrijpender dan dit uitgewerkt verhaal.

avatar van borasi

borasi

Volgens de omschrijving zullen zijn geheimen aan het licht gebracht moeten worden....

Dit heb ik in de film alleen niet teruggezien.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Toffe film, deed me sterk denken aan Schramm van Jorg Buttgereit.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

avatar van gorelover

gorelover

goed indie filmpje.

wat een creep.

hoewel ik wel vond dat de mensen, vooral de vader van dat jochie, hem erg onbeschofd behandelen.

verrassende film.

niet voor iedereen.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Net gezien vanaf Blu Ray en ik moet zeggen: ik had er een stuk minder van verwacht. De film schets een prima beeld van een zeer eenzame man die, als het er op aan komt, geen betere uitweg weet te vinden dan iemand te vermoorden. De film vertelt dit verhaal op een zeer naargeestige, depressieve manier. Het is zeer zeker een enge man te noemen, omdat je als kjker weet wat hij doet, maar geloof me: er lopen heel veel, vaak doodnormaal uitziende mannen (of vrouwen) rond op deze aardkloot die precies doen wat hij doet. Het kan zelfs je buurman zijn. Dat is wat deze film brengt: een verwarrende kijk op de maatschappij. En dat doet de film helemaal niet onaardig: 3,5 *

avatar van Stijn B.

Stijn B.

Creepy fimpje en beetje de Britse versie van "Henry : a portrait of a serial killer". Door zijn gebrekkige sociale vaardigheden is Tony gemakkelijk slachtoffer voor de uitbuiters van de samenleving, is hij één van de eerste verdachten bij de verdwijning van een tiener, ... maar achter die sullige identiteit schuilt een creepy persoon die kickt op het vermoorden van mensen.

De film duurt nauwelijks 80 minuten en gaat zeker niet de extreem bloederige toer op. De makers tonen weinig van zijn gruwelijke activiteiten. Maar over het waarom van zijn gruwelijke activiteit en zijn achtergrond komen we nauwelijks iets te weten.

De marginale creepy sfeerschepping bezorgen je een ambetant gevoel.

avatar van Halcyon

Halcyon

Waar ooit Jack The Ripper dood en verderf zaaide, is er nu Tony, het product van een falende maatschappij. Verzonken in eenzaamheid, werkloos, verhangen aan actiefilms uit de jaren '80 en wonend in een buurt waar armoede uit alle kieren en voegen sijpelt, tracht deze simpele ziel zich staande te houden. Dat hij daarvoor af en toe een crackdealer of homohoer om zeep helpt, zal niemand hem kwalijk nemen.

Het ligt een beetje voor de hand dat een film als deze, die vanuit het standpunt van de seriemoordenaar vertelt en weinig ruimte tot identificatie laat, al snel lovende reacties krijgt. Maar dat is niet helemaal terecht, vind ik. Ja, de regisseur heeft goed gekeken naar films als Henry en Maniac. Hij heeft de grauwste hoekjes van Londen vastgelegd op celluloid om een deprimerende sfeer te creëren, maar het algemene gevoel van uitzichtloosheid ontbreekt. Waar dat aan ligt is moeilijk te zeggen. Een combinatie van de eentonige, weinig duistere soundtrack, het feit dat de meeste scènes overdag plaatsvinden en het personage Tony waar je eerder medelijden dan angst voor voelt.

Voor seriemoordenaarcompletisten (jezus, ik moet dringend een andere hobby zoeken) evenwel een aanrader.

avatar van K. V.

K. V.

Me ook eens aan deze gewaagd, maar 'k had er toch iets meer van verwacht. Eigenlijk gebeurt er niet zo veel in, maar desondanks bleef het me toch boeien. De film had toch iets dat 'k bleef kijken. Misschien heeft de korte speelduur ook er voor gezorgd dat de film ook niet verveeld. Het heeft dan ook wel een nadeel dat het einde nogal abrupt is. Misschien hadden ze hem beter nog iets langer gemaakt en het einde nog wat meer uitgewerkt.

De cast deed het wel goed. Tony werd overtuigend gebracht.

Geen traditionele seriemoordenaarsfilm. 'k vond het wel goed voor een keertje, maar omdat er toch iets te weinig gebeurt, is één kijkbeurt voldoende.

avatar van tattoobob

tattoobob

Ik vond dit wel een toffe film.

Peter Ferdinando speelt een goede rol!

En het verhaal kon mij wel boeien..

avatar van gauke

gauke

In de kern een sombere horror thriller zonder thrills. De film lijkt zomaar ergens te beginnen en houdt vrij onverwacht weer op. Hoewel hij goed gemaakt en geschreven lijkt, is het geschetste beeld van de hoofdpersoon niet interessant genoeg. In zeventig minuten is er nauwelijks tijd om het karakter van de hoofdpersoon uit te diepen; ik miste vooral het achtergrondverhaal. Nu lijkt de killer van situatie naar situatie te wandelen en is hij in zijn depressief makende kleine flat uitgesloten van enige vriendschapsrelatie of op sociaal gebied incompetent.

avatar van Noodless

Noodless

De hoofdpersoon is niet interessant genoeg en loopt er maar futloos bij. Weinig inhoud wordt er gegeven aan zijn personage, maar ook het verhaal is vrij somber en qua uitwerking magertjes. Het stelt allemaal niet veel voor. De korte duur is uiteindelijk nog een pluspunt en dat is geen goed teken. En de kills zijn te verwaarlozen. 3/10

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

"Herzien".

tattoobob schreef:

Ik vond dit wel een toffe film.

Peter Ferdinando speelt een goede rol!

En het verhaal kon mij wel boeien..

Niks aan toe te voegen.

avatar van leatherhead

leatherhead

Best eigenaardig. Doet denken aan een soort Britse variant op Henry, al blijft Tony een stuk meer aan de oppervlakte borrelen. De film kent ook geen apert begin of einde, maar is een soort slice-of-life. Eentje die blijft boeien dankzij het personage van Ferdinando. Hoewel hij soms misschien net wat té schlemielig overkwam, zet hij een aardige prestatie neer. Tony is geen koelbloedige, doorgewinterde seriemoordenaar, maar veeleer een zielig stuk uitschot. Een sociaal beperkte nietsnut die zijn eigen frustraties op andere nietsnutten botviert. Zoals gezegd wekt hij eerder medelijden dan angst op. Een keer wat anders, dat wel.

Aardig om eens gezien te hebben, lekker kort ook, maar er zijn betere films te vinden in dit genre. 3,0*.

avatar van Phantasm

Phantasm

Film met weinig inhoud en begint al vrij snel te vervelen, over het geheel gewoon erg saai.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

de hoofdpersoon is net zo inhoudloos en saai als deze film , bijna na dan , want het geeft in wel een inzicht in de eigenlijk diep eenzame en ziek leven van de psychopaat zoals je hem niet vaker ziet .

Ik moest er zelfs om lachen , ook om de troosteloze levens om hem heen zoals de eerste twee andere belangrijke personages , waarmee tony in aanraking komt .

avatar van Collins

Collins

Een film die zich aan de zelfkant van de samenleving afspeelt. Hier vinden we Tony. Tony is een introverte en zwijgzame persoon. We volgen hem bij zijn alledaagse bezigheden. We zien zijn saaie en armzalige bestaan aan ons voorbij trekken. Heel opwindend is het allemaal niet, maar dat Tony niet helemaal spoort zien we ook.
Ik kan mij een creatie van Kees van Kooten herinneren (de Vieze Man) waarmee Tony veel overeenkomsten heeft. Onfris ogend met een vettig kapsel viel de Vieze Man voorbijgangers lastig en probeerde aansluiting met hun leefwereld te vinden, maar bereikte alleen dat mensen zich ongemakkelijk voelden en hem liever negeerden. Tony is van hetzelfde kaliber.
De film heeft veel van een sociaal realistische documentaire. Gefilmd met de handheld voor het realistische tintje. De film toont de leegte van een bestaan en is zonder franje. Er wordt weinig gesproken. De kale visuele stijl, de grijsgrauwe setting en de kille sfeer van de film weerspiegelen het wezen van Tony. Werkloos, emotieloos, zeëen van tijd, geen vrienden en grote moeite om zich op het sociale vlak te redden. Dat laatste levert trouwens een paar grappige scènes op, die tegelijkertijd ook met plaatsvervangende schaamte worden ondergaan. Gelachen heb ik wel.
Tony is een film over een seriemoordenaar. Aan de moorden wordt relatief weinig aandacht besteed. Ze gebeuren als het ware terloops. Ze worden niet dramatisch geaccentueerd. Bij een moord horen we geen spannende muziek en doet de camera geen spannende dingen. Ze horen gewoon bij de alledaagse bezigheden en worden ook op die manier behandeld. De moorden zijn geen flitsende aandachtstrekkers die onnoemelijke spanning genereren. Ze ogen nogal stuntelig en zijn in de uitvoering pijnlijk onbeholpen. Het is heel erg, maar ook hier heb ik heel af en toe even gelachen.
Tony heeft weinig of geen interactie met de rest van de wereld. De moorden duiden op een mogelijkheid om wel interactief te zijn met de wereld om hem heen. Tony veert op bij het plegen van de moorden. De emotieloze persoon schijnt zich zowaar te amuseren of zich op te winden. Aardig in dit opzicht is een scène waarin Tony samen met een lijk tv kijkt en een andere scène waarin hij samen met een lijk in bed ligt. Pas op die momenten is er sprake van natuurlijke en relaxte interactie met de omgeving. Zie hier de waarschijnlijke drijfveer voor de moorden. Mijn eigengereide verklaring. De zwijgzame en asociale Tony laat er niets over los.
Regisseur Gerard Johnson maakt een film over een seriemoordenaar die zonder grote spanningsmomenten voorbij glijdt. Zonder hoogtepunten ook. De film meandert voorbij, heeft een interessante gek als hoofdpersonage en moet het daar mee doen. Dat lukt redelijk.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Leuk filmpje weer over een outsider die enge beramingen heeft. We hebben Henry, en later The House that Jack Build en Der Goldene Handschu. Tony kan ook zeker wel in dat rijtje thuis.

Tony is een nobody die afgezonderd en op een uitkering in zijn karige appartement leeft en zijn tijden vult met jaren 80-actievideo's. Op straat heeft hij voor de omgeving een behoorlijk verdachte uitstraling en wordt daardoor niet voor lief aangenomen en zelfs belaagd. De enige vriendjes die hij lijkt te maken zijn drugsdealers en uitschot en ook het zoeken naar een baan verloopt niet positief. Maar in zijn appartement is hij de baas, en dat zullen we weten ook.

De personage wordt hier heerlijk karikaturaal en luchtig neergezet met zijn abstracte dialogen en de moorden en slachtpartijen zijn lekker gruwelijk. De komische noot ligt er echter dik bovenop. Ook de rol van die vader en zijn overwichtige kind hebben een pijnlijke aanwezigheid.

Ik heb ervan genoten.

avatar van ZAP!

ZAP!

'k Moet deze nog weer es checken, maar volgens mij is / was ie absoluut niet komisch bedoeld, sinterklaas...

Ten overvloede: losjes gebaseerd op de Dennis Nilsen zaak. De recente tv-serie Des gaat daar ook over, maar behandelt meer de nasleep en het proces.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Het zijn meer die lompe en sullige karaktertrekjes die het vrij komisch en soms typerend maken. Dat gevoel had ik bij Der Goldene Handschu ook.

Wist overigens niet dat dit gebaseerd was op een waargebeurd verhaal.

avatar van ZAP!

ZAP!

Bij herziening kan ik me wel vinden in de ervaring dat het soms wat komisch overkomt. Het verhaal gaat ook echt andere kanten op dan de zaak Dennis Nilsen, wat het 'gebaseerd op' gegeven wel erg dun maakt.

Die (onbedoeld, denk ik toch) komische kant beviel mij eigenlijk niet zo, maar tussendoor is het toch een aardig filmpje waarbij de mooie soundtrack (The The) regelmatig opvalt, zij het dat het (acteer- en camerawerk doel ik dan op, niet de soundtrack) af en toe nogal amateuristisch overkomt.

Kleine zes.

avatar van joolstein

joolstein

Wow...Tjonge wat een film! Maar ik vraag me af; Wat is dat toch met films waar je domweg de seriemoordenaar volgt en de impact ervan! In 1980 deed Frank het in Maniac. In 1983 was er K uit Angst. In 1986 volgde Henry In 2018 hadden we Jack, blijkt dat er tussen die twee laatste ook nog Tony was! Op het eerste gezicht ziet deze man er erg introvert en nogal onhandig uit als het gaat om de omgang met mensen.

Werkeloos en levend aan de rand van de samenleving, brengt hij zijn tijd door met rondlopen in London en het kijken van eighties-actiefilms op VHS-videobanden. Tony wil een vriend, iemand om mee te praten, iemand die van hem zal houden en voor hem zal zorgen maar ook een sociopaat, een emotioneel onstabiel persoon die handelt op basis van impulsen, die ook niet van plan is een ander mens of een dier kwaad te doen.

Er zijn duidelijke parallellen te trekken tussen Tony en Dennis Nilson, de seriemoordenaar die van 1978 tot en met 1983 op een groot aantal mannen aasde en doodde. Wanneer hij klaar was met een stoffelijk overschot, sneed hij het in stukken. De overblijfselen verbrandde hij, spoelde hij door het toilet of liet hij achter als voedsel voor dieren in het bos.

De film is eigenlijk meer een een situatieschets, er is geen echt 'verhaal' over de persoon Tony. Hij het moorden en de rest van zijn leven zijn gewoon. Daarnaast is de film opgenomen met een handcamera, en zijn de dialogen geïmproviseerd. Misschien is dat ontbreken van een duidelijke verhaallijn wel ook juist hetgeen dat de film intrigerend en verontrustend maakt en waardoor de creepy sfeer mogelijk nog beter over komt.

Op het gebied van gruwelheden houd de film zich misschien enigszins in er worden de moorden in beeld worden gebracht maar het is niet de grofheid van de moorden zelf, maar juist het ‘gewone’ eraan en Tony die nonchalant rondloopt met tasje en weggooit wat dit een goede horror maakt!