• 9.370.453 stemmen

Windjammer: The Voyage of the Christian Radich (1958)

Documentaire | 127 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Windjammer

Geregisseerd door: Bill Colleran en Louis De Rochemont

Met onder meer: Bjørn Amvik, Arne Andersen en Per Antonsen

Plot Windjammer: The Voyage of the Christian Radich

"Too Exciting to describe...too Big to believe."

Voordat kapitein Yngvar Kjelstrup met pensioen gaat maakt hij met zijn schip, de S.S. Christian Radich, een opleidingsschip uit Noorwegen een reis om de wereld. Aan boord zijn ook 42 jongens die gevolgd worden tijdens hun opleiding op dit schip. Tijdens de reis doet het schip diverse locaties aan zoals Madeira, Willemstad en New York. Eén van de jongens mag in New York ook meespelen met 'Arthur Fiedler and the Boston Pops Orchestra'.

First officer

Cadet #7 as Arild Kristoffersen

Dk2008

Aan deze documentaire, hoewel het kwam bij meer over als een film, heb ik goede herinneringen en daarom zelf toegevoegd. Rond 1990 op de Duitse RTL gezien. Aanvankelijk op videoband opgenomen maar na de tweede keer zien weer gewist.

Een prachtig filmisch verslag over dit nog steeds bestaande zeilschip. Een reis rond de wereld waarbij je bij het bekijken ervan gelijk zin hebt om aan boord te stappen en de zeeziekte dan maar voor lief neemt. Gezien het jaartal valt verder nog te betwijfelen of de wereld er nog zo mooi uitziet als toen.

Filmtechnisch is het mooi gemaakte film. Naast de grappige opnamen aan boord van het schip geven de (exotische) oorden die het schip aandoet de film wat extra's. Toch komt zo'n documentaire film ook wel wat gedateerd over en heb hem daarom weer gewist. Het gedeelte met Arthur Fiedler is trouwens ook vrij lang, Concerto van Grieg.

Toch hadden ze deze eigenlijjk best wel op dvd kunnen uitbrengen. Leuk voor liefhebbers van zeilschepen, avontuurlijke documentaires en nostalgie.

Dk2008 schreef:

Komt waarschijnlijk toch uit op dvd. Zo zie je maar weer, duurt een tijdje maar dan komt het oude spul toch weer boven water.

YouTube - FINALLY! The Windjammer Restoration Preview & Restored Trailer

Dk2008

Bij IMDb schrijft er (gelukkig) weer iemand en daar kan me wel weer in vinden. Het is zo verradelijk en des te pijnlijker ook als je dingen na vele jaren later weer eens terugziet. Het heeft wel iets van de Haanstra-documentaires. Veel nostalgie, een verslaglegging d.m.v. mooie beelden maar ook gedeelten die waarschijnlijk toch besproken zijn, alvorens te gaan filmen. Een lange zit, en anders dan bijvoorbeeld Around the world in 80 days uit 1956, die ik gisteren heb gezien, zijn de beelden maar saai en gedateerd en het ontbreekt aan levendigheid omdat er geen verhaal bij zit. En wel mooie muziek erbij maar tegelijkertijd erg doordringend. Nee, documentaires zijn over het algemeen niet mijn ding. Ik zou deze ook nooit hebben toegevoegd als ik er toen ook al zo over dacht. 3.0.