• 9.373.946 stemmen

Geregisseerd door: Ralph Ziman

Met onder meer: Rapulana Seiphemo en Ronnie Nyakale

Gesproken taal: Afrikaans en Engels

Plot Jerusalema

"Welcome to the promised land."

Lucky Kunene is een ongeschoolde tankstationsbediende uit de sloppenwijken van Soweto, Zuid-Afrika. De apartheid is net afgeschaft en de jongen ziet een nieuwe wereld opengaan. Maar Lucky wil niet voor de rest van zijn leven benzine pompen. Samen met zijn beste vriend Zakes begint hij auto’s te stelen, een lucratief zaakje dat hem voldoende cash oplevert om een ijskast en een mooi kostuum te kopen. Maar door hun extravagante levensstijl beginnen de twee dieven al snel op te vallen. Bovendien komen ze in het vaarwater terecht van de Nigeriaanse drugskoning Tony Ngu…

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Josh Freidlander

Inspector Blakkie Swart

Zakes Mbolelo

Leah Friedlander (as Shelly Meskin)

Young Kunene

Loretta Dlamini

avatar van the new guy

the new guy

Lichte tegenvaller helaas. Het blijft een goede film maar ik had er toch meer van verwacht.

Hij boeit constant, maar doordat het te lange verhaal vlot in 2 uurtjes wordt verteld is de diepgang minimaal. Karakters blijven karakters en de gebeurtenissen volgen elkaar zeer ongeloofwaardig op.

Wat dan overblijft is een zeer vermakelijk actie/drama.

avatar van El-royo

El-royo

Prima film. Eerste half uur is geweldig, daarna zakt het geheel ietsjes in. Desondanks zeker een aanrader!

avatar van Zinema

Wisselvallig.

Want het zit er allemaal in. Vreemde wendingen in het verhaal, goofs, verfbloed, slechte acteerprestaties, twijfelachtige montage, en te veel titelsongs in een ander jasje.

Maar ook vermakelijk en onderhoudend. En waarschijnlijk met veel energie en liefde gemaakt, want filmen in 'Joburg' is vast geen pretje.

Met wisselvallig bedoel ik vooral dat het verfbloed de andere keer geen verf is. And so on. De acteerprestaties worden helaas niet beter met het vorderen van de film. De meeste zijn schandalig slecht.

De soundtrack is leuk, m.u.v. het bovenstaande. Onnodig ook. Het is ons wel duidelijk dat de film.. Verder dus erg prettig. Vreemd dat ik Miriam Makeba niet voorbij hoorde komen. Had haar graag gehoord. Als we dan toch Zuid-Afrikaanse muziek gaan luisteren.

Het typische rise & fall-achtige verhaaltje schiet vaak alle kanten uit maar kijkt wel lekker weg. Helaas duurt e.e.a. te lang. Was zelf ook iets meer gecharmeerd van het 'jeugd-verhaaltje'. Ook jammer was het hoge 'boodschap-gehalte'.

Redelijk.

avatar van FillumGek

FillumGek

Het verhaal heb ik al ontelbaar veel keer gezien, maar dit maal speelt het zich af op een voor mij onbekende setting, namelijk Johannesburg. Ik was benieuwd naar de sfeer in de film en zoals verwacht deed het vaak denken aan 'Cidade de Deus'.

Zoals we van te voren al wisten is Johannesburg geen prettige locatie om op te groeien. Voor een zwarte Afrikaan in elk geval zeker niet. De blanke bevolking woont in dure huizen en hebben een goede baan, terwijl de zwarte bewoners leven in armoede, geweld en slapen in bouwvallen. Zo ook Lucky en zijn vriend Zakes. Hij wilt geld bijeen sprokkelen om zijn school te betalen en doet dit door auto's te stelen en af te leveren aan criminelen. Zo legt hij contacten en komt hij langzamerhand in de onderwereld. Al snel blijkt deze wereld vol verraad en besluit hij te gaan stelen van de rijken en te geven aan de armen; 'Robin Hood' wordt zijn bijnaam...

Het acteerwerk van Seiphemo vond ik heel goed. Hij is geen braverik, maar weet toch heel veel sympathie op te wekken. Ook praat hij al zijn misdaden goed, zodat hij van zichzelf overtuigd wordt dat hij ook daadwerkelijk goed bezig is. Natuurlijk is hij een held in de ogen van de arme bevolking, maar daardoor een doorn in het oog van de rijken en dus ook de politie. Ook de bijrollen waren overtuigend. Een groot deel van de cast is ook geboren in Johannesburg dus aan inlevingsvermogen geen gebrek.

De film is boeiend van begin tot eind. Vooral omdat in 'Rise & Fall'-verhaaltjes als dit op ieder moment de hel kan losbreken. Wel vond ik sommige keuzes een beetje raar. Zo ging Lucky wel erg snel mee met een onbekende blanke. En wat waren de redenen precies waarom Nazareth overstapte naar Ngu? Vond het ook een beetje plots, zeker als je sinds je jeugd met elkaar bent opgegroeid.

Prima 'Rise & Fall'-verhaaltje in het broeierige Johannesburg. Ik moest meerdere malen nog aan het WK denken. Natuurlijk is er strenge beveiliging op dat moment, maar ik zal er niet graag heen gaan...

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Ik vind het verhaal juist origineel. Zoals hier eerder gezegd: ik ken hier niet veel films die gaan over de onteigening van blanken.

avatar van Prudh

Prudh

Maar verder is het opkomst- en ondergangriedeltje al een miljoen keer eerder gespeeld.

avatar van flipsyde

flipsyde

Interessante en spannende film.

We volgen het leven van Lucky Kunene van klein jongetje tot grote beruchte man.

Het Rise-and-fall principe al veel vaker gezien natuurlijk en deed me sterk denken aan Cidade des deus, maar vond Jerusalema toch iets beter.

Het verhaal wist meer te boeien en hoe Lucky Kunene zijn geld gaat verdienen in Johannesburg is zeer slim te noemen.

Boeiend om te zien hoe er een realistisch beeld word geschetst van deze gevaarlijke en onvoorspelbare stad. De actie wordt ook juist gedoseerd.

Acteerwerk is uitstekend, wat natuurlijk nog maar de vraag was.

De hoofdrolspeler weet veel sympathie bij de kijker op te wekken.

4 sterren met een grote kans op een verhoging bij een volgende kijkbeurt.

avatar van Xen0n

Xen0n

flipsyde schreef:

Interessante en spannende film.

We volgen het leven van Lucky Kunene van klein jongetje tot grote beruchte man.

Acteerwerk is uitstekend, wat natuurlijk nog maar de vraag was.

De hoofdrolspeler weet veel sympathie bij de kijker op te wekken.

4 sterren met een grote kans op een verhoging bij een volgende kijkbeurt.

Sluit me hier bij aan, deed mij op een of andere manier ook nog denken aan Carlito's Way. Alleen dan in een nieuw jasje, wat extra negers en een happy end Verwachtte er niet heel erg veel van, dit is dus een niet verwachtte, maar zeer vermakelijke film geworden.

avatar van MIME2000%

MIME2000%

hmmmm intresant een unieke film

waarin een black man die niet aan criminele praktijken doet

maar goeie doel neerzet voor zijn black mensen

ongeloofwaardig

avatar van Reinbo

Verrassend sterke gangsterfilm. Vond het wel boeiend om te zien hoe je twee stromingen gangsters had. Ben zelf in die tijd nog in J'burg geweest. Echt schokkend hoeveel mooie gebouwen er leeg stonden en het centrum een ghetto was geworden.

Kleine 4*

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

American Gangster meets Cidade de Deus in Johannesburg

Da's zo een beetje kort samengevat het gevoel dat deze film me gaf. Verder absoluut een boeiende prent die inkijk geeft in de Zuid-Afrikaanse criminaliteit. Da's wel zowat het enige vernieuwende, verder heb ik het allemaal al eens gezien, zonder dat dit afbreuk doet aan een voor de rest prima film. Beetje jammer van de vergezochte maar blijkbaar obligate love interest.

Erg mooie setting (eens wat anders dan New York), goeie acteerprestaties, best aardig verhaal.

avatar van gauke

gauke

Sterke, vastberaden, geëngageerde, pakkende en keiharde film, met een script dat sluit als een bus.

avatar van Phantasm

Phantasm

Gangsterfilm die lekker wegkijkt, aardig verhaal.

avatar van d1rty7

d1rty7

Een film met de juiste balans tussen misdaad en de actie die hier uit voort vloeit, verder een vleugje romantiek tussen zwart en blank.

avatar van van duijn

van duijn

Vond dit echt een geweldige film.

Acteerwerk was goed, muziek paste er wel aardig bij, en ik hou ook best wel van gebaseerde verhalen.

Goede film!

*4.0

avatar van Mister T

Mister T

Het verhaal van de film is goed.

Vind de film alleen een beetje langdradig worden als hij de flats gaat "zuiveren". Dit is veel van hetzelfde.

Verder heeft het verhaal van deze film me wel erg geboeid.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Best goede misdaad, typische rise from poverty 3e wereld thema, zoals we die al uit legio films recentelijk kennen, maar goed geacteerd en goed verhaal.

avatar van Decec

Decec

Zeker goede misdaadfilm..wel het is waargebeurd verhaal..

avatar van Replicant

Replicant

Echt een prachtige film.

Ik ben zelf 4 maanden in Zuid Afrika geweest en het contrast is schrijnend.

In deze film zie je goed wat wij blanken hebben aangericht in Afrika...

Het is een trieste en hopeloze gebeurtenis...

Dit alles wordt zeer goed neergezet in deze.

''Adept ore die...''

Dat is de werkelijkheid.

Een aanrader, zeker omdat de film niet overdrijft, dit is Zuid Afrika...

avatar van missl

missl

zit veel potentie in dit verhaal maar maakt het niet waar. is toch nog een interessant verhaal over het leven in zuid afrika.

avatar van scorsese

Goedgemaakte gangsterfilm. Het verhaal is allerminst origineel, maar omdat het zich afspeelt in Johannesburg wordt het juist weer wat interessanter. De eerste helft van de film, met de jonge ganster, is zeker het meest krachtig. Erg leuke scene ook van een zogenaamd geval waarin life imitates art, als ze een scene uit 'Heat' (de overval op de geldwagen) kopieren.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Zeer goede film om te bekijken. Als eerste is de setting anders. Ik had nog nooit een film bekeken die zich in Johannesburg afspeelde. Verder is het een zeer interessant verhaal van Lucky. Je ziet hem opgroeien in armoede met overal geweld om hem heen. Als je dan ziet hoe hij daar uit is gekomen en met wat voor middelen is dat toch wel indrukwekkend om te zien.

Het knappe is dat er soms ook grappige scène's in verwerkt zijn. Bij een dergelijk verhaal verwacht je dat niet. Bijvoorbeeld het feit dat Lucky en zijn vriend gingen carjacken maar geen van beide wist hoe ze eigenlijk auto moesten rijden en daar kwamen ze pas achter toen ze echt eindelijk een auto te pakken hadden.

Ik vind het ook zeker een belangrijk verhaal wat verteld word want als je als land de arme mensen aan hun lot overlaat dan zie je wat er gebeurt. Dat kwam wat mij betreft heel sterk over in deze film.

Een klein minpuntje is dat het op driekwart van de film een beetje naar langdradigheid begint te neigen maar toch is het absoluut een aanrader, deze film.

avatar van marcelvkan

marcelvkan

Verassend goede film!

Erg van genoten!!

avatar van Veni Vidi Film

Veni Vidi Film

Goede actie film.

Leuk een keer een zwarte boorden crimineel....al loopt het daarna flink uit de hand.

avatar van Davidus

Davidus

Goeie film die sterk deed denken aan Cidade de Deus, maar minder rauw en hard.
'Mooie' beelden van armoedig en vervallen Johannesburg.
Op een goeie manier wordt aangekaart dat er nog steeds grote problemen zijn tussen blank en zwart ook al is apartheid afgeschaft.

Heel interessant te zien hoe op een "creatieve" manier de woningnood problemen worden aangepakt (legaal of niet?), maar hoe de drugsproblematiek als een gezwel blijft voortwoekeren en feitelijk alles vergalt.

Voor mij had die hele romance met die Leah niet gehoeven. Vond het wat geforceerd en niet passen in het verhaal en daardoor werd het onnodig langdradig

Maar zeker wel een aanrader

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Film welke zich afspeelt in Johannesburg, dat op zich maakte het voor mij al interessant, nooit een film uit die stad gezien. De film is boeiend en spannend en houdt je wel twee uur in greep. Ik lees hier en daar over de slechte acteerprestaties, maar dat heeft is mij niet opgevallen. Lucky Kunene praat zijn rijk worden goed met met een beetje filosofie van de koude grond, maar het past wel in die idiote maatschappij. Voor wie gaat graven, zal de film zeker niet perfect zijn, bij mij overheerste toch vooral de spanning in een zeer interessante setting met zijn bizarre problemen.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Begint veelbelovend met het hilarische verhaal van twee amateurs die het willen maken in de wereld van de misdaad, maar dan maakt de film een sprong in de tijd en meteen is de spanning eruit. Het duurt vanaf dat punt te lang voordat ze weer de juiste toon te pakken krijgen. In de tussentijd ontvouwt er zich een wat overbodige romance met een blanke Joodse vrouw. Naar het einde toe wordt het wel weer interessant, en de film gaat eruit met enorm verrassend statement naar de kijker toe. Briljant, de hele tijd de boel in een moraliserend sausje gieten en steeds hinten naar de bijbelse moraal, en dan de film eindigen met een dikke middelvinger naar alle moraal. Dog Eats Dog. Grrrrrrrrrrrr Wat de film continu dwarszit is het gebrek aan goede acteurs. Het blijft maar een bedoening met zouteloos acteerwerk en weinig overtuigende dialogen. Jammer, want een film als Cidade de Deus bewijst dat een film met louter ongeschoolde acteurs kan werken. Het straalt wel van de film af dat ze hier iets hebben van willen maken om de Zuid-Afrikaanse film op de kaart te zetten. Vooral de actiescènes zijn behoorlijk imposant en doen niet onder voor het grote werk uit Hollywood (m.u.v. het fake nepbloed). Alles tezamen maakt het een film die amuseert, zolang je maar in je achterhoofd houdt dat het nou eenmaal geen grote titel uit de V.S. is.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Waarom nou Gangster's Paradise? Klinkt erg Hollywoodaans.

avatar van Zinema

Je bedoelt Hollywoodiaans. Is natuurlijk de bedoeling want Hollywood sells.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

sinterklaas schreef:

Waarom nou Gangster's Paradise? Klinkt erg Hollywoodaans.

Niet om lullig te doen: de film is nou ook niet echt wars van Hollywood, als het iets doet dan is het de genre-conventies van de grote Amerikaanse gangsterfilms gieten in een Zuid-Afrikaans sausje.