• 9.374.212 stemmen

Met onder meer: Marie Rivière, Béatrice Romand en Alain Libolt

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 24 september 1998

Plot Conte d'Automne

De 45-jarige Magali is een alleenstaande vrouw. Zij is eigenaar van een wijngaard in Zuid-Frankrijk. Haar vriendin zet voor haar een contactadvertentie, zodat ze weer eens iemand kan ontmoeten. Tijdens de bruiloft van haar dochter, blijkt dat deze ook voor haar op zoek is gegaan. Uiteindelijk valt ze voor Gérard, maar is dit wel de juiste keuze?

avatar van Movsin

Movsin

Grappig in situatie en in dialoog met als hoogtepunt de sprankelende "bekentenis", in het café, van "de vriendin" aan Gérald (niet Gérard) en het schitterend acteertalent van Marie Rivière en ik vind vooral Alexia Portal doorheen de ganse film.

avatar van T.O.

T.O.

Op en top Franse film, met kenmerkende losse sfeer en af en toe pretentieuze dialogen. Het verhaal zelf komt wat moeilijk op gang, maar gaandeweg ontstaat er een prettig momentum, om dan weer te eindigen in een wat onbevredigende climax.

avatar van Fransman

Fransman

JoeCabot heeft het goed samengevat. Jammer dat hij hier niet mee meedoet. We duiken met Rohmer de wijngaarden in voor de druivenoogst. Het land krijgt een gouden gloed van de herfst. Maar daar gaat het hier niet om. Het gaat om de amoureuze verwikkelingen van een aantal veertigers, met veel misverstanden over en weer. En zo is Rohmer weer waar hij wezen wil, of het nu om jonge mensen gaat of al wat ouderen, op het gebied van de liefde en relaties blijft het aanmodderen. Waarmee hij ons natuurlijk ook een spiegel voorhoudt, want doen wij het zoveel beter? Ik heb er met plezier naar gekeken.

avatar van Fisico

Fisico

Misschien moet ik de andere seizoenen van Rohmer er ook nog bijnemen, maar behoudens het feit dat de liefde wordt gezocht door personen die al wat meer ervaring hebben, zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor de filmtitel. Want inderdaad, voor de rest heeft de film bitter weinig met de herfst te maken.

Dit is een zwoele film aan de voet van de Mont-Ventoux, in en rondom Montélimar, waar de wijnranken van Magali klaar zijn om geplukt te worden. Maar ook zij wenst wel wat meer aandacht nu blijkt dat haar kinderen geen groene vingers hebben en haar zijn ontgroeid. Er ontstaat een komische gespannen situatie wanneer verschillende vrienden elk hun ideale kandidaat op oog hebben om haar te koppelen.

De film blinkt uit in haar leuke speelse dialogen en prima acteerwerk. Speelsheid kenmerkt de film wel, zuiders en vrolijk, rekening houdend met de sérieux van de dag. Ik zat volledig in de flow van de film en heb me dus zeker niet verveeld. Jammer wel dat de contacten tussen Magali en Gérard niet eerder plaatsvonden. Ik had graag nog wat meer vonken (in beide betekenissen) willen zien. In de plaats hiervan kregen we een even boeiende aanloop naar het doel met een eveneens sterk presterende Emélia en bloedmooie Rosine (Alexia Portal).