• 9.370.166 stemmen

Sitting Bull (1954)

Western | 105 minuten

Genre: Western

Oorsprong: Verenigde Staten / Mexico

Geregisseerd door: Sidney Salkow

Met onder meer: Dale Robertson, Mary Murphy en J. Carrol Naish

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Plot Sitting Bull

"The Biggest Battle That Ever Shook the West!"

Opperhoofd Sitting Bull van de Sioux wordt gedwongen om te reageren met geweld door de indianen-hater Generaal Custer, hetgeen resulteert in de overbekende slag om de Little Big Horn. Parrish, een vriend van de Sioux, probeert het bloedvergieten te voorkomen, maar wordt aangeklaagd vanwege hulp aan de vijand. Het lukt Sitting Bull om met president Grant in contact te komen ten faveure van Parrish.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Kathy Howell

Sitting Bull

Wilford Howell

Ulysses S. Grant

Colonel Custer

Charles Wentworth

avatar van Barfly

Barfly

Een magere voldoende voor deze western. Dit verhaal gaat een beetje uit van de positie van de indianen m.b.t. de slag om de Little Big Horn. Die slag wordt overigens heel aardig in beeld gebracht.

Maar de echte held van het verhaal moet toch weer een blanke voorstellen, in dit geval Dale Robertson. Hij speelt een majoor die het opneemt voor de indianen en hierdoor de liefde van Mary Murphy verliest, als ze merkt dat Robertson het belang van de indianen belangrijker vindt dan zijn carrière. Daar wringt het verhaal ook nogal. Murphy stelt zich op als een verwend nest en is helemaal niet in de persoon van Robertson geïnteresseerd. Ze verkiest rang en stand boven persoonlijkheid. Toch probeert Robertson van alles om weer bij haar in de gunst te komen. Een beetje raar, gezien het karakter dat hij uitbeeldt.

Die hele (al dan niet) romance had beter uit de film geknipt kunnen worden.

De niet-gerestaureerde dvd-kwaliteit (zonder subs, maar het geheel is goed te volgen) is die van een middelmatig bewaard gebleven vhs-kopie en bevat als extra een kort interview met Iron Eyes Cody.

Helaas is de hoes van de dvd een stuk minder dan de poster hier.

Voor 3,99 geen miskoop.

avatar van stinissen

Middelmatige western die een beetje te lief overkomt Mary Murphy is inderdaad een bitch en de aandacht van Dale Robertson niet waard.

avatar van lezertje

lezertje

Volslagen belachelijk verhaal waarin Sitting Bull na afloop van de Slag bij Little Big Horn een legerofficier redt van het vuurpeloton. Gierend van het lachen van mijn bank af gerold.

avatar van W.V.

W.V.

In deze film wordt een heel andere draai aan de slag bij Little Big Horn gegeven, eigenlijk geschiedsvervalsing, maar de wijze waarop de slag in beeld is gebracht doet dat wel vergeten, Te meer omdat de film duidelijk laat zien dat de indianen hadden geleerd van hun gevechten tegen de soldaten door nu ook strategie en tactiek te gebruiken om zo tot een verpletterende overwinning te komen.

Zoals gezegd de aanloop naar de slag toe is pure fantasie, natuurlijk worden de goudvondst in de Black Hills en de daarbij behorende goldrush wel ten tonele gevoerd, maar de rest daar om heen is fictie.

Qua vormgeving en portretteren van de indianen is dit een typische jaren 50 western die net het B niveau ontstijgt. De indianen worden weer met veel kleur, veel hows en ughs neer gezet en natuurlijk zijn de belangrijke indiaanse karakters weer eens blanke acteurs, maar het moet gezegd worden dit is een van de weinige westerns uit die tijd welke de indianen als menselijke wezens neerzet, in deze film spelen de blanken een dubieuze rol en de figuur van Sitting Bull wordt neergezet als een intelligent, emotioneel mens, met oog voor de belangen van zowel indianen als die van de blanken.

Dat is toch wel een absoluut pluspunt voor deze film. Jammer dat alleen de hoofdrollen redelijke door redelijke acteurs worden gespeeld, de bijrollen blijven ver achter. De rollen van Custer, president Grant en Crazy horse worden jammer genoeg door het tweede garnituur acteurs gespeeld, daarom komen die rollen niet uit de verf. ook de romance werkt totaal niet in de film, hadden ze beter achterwege kunnen laten.

De film kent, zoals gewoonlijk in een western met de prairie indianen, schitterende opnames van gek genoeg Californië waar de film werd opgenomen. De muziek is die van dertien in een dozijn, niets bijzonders dus.

Het einde is zwaar over de top en volstrekt ongeloofwaardig, maar wel passend in de stijl van de film.

De film kan net een voldoende bij mij halen, doordat de indianen op een andere manier worden neergezet als gewoonlijk in westerns uit die periode en de wijze waarop de slag in beeld wordt gebracht, de rest was maar zozo, maar als westernliefhebber ben ik toch blij deze film gezien te hebben.

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2065 berichten

Tijdens het struinen in mij database kwam ik deze routine soldatenwestern tegen, ooit jaren geleden gezien op de Duitse tv en zojuist herzien. Hoewel het een 13 in een dozijn film is, deze redelijk groots is opgezet. Met de actie wil het in de eerste 70 minuten niet echt vlotten. Heb ze beter gezien maar toch een kleine voldoende. Een magere -3.0. Mijn versie is van goede kwaliteit van zowel beeld als geluid en heb de keuze uit de Engelse en Duitse geluidsspoor. Er was geen ondertiteling aanwezig.

avatar van mr rumson

mr rumson

Het exemplaar wat ik in bezit heb heeft goede beeldkwaliteit waardoor deze cinemascope film nog beter tot zijn recht komt.

Deze western met zijn fraaie kleuren en prachtige natuur ziet er dan ook goed uit.

Het verhaal neemt het jammer genoeg niet zo serieus met wat er zich werkelijk heeft afgespeeld.

Zo komt er aardig wat romantiek aan te pas wat niet alleen het ritme uit de film haalt maar voegt ook niks toe.

Dan is er ook nog het vreemd einde wat hier al meer benoemt is .

Wat ze tegenwoordig zeker anders gedaan hadden maar in die tijd verdiende de held nog een goed einde.

Wie zich niet teveel ergert aan de romantiek en dat feit en fictie hier draadloos door elkaar heen lopen .

Heeft hier nog een aardige western aan .

Zo worden de indianen niet als een stel wilden neergezet .

De actiescènes zoals de aanval van Custer zijn van een goed niveau.

Dale Robertson doet het zeker ook niet onaardig wel jammer dat het goed te zien is dat er een stuntman te zien is in het gevecht met de indiaan .

In plaats van Robertson .

Maar goed alles bij elkaar is het geen slechte western .