ad
 • 139.659 films
 • 6.615 series
 • 20.019 seizoenen
 • 432.078 acteurs
 • 280.259 gebruikers
 • 8.087.427 stemmen
Avatar
 
banner banner

Black Death (2010)

Avontuur / Drama | 102 minuten
2,90 773 stemmen

Genre: Avontuur / Drama

Speelduur: 102 minuten

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Duitsland

Geregisseerd door: Christopher Smith

Met onder meer: Eddie Redmayne, Sean Bean en Carice van Houten

IMDb beoordeling: 6,4 (44.927)

Oorspronkelijke taal: Engels

Releasedatum: 7 juni 2010

 • On Demand:

 • Google Play Bekijk via Google Play
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+

Over Black Death

"In an age of darkness one man will face the ultimate battle against evil."

Het middeleeuwse Engeland wordt geteisterd door de pest. Lijken liggen bij honderden verspreid en het land is ondergedompeld in chaos. De kerk verliest zijn greep op de bevolking, bij wie de angst overheerst. Er is echter een dorp dat vooralsnog gespaard lijkt te blijven voor de ziekte. Het is veraf gelegen, omringd door moeras. Er wordt gefluisterd dat het dorp geleid wordt door een tovenares. Deze Langiva zou doden weer tot leven kunnen wekken. De gevreesde ridder Ulrich krijgt van de kerk de opdracht deze geruchten te onderzoeken.

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Polignac

Polignac

 • 48 berichten
 • 201 stemmen

Pracht film. Vooral de laatste scene in het moeras was boeiend. Carice van Houten was perfect, zag haar naam pas in de aftiteling. Daar voor dacht ik dat het Madonna was.


avatar van Pim1993

Pim1993

 • 566 berichten
 • 668 stemmen

Redelijke medieval thriller. Op zich nog een prima verhaal wat helaas her en der nogal wat traag werd uitgevoerd. Desalniettemin zat er een goede partij muziek onder en was de cast dik in orde. Ik moet jammer genoeg toch concluderen dat de film niet in zijn totaliteit flink kon boeien. Hij moest het echt hebben van een sterke sfeer en een paar zeer sterke scenes. Verder schoot het op vele fronten tekort. Hij blijft steken bij mij op een prille voldoende.


avatar van gauke

gauke

 • 9688 berichten
 • 12468 stemmen

Voordat het verhaal begon te lopen moest je wel even geduld hebben en het tweede deel was meteen een achtbaan van emoties en had enige verrassingen in petto. De sfeer van dit middeleeuwse horror-parabel, met als centraal thema (behalve de pest) fanatisme, was voortdurend onheilspellend, maar echt huiveringwekkend werd het niet (op een uiterst bloedige scène met Tygo Gernandt na). De beelden waren duister gehouden en modder en drek domineerden het beeld.


avatar van Tonypulp

Tonypulp

 • 21101 berichten
 • 4432 stemmen

Smith! De middeleeuwse setting werkt vooraf nogal afstotend, maar Smith weet er met genoeg lef doorheen te beuken. Beetje een Valhalla Rising light. Dat maakt het, voor mij, absoluut een stuk aantrekkelijker. Als er dan nog wat Ittenbach-achtige taferelen zich opstapelen, zeker richting het einde, dan zit het voor mij wel goed. Vind Carice (zoals verwacht) wat matig, snap niet zo goed waarom juist zij in dit soort films mag opdraven (en dan Tygo meesleurt, al heeft die de kop er wel voor in dit geval). Sean Bean viel me dan weer goed mee. Lekker gritty, rauw en speels. Smith moet snel terugkeren naar het horror (of thriller) genre, dat past hem wel.


avatar van RuudC

RuudC

 • 4377 berichten
 • 2404 stemmen

Jaaa! Einddelijk een film van Christopher Smith die ik echt kan waarderen. Ik vrees alleen dat dit ook wel echt de laatste gaat worden, als ik zie dat zijn laatste films titels hebben als 'Get Santa'. Smith boeit me niet zo met zijn horror, al neigt Black Death wel heel sterk naar de folkhorror waarbinnen veertig jaar geleden enkele pareltjes werden uitgebracht. Ik denk maar snel even aan The Wicker Man, Blood On Satan's Claw en Witchfinder General. Met name de laatste komt qua plot natuurlijk erg overeen.

De donkere middeleeuwse setting smaakt wel. Het avontuur begint snel en zo ook de actie. Sean Bean heeft een aardig team om zich heen, maar de spanning in het dorpje waar het allemaal moet gebeuren, vind ik zelf nog het interessantst. Wat Smith goed doet, is beide kampen in een semi-positieve spotlights zetten. Het is moeilijk om een partij te kiezen en dat maakt het net wat interessanter. Verder is het heerlijk gruwelen van al het geweld en onrecht dat plaatsvindt. Tot dat laatste mag je het acteerwerk van Carice rekenen, maar eerlijk gezegd vind ik dat wel meevallen. Haar accent is inderdaad niet haar sterkste kant, al verpest het de film in geen enkel opzicht. Black Death is een lekker filmpje dat echt eens gezien moest worden, mede omdat een paar goede vrienden onbedoeld steeds wat plotonderdelen verklapte, maar wat met Sean Bean's karakter gebeurde, mag geen verrassing zijn. Wel de manier waarop trouwens!


avatar van Lennert

Lennert

 • 2231 berichten
 • 1372 stemmen

RuudC schreef:

JBlack Death is een lekker filmpje dat echt eens gezien moest worden, mede omdat een paar goede vrienden onbedoeld steeds wat plotonderdelen verklapte, maar wat met Sean Bean's karakter gebeurde, mag geen verrassing zijn. Wel de manier waarop trouwens!

Nog sorry daarvoor


avatar van leatherhead

leatherhead

 • 3368 berichten
 • 1735 stemmen

Ik sluit me vrolijk bij de recensie van mijn bovenbuurman aan. Gemiddelde hier is weer eens ronduit bespottelijk. Het doet inderdaad allemaal wat denken aan een wortel van Valhalla Rising. Om zich met die film te meten mist het net een beetje aan echte panache, maar dat zou dan wellicht ook wat teveel gevraagd zijn. Ik heb in ieder geval genoten.

Lekkere barre tocht, die uiteindelijk in een best zinderende apotheose ontaard. Visueel groezelig en duister, sfeervolle omgevingen bedwelmt met mist, en de soundtrack hangt continu als een soort omineuze wolk over de film heen. Voeg daarbij toe een paar heerlijke barbaarse gevechten, waarbij aardig wat koppen gesneld worden (niet van die knullige LOTR knokpartijtjes), en je kan enkel concluderen dat Smith slaagt in z'n sfeerzetting.

Acteerwerk ook opvallend trouwens. Redmayne verraste me in positieve zin, had niet verwacht dat hij zo goed in een rol als deze kon gedijen, ook Bean was een aangename toevoeging. Om te voorzien dat hij het onderspit zal delven hoef je inderdaad niet over clairvoyante gaven te beschikken, maar de manier waarop hij van kant gemaakt werd mocht er zeker wel wezen. Van Houten is verder een non-talent, maar ze slaagt er gelukkig geenszins in om de boel te verstieren.

Tenslotte kon de religieuze thematiek mij zeer smaken, vooral naarmate het einde naderde kwam deze zeer sterk tot uiting. Heerlijke film dus, 4,0* zijn zeker verdiend.


avatar van Antonev

Antonev

 • 1327 berichten
 • 1009 stemmen

Niet onaardig. Op zich een boeiend verhaal over een groepje ridders, dat in gezelschap van een monnik, probeert het geloof in god terug te brengen. Het afvallige dorpje is echter niet bereid om zonder slag of stoot mee te werken.

De middeleeuwse setting zag er aardig uit. Toch miste het een stukje (duistere) sfeer in vergelijking met een film als 'The name of the Rose.


avatar van knusse stoel

knusse stoel

 • 2481 berichten
 • 2614 stemmen

Een aardige film om te zien; het speelt zich af in de tijd dat onze voorouders nog geloofden (wilden geloven?) dat kikkers en andere diersoorten (ook de mens) "het kwaad" in zich hadden en dienden te worden verwijderd van de aardbodem!

Toch blij dat ik enige eeuwen later geboren ben, ja toch.......?

De film wordt serieus genomen door de regisseur en de acteurs die de rollen spelen hierin en dat is in de kwaliteit van deze film terug te zien. Het is een gemakkelijk te verteren verhaal wat nu en dan wel wreed overkomt en daar moeten sommige kijkers zich dan ook doorheen bijten, daarom dus niet (volgens mij) geschikt voor de jeugdige kijkertjes onder de 15 jaar.

De aankleding van de film is goed verzorgd en ook de gebouwen zijn authentiek, net als de omgeving waar het zich afspeelt.

Leuke bijeenkomst is het feit dat er 2 Nederlanders in de film spelen: Carice van Houten en Tygo Gernandt.

Mooie film die volgens ons 7,5/10 haalt!


avatar van DutchTakeshiro

DutchTakeshiro

 • 363 berichten
 • 2064 stemmen

Regisseur Christopher Smith weet met Black Death een goede film op zijn cv te zetten. Smith heeft mij al overtuigd van zijn kwaliteiten met de films Triangle, Severence en Creep. Smith laat een andere kant van zich zien met deze film die zich in de donkere Middeleeuwen afspeelt. Hij weet de sfeer van een troosteloos, duister en ziekelijk Engeland in de Middeleeuwen goed neer te zetten. De film weet de aandacht van de kijker van begin tot eind vast te houden en weet een enkele keer zelfs te verrassen.

Sean Bean speelt uiteraard weer puik. In zijn rol als de ridder Ulrich, die hardhandig de wetten van de kerk handhaaft, speelt hij een rol waarmee hij veel ervaring heeft. Bean heeft niet bijzonder veel nodig om autoriteit uit te stralen en is naar mijn idee een man die zelden iets fout doet op het witte doek. Eddie Redmayne weet ook te overtuigen als de monnik Osmund die met ridder Ulrich meereist. Redmayne's rol weet naarmate de film het einde nadert nog zelfs voor een twist in het verhaal te zorgen. Carice van Houten speelt aardig en haar rol is ook erg herkenbaar. Leuk dat naast haar Tygo Gernandt ook meedoet, al is het in een kleinere rol. Als laatste vond ik het erg leuk om Tim McInnery te zien. Vooral in Blackadder heeft hij mij te weten overtuigen van zijn degelijke acteerwerk. Black Death is de tweede samenwerking van regisseur Smith met McInnery en ik zou deze twee nog graag vaker zien samenwerken.

Black Death heeft genoeg gore, actie en spanning om veruit de meeste kijkers te kunnen amuseren. Tel hierbij op de authentieke aanvoelende sfeer van de Middeleeuwen en je hebt een prima historische film. Ik weet niet of de regisseur het zo heeft willen interpreteren maar naar mijn idee wordt het Christendom bewust in een kwaad daglicht gezet. Zo zie ik het althans. Ze zijn namelijk alles behalve lieverdjes. Ze martelen mensen en gooien iedere vrouw die single is en kruiden plukt direct op de brandstapel. Tevens moet je je zo snel mogelijk bekeren tot het christendom anders word je direct afgeslacht. Ik vind het in ieder geval verfrissend dat er geen doekjes wordt gewonden om de bruutheid van Ulrich en zijn kompanen die zeggen in de naam van God te handelen. Lekker duistere en deprimerende film. Het werk van regisseur Smith smaakt naar meer.

3,5*


avatar van schumacher

schumacher

 • 2854 berichten
 • 2643 stemmen

Zwakke film.


avatar van horizons

horizons

 • 4999 berichten
 • 1951 stemmen

Weer zo'n tamelijk amusante genre film. Soms wat zwalkend tussen rauw en sfeerscheppend maar het blijft wel boeiend tot en met het (behoorlijk naargeestige) einde.


Mij interesseerde het thema ziekte "de pest" (denk aan boek van Albert Camus: De Pest, dat ik prachtig vind) en die afschuwlijke middeleeuwen zo'n 600 jaar geleden.

Historische horror, per saldo eigenlijk een vreselijke film maar heb geen spijt van kijken.

Met groet aan de lezer(es). Peter


avatar van eempag

eempag

 • 284 berichten
 • 241 stemmen

Aardige film en ook een tegenvaller tegelijk en dat laatste omdat ik de verwachting had een film over de pest te zullen zien, de gevreesde ziekte die in de middeleeuwen miljoenen mensen het leven kostte.

Over wat dit nou was, wat je er tegen kon doen, dat er sommigen waren die op een of andere manier niet ziek werden over de straf van god, over waar die ziekte nou eigenlijk vandaan kwam.

In plaats daar van ging het over veel zaken maar de pest speelde daarbij eigenlijk een bijrol.


avatar van Phantasm

Phantasm

 • 4837 berichten
 • 4786 stemmen

Prima avonturenfilm die lekker wegkijkt.


avatar van joolstein

joolstein

 • 6255 berichten
 • 5814 stemmen

Het is 1348 en de Zwarte Dood trekt rond in Europa. Ook Engeland wordt geteisterd door de pest. De bisschop heeft een onder leiding van de religieuze ridder Ulrich (Bean) een onderzoeksteam samengesteld om geruchten te onderzoeken over een dorp dat tot dusverre bespaard is gebleven van de builenpest. Daarmee is dit een fijn periodestuk over een epidemie die in 14e eeuw de kop opsteekt, .

Nu wordt deze film soms omschreven als een horrorfilm. Maar dat is niet echt een terechte benaming. Er zijn enkele horrorelementen aanwezig, maar de film is op dat vlak redelijk ingetogen. De film kan je beter omschrijven als een historische mysterie, want dat dekt de lading denk ik beter. Veel blijft dus buiten beeld, maar er zijn wel treffende geluidseffecten van door zwaarden doorboorde lichamen en door paarden uiteengerukte personen die je een rilling kunnen bezorgen.

Qua productie is dit ook een beetje een gekke film want ondanks een bijna compleet Britse cast (er is ook een Nederlandse bijdrage in de vorm van Carice van Houten en Tygo Gernandt) is het volledig gefinancierd door Duitsland en eveneens opgenomen in Duitsland door een Duitse cameraman. Echter het was wel een hele goede cast met oude bekende Sean Bean en de toen nog vrij onbekende Eddie Redmayne, die heden ten dage onder andere bekendheid geniet als Newt Scamander uit Fantastic Beasts.

Wat de film erg goed doet is de periode van de Late Middeleeuwen natuurgetrouw laten zien De Kerk verloor inderdaad zijn greep op de bevolking, de angst reageerde. Roverbendes terroriseerde de wegen. Groepen flagellanten (zelfkwellers) die zichzelf kastijden trokken rond. In de film maakte men zelfs melding van de nieuwe longbow, die toen in gebruik werd genomen. Maar het zat zelfs in kleine details als slechte tanden. Het leven was vuil, hard en er heerste voortdurend dreiging

Enige minpunt was de aan het einde van de film opgevoerde soort van heksenvervolging. Er was natuurlijk veel bijgeloof en daar behoorde ook zeker de angst voor heksen toe maar de echte heksenvervolging begon pas in de 15e eeuw De pestepidemieën hebben er zeker toe bijgedragen maar minderheden (Joden, bedelaars en mensen met lepra) kregen veel vaker de schuld.

Enfin een kniesoor (als ik) die daarop let! Huiveringwekkend wordt het niet maar de film bied wel een mooie afwisseling tussen een goed film-avontuur en een geloofwaardig kijkje in het duistere middeleeuwse leven tussen hoop en vrees, tussen de duivel en God.