• 9.372.674 stemmen

Genre: Western

Geregisseerd door: Francis D. Lyon

Met onder meer: Joel McCrea, Barbara Hale en Brad Dexter

Plot The Oklahoman

"That Ramrod Guy From Whichita is Bullet-Hot as the Greatest Plainsman of Them All !"

Dokter John Brighton vestigt zich in een klein stadje in Oklahoma na de dood van zijn vrouw. Daar wordt de boel beheerst door de gebroeders Dobie die samen een ranch hebben. Ze hebben de schurft aan Brighton omdat hij Charlie Smith, een Indiaan, geholpen heeft toen de broers hem en zijn dochter Maria van hun olierijke land wilden verjagen. Smith schoot daarbij uit zelfverdediging Mel Dobie dood. Cass Dobie stuurt aan op een confrontatie.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Goede western, met een goed opgezet verhaal, daarom een dikke voldoende:3,5

avatar van mr rumson

mr rumson

Dit is een western waarin niet zoveel vuurgevechten in voorkomen .
Er zit dan ook niet veel actie in maar wel een verhaal wat deze film de moeite waard maakt om te volgen.
We zien het wel eens meer in westerns een oudere acteur en een actrice die haar dochter kon zijn en verliefd raken op elkaar.
Even lijkt het erop dat dit ook in deze western ging gebeuren tussen Joel McCrea en de veel jongere Gloria Talbott .
Maar gelukkig loopt het anders af waardoor de film geloofwaardig blijft.

Er zit nog wel een liedje en een dansje in wat voor mij weer niet gehoeven had.
Ook komen er een paar omaatjes en kids in voor waardoor het iets weg krijgt van een familie western.
Voor de een zal deze western misschien dan wel saai kunnen zijn maar mij stoorde het niet zo .
Het onvermijdelijke duel aan het einde ziet er goed uit.
Brad Dexter vind ik het goed doen als een schurk die heel goed situaties weet in te schatten wanneer hij toe moet slaan en wanneer hij zich beter op de achtergrond kan houden.
Joel McCrea heeft een rol die gezien zijn uitstraling prima bij hem past.
Hij speelt dan ook een vriendelijke zachtaardige dokter .
Kortom een western met een goede verhaallijn en een die naar mijn mening wel wat meer stemmen verdient.

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Enigszins bedaagde maar prima western overigens niet gespeend van enig banaal racisme.

Een western waarin je weer hoopt op en uitkijkt naar het onderspit delven van de schurk(en)

McCrea past heerlijk in zijn rol als rechtgeaarde dokter die al gauw argwaan krijgt omtrent

de intenties van de gebroeders Dobie en de zijnen. Die blijven overigens vrij lang duister of in

ieder geval voor wat betreft het waarom. En uiteindelijk ook nog eens wraakzuchtig (Uiteraard).

De western, met vrij weinig actie ook, heeft iets oubolligs over zich die ook vrijwel aldoor

zinspeelt op een romance tussen McCrea en de veel jongere, Indiaanse Gloria. Maar verhalend

is het een onderhoudende western opbouwend naar het onvermijdelijke duel tussen de

hoofdschurk en de dokter, de twee die dan ook al inmiddels een robbertje met de vuist hebben

uitgevochten. Al met al niet een uitmuntende maar wel gedegen western die toch wel weer vooral gedragen wordt door de aanwezigheid van McCrea.