• 9.374.188 stemmen

Geregisseerd door: Gary Hustwit

Met onder meer: Paola Antonelli, Chris Bangle en Andrew Blauvelt

Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Japans

Plot Objectified

Documentaire over 'product designers' en enkele producten die door hen zijn en worden ontworpen. De film volgt enkele van deze ontwerpers in hun creatieve proces dat van idee naar uitwerking gaat. Ook wordt er stilgestaan bij enkele bekende ontwerpen en hun maatschappelijke impact, zoals de tandenborstel of een aantal technische gadgets.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Wadjoe

Wadjoe

Zeer benieuwd naar deze documentaire, waarin meesters als Naoto Fukasawa en Jonathan Ive aan het woord komen. Plus het is van de regisseur van Helvetica wat me goed beviel.

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Viel na "Helvetica" toch een beetje tegen. Het begin is erg traag en weet geen duidelijk punt te maken. Het dieptepunt is een interview met de ontwerper van de apple unibody, wat echt veeeel te lang duurt en wat iedereen ook al eerder heeft kunnen zien op internet.

Zo zitten er nog een aantal trage stukken in waarbij je denkt dat je naar een "how they make it" aflevering op Discovery zit te kijken.

Op een gegeven moment probeert de film wel een punt te maken door te beginnen over duurzaamheid en over het feit dat de meeste mensen hun huis ondertussen wel vol hebben staan met design. Helaas wordt ook hier niet echt diep op in gegaan, dus ik blijf een beetje achter met de vraag waar "Objectified" nou echt over gaat.

avatar van Wadjoe

Wadjoe

Objectified is inderdaad niet de documentaire waar ik op hoopte na Helvetica. Hoewel het onderwerp me meer aanspreekt dan dat van typografie kon de documentaire me niet de gehele 75 minuten boeien.

Objectified houdt helaas niet één duidelijke rode lijn aan, waardoor het af en toe onduidelijk is wat nou de eigenlijke boodschap is. Voor zover ik het heb begrepen, is de boodschap dat er veel meer onderzoek en werk dan we denken in de producten zit die wij dagelijks als vanzelfsprekend aannemen.

Het interview met Jonathan Ive, de ontwerper van Apple, vond ik zeer zeker niet een dieptepunt. Hoewel iedereen het gros van dit gedeelte al online had kunnen zien, vind ik het geen reden om dit weg te laten in een documentaire als Objectified. Prachtig hoe Ive gepassioneerd over product design spreekt.

Tweede hoogtepunt was uiteraard de meester Naoto Fukasawa, die naar mijn mening te kort aan woord was.

avatar van entropy

entropy

Wadjoe schreef:

Helemaal mee eens.

Een van de manco's van de film is dat het totaalbeeld eigenlijk een collage is van verschillende stemmen uit het veld, zonder dat de documentairemakers daaruit een echte boodschap distilleren.

avatar van thejazzscene

thejazzscene

Een aantal interessante ontwerpers zijn hier aan het woord. Spijtig genoeg ook heel wat die niet echt veel te zeggen hebben. Veel verschillende visies waarbij er veel tussenzitten die de andere visies tegenspreken. Ik ben het dan ook met veel ontwerpers niet eens.

Hierdoor blijft de film heel persoonsgebonden, subjectief dus en probeert men niet tot een synthese te komen wat ik als kijker uiteindelijk toch verwacht. Magere documentaire met grote namen.

avatar van Reinoir

Reinoir

karig documentaire, waar door verschillende "industrial" designers word verteld wat industrial design is. en dat is het.

avatar van thejazzscene

thejazzscene

Kent er iemand nog meer van dit soort films? Over ontwerpen/meubels/producten? Tips zijn meer dan welkom!

avatar van Resurrection

Resurrection

thejazzscene schreef:

De BBC heeft een (uiteraard) goede serie gemaakt over product design. Het heet Genius of Design en vertelt voornamelijk de geschiedenis van industrieel ontwerpen (met name de vorige eeuw), maar ook het nu komt ruim aan bod.

avatar van Resurrection

Resurrection

Ik ben het voor een groot deel niet eens met de kritieken die hier worden gegeven. Ik vond dat de film wel een duidelijke centraal thema had, namelijk 'wat is (goed) design'. Dat daar verschillende visies over bestaan, lijkt mij niet meer dan normaal. Dat zorgt er ook voor dat je zelf als kijker na gaat van wat vind ik mooi en wat vind ik in een product belangrijk. Deze documentaire kan zeker aanleiding geven om beter te gaan kijken bij het beoordelen van een (triviaal) product. De laptop waarop ik deze film bekeek ging ik ook automatisch anders bekijken en bekritiseren op zijn design. De docu is ook voor de kijker die gewoon geïnteresseerd is in design en er niet dagelijks me bezig is, dat het daardoor misschien iets teleac-erigs heeft soort mij dan ook niet.

Ik vond hem ook iets beter dan Helvetica, daar zat minder lijn in naar mijn idee. (Leuk trouwens dat je hier ook veel Helvetica ziet, een designer wordt zelfs door een collega gevraagd of hij Helvetica gebruikt)