• 9.374.484 stemmen

Met onder meer: Marián Labuda, Roman Luknár en Zuzana Šulajová

Gesproken taal: Slowaaks

Releasedatum: 11 april 1996

Plot Záhrada

Verrassende ontdekkingen in een oude tuin helpen de dertiger Jakub zichzelf en de wereld beter te begrijpen. Komedie over een mysterieuze wereld in de tuin van een oud huis. Jakub is dertig jaar oud als hij geconfronteerd wordt met een grote hoeveelheid problemen. Hij is niet in staat zijn relatie met de getrouwde vrouw Tereza tot een goed einde te brengen, zijn werk bevalt hem niet en zijn vader, met wie hij zijn huis deelt, begrijpt hem niet. Jakub besluit tot een omvangrijke koerswijziging van zijn leven. Hij brengt een aantal dagen door in het verlaten buitenhuis van zijn grootvader, maar vermoedt niet dat zijn verblijf langer gaat duren dan gepland.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van plu4to

plu4to

Of je vind het helemaal geweldig of juist totaal niks. Persoonlijk vind ik dit de beste film die ik ken. Geeft een fantastisch zomer gevoel en straalt een rust uit. Humor, klein beetje sex en geen enkele actie scene! Ook een onderliggende laag aangezien tal van filosofen de ruvue passeren. Het is door de warme kleuren en simpele muziek in combinatie met fluitende volgeltjes meer een interactief schilderij dan een film.

avatar van herman78

herman78

Ik vond hem ook super. Hoe kan het dat je hem nu opeens gezien hebt? Gehuurd ofzo?

avatar van Sir Odolf III

Sir Odolf III

Als je van deze film niet vrolijk wordt, kan je misschien maar beter aan de Prozac gaan. Het verhaal is luchtig, absoluut verbazingwekkend, en het wekt bij mij een soort van mysterieuze kinderlijke spanning op. Dit pareltje is zeker een van mijn favoriete sprookjes!

avatar van gimli f

gimli f

Best een mooie film, inderdaad.

Luchtig, sprookjesachtig en tóch filosofisch. De symboliek ligt er soms wat te dik bovenop, maar dat is zo erg nog niet. De film blijft toch boeiend tot het eind.

Záhrada werd tijdens Film by the Sea 2004 vertoond in het kader van de cursus Grenzeloos Kijken, samen met Blind Chance (Kieslowski), Zert (The Joke), naar een verhaal van Milan Kundera, en Skylarks on a String (Skrivánci na niti) van Jirí Menzel. Deze laatste film werd gemaakt in 1969 maar gelijk verboden door het Tsjechoslowaakse regime, om pas in 1990 uitgebracht te worden. Het won gelijk de Gouden Beer in Berlijn.

Het was erg interessant om vooral Zert en Skylarks on a String te zien, twee films die hetzelfde thema behandelen, het verstikkende, communistische juk in het toenmalige Tsjechoslowakije. Beide films zijn best sterk en zeer moeilijk te vinden, evenals Man of Marble van de Poolse grootmeester Andrezj Wajda, die ook werd vertoond op het festival, en die eveneens een aanval is op een corrupt communistisch regime.

Záhrada is eveneens een film die gezien mag worden. Scoorde érg hoog bij de relatief weinige bezoekers aan deze film op FbtS.

Prettig, luchtig vermaak mét een boodschap.

avatar van lebowski

lebowski

Inderdaad een fraaie film, een heerlijke scene als Jakub en zijn vader dronken worden (met hun kale koppen). Na het zien van Záhrada heb ik altijd last van een grijns die een etmaal op mijn gezicht geplakt blijft.

avatar van Sander2

Sander2

Hoe hebben jullie deze film gezien?

avatar van swoppy

swoppy

Absoluut de nummer 1 op mijn lijstje.

Heerlijke film, vol fraaie beelden onder sfeervolle belichting.

Afwisselend magisch, absurt en vertederend, ontrolt de film zichzelf in een tempo dat voor fans van het actie-genre wellicht wat traag is, maar dat ik als verademing ervaar.

Boeiend van begin tot eind.

Hier geef ik slechts een 5 voor, omdat 6 niet bij de opties hoort.

Wanneer je de kans hebt, trek de stekker van de pc, telefoon en deurbel eruit, doe de gordijnen dicht en geniet van deze grandioze film.

Zal niet makkelijk zijn, met de stekker van de PC uit

Ben ondertussen wel erg benieuwd geworden. Poster ziet er wat lullig uit, maar goeie commentaren, en een relatief recente film die hoog scoort in de tiplijst. Nu hem nog weten te vinden.

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Hem weten te vinden is nog niet zo moeilijk. De ondertiteling is een groter probleem

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Ook de tweede film die ik zie van Sulík is een sprookje in elke betekenis van het woord. Het is een ontroerende, komische en vooral dromerige film die veel van zijn kracht ontleent aan de geweldige locatie waar de film is opgenomen. De tuin is werkelijk prachtig en je word als kijker als het ware afgesloten van de rest van de wereld.

Toch vond ik deze iets minder dan Krajínka, die vreemd genoeg wel een heel stuk minder wordt gewaardeerd op deze site. Dit is een leuke film maar of de film zo hoog in de tiplijst hoort is weer een heel ander verhaal. 4*

avatar van glannestino

glannestino

Weet iemand of deze film al op dvd is uitgekomen?

avatar van jan66

jan66

Volgens mij is deze film nog niet te vinden met NL ondertitels op DVD. Enkel op video. En als iemand deze vind, wil ik dat graag weten.

Het is een juweeltje..

Voor mij een 4,5*

maxcomthrilla

Tja, hoe moet ik deze film nou omschrijven. Hij speelt zich af in het najaar en heeft daardoor een fijn, dromerig, nazomers sfeertje over zich.

De film speelt zich vooral af in de tuin, waar veel magische momenten plaatsvinden. De film kent dus een rustig verloop en dat past uitstekend bij de op bezinning uitzijnde Jacob. De vertelstructuur deed mij denken aan die van Y Tu Mama Tambien, waar voorafgaand aan elk hoofdstuk kort werd verteld wat de hoofdrolspelers gingen beleven.

Ondanks alle eenvoud blinkt deze film uit door ogenschijnlijk gewone dingen in een dromerig/magisch perspectief te plaatsen. Er zitten veel droogkomische scènes in: denk aan het schaap dat plots naast het bed van Jacob staat , de ladder, de mierenhoop , de ruil en de telkens maar aanwaaiende mensen die de tuin zagen als een doorvoerhaven, die Jacob nooit alleen doen zijn in zijn tuin. De tuin ziet er prachtig uit, wie zou er nou niet kunnen aarden, lekker relaxt die badkuip in de tuin. Die scène waarin de bomen worden weerspiegeld op de voorruit van de auto, verraden net zoals de achtervolgingen waarbij vele kleuren de revue passeren en mooi met elkaar accentueren dat er ook aan de cinematografische kant is gedacht.

Een van de mooiste scènes vond ik het moment dat Jacob een emmer water naar zich kreeg toegeworpen, hij had een zomerse, rode gloed over zich. Dit accentueerde erg mooi met de melkflessenhuid die het meisje met zich meedroeg. Tegelijkertijd gaf het ook mooi weer dat Jacob was ontdooid en een andere kijk op het leven had gekregen , nu moest het meisje nog ontdooien.

De muziek varieert van een indringend tromgeroffel dat soms luid aanwezig is en soms ook op de achtergrond, tot veel speelse, zomerse deuntjes die we niet vaak horen in West - Europa. Verder kent de film gewoon veel leuke verwijzingen, waaronder naar mijn favoriete hobby: hoofdsteden raden.

Een fijne, grappige film dus waar je lekker voor kunt gaan zitten en jezelf kunt laten verrassen door de mogelijkheden van een, eerst doodgewaande tuin. De laatste 10 minuten vond ik een beetje overbodig. Daardoor blijf ik steken op een dikke 4*

avatar van thegoodfella

thegoodfella

ben al heel erg lang naar deze film op zoek dvd,video plaat,theater van mijn part. als ik hem maar een keer te zien krijg dus a.u.b help mij en zeg waar ik deze film kan vinden

thegoodfella schreef:

Als je in Nederland woont heb je geluk. Deze film is volgens mij alleen maar op videoband verkrijgbaar en wel in de cinematheken van Nijmegen, Tilburg en Eindhoven.

Volgens mij is er maar 1 exemplaar van. Maar vanuit alle vestigingen kun je de film dan toch bestellen. Momenteel ligt hij in Nijmegen.

avatar van The Eye

The Eye

In Groningen is de film gewoon bij Sleaze op vhs te huren.

gmx

Juweeltje van een film. Betoverend, dromerig, rustgevend, hypnotiserend. Het gevoel dat een prachtige nazomerse dag geeft. Zoals Heather Nova zingt "It feels like poetry, don't ask me to explain, it just feels good".

Naast deze betoverende poetische schoonheid zitten er duidelijk ontzettend veel symbolische, filosofische en religieuze aspecten aan deze film, die ik helaas niet allemaal begrepen heb, zoals de slot scene. Mijn kennis op het gebied van religie en van filosofie schoot op een aantal momenten helaas te kort, maar het is bijvoorbeeld duidelijk geen toeval dat alle personen of wel bijbelse namen of namen van filosofische grootheden droegen (bijvoorbeeld: "Jacob", "Theresa", "Benedict", "Wittgenstein" en "Rousseau"). Over Rousseau bijvoorbeeld: ( van http://nl.wikipedia.org/wiki/Jean-Jacques_Rousseau) => "Rousseau concludeerde dat materiële vooruitgang de mogelijkheid van oprechte vriendschap had ondermijnd en vervangen door jaloezie, angst en wantrouwen". Dit is uiteraard een van de hoofdthema's van de film.

Duidelijk is dus dat je aan de ene kant dat 'luchtige' nazomerse sfeertje hebt en aan de andere kant veel filosofie/religie die qua complexiteit echt niet onderdoet voor bijvoorbeeld "Werckmeister Harmóniák". Echter, het grote verschil met laatstgenoemde film is dat het bij Záhrada allemaal wat dieper onder het oppervlak zit. En alleen dat oppervlak (dat heerlijke nazomerse sfeertje in die sprookjesachtige tuin) is eigenlijk gewoon al een dikke 4* waard.

Voorlopig 4.5*, mocht ik 'm ooit helemaal gaan begrijpen, dan zal er ongetwijfeld nog een verhoging plaats vinden, want ik heb het gevoel dat er nog veel schoonheid onder het oppervlak van deze film zit die ik nog niet heb kunnen plaatsen.

avatar van wibro

wibro

Ik heb deze film ooit een keer op video opgenomen toen deze eind jaren negentig door de VPRO werd uitgezonden. Vanavond deze video nog maar eens bekeken.

Film kon mij toch niet meer zo bekoren als toen ik hem voor de eerste keer zag. De film had wel iets poëtisch, inderdaad, maar de filosofische boodschap stelde toch ook weer niet zo veel voor. Af en toe een Rousseau-, een Wittgenstein-, een Zen boodschap. Och, er zijn films die veel filosofischer zijn en daar wordt geen filosoof bij de naam genoemd. Maar goed; het spel van Helena vond ik trouwens wel leuk. En de weemoedige muziek paste ook wel goed bij deze rustgevende film.

Al met al geen onaardige film, maar om het nu een juweeltje te noemen? Neen.

wibro schreef:

Het zit allemaal wat dieper onder het oppervlak, het is wat subtieler. Ik kon me wel vinden in dit verhaal (bevat wel wat spoilers !) -> The garden/Martin Sulik - de Filmkrant net-versie van april 1996, nr 166

Overigens, deze film schijnt inmiddels op DVD te zijn, heb 'm helaas nog niet kunnen bemachtigen, wil 'm erg graag nog eens herzien

maxcomthrilla

Ben ook op zoek naar een dvd hiervan. Vooralsnog is dit echter het enige wat ik gevonden heb: http://www.gorila.sk/product/103272

Bevat volgens mij alleen geen Engelse subs. Zal wel een tijdje duren voordat deze film door een Artificial Eye of een ander label opgepikt zal worden. Al hoop ik snel, want ik wil deze magische nazomerfilm gauw eens zien in goede kwaliteit.

maxcomthrilla schreef:

Ben ook op zoek naar een dvd hiervan. Vooralsnog is dit echter het enige wat ik gevonden heb: Záhrada - DVD - gorila.sk

Heb 'm bij Gorila besteld en 't werkte perfect, heb 'm net ontvangen. Site is wel in 't Tjechisch maar het wijst zich allemaal vanzelf, helemaal met online translatortje.

maxcomthrilla

Maar zonder Engelse subs neem ik aan?

maxcomthrilla schreef:

Maar zonder Engelse subs neem ik aan?

Ja dat dacht ik ook, het plan was om 'm te rippen in hoge kwaliteit tot een AVI en dan zelf de subs (die op internet staan) er onder te zetten maar dat hoefde allemaal niet eens, de engelse subs zitten d'r gewoon bij

maxcomthrilla

Kijk, dat is nog eens goed nieuws!

gmx

Heb 'm net eens herzien en ben 't wel iets meer met Wibro eens, zo complex of diepgaand op filosofisch gebied is 't niet eens. De kern is natuurlijk dat de mens door technologische vooruitgang verder van de natuur is af komen staan. Jakub laat de vooruitgang achter zich en keert zowel letterlijk als figuurlijk terug naar de natuur en daarmee naar zichzelf. Dit komt vanuit verschillende perspectieven terug en wordt ondersteund door nogal wat symboliek. Die slotscene dat ze gaat zweven houdt volgens mij in dat zij nu ook 'whole' is en dat de terugkeer naar de natuur haar dingen geeft die de mens in alle vooruitgang kwijt is geraakt.

Het enige stuk dat ik nog niet helemaal snap is toen ze niks meer zei en die zwarte kat haar 'geest' teruggaf. Waarom was ze haar geest in eerste instantie uberhaupt verloren ?

Toch KAN ik het niet over m'n hart verkrijgen om Zahrada met ook maar een half puntje te verlagen Het nazomerse, dromerige, poetische sfeertje vond ik wederom gewoon weer TE fijn; het is echt een film om verliefd op te worden.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Juweeltje, heerlijke sfeervolle film. Er zaten een paar heel leuke filmische grappen in, maar gelukkig is het geen dijenkletser. Een feelgood film met diepgang.

avatar van Baggerman

Baggerman

Een heerlijk trage film. Leuk eens een filosofosche film die lekker wegkijkt.

Grappig, nu ik erover nadenk gebeurt er eigenlijk niet veel bijzonders in de film. Het is gewoon een opvolging van landerige beelden met af en toe een vleugje humor, die geweldig een sfeer oproepen waardoor je zelf even de beeldbuis in zou willen stappen, jezelf in het hoge gras daar neer zou willen laten vlijen en kauwend op grasspriet verder toekijken hoe het verder met Jakub gaat!

Persoonlijk vond ik toch eigenlijk de veranderende relatie van Jakub met zijn vader heel amusant en plezierig om te zien.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Heel fijne film zeg. The garden heeft een prettige herfstsfeer, leuke personages (virgin miraculous!) en heerlijke magisch-realistische elementen. Ook de structuur met hoofdstukken en korte inleidingen doet het altijd goed bij mij. Of de film nu werkelijk zo diepgaand is, zoals de bijbelse namen, de opgevoerde filosofen en de onwerkelijke voorvallen doen vermoeden, waag ik eerlijk gezegd te betwijfelen, maar belangrijk is dat niet. Wel belangrijk is het feel-good-gehalte, met zeker tegen het einde ook een paar erg grappige scenes (vader en zoon die luidkeels zingend het restaurant uitgedragen worden bijvoorbeeld). En zoals gezegd het magisch-realisme, dat werkt hier prima, en is ook fraai uitgebalanceerd. Vind de film sowieso goed in balans en echt met stijl en visie gemaakt. Inhoudelijk dan, want de cinematografie is me niet opgevallen. Zoveel indruk achterlaten dat het een vier oplevert doet het bij mij net niet, maar wel een ruime 3,5. Dikke aanrader.

avatar van Spetie

Erg leuke film dit, moeilijk om te omschrijven wat er nu precies gebeurt, maar ik heb me geen seconde verveeld en vond het allemaal erg plezierig om naar te kijken.

De film speelt zich, zoals de titel al verraad, zowat de hele speelduur af in een tuin. De tuin ziet er verder niet netjes of onderhouden uit, maar is wel heel groot. Hoofdrolspeler Jakub ontdekt niet alleen alles wat in de tuin afspeelt, maar tevens leert hij wijze levenslessen. Dat is best op originele wijze vormgegeven in deze film. De sfeer is heerlijk nazomers, beetje herfstachtig en zoals Baggerman ook al zegt, zou je als het ware zelf die tuin wel willen instappen, om deel te kunnen uitmaken van het geheel en te zien hoe het verder gaat met Jakub, zijn vader en de rest.

De muziek is de film is uitstekend. Veelal rustig en vrolijk, soms wat luider, maar iedere keer weer perfect passend bij de scène, die zich op dat moment afspeelt. Verder zit er redelijk wat unieke scènes in de film, die je niet snel in een andere film zult aantreffen. Het moment waarop Jakub en zijn vriendin samen in een mierenhoop gaan staan en daarvan genieten is zo’n moment. Het voelt heerlijk spontaan aan en draagt bij aan de aparte dromerige sfeer en kracht die deze film uitstraalt.

De tuin lijkt op het eerste oog misschien dood, maar de gebeurtenissen die er plaatsvinden zijn oh zo levendig. Ja erg genoten van dit filmpje!

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2058 stemmen

<-- zo keek ik na het zien van deze film gisteravond.

Nadat ik zo warm was gemaakt door bovenstaande gebruikers en hun vertellingen, kon het voor mij al niet meer stuk. Dit zou een geweldig filmavondje worden, maar helaas.

Záhrada is een zeer luchtige, edoch moralistische film die nergens goed op gang komt. Uiteraard heeft dat zijn charmes, zeker in combinatie met het nazomerse sfeertje, maar het 'pakte' me uiteindelijk nergens.

De filosofische, subtiele, ondertoon (à la 2001, Clockwork Orange of zelfs Eternal Sunshine) ontbrak, daar deze er vrij dik bovenop lag. In ieder hoofdstuk treedt de hoofdrolspeler weer dichter bij de natuur, wat een heerlijke, wellicht zelfs terechte gedachte is, maar ik als kijker hoef dit niet zo expliciet te horen te krijgen.

Mooi dat Rousseau en Wittgenstein voorbijkwamen, maar ach, als dat alles was.

De muziek en de strak gefilmde beelden waren zeker pluspunten, maar al met al staat de film niet al te stevig in mijn ogen. De vertelstructuur met de hoofdstukken was wel aardig, maar voegde verder ook weinig toe.

Verder was de filosofische kant van de film in mijn ogen wel erg matig en had ik wellicht nog van de komische kant kunnen genieten. Ook dit viel echter tegen; aantal keer mogen glimlachen (kale hoofden en geschreeuw en gedans in restaurant) en daar stopte het dan ook.

Wellicht dat ik té hoge verwachtingen had van te voren. Voor nu een voldoende, maar niet meer dan dat; iets dat ik erg jammer vind, want van te voren zag ik de film al een toppositie benaderen. 3 sterren.