Brüno (2009)
Gesproken taal: Duits, Tsjechisch en Engels
Releasedatum: 9 juli 2009
Plot Brüno
"Borat was so 2006"
Brüno (Sacha Baron Cohen) is een flamboyante homoseksuele mode-verslaggever uit Oostenrijk. Hij gaat op reis van Oostenrijk naar Amerika en probeert hier homofobe Amerikanen te ontmaskeren. In Amerika weet Brüno door te dringen tot verschillende mode-hotspots en ontmoet hij veel verschillende mensen. Hij weet zijn "slachtoffers" vaak in een ongemakkelijke positie te brengen door te zinspelen op homoseksuele relaties.
Brüno
Mexican Gardener #4
Mexican Gardener #5
Zichzelf - 'Dove of Peace'
Quiz.
Want welke scenes zijn echt en wat is staged?
Het is een verzameling van leuke, en slechte scenes geworden. Staged en echt. Erg plat en voor de hand liggend allemaal, maar goed. Soms werkt het het wel op de lachspieren. En e.e.a. is leuker dan het, mijns inziens, nóg meer in scene gezette Borat.
Redelijk.
otherfool
Hmm, toch wel een paar streepjes minder dan Borat.
Waar dat karakter gerust 90 minuten blijft vermaken, wordt Brüno soms wat vervelend, saai en té flauw. Hij is ook minder sympathiek dan onze gestoorde Kazachse Joden- en vrouwenhater, dus dat zegt wel iets...
Laat niet onverlet dat er een paar werkelijk briljante dingen inzitten (de focusgroup en het kooigevecht zijn om van te smullen), maar dit typetje zie ik toch liever in dingetjes van 5 minuten.
2,5*.
powerman
Na een Ali G-film en een Borat-film, moest Sacha Baron Cohen de cirkel rond maken met een film over Brüno, op dezelfde manier in elkaar gezet als het meesterlijke Borat. Brüno wordt ontslagen als presentator van Oostenrijks toonaangevende modeprogramma 'Funkyzeit mit Brüno'. Hij doet vervolgens verschillende pogingen om beroemd te worden in de VS, maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn.
Brüno is minder verrassend dan Borat en minder overtuigend als faux-documentaire, maar de scène waarin Brüno een aantal ouders interviewt voor een dubieuze fotoshoot zegt veel over het fanatisme waarmee ouders eeuwige roem voor hun kind proberen te arrangeren. Zijn interview met voormalig presidentskandidaat Ron Paul en zijn pogingen om zich te laten 'genezen' door een 'Gay-converter' zijn ook hoogtepunten. De humor is weliswaar platvloers, maar vaak ook geniaal. Enig minpunt is de finale, die wordt ontsiert door overduidelijke montagetrucs en daardoor niet overtuigt.
Geheel tegen de verwachtingen in heb ik me geregeld kapot gelachen bij dit dwaze gedoe.
De Bruno-sketches vond ik destijds nogal vervelend en de trailer stemde me ook bepaald niet vrolijk, maar het werkt als geheel toch wel redelijk.
Het begon allemaal niet zo leuk,. al dat gedoe met die Aziatische dwerg en de verschillende standjes was vooral irritant, maar vanaf het moment dat hij in Amerika allerlei mensen gaat ergeren wordt het soms echt heerlijk genant. Echt plaatsvervangende schaamte, knap is dat.
De scenes bij de talkshow, het kijkforum (
dat filmpje), en de 'fighting-arena' waren wel de hoogtepunten.
Het gaat allemaal nergens over en is geregeld volstrekt smakeloos, maar zoals hier al meer wordt gezegd, Cohen toont echt veel lef.
meekmusic
Toch wel leuk, al verwachtte ik er niet veel van. Ik vind de films van Sacha Baron vooral leuk, als hij zich begeeft in omgevingen waar men hem heel serieus neemt. Ali G (de serie) was werkelijk geniaal naar mijn smaak.
Ik vond het in deze film een beetje te krampachting.
Het einde is wel verassend. Dat die sterren meewerken getuigd van een goed gevoel voor zelfspot!
Een stuk minder leuk dan Borat en vaak zelfs heel ergelijk, dat is toch wel mijn indruk van deze film. Waar Borat af en toe nog wel vrolijk was, daar heeft Brüno van dat alles toch een hoop minder. Een hoop overdreven seks gedoe, met standjes dildo's en weet ik veel allemaal wat kan me echt gestolen worden. Verder zitten er hoop aardige probeersels in, met echt grapppig wordt het nooit. De twee echt leuke dingen gebeuren pas als de film bijna afgelopen is, in de vechtkooi en tijdens de aftiteling met de artiesten die op een leuke manier hier aan meewerken. Dat en getuige het feit dat Cohen met sommige scene's erg veel lef heeft getoond, waarvoor ik wel respect heb, zorgt ervoor dat ik hier toch nog anderhalve ster aan kwijt kan. Maar verder is Brüno maar irritant, smakeloos en vooral NIET grappig!
Leland Palmer
Helemaal geweldig.
Na het intro met Nessaja van Scooter wist ik al dat het niet meer mis kon gaan. De trailer was fantastisch, Borat en Ali G zijn twee geweldige alter ego's van Cohen, dus ik had best hoge verwachtingen. Die zijn zeker waargemaakt.
Sacha Baron Cohen, voor mij zonder twijfel de meest geniale komiek ter wereld. Niet dat ik veel ken, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat er anderen zijn die voor mij nóg grappiger, hilarischer en genialer zijn dan Cohen. Wat een geweldig figuur, wat een lef en wat een kloten, ongelovelijk. Heb me echt vanaf minuut één tot aan het einde kapot gelachen, heerlijk.
De film bevat teveel geniale scénes om op te noemen. Het begint allemaal al met Wassup? I'm Brüno. Die kop, die kleren, dat accent, heerlijk.
Echte hoogtepunten voor de rest zijn dat zelfgemaakte filmpje van Brüno (
), de talkshow, de scéne bij die man dat ie Milli Vanilli eens oraal onder handen neemt in z'n fantasie, geweldig allemaal, hilarisch. En dan nog de ''My Heart Will Go On'' scéne, OJ, Hitler, Schwarzenegger, gewoon teveel om op te noemen. Ik kan me best voorstellen dat mensen het helemaal niks vinden. Ik vond het echt hilarisch.
Geregeld zo smakeloos dat het gewoon gigantisch grappig is en dat vind ik knap. Cohen toont érg veel lef en heeft gigantische ballen om een film als deze te maken, respect. In scéne gezet of niet, daar heb ik nieteens over nagedacht en dat kan me niks schelen ook. Zolang het maar grappig is en deze Brüno was zelfs meer dan dat. Hilarisch en geniaal. Petje af voor Cohen.
ikhebsmaak
Een buitengewoon gewaagde film, na het vermakelijke Borat. Ik snap dat de humor weer van een andere orde is, en wellicht sommige Baron-liefhebbers teleurstelt. Toch vind ik de film een aantal hilarische momenten bevatten, waarin ik krom heb gelegen van het lachen. 't Zou ook aan het bier gelegen kunnen hebben. Ik kan me zo voorstellen dat de waardering nogal stemmingsafhankelijk is.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
De film ging veel verder dan ik in eerste instantie verwacht, maar het heeft geen negatieve impact gehad. Niks is Brüno te gek, hij gaat tot het uiterste.
Als je Ali G en/of Borat goed vond, raad ik je zeker aan hem te kijken. Wel moet je niet-politiek correct zijn en immuun zijn voor het mannelijk naakt dat hier in de meest erge vormen word vertoond.
Het reality-aspect van de film is de kers op de appeltaart. Hoe hij Paula Abdul beetnam, in 1 woord: geweldig!
Lexcoaster
Wow. Er zijn weinig films die in dermate puberaal zijn, dat je als kijker zowel in een deuk ligt maar tegelijkertijd niet durft te kijken vanwege plaatsvervangende schaamte. Dit is zo'n film.
Ik heb een hekel aan films die in dermate puberaal zijn, dat ze onleuk zijn. Brüno overstijgt dat niveau gelukkig, door veel verder te gaan dan menig Hollywood sexcomedy o.i.d. Veel verder. Het is ene totaal smakeloos zooitje en je moet dergelijke meligheid wel een beetje kunnen waarderen. Borat en Ali G zijn er helemaal niks bij. Borat was heerlijk 'fout', maar Brüno is werkelijk de absolute overtreffende trap van alle 'foute' films.. Een van de meest absurde films die ik ooit heb mogen aanschouwen...
... Je kon me van de vloer oprapen.
Captain Pervert
Ik heb veel en hard gelachen, maar het geheel is minder frisss dan Borat. Borat was een verkapte satire op de domme Amerikaanse samenleving. Bruno pretendeert daar een beetje op door te gaan maar focust zich eigenlijk veel meer op andere dingen, vooral kontneuken en piemels.
De laatste scène was trouwens erg grappig, en ik had niet verwacht bepaalde personen te gaan zien in deze film
booyo
Ik had vooral negatieve berichten van Brüno gehoord van de mensen die deze film gezien hebben, en had daardoor behoorlijke lage verwachtingen.. Weet niet of het daardoor komt maar het viel mij allerzins mee eigenlijk! Gaat her en der wel wat ver, maar ik vond het een erg grappige film. Minder dan Borat, maar toch wel weer sterk.
eddyeddy
Typisch zo een film die je verafschuwd of geweldig vindt. Sommige scenes vond ik sterk en er waren ook wat mindere. Al met al heb ik me kostelijk vermaakt met deze film.
Vandaag nog eens herzien en ik moet zeggen dat hij me dit keer stukken beter beviel. Heb toch vaak moeten lachen om al zijn gay onzin.
yeyo
Na het overweldigend succes van Borat kon een film over Brüno, Cohen's minst interessante typetje, natuurlijk niet uitblijven . Al kun je deze onsamenhangende reeks van sketches nauwelijks een film noemen.
De leidraad in de film is een complete herkauwing van het "verhaal" in Borat (excentriekeling gaat naar Amerika, stuit daar op onbegrip, krijgt ruzie met zijn reisgezel en maakt het vervolgens weer goed). Ook qua aanpak valt Cohen enorm in herhaling, waardoor hij op een one-trick pony begint te lijken. Bovendien had hij moeten weten dat je met een personage als Brüno niet veel kanten uit kunt: hij kan enkel inspelen op homofobie, terwijl Borat zoveel andere vlakken van Amerikaanse bekrompenheid kan blootleggen.
Natuurlijk zijn er wel grappige stukken (zijn geadopteerd kind, die opmerking over het voorkomen van Bin Laden
), Cohen blijft een komisch genie. Maar de originaliteit is ver zoek en ik vind dat de man dringend eens met iets nieuws op de proppen moet komen. Borat was al maar een flauw doorslagje van de serie, maar die film was tenminste nog grappig. Brüno daarentegen, is ranzig en nodeloos provocatief.
07Jeroen
verschrikkelijke film. Ik herinner me eigenlijk geen één echt grappige scéne.
film88888
Hier gaat Baron Cohen toch echt ver hoor.
Het is vulgair, maar entertaining om naar te kijken (bedoel je kunt hem met gemak uitkijken) maar goed is de film niet echt, hij haald bij mij niet meer dan matig, en soms vond ik het ook te lelijk om naar te kijken, niet dat ik iets tegen homo's heb helemaal niet, maar Cohen laat alles toch zo smerig lijken, en gaat gewoon ver.
wel goed gelachen, en ik zat er somsz wel vrij goed in, maar dat was ook dat.
3,0
Elineloves
Bruno moet het hebben van enkele leuke stukjes, maar verder is het één en al opvulgedoe wat nergens op slaat. Na het flauwe Ali G, en de iets vermakelijkere Borat was dit toch weer terug bij af. Na enkele minuten heb je Bruno wel gezien. Het egoistische en domme kennen we ondertussen wel, maar deze film heeft een veel agressiever toontje.
Geef mij dan maar Borat.
maxo922
Umm ja, ik hoef niet veel toe te voegen aan de vorige berichten. Zeer over de top film. Jammer dat het zelden grappig of leuk is, eerder smerig en pervers. De eerste twee minuten waren geinig, maar daarna bleef het gewoon bergafwaarts gaan. Ik heb niets tegen seks van twee mannen, maar als het zo vies is gebracht....
Vraag me nog steeds af of dit nou meer een documentaire was, of dat het ook echt geregisseerd is. Ik begrijp natuurlijk dat Sacha niet echt zo is, maar of b.v. die mensen bij de tv-show, of de joden in israel wisten dat dit ging gebeuren. Mij een vraag.
Hoe dan ook, ik zou het alsnog een slechte film vinden.
* 1,0
Borat misschien eens kijken... Slechter dan dit zou toch niet kunnen?
david bohm
Snoeiharde satire die me af en toe te genant werd. Heb erg gelachen, maar bij een aantal scènes kreeg de plaatsvervangde schaamte echt de overhand.
maxcomthrilla
Een leuke film!
Zeker als je in een bui bent voor lekker flauw vertier en wel kunt lachen om enkele oerdomme, bekrompen Amerikanen die zich gemakkelijk laten opjutten of Amerikanen die in een hoek gedreven worden. Het nadeel van zo `n film als deze is wel dat je jezelf telkens afvraagt wat spontaan gefilmd en in actie gezet is. Toch kon dat mijn pret geenszins drukken, ik heb een aantal keren smakelijk moeten lachen, met name het introductiefilmpje èn vooral de reacties erop waren fantastisch! Voorlopig een dikke 3*
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Matige film. Cohen herhaalt zich te vaak, waardoor het niet de volle 81 minuten boeit. Een paar aardige grappen/scènes, vaak over-the-top, maar wat verwacht je van een film waarin Cohen een homo speelt?
Mooi dat hij een aantal groepen flink aanpakt (Christenen, platvloerse bezoekers van vechtshows, etc, in combinatie met homoseksualiteit).
Naar mijn idee waren alle stukken in scène gezet. Bij Borat had ik soms het idee of het realiteit was. Borat was ook meer mijn ding.
Het uitgangspunt van Sacha Baron Cohen is niet slecht. De man is gelukt in z'n doel door de Amerikanen een spiegel voor te houden. Uiteraard niet naar alle Amerikanen, maar de film toont wel aan dat er nog steeds anno 2009 een hele hoop mensen homofoob zijn.
Als documentaire is dit dus nog wel aanvaardbaar, Bruno wil zich vooral profileren als komedie, maar daarvoor is de humor te puberaal. Bovendien verveelt dit snel als film en heb je het wel gehad na een tijd. OK, er zijn nog altijd homofobe mensen op deze aardbol, we weten het. Moest deze film daar iets aan kunnen doen, had hij nog een half uur langer mogen duren, maar helaas.
Ik had al slechte ervaringen met Borat, maar hoopte toch op wat verbetering met Bruno. Dit is echt mij ding niet, al zal dit waarschijnlijk wel z'n eigen publiek hebben.
Stu-Pot
Geinige komedie met tal van leuke quotes. Sacha Baron Cohen doet het zeer goed als Homoseksueel leeghoofd, opvallend goed zelfs. Ook zeer veel leuke grappen waaronder de nogal vreemde seksscene en het hoogtepunt; Bruno in het bos met een paar echte Amerikanen pratend over Sex and the City. Zeer leuke film dus, zit al te wachten op de volgende film met Sasha Baron Cohen.
I am going to be the biggest Austrian celebrity since Hitler.
Vinokourov
Na Borat had ik geen hoge verwachtingen van Sacha Baron Cohens nieuwste experiment: als übernicht kijken welke reacties het bij deze en gene oproept. Het leek me zeer flauwe onderbroekenlol worden dat uiteraard allemaal vooropgezet is, maar het viel nog mee. De humor is erg wisselend. Het personage Brüno zelf is erg irriterend met continu dat flauwe Duitse accent. Echter heeft de film nog best wel sterke en geslaagde scenes her en der. Vooral de talkshowscene met baby O.J. was geniaal. En die eindscene was ook geslaagd natuurlijk
flaphead
overwegend flauwe film met hier en daar iets wat me plots overdreven hard deed lachen. het figuur van duitse homo met bijpassende te verwachten grappen werkt bij de ene wel en bij de ander niet. ik kan er wel om lachen, maar wel als je gewoon een aardig tussendoortje verwacht en je daar op inzet. de film is meestal ook meer een aaneenschakeling van scenes waarin bruno als werkelijk karakter zich onder niet-wetende mensen bevindt.
John Lee Hooker
Maf en origineel, maar niet echt aangenaam.
Het is wellicht de meeste idiote rol die ik iemand heb zien spelen, daarvoor mijn respect naar Sacha Baron Cohen. Ali G was toch heel wat anders.
Brüno reist wat rond, ontmoet wat mensen en probeert overal op te vallen met zijn mooie pakjes. Er zaten wat leuke situaties tussen maar echt interessant werd het nergens.
Het is wel aardig dat de makers het nog enigszins realistisch over wilde laten komen. De jerry springer-show, de catwalk, de box arena en de vele gesprekken met allerlei personen... het leek soms wel alsof er gefilmd werd met een verborgen camera. Figuranten in deze scènes waren ook redelijk overtuigend, petje af voor hun.
Ik heb een paar keer moeten glimlachen maar daar bleef het helaas bij.
Veel moeite, weinig resultaat.
juultjuhhh
een hele slechte film met veels te veel 'grappen', Borat was leuk maar dit was echt te overdreven en nep
Black Math
Goed, Black Math komt ook weer onder een flinke steen gekropen, want ik heb hem nu pas voor het eerst gezien. Hier was op zich een reden voor: ik heb destijds met een groepje vrienden Borat gezien en toen Brüno uitkwam was al snel het besluit genomen om deze ook met z'n allen te bekijken. Alleen als de groep een beetje uit elkaar groeit in de zin van dat je elkaar wel ziet, maar nooit meer tegelijk, is het moeilijk een afspraak te maken. Vandaag dan toch eindelijk zo ver, en ook mooi dat iedereen zich tot deze dag van deze film onthouden had, zodat ie voor iedereen nieuw was.
Wat valt er verder over de film te zeggen? Ik had eigenlijk niet echt hoge verwachtingen ervan. Ik heb destijds spierpijn in mijn buik van het lachen gekregen van Borat, die echter erg slecht tegen herziening bestand bleek te zijn. Bovendien was tegen de tijd dat deze film uitkwam wel een beetje Sacha Baron Cohen-moeheid opgetreden. Wat dat betreft was wellicht de timing om deze film nu te kijken perfect, want ondanks de lage verwachtingen zit ik hier weer met spierpijn in de buik. Een paar geweldige scènes met wat mij betreft als hoogtepunten de talkshow waar hij z'n baby showt en het kooigevecht. Prachtig om die onthutste gezichten van de omstanders te zien, en deze scènes zijn in mijn ogen hoogtepunten omdat hier het aantal omstanders en dus de onthutsing maximaal is. Ook noemenswaardig zijn de scènes met het levend meubilair en van het presenteren van z'n pilot. Het is soms verbazingwekkend hoe ongegeneerd ranzig het allemaal is wat op het scherm getoverd wordt.
Ook de "Your king Osama looks like a dirty wizard or a homeless Santa Claus" uitspraak tegen de zogenaamde terroristenleider was verbazingwekkend. Het kwam echt behoorlijk dreigend op me over, maar de bewondering voor de moed van Baron Cohen verdween wel meteen toen ik las dat de geïnterviewde helemaal geen terroristenleider is, maar een Palestijns christen. Slim gemonteerd wel.
Ik heb me dus erg goed vermaakt en dat ondanks dat het qua cinematografie niet veel voorstelt, maar dat dat een goede komedie niet in de weg hoeft te staan heb ik al eerder gemerkt bij bijvoorbeeld Visitor Q. Toch ook een ander minpuntje. Het concept van Borat wordt wel heel erg nauwgezet gekopieerd. Inclusief de sidekick waarmee het tot een breuk komt, maar waar het wel weer goed mee komt. Mijn angst is ook een beetje dat deze film ook niet bestand zal blijken te zijn tegen herziening. Misschien moet ik dat ook maar niet doen en gewoon de herinnering koesteren van deze kijkbeurt, die de film 4* oplevert.

'Perfectly Imperfect' met Yolanthe Cabau nu te streamen op Prime Video

Der Baader Meinhof Komplex
Drama / Misdaad, 2008

American Movie
Documentaire, 1999
drag queenhomofobieberoemdheiddominatrixsatirefamesociale satiremockumentaryhollywoodtv reporterlhbtaustrian duringcreditsstingersex tapecelebrity interview homo