• 9.372.307 stemmen

Geregisseerd door: Christopher Hampton

Met onder meer: Antonio Banderas, Emma Thompson en Rubén Blades

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot Imagining Argentina

De film speelt zich af in het Argentinië van eind jaren '70, waarin duizenden mensen verdwenen in cellen en martelkamers. Wanneer de vrouw van Carlos Ruweda verdwijnt ontdekt hij een magische gave: in zijn dromen heeft hij visioenen over het lot van verdwenen mensen. Hij kan echter niet zien wat er met zijn eigen vrouw gebeurd is, wat hem bijna tot waanzin drijft.

avatar van stinissen

Een werkelijk prachtige film die je niet in de koude kleren gaat zitten Antonio Banderas en Emma Thompson spelen op hun top een dikke 9 dus 4.5*

avatar van saske

saske

goeie film, een aanrader.

avatar van FisherKing

FisherKing

avatar van 93.9

93.9

Een film op het randje van art-house.

Niet slecht!

avatar van Justice4All

Justice4All

Aardige film, niet echt een aanrader, maar is wel de moeite waard om het te bekijken. 3,5 *

avatar van TheMaestro

TheMaestro

Goeie film. Als je dit gezien hebt moet je je afvragen wat voor minne honden dat waren die het regime Fidela gesteunt hebben en later zeggen "Ik hab es nicht gewusst. (Hint: Zorreguita)

avatar van RRT

RRT

Goede film over de vermissingen tijdens het Fidela regime. Goed acteerwerk van Thompson en Banderas. Verhaal blijft tot het einde boeien. Ook goed om nooit te vergeten wat daar is gebeurd.

avatar van hansbreda

hansbreda

Acteerwerk viel me tegen. Niet een film die je in één ruk uitkijkt, terwijl het scenario prima is. 3***

avatar van filmfreek

filmfreek

Een goede aangrijpende film,het is onbegrijpelijk in wat voor dingen sommige mensen in staat zijn.En Antonio Banderas is werkelijk fenomenaal!Echt een film die je aangrijpt!****

avatar van Verena Post

Verena Post

Vond het een zeer indrukwekkende film, werd er bij sommige scenes naar van. Topfilm..... 4 sterren

avatar van Waku

Waku

Aangrijpend relaas.

De magische gave is een beetje wazig maar verder is imagining Argentina dusdanig sterk dat je dit punt snel vergeet.

Hartverscheurend,emotioneel en confronterend.

Sterke rol van Banderas.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Sterk emotioneel geladen film over een zwarte periode in de geschiedenis van Argentinië. Bandera vertolkt één van z'n beste rollen.

Meesterwerk.

avatar van mike2006

mike2006

Realistische en zeer aangrijpend drama van de bovenste plank. Banderas is meesterlijk in zijn beste rol en de film bezit een beklemmende sfeer van begin tot eind. Heb zelf jaren in Argentinie gewoond en de film doet getrouw recht aan de waarheid omtrent de zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Werkelijk een messterwerk met pijnlijke momenten. een 4,5 sterren van mij omdat perfectie niet bestaat. Een topfilm voor in de top 10 aller tijden.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Wat 'clichematige' film, maar wel erg sterk geacteerd en geregisseerd. Geweldige cinematografie, wat een kleuren, beelden en sfeer, prachtig gedaan.

De gave van Banderas vind ik wat goedkoop (letterlijk) gevonden, verzonnen en uitgewerkt, maar het is wel 'lekkere' leidraad om het verhaal een originele twist te geven en op die manier te vertellen.

De film heeft voor mij als pluspunt dat hij erg sprookjesachtig is, met dank dus aan de cinematografie en sfeer. Bedenk alleen de ontmoeting met het Duitse echtpaar op de pampas, Banderas kon zelf al bijna niet geloven dat het echt waar was. Dat kan ook wel een 'nadeel' zijn, want bij de ontvoering van de dochter twijfelde ik lang of het nou een droom of werkelijkheid was. Daardoor stonden mijn emoties bij deze scene niet helemaal 'op scherp'.

De gebeurtenissen zijn verder niet heel 'vernieuwend', maar wel (zeer) schokkend te noemen. De regisseur schrikt er niet voor terug om de werkelijkheid redelijk duidelijk te laten zien. Misschien niet heel prettig, maar op zich wel te prijzen, ook voor de emotionele binding van de kijker met het thema en de hoofdrolspelers

Minder vond ik de ontsnapping van Thompson, zij kwam toch wel erg makkelijk weg, en hoe graaft ze zich zo snel ongemerkt onder zo'n hek door? Maar aan de andere kant zullen er tijdens de junta best ontsnappingen hebben plaatsgevonden.

Bevreemdend vond ik t einde. Waarom ging Thompson Banderas niet opzoeken? Dacht ze dat hij dood was? Was haar ontsnapping een gebeurtenis die jaren na de aanslag op het theater plaatsvond? Nouja, ondanks deze onduidelijkheid is de hereniging een heel mooie en emotioneel hoog geladen scene.

Het definitieve einde is perfect gedaan, en daarmee laat deze film waarschijnlijk beter de verschrikkingen van de junta bij de leek hangen dan elk geschiedenisboekje of krantenreportage kan

Wat een topvrouw is Maria Canals trouwens, prachtig!

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Ik ga gevoelsmatig toch een halfje omlaag

avatar van Ché Cliché

Ché Cliché

Tegenvaller deze film. Een verhaal dat hinkt op teveel gedachtes; het terugvinden van zijn vrouw, het regime en de voorspellende gave. Daardoor blijven er teveel gaten in het plot. 2 sterren.

avatar van Schiedammer

Schiedammer

Imagining Argentina wordt omschreven als een hartverscheurende romantische thriller met bovennatuurlijke trekjes. De film is, zeker door de pers, niet zo positief ontvangen. Dit zal ongetwijfeld komen door de wat vreemde combinatie van harde realiteit en bovennatuurlijke magie. Deze film van regisseur Christopher Hampton is gebaseerd op het eerste deel van de magisch-realistische trilogie over de Argentijnse geschiedenis van schrijver Lawrence Thornton. In dit eerste deel staat het Argentinië van de jaren ’70 centraal. Een zwarte periode van militaire dictatuur, die haar tegenstanders veelal spoorloos liet verdwijnen. Meer dan 30.000 mensen zijn in die periode spoorloos verdwenen. Het is ook de periode die bekend is geworden door ‘de dwaze moeders’, die tot op de dag van vandaag nog zoeken naar hun verdwenen familieleden. Het is een geschiedkundige periode van Argentinië waaraan diverse (hooggeplaatste) mensen liever niet herinnerd willen worden. Men wil vergeten en vooruitkijken. Door een generaal pardon in 1990 zijn alle verantwoordelijken van de militaire dictatuur van vervolging ontheven. Deze film maakt juist een pleidooi dat we deze zwarte periode niet vergeten.

Wat in Argentinië is gebeurd en de mensen met folteringen is aangedaan is onbeschrijflijk en vreselijk. De kijker dat onverbloemd laten zien, zal geen publiek trekken. De film heeft door de toevoeging van het bovennatuurlijk aspect wel een middel gevonden om ook die confronterende harde beelden de kijker niet te onthouden. De hoofdpersoon ziet flarden van wat er met zijn vrouw, of de andere verdwenen mensen is gebeurd. Deze flarden zijn al erg genoeg en geven intens de verschrikkingen weer. In de film zit bijvoorbeeld een verkrachtingsscène waarbij je niets ziet, maar door de suggestie al zeer aangrijpend is. De sfeer van de film is ingetogen met mix van warmte en kilheid. Warmte waar de hoofdpersoon meevoelt met de andere ‘desaparecidos’, kilte bij de weergave van de verschrikkingen. De spelers laten goede acteerprestaties zien, met name Antonio Banderas maar ook Emma Thompson. Klein negatief puntje is misschien de gesproken taal, die is Engels zij het met een Spaans accent. Desondanks een bijzondere film die onze aandacht verdiend.

Voor mij is de film 3* waard.

avatar van Gert P

Gert P

Goede film en heb hem van de week voor 1 euro gekocht maar zeer zeker de moeite waard.

avatar van wwelover

wwelover

Zeer aangrijpende film. Snap ook niet dat hij zo laag genoteerd is, hier op MM valt het nog redelijk mee, maar op IMDB vind ik het wel opvallend laag. Het is echt een hele mooie film. Zeer spannend en treurig verhaal met geweldig acteerwerk van iedereen en dan met name van dat jonge meisje, Antonio Banderas en Kuno Becker.

Echt de moeite waard, en dan te bedenken dat ik hem uit de koopjesbak van de Blokker heb

avatar van lyn.theresa

lyn.theresa

Ik vond het een goede, aangrijpende film. De kijker krijgt een redelijk goed beeld van wat er gebeurde eind jaren 70 in Argentinië. Ik was er in ieder geval even helemaal stil van en heb vervolgens een tijdje zitten googelen op dit onder werp

Maar ik ben het ook eens met jordybeukeboom in de zin van dat een paar dingen te "makkelijk" gingen en het einde bevreemdend was.

Bovendien denk ik dat in de realiteit een man zoals Banderas speelt allang zou zijn geëxecuteerd en dat ze zijn dochtertje nooit bij zijn vrouw in de cel zouden zetten.

*3,5

avatar van Baggerman

Baggerman

De vader van Maxima zal deze film wel niet in zijn DVD-collectie hebben staan....

Mooie aangrijpende film. Klein minpuntje vond ik de scène waarin Silvio met de helicopter boven zee wordt gedumpt. Mijn Comodore 64 had vroeger nog betere CGI! Jammer.

Ik had eigenlijk een soort thriller verwacht (toch weer bedonderd door de dvd-hoes!), maar het is echt puur drama en het boven-natuurlijke tintje doet daar niets aan af. Sterk vond ik ook de scène waarin Banderas het Joodse echtpaar op hun landgoed bezoekt.

Overall een heel mooie ffilm die me zeker wel bij de strot greep!

avatar van valerio2003

valerio2003

Baggerman schreef:

De vader van Maxima zal deze film wel niet in zijn DVD-collectie hebben staan.

avatar van Mads Smikkelsen

Mads Smikkelsen

Goede film, goed geacteerd, geen topper maar zeker de moeite waard; waargebeurde horror!! Zorreguieta (hoe je het ook schrijft) zal wel een stijve nek hebben van het de andere kant op kijken. Te walgelijk voor woorden.

avatar van nightbreed

nightbreed

Samen met 'Garage Olimpo' een erg boeiend verslag over het dubieuze verleden van Argentinie ten tijde van het dictatoriale regime.

avatar van MissMarizzewizz

MissMarizzewizz

Wat een vreselijke film zeg. Hard, bruut en walgelijk. Bah!

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Best wel een redelijke dramafilm. Qua beelden en effecten moet je niet veel van deze film verwachten. Het is gewoon een goed verhaal. Daarbij kan je de sfeer van die tijd als het ware een beetje proeven,

Ik vond het wel een beetje kwaliteit a la waargebeurde RTL film. De eindscene waarbij ze elkaar weer in de armen sluiten met de feestende menigte op de achtergrond was wel een kippenvel moment. Voor de rest is het gewoon een gemiddelde film.

avatar van Semsoethot

Semsoethot

Zeer goede film, aangrijpend. Voor de oudjes onder ons (die zich de actie van Neerlands Hoop nog herinneren om Nederland NIET naar het WK in Argentinia te laten gaan) een reden te meer om de opa van Amalia ect. buiten de grens te houden.
Minpuntje vind ik dat de film engels gesproken is. Dit doet afbreuk aan de sfeer. Soms onlogisch mussen die gebraden worden als ze op een draad gaan zitten die onder stroom staat: en de duiven dan die op de stroomdraden van een trein kunnen zitten zonder in Kentucky Fried Pigin te veranderen???. Maar toch een dikke 4 punten.

avatar van Semsoethot

Semsoethot

MissMarizzewizz schreef:

Wat een vreselijke film zeg. Hard, bruut en walgelijk. Bah!

Tja, de werkelijkheid is vaak hard, bruut en walgelijk.

avatar van lola14

lola14

heel aangrijpende film

bij sommige scenes hield ik het niet droog.

fantastisch acteerwerk van emma en antonio.

de trailer greep me aan en heb toen besloten hem op dvd aan te schaffen. alhoewel ik dacht dat die bovennatuurlijke af zou doen aan de film is dat niet het geval. voor de drama liefhebbers echt een aanrader.

4.5 ster.

avatar van Rutte

Rutte

Degelijke film met prima acteerwerk, en soms confronterend hard. Ik vind het algemeen gezien echter geen romantiek/thriller zoals hierboven wordt aangeduid, maar eerder een misdaad/drama.

Wel een aanrader hoor!