• 9.380.115 stemmen

Terug naar de Kust (2009)

Thriller | 110 minuten

Releasedatum: 29 oktober 2009

• NPO Start Bekijk via NPO Start Plus
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Terug naar de Kust

De alleenstaande Maria Vos (Linda de Mol) wordt door een onbekende met de dood bedreigd. Zij vlucht met haar kinderen naar haar voormalige ouderlijk huis, waar ze onderduikt bij haar oudere zus Ans (Ariane Schluter). Terwijl het winterse verblijf in de villa aan zee Maria confronteert met traumatische jeugdherinneringen en haar omgeving steeds meer aan haar geestelijke gezondheid begint te twijfelen, komt haar belager steeds dichterbij.

avatar van BBarbie

BBarbie

Ik ben doorgaans een liefhebber van films van eigen bodem, maar dan moeten ze niet te veel misbaksels als deze op de markt brengen. Een suffe thriller waarbij je halverwege al weet hoe de vork in de steel zit. Bovendien hemeltergend slecht geacteerd en inspiratieloos geregisseerd. Ik heb van Will Koopman Gooische Vrouwen nog op de plank liggen, maar ik denk dat ik daar nog maar even mee wacht.

avatar van Marlyvk

Marlyvk

Thrillers behoren niet tot mijn favoriete filmgenre, maar hij kwam op tv dus toch gezien.

Grootste minpunt vind ik de opbouw van het verhaal. Ik heb het boek zelf niet gelezen, dus ik weet niet goed of de beleving van het oorspronkelijke verhaal overeen komt met de beleving van de film. Dus als ik wat op te merken heb aan het plot kan het misschien ook aan het verhaal zelf te wijten zijn in plaats van aan de film. Ik vind het overigens vrij lastig om mijn mening over de verhaallijn te geven zonder daarbij spoilers in te verwerken, maar ik ga toch mijn best doen.

Net zoals andere vergelijkbare films is het bij een goede thriller de bedoeling, althans dat neem ik toch aan, dat bijna iedereen verdacht raakt bij de vreemde gebeurtenissen die zich voordoen. Het verhaal hoort zich op te bouwen naar een situatie waarin iedereen verdacht kan zijn, zelfs het slachtoffer in dit geval. En natuurlijk word je bij een goede thriller totaal verrast wanneer uiteindelijk blijkt dat alles toch heel anders in elkaar blijkt te zitten dan dat je had gedacht en was iemand de dader waar je het totaal niet van had verwacht.

Maar dat ontbrak aan deze film totaal. Ik zat al vrij snel op de juiste dader en dat kan toch van een goede thriller niet de bedoeling zijn. Er doen zich meerdere potentiële daders voor, maar die hebben de neiging om naar de achtergrond te verdwijnen. Op een gegeven moment ontstaat er een situatie waarin het slachtoffer tot dader wordt verdacht. Dat vind ik overigens een vrij interessante plotwending. Toch mis ik de echte dramatiek om het een echte psychothriller te kunnen noemen. Dus wat verhaallijn vind ik dat er ontzettend veel is blijven liggen. Oorzaak kan ook het boek zelf zijn waarop de verfilming is gebaseerd.

Linda de Mol in de hoofdrol. Ze deed het niet echt slecht om eerlijk te zijn, maar toch blijf ik de Ellis in Glamourland zien. Als je dan ook nog eens als psychopaat neergezet wordt, had ik veel meer overdreven emoties en reacties verwacht, zodat je als kijker naarmate het verhaal zich uitbouwt het slachtoffer bovenaan in het lijstje daders gaat plaatsen. Ik denk dat Nederland genoeg andere actrices heeft die deze rol meer overtuigend zouden hebben kunnen spelen. Ariane Schlutler liet af en toe echt de dramatiek zien die ik in deze film meer had verwacht.

Daan Schuurmans vond ik zijn rol echt niet overtuigend neerzetten en is wat mij betreft gewoon bagger te noemen. Huub Stapel daarentegen vond ik echt heel overtuigend. Voor de rol van politieagent had beter voor iemand anders dan Pierre Bokma gekozen kunnen worden, die vind ik niet echt in deze rol passen.

Samengevat geen echt slechte film, maar ik zou hem zeker niet nog een keer kijken.

avatar van Decec

Decec

Een goede thriller film...

Spannend verhaal...

Prima acteerwerk...

Wel leuk bekende acteurs

Pierre Bokma en Daan Schuurmans ....

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Prima achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

avatar van K. V.

K. V.

Me eens aan deze gewaagd en dit was weer eentje die ideaal is om eens mee te pikken via tv . Niet dat de film slecht was, maar jammer dat de film redelijk voorspelbaar was.

De cast deed het zeker niet slecht en verder zag de film er zeker niet slecht uit.

'k had het allemaal toch iets spannender verwacht, al is de film dus zeker niet slecht. Goed voor een keertje.

avatar van JBass

JBass

Begint goed, maar zakt meedogenloos in. Onbegrijpelijk dat gekozen is voor Linda de Mol. Zeer slecht als actrice, zeker in dit drama. De clou zie je mijlen ver aankomen en van echte spanning is geen sprake. Twee sterren: 1 voor het begin en 1 voor de moeite.

avatar van Brandt

Brandt

Deze week liep op het strandpad in Domburg langs het prachtige jaren '30 huis dat een hoofdrol speelt in 'terug naar de kust'. 's Avonds de film nog eens opgezet. Wat een drama in de negatieve zin van het woord. Linda de Mol is een zeer matige actrice en ziet er niet uit met dat die malle pruik. Zelfs Arianne Schluter, die ik hoog heb zitten, viel tegen. Filmisch is het dik in orde, wat wil je met zo'n pracht locatie, maar het grote manco is het script. Vanaf het begin voel je op je klompen aankomen waar het heengaat. Maria Vos (Linda de Mol) is een veel te stabiel personage, dus als kijker kun je er maar moeilijk in meegaan dat zij alle ellende aan zichtzelf te wijten heeft. Met een fikse drank- of drugsverslaving was ze veel geloofwaardiger geweest. Zonde van de tijd en de moeite dit. Het lijkt me een goed idee dat Alex van Warmerdam eens een stranddagje Domburg plant en zich laat inspireren door deze bijzondere plek. Ik wil hem er met plezier rondleiden.

avatar van Movsin

Movsin

Het slot van de film krikt zeker het niveau niet op. Nochtans zat er wel een zekere spanning in maar in zijn geheel: te flauw.

avatar van gizzegiz

gizzegiz

De spanning wordt stelselmatig opgedreven... Heel boeiend! Absolute aanrader!

avatar van Fransman

Fransman

Heb wel met plezier naar deze film gekeken. Al had ik 'm vroeger al wel eens gezien. Verhaal is best onderhoudend, en bij vlagen spannend, al zitten er wel plotgaten in en worden niet alle vragen beantwoord. Linda de Mol acteert verdienstelijk, Ariane Schluter doet het beter. Naarmate de film vordert wordt het verhaal wat ongeloofwaardiger. Het motief van de dader vond ik zwak uitgewerkt.

avatar van Robi

Robi

Een jonge moeder met twee kinderen wordt bedreigd. Maar door wie en waarom is niet helemaal duidelijk. De grote winnaar van deze film is voor mij het verhaal en het bijbehorende script. Het is van het begin tot bijna het einde niet duidelijk waar de bedreigingen vandaan komen. En iedere keer word je als kijker weer heel knap op het verkeerde been gezet. Ook als je uiteindelijk de film gezien hebt en weet wie de dader is, heb je vaak bij dit soort films dat je dan terug denkt over de film en dan meestal wel zwakke punten in het verhaal of bepaalde scenes ziet die achteraf wat onwaarschijnlijk waren of niet klopten. Maar bij deze film heb ik dat niet of nauwelijks (hooguit bij het ontstaan van de brand) en er is zelfs op kleine details gelet om het verhaal kloppend te maken. Echt goed. Verder wordt er ook prima geacteerd en loopt de film als een trein. Van Linda de Mol als actrice zou ik eigenlijk van tevoren geen hoge verwachtingen hebben. Maar ook zij viel als actrice (en nog wel de hoofdrol) zeker niet tegen. Goede film.