menu

The Medusa Touch (1978)

mijn stem
3,43 (65)
65 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Frankrijk
Drama / Mystery
109 minuten

geregisseerd door Jack Gold
met Richard Burton, Lino Ventura en Lee Remick

John Morlar is een geobsedeerde helderziende en tracht psychiater Zonfeld te overtuigen van zijn demonische krachten. Door zijn gedachten kan hij moorden en ongelukken veroorzaken. Als hij zelf slachtoffer van een aanslag wordt zijn de consequenties van zijn wraak rampzalig. Agent Brunel onderzoekt zijn geheim.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=Mx4yXJkGo2g

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kos
3,5
kos
Vond ik vroeger een heerlijk spannende film. Het stukje dat hij met zijn psychokinetische krachten dat vliegtuig liet verongelukken staat in m'n geheugen gegrift. Later, bij Final Destination, moest ik nog vaak aan dat stukje denken.

Fijne jaren '70 sfeer ook.

FisherKing
En Richard Burton en Lee Remick zijn natuurlijk bij uitstek de sterren uit die tijd.

avatar van Mac Hammer Fan
4,0
Een zeer genietbare horrorthriller. Uit op DVD in de UK. Ook leuk om Lino Ventura Engels te horen praten met een Frans accent.

4,5
Ok, toegegeven, ik was toen 19 en heb sinds die tijd meer en (misschien) betere films gezien in dit genre. Maar de beklemmende sfeer die tot het einde wordt neergezet is, ook mede Richard Burton, zelden meer overtroffen.
Het moment dat-ie in het ziekenhuis nog even z'n ogen opendoet

film_kaza
Een lekkere oude film, met spanning en soms wat humor. Ze wisten op sommige momenten op een goeie manier iets beangstigend uit te stralen.

3,5*

avatar van Filmkriebel
2,5
Oubollige film over de gevaarlijke telekinetische gave van een verbitterde man. Het idee is deftig en zet aan tot doemdenken, al had ik meer de indruk om naar een afdeling van Colombo te kijken dan naar een thriller. Toch wat moeite gehad om uit te kijken ondanks het originele verhaal.

avatar van wendyvortex
5,0
Richard Burton moest z'n drankrekeningen betalen en Lino Ventura wou graag even op vakantie in de UK? (of achter Lee Remick aan?)
Echt heel hoogdravend is het allemaal niet (gebasseerd op een boek van ene Peter van Greenaway ... het zou hem toch niet echt zijn?!?), maar vooruit onzinnige maar vermakelijke en soms ook best spannende thriller met een toch tamelijk giftige Richard Burton.
Iets meer popcorn dan we gemiddeld gewend zijn van beide hoofdrolspelers, typisch jaren zeventig produkt, maar lijkt met de loop der jaren (terecht) beter gewaardeerd te worden dan ttv z'n release.

avatar van GrobbekuikenXL
3,0
Lino is weer erg cool , Burton ook in deze film. Combinatie van psychothriller en rampenfilm. Het eind is grappig en de aanloop naar en het instorten van de kathedraal zijn het hoogtepunt.

Loepsaal
Windscale..

Morlar was zijn hele leven al kwaad, Zonfeld heeft geen idee tot het te laat is.
Aangenaam slap verhaaltje.

avatar van Insignificance
3,5
Eentje waar wel het nodig op aan te merken is. Ventura is een fijne vent, maar zijn Franse speurneus blijft hier een vreemde eend in de bijt. De streken van Duff zijn natuurlijk flauw en de wijze waarop het verleden van Morlar in eerste instantie aan de beurt komt via een flashback, is ook niet erg overtuigend. Toch bewijst het uiteindelijk z'n waarde.

Naarmate er meer bekend wordt over het geheimzinnige slachtoffer en een indringende Burton meer en meer misantropische opvattingen de film in spuwt, gaat het mysterie ratelen. De handlezer en de vrouw zijn een sterke inleiding voor meer spectaculaire breinkracht en de slotsom is lekker ruw. Beetje gammel, maar wie mee is, krijgt wel wat.

avatar van Zinema
2,5
Zinema (crew)
Ontspoorde onlogica.

Een vermakelijke thriller die sterk begint, maar rammelt aan alle kanten. Tegen het einde toe ontspoort de film zelfs een beetje. Maar wie de goofs en andere onlogica kan weerstaan wacht een onderhoudend filmpje dat bij tijd en wijle zelfs een beetje griezelig wordt.

Redelijk.

justforuse
Lekkere film, fijne sfeer. Rustig maar toch nergens saai.

avatar van Querelle
3,0
Ik had niet verwacht dat dit één van de betere bovennatuurlijke thrillers uit die tijd zou zijn. (Met de verschrikking van Audrey Rose nog op mijn netvlies.) Maar deze film slaagt eigenlijk op alle vlakken: Acteurs, spanning, pace en verhaal. De voor de rol geknipte performance van Ventura zou ik graag in een langdurige detective serie hebben willen zien en de film heeft een fijne spanningsboog waarin de mate van verbazing en dreiging langzaam maar gestaag opgevoerd wordt.

avatar van woeler82
4,5
Vroeger de film gezien, en nu eindelijk heb ik de dvd kunnen bemachtigen bij bol. com.
Hij is net zo mooi als ik toen hem voor de eerste keer zag.
Telekinese bestaat , maar niet zo overdreven als in deze film.

Verstand op 0 en kijken , hij kijkt echt lekker weg , denkt zeker dat ik hem voor de 3x nog een keer ga
kijken

avatar van Left4Dead
2,5
Niet zo zeer mijn ding, was getriggerd door de hoge scores hier en kwam van een koude kermis thuis.
Kon de film niet echt aanvoelen zoals anderen hier het beschreven hebben. De grote acteurs van destijds vond ik iets te statisch hun ding te doen. Natuurlijk helpt het ook niet dat je telekinese als bullshit beschouwd, er is genoeg onderzoek geweest hierna maar tot op heden nooit geen echte resultaten op tafel gezien. Dus het onderwerp deed me gewoon te weinig.

avatar van Tornadomirakel
Misschien zegt de presentatie van Tornadomirakel Stichting op Youtube jullie er meer over.

avatar van scorsese
3,5
Goeie film waarin een man die overtuigd is van zijn demonische krachten bij een psychiater loopt. Een mysterieus en goed verhaal dat onderhoudend verteld wordt door flashbacks van verschillende personages. Hier en daar redelijk spannend (waaronder ook de prima finale, alhoewel het niet overal even geloofwaardig is).

avatar van Actarus
4,5
Briljante film ség! 2 uur op't puntje van de stoel, meegezogen door de mystiek. En eventjes erbij vertellen dat voor een film uit 1978 de effects er gruwelijk echt uitzien; een punt erbij hiervoor!
Best akelig triller-filmpje, dat langzaam onder de huid kruipt, naar de climax toe....

Gast
geplaatst: vandaag om 10:26 uur

geplaatst: vandaag om 10:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.